
احمدينژاد کانديداي رياست جمهوري ميشود؟ ثبت نام او براي انتخابات ۱۴۰۰ چندان غيرواقعي نيست. خودش چندي قبل در گفتوگو با شبکه تلويزيوني راشاتودي درباره کانديدا شدنش براي انتخابات ۱۴۰۰ گفته بود: «ما تابع خواست مردممان هستيم، اما بازهم بايد صبر کنيم».
عباسعلي کدخدايي سخنگوي شوراي نگهبان درباره چرايي رد صلاحيت احمدينژاد در انتخابات۹۶ به اين جملات اکتفا کرد که «قطعاً مستنداتي وجود دارد که مورد قبول شورا نبوده است. شوراي نگهبان از کسي نگراني ندارد.» محمدرضا باهنر عضو مجمع تشخيص نيز روايت کرده بود: «فکر ميکنم اسفندماه بود. بعد از اين بود که حضرت آقا سفارش کرده بودند که آمدن احمدينژاد به مصلحت نيست. به آقاي جنتي گفتم احمدينژاد کانديدا ميشود. گفت خبر داري؟ گفتم فقط تحليل دارم. آيتا... جنتي گفت اگر نامزد بشود يعني دنبال فتنه است.»
اعضاي مجلس خبرگان هم تمايلي به بازگشت احمدينژاد ندارند چنانکه آيتا... سيدهاشم بطحائي گلپايگاني گفته بود: «از قديم گفتند آرزو بر جوانان عيب نيست چه رسد به احمدينژاد که پير است. در مجموع نفس امّاره همواره انسان را تحريک ميکند که از اين حرفها بزند اما خود فرد بايد بسنجد و تصميم بگيرد.» وي افزود: «احمدينژاد بايد به پرونده خود نگاه کند، سوابق کاري خود را ورق بزند و ببيند که چه خرابکاريهايي را مرتکب شده است. با در نظر گرفتن اين مسائل او واقعا بايد بررسي انجام دهد و ببيند زمينه دارد که دوباره به صحنه انتخابات رياستجمهوري بيايد؟» عضو مجلس خبرگان رهبري يادآور شد: «احمدينژاد روي موج حرکت ميکند و نفس امّاره هم طوري است که زشتيها را نزد انسان زيبا و بيعُرضگيها را عُرضهمند جلوه ميدهد. معتقدم بعد از آن مسائلي که اتفاق افتاد و سوابقي که او از خود به جاي گذاشت، زمينه اجتماعي براي بازگشتش وجود ندارد.»
تغيير رويکرد اصولگرايان به احمدينژاد؟
اما نظر اصولگرايان درباره بازگشت احمدينژاد چيست؟ محمدرضا باهنر دبيرکل جامعه اسلامي مهندسين در پاسخ به اين سوال روزنامه دولت که «آيا در برنامههاي وحدت اصولگرايان جايي براي آقاي احمدينژاد هست؟» گفت: «آقاي احمدينژاد به معناي خودش و حلقه منسوبي که دارد جايي در اين برنامه ندارد.
شايد برخي افرادي که قبلاً با ايشان همکار بودند و يا رابطهاي داشتند در برنامه باشند يا حتي برخي کساني که به شوراي اصولگرايي دعوت ميشوند هم نيمنگاهي به ايشان داشته باشند و بدشان نيايد که از ظرفيت ايشان هم استفاده کنند. اما به عنوان شخصيت حقوقي در شوراي اصولگرايي آقاي احمدينژاد يا نمايندههاي مستقيم ايشان جايي ندارند.»
ايرنا هم چندي قبل نوشته بود: «به نظر ميرسد اصولگرايان آغوش خود را براي او بازگذاشته اما اين بار نه براي حمايت از او بلکه براي به دست آوردن سبد راي احمدينژاد به گونهاي که واعظ آشتياني، فعال سياسي اصولگرا درباره بازگشت جناح اصولگرا به سوي احمدينژاد گفته بود که بعيد است که اصولگرايان وارد بحث انتخاباتي با احمدينژاد شده باشند، اما ممکن است هر اتفاقي بيفتد و احتمالا برخي در پشت پرده، مذاکراتي را براي انتخابات شروع کرده باشند.
به گفته ايمنآبادي، معتقدند احمدينژاد تجارب ناخوشايندي از آنها دارد، از اينرو اصولگرايان در محافل خصوصي ضمن سرزنش خود اذعان دارند که رفتارهاي آنها موجب انحراف احمدينژاد شد، زيرا احمدينژاد تاب اين همه فشار و گزند را نداشت. بنابراين اين رفتارها موجب شد تا افرادي چون بقايي و مشائي، احمدينژاد را جذب خود کنند. رويکرد اصولگرايان در قبال رئيس دولتهاي نهم و دهم از سال ۸۲ تاکنون حمايت ششدانگ، زاويهگرفتن، طعنه و تمسخر و انتقاد تا بايکوت و حملات زباني و حتي برخي مواقع فراتر از حملات کلامي و زباني بوده است؛ تاجاييکه يک سايت اصولگرا پيشبيني کرده بود که رئيس سابق دولت قرار است با الگوگيري از جنبش اعتراضي امسال در فرانسه به خيابان بيايد. اما حالا به نظر ميرسد رويه آنها تغيير کرده است و اين بار به نرمي ميخواهند برخورد کنند.
آنها خوب ميدانند که در چنين وضعيتي نميتوانند در انتخابات نتيجه دلخواه کسب کنند. بنابراين به سبد راي احمدينژاد حتي اگر حداقلي باشد نظر دارند. به نظر ميرسد بخشي از اصولگرايان براي بهره بردن از سبد آراي انتخاباتي احمدينژاد مدتي با او مدارا ميکنند و رفيق گرمابه و گلستان او ميشوند تا اذهان را به سمتي ببرند که آنها حامي احمدينژاد هستند تا در صورت عدم تاييد صلاحيتش از سبد راي او براي کانديداي اصلي جريان اصولگرايي استفاده کنند.
ياسمين طالقاني
- 18
- 5