مهمترین عناوین خبری
سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴
۰۹:۵۶ - ۱۱ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۲۱۷۷
اشتغال و تعاون

دلایل بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاه

بیکاری فارغ‌التحصیلان,اخبار اشتغال و تعاون,خبرهای اشتغال و تعاون,اشتغال و تعاون

روزگاری، تحصیل از بهترین‌ راه‌های رسیدن به شغل بود؛ اما به گواه آمارهای منتشر شده این روزها بیش از ۴۰ درصد از فارغ‌التحصیلان دانشگاه در بازار کار ایران جایی ندارند. وزارت کار در تازه‌‌ترین مطالعه و گزارش از وضعیت بازار کار جمعیت فارغ‌التحصیل دانشگاهی اعلام کرد: اغلب سیاسیون و بعضا کارشناسان در خصوص آمار تعداد دانش‌آموختگان دانشگاهی که تمایل به حضور در بازار کار دارند همواره دچار خطا هستند و می‌پندارند تمام دانش‌آموختگان دانشگاهی وارد بازار کار خواهند شد، در حالی‌که تعداد زیادی از آنان بویژه زنان، برای فعالیت اقتصادی تمایلی ندارند و تعداد زیادی هم همزمان با تحصیل شاغلند.

 

براساس تازه‌ترین اطلاعات از شرایط بیکاری فارغ‌التحصیلان، جمعیت فارغ‌التحصیل و در حال تحصیل دانشگاهی سال ۹۴ معادل ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر برآورد شده است که از این میزان ۸/۴میلیون نفر در حال تحصیل و هفت میلیون نفر نیز جمعیت فارغ‌التحصیل هستند.

 

براساس همین آمار، در بین جمعیت هفت میلیونی فارغ‌التحصیل، ۳/۷ میلیون نفر شاغل و ۹۰۰ هزار نفر بیکار هستند. ضمن این که ۲/۴ میلیون نفر از فارغ‌التحصیلان در جمعیت غیرفعال اقتصادی قرار دارند که جزو جمیعت بیکار جویای کار محسوب نمی‌شوند.

 

براساس بررسی انجام شده توسط پژوهشکده آمار ایران، حدود ۳۴ درصد از افراد فارغ‌التحصیل عالی از نظر اقتصادی غیرفعال هستند. ۷۱ درصد از افراد فارغ‌التحصیل عالی غیر فعال را زنان و ۲۹درصد را مردان تشکیل می‌دهند. ۳۲درصد از این افراد دارای مدرک کاردانی، ۶۲درصد دارای مدرک کارشناسی و ۶درصد دارای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر هستند.

 

رشد قارچ‌گونه دانشگاه

روند بی‌رویه تاسیس دانشگاه‌ها و ایجاد رشته‌های تحصیلی بدون در نظر گرفتن نیازهای روز جامعه. دو دلیل اصلی بیکاری فارغ‌التحصیلان است که دکتر عبدالوحید فیاضی، مشاور سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی وزارت آموزش و پرورش در گفت‌وگو با جام‌جم به آن اشاره می‌کند.

 

آن‌طور که عضو سابق کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی می‌گوید دانشگاه‌های بی‌کیفیت هم تاثیر کمی در این پدیده ناخوشایند نداشته‌اند و در این میان اصلاح ساختارهای نظام آموزشی کشور، چاره کار است.

 

فیاضی ادامه می‌دهد: اولین کار این است که آموزش عالی کشور باید از این حالت از‌هم‌گسیختگی و جزیره‌ای عمل کردن خارج شود. دانشگاه آزاد اسلامی با حجم بالای دانشجویی که دارد بدون توجه و به لحاظ شرایط بازار کار اقدام به ایجاد رشته‌های تحصیلی کرده که در حال حاضر آمار نشان می‌دهد ۱۸۰ واحد دانشگاهی در دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای زیان‌ده هستند و شاید به انحلالشان هم منجر شود. این نشان می‌دهد شرایط ایجاد این دانشگاه‌ها، علمی و آینده‌نگرانه نبوده است.

 

او می‌گوید:‌ ما رشته‌هایی داریم که سنتی هستند و ۶۰ سال است در کشور وجود دارند و هنوز آنها را ادامه می‌دهیم در صورتی که نیازی به آنها در جامعه امروز نداریم.

 

کارشناسان تاکید می‌کنند وقتی آمایش علمی و رشته‌ای در کشور صورت نپذیرد قطعا رشته‌های جدیدی که نیاز امروز کشور و دنیا‌ست،‌ ایجاد نمی‌شود .

 

مشاور سازمان پژوهش و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش همچنین نابسامانی فضای کسب و کار در کشور و پایین بودن شاخص‌های اقتصادی را دلیل مهم دیگری در بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی می‌داند.

 

او در خلال حرف‌هایش به هرم جمعیتی ایران هم اشاره می‌کند و می‌گوید: البته نباید از مساله هرم جمعیتی هم ساده عبور کرد و نادیده گرفت که بخشی از این گرفتاری‌ها مربوط به دهه‌های ۶۰ تا ۸۰ است.

 

نظام آموزشی تقاضا محور نیست

در دفترچه کنکور امسال، به‌وضوح می‌بینیم میزان پذیرش دانشجو در برخی رشته‌‌ها، بیش از ظرفیت فعلی بازار است؛ طوری که بیم آن می‌رود این خیل عظیم دانشجویان پذیرفته شده در رشته‌های نظری و غیرمهارتی، پس از دانش‌آموختگی نتوانند وارد بازار کار شوند.

 

دکتر عبدالرسول پورعباس، عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر و رئیس سابق دانشگاه جامع علمی کاربردی در گفت‌وگو با جام‌جم دراین‌باره می‌گوید: نظام آموزشی ما تقاضا محور نیست و عرضه محور است؛ یعنی به نیاز بازار کار نگاه نمی‌کند و با فضای اشتغال کشور هماهنگ نیست.

 

این کارشناس آموزش عالی بر این باور است که تا وقتی این شیوه پذیرش دانشجو ادامه داشته باشد، مشکلات بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی حل نخواهد شد.

 

در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، جذب دانشجو با توجه به نیاز بازار کار صورت می‌گیرد. پورعباس با اشاره به همین مساله توضیح می‌دهد: در نظام آموزش عالی کشورهای توسعه یافته، حدود ۳۰ درصد دانشجویان در رشته‌های علمی و حدود ۷۰ درصد دانشجویان در رشته‌های مهارتی و با محور بازار کار جذب می‌شوند، اما در کشور ما چنین تناسب علمی رعایت نمی‌شود.

 

پورعباس همچنین به سند آمایش آموزش عالی نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: یکی از اهداف اجرای این سند، تناسب بین بازار کار و تعداد دانشجویان جذب شده در رشته محل‌های مختلف دانشگاهی است، اما تاکنون بخش عمده‌ای از این سند اجرایی نشده است.

 

البته به نظر می‌رسد با توجه به این که برای پذیرش دانشجویان غیرمهارتی، نیاز به امکانات و تجهیزات گسترده‌ای مثل آزمایشگاه و کارگاه وجود ندارد، خیلی از دانشگاه‌ها برای پذیرش کم هزینه دانشجویان رشته‌های نظری علاقه‌مند هستند؛ در حالی که انتظار می‌رود متولی نظام آموزش عالی، این وضعیت را مدیریت کند و اجازه ندهد دانشگاه‌ها بدون توجه به نیاز صنعت و بازار کار، به شکل بی‌رویه‌ای دانشجو جذب کنند.

 

رشته‌هایی برای بیکار شدن

سال‌هاست کارشناسان آموزش عالی بر این باورند برخی رشته‌های دانشگاهی بازار کاری برای فارغ‌التحصیلانش ندارد؛ موضوعی که عمده دلیل بیکاری دانش‌آموختگان عنوان شده و این مشکل هم آن‌طور که کارشناسان آموزش عالی می‌گویند با بازنگری برخی رشته‌های دانشگاهی باید اصلاح شود.

 

گرچه آموزش عالی متولی و مسئول ایجاد شغل نیست، ولی بدون شک در بازار شغل بی‌تأثیر نیست. سال گذشته شریعتی نیاسری، معاون آموزشی وزیر علوم به رسانه‌ها گفته بود:طرحی را در دست تدوین داریم که براساس آن رشته‌هایی که بازار کار آنها اشباع شده از اولویت خارج می‌شوند.‌ هرچند از سرنوشت این طرح خبری نیست، اما آمارها نشان می‌دهند بازار کار می‌تواند منشأ مهمی برای اقبال به رشته‌های تجربی باشد.

 

با نگاهی به آخرین آمار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌توان متوجه شد اگر مهم‌‌ترین دلیل اقبال به رشته‌های تجربی بازار تضمین شده کار نباشد بدون شک یکی از مهم‌ترین دلایل است. بر اساس این آمار، رشته بهداشت با ۹/۷درصد، کمترین میزان بیکاری و رشته محیط‌زیست با ۱/۴۹ درصد بیشترین میزان بیکاری را در کشور دارد.

 

رشته‌های علوم رفتاری و اجتماعی با نرخ بیکاری ۱۹/۷ درصد، بازرگانی و امور اداری با ۱۹/۵ درصد، حقوق ۲۱/۸ درصد، علوم زیستی ۲۲ درصد، علوم طبیعی ۲۲/۴ درصد، رایانه ۳۹/۹ درصد، صنعت و فرآوری ۳۲ درصد، معماری و ساختمان ۲۵/۹درصد، کشاورزی، جنگلداری و شیلات با ۲۲ درصد و محیط‌زیست با ۴۹/۱ درصد بالاترین میزان بیکاری فارغ‌التحصیلان در این رشته‌ها اعلام شده است. همچنین رشته‌های تربیت معلم با ۸ درصد، روزنامه‌نگاری ۸/۸ درصد، بهداشت ۷/۹ درصد، خدمات امنیتی ۸/۴ درصد و خدمات حمل و نقل با ۱۰/۸ درصد، کمترین میزان بیکاری فارغ‌التحصیلان را دارد.

 

نرخ بیکاری مردان ۱۳درصد و این نرخ در مورد زنان درس خوانده ۶۵/۵ درصد است. نکته این که تعداد زنان تحصیلکرده در جست‌وجوی شغل در حال حاضر از تعداد مردان تحصیلکرده در جست‌وجوی شغل بیشتر است. این آمار را حسین توکلی، معاون سازمان سنجش و آموزش کشور نیز در گفت‌وگو با جام‌جم تایید می‌کند و می‌افزاید: برخی رشته‌ها هستند که داوطلبان هم می‌دانند بازار کار مناسبی برایش وجود ندارد، اما آن را انتخاب می‌کنند مثلا خانم‌هایی که وارد رشته کشاورزی می‌شوند خیلی نباید امیدوار پیدا کردن شغلی مناسب در این رشته باشند. آنها عموما در رشته‌های غیر از کشاورزی کار پیدا می‌کنند.

 

به گفته حسین توکلی، مشکل دانشگاه‌ها این است که در رشته‌هایی دانشجو می‌پذیرند که فارغ‌التحصیلانش بازار کاری ندارند، از این‌رو وزارت علوم با همکاری وزارت کار باید رشته‌های تحصیلی را بازتعریف کنند تا رشته‌هایی در دفترچه کنکور آورده شود که بازار کار دارند؛ در حالی که با نگاهی به دفترچه کنکور امسال می‌توان تناقضات آشکاری در این موارد پیدا کرد.

 

مدرک‌گرایی مزمن

در بیکاری فارغ‌التحصیلان مسائل زیادی نقش دارد، اما یکی دیگر از علل اصلی آن در مسائل فرهنگی ریشه دارد. فرهنگ مدرک‌گرایی‌در ایران آن‌قدر جدی گرفته نشده که این روزها به مشکلی برای جامعه بدل شده است. مشاور سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی وزارت آموزش و پرورش در این باره می‌گوید: فرهنگ مدرک‌گرایی همچنان در جامعه ایرانی موج می‌زند.

 

در دهه‌های پیش به مدرک دیپلم افتخار می‌کردند و حالا به مدرک دکتری فخر می‌فروشند. البته ناگفته نماند عرضه و تقاضا چنین موردی را ایجاب می‌کند. وقتی تقاضا به گونه‌ای باشد که اگر مدرک بالایی نداشته باشید شغلی ندارید، ناخودآگاه افراد را به سمت کسب مدرک سوق می‌دهد.

 

به گفته او در ایران نیروی کار تکریم نمی‌شود و همین موضوع انگیزه‌ای برای افراد ایجاد نمی‌کند که آنها به سمت نیروهای کار بروند. در کشوری مثل چین، بسیاری از کارگران سهامداران شرکت‌های خود هستند و همین مورد برای کارگران ایجاد انگیزه می‌کند.

 

 

 

  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش