پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۱۰۰۰۸۶

راهکارهای جامعه شناختی برای کاهش میزان افسردگی بعد از کرونا

راهکارهای جامعه شناختی برای کاهش افسردگی بعد از کرونا,بیماری افسردگی,راه های درمان افسردگی,اظهارات احمد بخارایی برای کاهش افسردگی,ویروس کرونا
بحث کاهش میزان افسردگی پس از شیوع کرونا (corona) ، بحثی نیست که فقط اختصاص به امروز داشته باشد. برای تقلیل میزان افسردگی به علت وجود هر پدیده ای، باید از سه زاویه گوناگون به موضوع نگاه کرد. نخستین زاویه، نگاه در سطح خرد است، دیگری در سطح میانی و در آخر ، نگاه سوم به سطح کلان بازمی گردد.

روانشناسان و حتی روانشناسان اجتماعی بیشتر در سطح خرد به وقایع می پردازند. متخصصان روان شناختی، به روان شناسی رنگ ها ، شادی آفرینی و لزوم توجه به اوقات فراغت اشاره می کنند. برنامه های تلویزیونی هم از این دسته هستند، مثلا پیام های تلویزیونی، برنامه های طنز، اجرای نمایش های شاد و نظایر آن ها همگی در سطح خرد اثرگذاری دارند. اگر به عنوان یک جامعه شناس از من سؤال کنند که زاویه نگاه در سطح خرد چه تأثیرگذاری در افزایش نشاط اجتماعی بعد از وقوع پدیده ای مانند کرونا دارد؟ در جواب پاسخ می دهم که این اثربخشی تنها کم تر از ۲۰ درصد اتفاق می افتد. ولی بقیه ماجرا یعنی ۸۰ درصد باقیمانده به نگاه اجتماعی در سطح میانی و کلان مربوط است. سازمان ها و نهادهای دولتی و غیردولتی من جمله عوامل تاثیرگذار در این سطوح هستند.

به عنوان نمونه، سازمان شهرداری با پرداختن به مبلمان شهری میتواند در این خصوص تاثیرگذار باشد. فردی که پا به خیابان می گذارد با دیدن مبلمان شهری زیبا میتواند انرژی مثبت بگیرد یا در سطح میانه در مدارس با توجه به تنوع رنگ ها ، نوع برخورد اولیای مدارس با دانش آموزان، رنگ و لعاب در و دیوار مدرسه یا محیط دانشگاه، همه و همه میتوانند در روحیه و افزایش نشاط اجتماعی تأثیر داشته باشند.

راهکارهای جامعه شناختی برای کاهش افسردگی بعد از کرونا,بیماری افسردگی,راه های درمان افسردگی,اظهارات احمد بخارایی برای کاهش افسردگی,ویروس کرونا

اما بحث اصلی سطح کلان است که به ساختارها مربوط می شود. پارامتر اصلی در جهت افزایش نشاط اجتماعی، رضایت اجتماعی است. در واقع هرچه رضایت اجتماعی بالاتر باشد، نشاط اجتماعی هم سطح بالاتری پیدا می کند و در نهایت در سلامت اجتماعی خود را نشان می دهد. در صورتیکه رضایت اجتماعی مطرح می شود، اکثریت اعضای جامعه را در برمی گیرد. مؤلفه هایی مثل احساس امنیت، امید به آینده و میزان مشارکت اجتماعی، من جمله مؤلفه هایی هستند که در فزونی نشاط اجتماعی تأثیرگذار هستند؛ ولی متأسفانه در جاهایی می بینیم که این مؤلفه ها در جامعه ما با معضلات جدی روبرو است. به عنوان مثال امید به آینده میتواند موتور محرکه نشاط و شادی را به حرکت آورد. خیلی از افراد در جامعه ما دچار روزمرگی شده اند و همچنین در مورد ۱۰ سال یا ۲۰ سال آتی خود و فرزندانشان احساس امنیت شغلی یا تحصیلی ندارند. نباید فراموش کرد با افزایش احساس امنیت اجتماعی است که افراد میتوانند از سطح افسردگی خود بکاهند.

قطعاً برای تقلیل میزان بیماری افسردگی بعد از شیوع بیماری کرونا باید ترسیم خوبی از وضعیت جامعه داشته باشیم تا بتوانیم راهکارهای عملی و با فایده پیدا کنیم. در بحث مشارکت در بعد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی باید فعالیت های مسئولان بیشتر شود. در مشارکت اجتماعی افراد باید بتوانند پتانسیل خود را افزایش دهند. در بحث سازمان های مردم نهاد هم باید مشارکت ها حداکثری باشد، چون در بروز بحران هایی مانند کرونا، این سازمان های مردم نهاد هستند که میتوانند به یاری دولت ها بیایند، ولی امروز متأسفانه می بینیم که چنین سازمان هایی خیلی پراکنده در حال فعالیت هستند.

در بعد مشارکت فرهنگی، اقوام باید بیشتر از امروز، دیده شوند، زیرا با احساس مشارکت سطح نشاط اجتماعی در کل جامعه افزایش پیدا می کند و در پایان میتوان از میزان افسردگی ها تا سطح بالایی کاست. وقتی رضایت اجتماعی افزایش پیدا می کند، نشاط هم فزونی می یابد. نگاه جامعه شناسان این است که در سطح کلان بیشتر باید به مسائل و مشکلات توجه شود. یعنی توجه به ساختارها و اصلاح ساختارها، میتواند به کاهش افسردگی کمک کند. آنچه که واضح است، این که با وقوع وقایعی مثل کرونا (corona) به آتش عدم نشاط دمیده می شود. پس سریعتر باید راهکارهای لازم در جهت حل این معضل اجرایی شود.

راهکارهای جامعه شناختی برای کاهش افسردگی بعد از کرونا,بیماری افسردگی,راه های درمان افسردگی,اظهارات احمد بخارایی برای کاهش افسردگی,ویروس کرونا

احمد بخارایی

ion.ir
  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش