شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴
۰۹:۵۹ - ۱۸ تير ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۴۰۸۵۱
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

وقتی سلول‌های کشنده به ناجی تبدیل می‌شوند

سلول‌های کشنده,سلول‌های تی
یک درمان آزمایشی جدید ممکن است جایگزینی ایمن‌تر و ارزان‌تر برای درمان با سلول‌های تی گیرنده آنتی‌ژن کایمریک به‌ویژه در بیماری‌هایی مانند لوپوس باشد.

به گزارش ایسنا به نقل از نیچر، سلول‌های کشنده‌ی طبیعی که به‌طور مصنوعی تقویت شده‌اند، ممکن است به راهکاری قدرتمند برای بازنشانی یک سیستم ایمنی مختل‌شده تبدیل شوند و در نتیجه برخی بیماری‌های خودایمنی را خاموش کنند.

نتایج حاصل از دو کارآزمایی بالینی کوچک نشان می‌دهد که پژوهشگران می‌توانند سلول‌های کشنده‌ی طبیعی را که سلول‌های ایمنی‌ای هستند که سلول‌های آلوده یا بیمار را از بین می‌برند به شکلی مهندسی کنند که سلول‌های سرکش تولیدکننده‌ی پادتن‌های خودایمن را از بین ببرند. این «خودپادتن‌ها» (Autoantibodies) می‌توانند به بافت‌ها آسیب بزنند و باعث ایجاد بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس و اسکلرودرمی سیستمیک (Systemic Sclerosis) شوند.

نادیر محمود، رئیس شرکت بیوتکنولوژی ان‌کارتا (Nkarta) در جنوب سانفرانسیسکو، کالیفرنیا، می‌گوید: سلول‌های کشنده‌ی طبیعی به‌طور تکاملی برای یافتن و نابود کردن سلول‌های غیرعادی طراحی شده‌اند. اگر این کار به‌اندازه‌ی کافی عمیق باشد تا یک بازنشانی سیستم ایمنی را ایجاد کند، آن‌گاه می‌توان انتظار بازسازی یک سیستم ایمنی سالم و ناآلوده را داشت.

این رویکرد ریشه در درمان‌های سرطان دارد که بر نوع دیگری از سلول‌های ایمنی به نام سلول‌های T متکی هستند. این سلول‌ها را می‌توان به‌صورت ژنتیکی اصلاح کرد تا تومورها را شناسایی و نابود کنند. سلول‌های مهندسی‌شده از یک پروتئین به نام گیرنده‌ی آنتی‌ژن کایمریک (CAR) استفاده می‌کنند تا اهداف خود را شناسایی کنند، و به همین دلیل به آن‌ها سلول تی کایمریک (CAR-T-cell) گفته می‌شود.

سلول‌های  تی کایمریک می‌توانند برخی انواع سرطان‌های خون را برای بیش از یک دهه خاموش کنند و در درمان برخی بیماری‌های خودایمنی نیز در مراحل اولیه نویدبخش بوده‌اند. اما درمان‌های  تی کایمریک که در حال حاضر در دسترس‌اند، بسیار گران و ساخت آن‌ها پیچیده است. هر درمان باید از سلول‌های T خود فرد بیمار تهیه شود.

کتی رضوانی، پژوهشگر درمان‌های سلولی در مرکز سرطان MD Anderson در دانشگاه تگزاس در هیوستون، می‌گوید: در حال حاضر، تنها حدود یک ‌چهارم از افرادی در ایالات متحده که ممکن است از درمان‌های تی کایمریک برای سرطان بهره ببرند، به آن‌ها دسترسی دارند. تعداد بیماران مبتلا به بیماری‌های خودایمنی پنج برابر بیشتر از بیماران سرطانی است. بنابراین چگونه می‌توانیم هزینه‌ی این درمان‌های گران‌قیمت را برای این همه بیمار خودایمنی تامین کنیم؟

در مقابل، سلول‌های کشنده‌ی طبیعی را می‌توان از یک اهداکننده‌ی خون گرفت و به‌صورت ژنتیکی اصلاح کرد تا سلول‌های کشنده طبیعی کایمریک تولید شود. این سلول‌ها را می‌توان منجمد کرد و برای درمان چندین نفر استفاده نمود. رضوانی می‌گوید که همکارانش در MD Anderson می‌توانند صدها دوز سلول تی کایمریک کشنده طبیعی را تنها از یک اهدا کننده خون بند ناف بسازند.

نخستین آزمایش‌های سلول‌های  کشنده طبیعی در زمینه‌ی سرطان انجام شده‌اند و نتایج اولیه‌ی آن‌ها ترکیبی از موفقیت و چالش بوده است. محمود می‌گوید یکی از محدودیت‌های احتمالی این است که این سلول‌ها عمر کوتاه‌تری نسبت به سلول‌های تی کایمریک دارند. مکس چیان، مدیرعامل شرکت Rui Therapeutics در نانجینگ چین که در حال توسعه‌ی درمان‌های طبیعی کشنده است، می‌گوید: اگر تومور بازگردد، دارو باید همچنان در بدن حضور داشته باشد.

اما این عمر کوتاه ممکن است برای درمان بیماری‌های خودایمنی مشکل‌ساز نباشد. چیان اضافه می‌کند که یک درمان کوتاه‌مدت با سلول‌های کشنده طبیعی ممکن است برای پاکسازی تولید خودپادتن‌ها کافی باشد، یا فرد بتواند در صورت نیاز چند دوز از درمان را دریافت کند. پس از آن، سیستم ایمنی می‌تواند خود را بازسازی کند با جمعیتی تازه از سلول‌های تولیدکننده‌ی پادتن که تحریک به ساخت خودپادتن نشده‌اند.

در اواخر سال گذشته، شرکت Nkarta اعلام کرد که تلاش‌هایش برای ساخت درمان‌های سرطان مبتنی بر سلول‌های کشنده طبیعی را متوقف کرده و تمرکز خود را به بیماری‌های خودایمنی معطوف خواهد کرد. محمود می‌گوید: به‌نظر می‌رسد که درمان سلول‌های تی کایمریک کشنده طبیعی به‌طور خاص برای بیماری‌های خودایمنی طراحی شده باشد.

در کنفرانس EULAR در ماه گذشته، شرکت Rui Therapeutics و همکارانش داده‌هایی را از ۲۷ بیمار که سلول‌های کایمریک کشنده طبیعی را به‌عنوان درمان برای بیماری خودایمنی لوپوس سیستمیک دریافت کرده بودند، ارائه کردند. لوپوس می‌تواند باعث التهاب در مفاصل، کلیه‌ها، مغز و سایر اندام‌ها شود. همه‌ی شرکت‌کنندگان پس از درمان بهبودی‌هایی را تجربه کردند. برخی از آن‌ها نزدیک به دو سال پس از درمان تحت پیگیری بوده‌اند و همچنان در وضعیت بهبودی هستند.

سلول‌های کایمریک کشنده طبیعی که این بیماران دریافت کردند، یک پروتئین واحد به نام CD۱۹  را هدف قرار می‌دادند که پروتئینی است که توسط بسیاری از سلول‌های تولیدکننده‌ی پادتن ساخته می‌شود. اما در برخی شرایط خودایمنی، ممکن است لازم باشد گروهی از سلول‌های تولیدکننده‌ی پادتنِ با عمر طولانی که CD۱۹ تولید نمی‌کنند نیز هدف قرار گیرند.

پژوهشگرانی به رهبری دکتر هوجی شو، روماتولوژیست دانشگاه پزشکی نیروی دریایی در شانگهای، چین، از این رویکرد برای درمان فردی مبتلا به اسکلرودرمی سیستمیک استفاده کردند که بیماری‌ است که می‌تواند باعث تولید بیش‌ازحد بافت زخم شود. این وضعیت پوست، رگ‌ها و سایر بافت‌ها را سفت می‌کند.

گروه پژوهشی سلول‌های کایمریک کشنده طبیعی را طوری مهندسی کردند که هم پروتئین CD۱۹  و هم پروتئین BCMA که توسط سلول‌های تولیدکننده‌ی پادتنِ با عمر طولانی ساخته می‌شود را هدف بگیرند. پس از درمان، سطح خودپادتن‌های فرد کاهش یافت.

همچنین به‌نظر می‌رسید سلول‌های کایمریک کشنده طبیعی میزان سفتی بافت‌های بدن فرد را معکوس کرده‌اند و ساختار طبیعی پوست و رگ‌ها را بازگردانده‌اند.

این یافته به‌ویژه قابل توجه بود، چرا که امید ایجاد می‌کند که برخی از آسیب‌های ناشی از بیماری‌های خودایمنی نه‌تنها قابل پیشگیری باشد، بلکه ممکن است قابل ترمیم نیز باشند. امید وجود دارد و حالا فقط به داده‌های بیشتر نیاز داریم.

  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش