مهمترین عناوین خبری
سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴
۱۰:۳۱ - ۱۲ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۲۴۹۱
اشتغال و تعاون

فراگیری پدیده چند شغله بودن

چند شغله بودن,اخبار اشتغال و تعاون,خبرهای اشتغال و تعاون,اشتغال و تعاون

دو سال از ازدواج‌شان می‌گذرد و در ۶۰ متر خانه اجاره‌ای در غرب تهران زندگی می‌کنند. زنی ۳۰ ساله که فوق لیسانسش را از دانشگاه علامه طباطبایی گرفته و در یکی از سازمان‌های رسانه‌ای کار می‌کند، می‌گوید:«ما در خانه‌مان دو نفری کار می‌کنیم، نه یک جا، من خودم شیفت ۸ صبح تا یک ظهر یک جا کار می‌کنم، بعد از آن هم تا ۷ شب یک جای دیگر. دو جا هم کار پروژه‌ای تحویل گرفته‌ام، همسرم هم همین‌طور است.

 

هر ماه فقط ۳ میلیون تومان قسط می‌دهیم؛ قسط‌هایی که برای عروسی گرفتن و رهن خانه روی دست‌مان مانده است. آنقدر کار نکنیم، به هیچ جا نمی‌رسیم.»این روایت، تنها مربوط به زندگی روزمره این زوج جوان نیست.

بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد گذران زندگی مطابق با فرهنگ مصرفی کلانشهرها، گاهی نیاز به کار کردن بیش از یک نفر در خانواده یا کار کردن در بیش از یک سازمان و یک شغل دارد. گزارش بانک مرکزی نیز نشان می‌دهد که در ۱۴.۲ درصد از خانواده‌های شهری ایران، (حدود سه میلیون و ۴۳۶ هزار خانواده)، دو نفر شاغل هستند. همچنین  در  ۲.۸ درصد از خانوارها، (حدود ۶۷۸ هزار خانواده) نیز سه فرد شاغل دارند.

 

البته در مقابل آن‌ها، ۲۶.۶ درصد از خانواده‌ها هیچ فرد شاغلی ندارند که حدود ۶ میلیون و ۴۳۷ هزار نفر از خانواده‌های کشور می‌شوند و با در نظر گرفتن متوسط ۳ نفر برای هر خانواده، می‌توان گفت در خانواده حدود ۱۹ میلیون و ۳۱۱ هزار نفر ایرانی، هیچ کسی سرِ کار نمی‌رود. عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور نیز به تازگی گفته است که اگرچه میانگین بیکاری در کشور ۱۲ درصد است، اما در بعضی از شهرها به ۶۰ درصد نیز می‌رسد.

 

تمام این آمار و گزاره‌های میدانی، نشان از تفاوت‌های طبقاتی و سبک زندگی در ایران دارند، عده‌ای حقوق ۵ میلیونی نیز کفاف زندگی دو نفره‌شان را نمی‌دهد و سرپرست عده‌ای دیگر از خانواده‌ها، به جست و جوی کار مشغول است.

 

«ایران» به بررسی زندگی افرادی پرداخته است که با بیش از یک شیفت کاری و حتی یک شغل در پایتخت روزگار می‌گذرانند.

 

چند شغله‌ها در تهران چه می‌کنند؟

موهای وسط سرش ریخته و تارهای باقی مانده در کنار سر نیز، سفید و خاکستری شده‌اند. سن و سالش به حدود ۵۰ می‌رسد و با تکنولوژی ارتباط نزدیکی دارد. موبایلی روبه‌رویش نصب کرده و با نقشه‌ای روی آن، مسیر رساندن مسافر به مقصد را دنبال می‌کند. اما خط آبی نقشه روبه‌روی او، مدام قطع می‌شود و مرد مسن، از جاهایی که خودش دلش می‌خواهد،   بر خلاف نقشه پیش می‌رود و می‌گوید: «این چیزها خوب است، ولی بعد از این همه سال زندگی در تهران خودم راه‌ها را بهتر می‌شناسم.

 

نقشه می‌گذارم که مطمئن باشم. دیگر آخر عمری این هم کار ما شده است.» او با تاکسی‌های آنلاین کار می‌کند، پشت ترافیک مسافرش را به حرف گرفته و می‌گوید: «حقوق بازنشستگی مگر می‌تواند کفاف زندگی را بدهد؟ تازه فقط خودم نیستم. پسرم هم کارمند است و آن هم بعد از ساعت ۴، مثل خودم با همین موبایل کار می‌کند.»

 

محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز به تازگی اعلام کرده است که متوسط حقوق کارکنان دولت از حدود یک میلیون و ٤٧٠ هزار تومان در سال ١٣٩٢ به دو میلیون و ٩٧٠ هزار تومان در سال‌جاری افزایش یافته است. نوبخت همچنین اعلام کرده است که با وجود اهمیت صرفه‌جویی در هزینه‌ها، دولت در مورد پرداخت‌های پرسنلی انقباضی عمل نکرده است. اما در شرایطی که حقوق کارمندان بالا رفته و میانگین آن نزدیک به سه میلیون تومان است، آخرین گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که میانگین هزینه‌های خانواده‌های شهری در سال ۹۵، ماهانه حدود سه میلیون و ۲۷۵ هزار تومان بوده است.

 

احمدی، دبیر درس عربی در یکی از مدارس دولتی است. پسر ۷ ساله‌ای دارد، در محله افسریه، در جنوب تهران زندگی می‌کند و علاوه بر تدریس در مدرسه، کارهای دیگری هم انجام می‌دهد. او می‌گوید:«مگر با یک جا کار کردن و زندگی معلمی می‌توان خرج خانه را درآورد؟ حقوقی که یک مدرسه دولتی می‌دهد، فقط خرج کرایه و پول پیش خانه می‌شود. من وقتم را طوری تنظیم کرده‌ام که وقتی از مدرسه بیرون می‌آیم، ساعت ۱۰ شب به خانه می‌رسم،

 

نزدیک‌های کنکور که گاهی تا بعد از ۱۲ هم درگیرم. چند جای دیگر هم کار می‌کنم.» او فعالیت‌های مختلفش را چنین توضیح می‌دهد:«هم کلاس خصوصی در منازل می‌روم، هم در مدرسه‌های غیرانتفاعی و آموزشگاه‌های کنکور کلاس دارم. کار مشاوره هم انجام می‌دهم. پسرم امسال مدرسه رفت و هزینه هایمان چند برابر شد. خدا را شکر آنقدر توان دارم و کارم طوری است که جاهای مختلفی من را بخواهند و بتوانم مدام بیشتر کار کنم.» او در مورد درآمدش توضیحی نمی‌دهد و تنها می‌گوید:«فقط ماهی ۲ میلیون باید قسط بدهم.»

 

در یکی دو سال اخیر با راه افتادن سیستم‌های حمل و نقل آنلاین در پایتخت، کار کردن در شیفت‌های عصرگاهی و شب گاهی، بیشتر شده است و حالا افراد صرفاً با داشتن موتور یا ماشین، می‌توانند برای خودشان کاری دست و پا کنند. مدیران تاکس‌های آنلاین، بارها در مصاحبه هایشان گفته‌اند که از سیستم آنلاین آنها، راننده‌ها اغلب به‌عنوان شغل دوم و سوم استفاده می‌کنند و عده زیادی از حدود ۵۰ هزار راننده‌ای که با این تاکسی‌ها کار می‌کنند، بعد از ساعت ۴ بعدازظهر سرِ کار آنلاین‌شان می‌روند و برخی‌ها نیز خودرا به‌عنوان راننده شیفت شب تعریف کرده‌اند.

 

گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که ۳۵.۵ درصد از کل درآمد خانوار، صرف هزینه مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها می‌شود و خانواده‌های شهری سالانه به طور متوسط، ۱۴ میلیون تومان برای این مورد هزینه می‌کنند. بعد از آن نیز ۲۲.۹ درصد از هزینه‌ها، به خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها می‌رسد و هزینه آن در سال ۹۵، نزدیک به ۹ میلیون تومان بوده است. زندگی طبقه متوسط میان دفترچه‌های قسط در کلانشهرهایی مانند تهران، به سمتی رفته است که کار کردن یک نفر یا در یک شغل، کفایت نمی‌کند. از طرفی دیگر، سازمان‌های دولتی و خصوصی نیز با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کنند و در بسیاری از آن‌ها، حقوق‌ها هم بموقع پرداخت نمی‌شود.

 

در مهر ماه و شروع فصل مدارس، این مشکل بیشتر از قبل خود را نشان داد تا جایی که در بعضی سازمان‌ها مبلغی از حقوق شهریور ماه در هفته اول مهر به‌صورت علی‌الحساب پرداخت شد و باقی آن، هنوز پرداخت نشده است. مردی که در بخش اداری سازمان کار می‌کند، می‌گوید:«دفعه اول نیست که این اتفاق می‌افتد. اول مهر، شرمنده زن و بچه شدیم. یک جا کار کردن دیگر جواب نمی‌دهد.»

 

 

ریحانه یاسینی

 

iran-newspaper.com
  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش