سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۴۰۰۹۴

معرفی تاریخ دقیق روز قلم در تقویم ایران

روز قلم,بمناسبت روز قلم,روز قلم چه روزی است ۱۴ تير روز قلم نامیده شد
از قلم بعنوان زبان دوم انسانها یاد میشود و بیانگر زبان عقل و معرفت و احساس انسانها و همچنین بیان کننده اندیشه و شخصیت صاحب آن است. هویت، چیستی و قلمرو قلم را نمیتوان بیان کرد؛ چون بسیار گسترده است.

روز قلم

روز سیزدهم تیر( جشن تیرگان) به عنوان روز قلم در ایران باستان شناخته میشود. هوشنگ در این روز، پادشاه پیشدادی نویسندگان را گرد آورد و گرامیداشت ولی روز چهاردهم تیرماه در تقویم رسمی ایران به عنوان روز قلم شناخته میشود. پس از پیشنهاد انجمن قلم ایران و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۸۱، روز قلم به ثبت رسید.

در روز قلم، از تمام کسانی که قلم پرتوانشان، موجب زنده ماندن بخشی از فرهنگ و هنر این مملکت شده است؛ سپاسگذاری میشود.

پیشینه روز قلم

البته در سرزمین ما توجه به قلم از پیشینه ای دیرینه برخوردارست. یکی از مهم ترین جشن های ایران باستان در تیرگان( سیزدهم تیرماه) بمدت چندین سده قبل بوده که دارای آئین های مخصوصی ازجمله پاسداشت قلم بوده اند. یکی از دلایل برگزاری این جشن، اینست که پادشاه پیشدادی ایران به نام هوشنگ در این روز، پس از به رسمیت شناختن نویسندگان و کاتبان، آنان را گرامیداشت و مردم جشن گرفتند؛ به همین خاطر به یاد ارجمندی قلم بر جای ماند. از دیگر دلایل برگزاری این جشن، اینست که سیزدهم تیرماه به نوشته ی ابوریحان بیرونی، به عنوان روز ستاره ی تیر یا عطارد محسوب میشود و سیزدهم تیر ماه به این علت ، روز نویسنده نامیده میشود که عطارد، کاتب ستارگان است.

نویسندگان و شاعران سرشناسی پس از انقلاب، پیشنهاد دادند که سیزدهم تیر ماه بعنوان روز قلم و نویسنده نامیده شود که یکی از آن ها محمدعلی سپانلو بود تا اینکه انجمن قلم، چهاردهم تیر ماه را بعنوان روز قلم نامگذاری شد. با این حال، هنوز این مناسبت در میان مردم و حتی اصحاب قلم و اندیشه شهرت ندارد.

علت انتخاب چهاردهم تیرماه بعنوان روز قلم

از دلایل انتخاب روز چهاردهم تیرماه بعنوان روز قلم می توان به موارد زیر اشاره کرد :

>> جشن تیرگان و به رسمیت شناختن کاتبان در زمان هوشنگ:

پیشینیان ما جشن تیرگان را در روز ۱۳ تیر ماه برگزار می کردند و به برگزاری مراسم های آیینی زیاد معتقد بوددند. یکی از پادشاهان پیشدادی به نام هوشنگ در همین روز، کاتبان را به رسمیت شناخت و دستور داد تا مردم دنیا، لباس کاتبان را در روز جشن بپوشند و مقامشان را عزیز دارند.( آثارالباقیه، ابوریحان بیرونی، فصل نه، عید تیرگان)

روز قلم و اندیشه,پیشینه روز قلم,علت انتخاب چهاردهم تیرماه بعنوان روز قلم روز قلم توسط انجمن قلم ايران و تصويب شوراي فرهنگ عمومي تعیین شد

>> روز سیارۀ عطارد یا همان تیر:

عُطارِد، معروف به کاتب ستارگان می باشد. از عطارد در اشعار فارسی به عنوان کاتب، انشاکننده یا نویسندۀ سیارات یاد می شود. در گذشته، عطارد تحت عنوان« تیر» شناخته میشد و به همین خاطر، روزی که مخصوص سیارۀ تیر( همان عطارد) است؛ روز تیرگان، یعنی همان شب سیزدهم تیر ماه می باشد.

تاریخ نوشتن

حداکثر بیست هزار سال پیش ، تاریخ نوشتار بوجود آمد و رقمی حدود شش هزار سال پیش را با محدود ساختن به نظام های نوشتاری مدوّن، نشان می دهد. کاوشگران علمی، این ارقام و آمار تخمینی را داده اند و بدون کمک خط و زبان، جوامع گوناگون، هیچ پیشرفتی نمیکرد.

از مواد موردنیاز برای نوشتن می توان به سنگ، چوب، پوست حیوانات، برگ درختان، استخوان، موم، ابریشم، پنبه و کاغذ اشاره کرد. نوشتن در طول تاریخ، به دو صورت امکانپذیر بود. یک دسته خطوطی که با استفاده از ابزارهای تیزی ازجمله سوزن، چاقو و... نوشتاری، کنده کاری می شد و دسته دیگر به خطوطی اطلاق میشد که ترسیم آن ها با استفاده از جوهر بر سطح ماده نوشتاری و به وسیله قلم پر، قلم نی، قلم مو و... بود. گفتنی است که اختراع چاپ در اثر نسخه برداری از نوشته ای بر سنگ یا فلز بطور منطقی، بوجود آمد.

جایگاه قلم در اسلام

خداوند در قرآن به نام قلم، سوگند یاد کرده که گویاترین شاهد بر شرافت و قداست آن میباشد :« ن وَ الْقَلَمِ وَ ما یَسْطُرُونَ؛ سوگند به قلم و آنچه نویسند.» در جایی که خداوند، به آفریده ای از آفریده هایش قسم یاد می کند، بشر از ارج و منزلت آن در چه جایگاهی میتواند سخن براند. رسول خدا صلی الله علیه و آله در غار حرا در نخستین ارتباط وحیانی با مبدأ هستی از قلم، سخن گفت تا جایی که خداوند، اینگونه به معرفی خود پرداخته است:« الَّذی عَلَّمَ بِالْقَلَمِ؛ آن که با قلم آموخت.»

روز قلم چه روزی است,روز قلم,مقاله درباره روز قلم روز قلم، روز بزرگداشت فرهنگ و هنر است

توجه و اهتمام عملی به نوشتن را با سیری در زندگی پیامبر و امامان علیهم السلام میتوان از متن سیره آنان دریافت. گاهی اوقات اسیران کفار با این قدرشناسی، آزاد میشدند. پس از پایان برخی جنگ ها در صدر اسلام، پیامبر دستور می داد اسیرانی که خواندن و نوشتن را به ده نفر از مسلمانان یاد دهند؛ آزاد شوند. این عمل برای ارج نهادن به جایگاه قلم و علم در جامعه محروم از تمدن آن دوره، به عنوان زیباترین و مؤثرترین پیام بوده و هست.

امتیازهای قلم

« قلم» دارای سه امتیاز میباشد که آن‏ها در« بیان» قابل رویت نیست:

* دقیق بودن:

این نکه را در نظر داشته باشید که معمولاً بیان و سخن بطور دقیق نیست. چنانچه براساس کتاب نوشته شده در هزار سال پیش ، زبانی به ما می ‏رسید ولی در جایی نوشته نمیشد، هیچگاه به ما بطور دقیق نمی‏ رسید و در واقع ما بجای این کتاب، کتاب دیگری را می ‏دیدیم.

* باقی بودن:

سخن فرار می‏ کند درحالیکه نوشته همیشه باقی است. یکی از سخنان جالب امیر مؤمنان علی علیه‏السلام به این شرح است:« دانش را با نوشتن در بند کنید» تا از کفتان نرود و همیشه باقی بماند.

* عمیق بودن:

مطالبی که عمیق و در اثر فکر باشند نوشته میشوند؛ در حالیکه سخنان بطور معمول، بدون هیچ تأملی به زبان اورده می ‏شوند و محتوایشان کم است. گاهی اوقات نویسندگان با تفکر بمدت یک ساعت، یک خط می‏ نویسند درحالیکه بهتر است بدانید که نمی ‏توان آن دقت را در سخن رعایت کرد.

نوشته های علامه طبرسی رحمة الله علیه اینگونه است:« بیان، متشکل از دو نوع بیان زبان و بیان قلم می باشد. در اثر گذشت زمان، بیان زبان، کهنه و منسوخ می ‏شود درحالیکه بیان قلم، جاودانیست».

روز قلم چه روزیه,مقاله درباره روز قلم,به مناسبت روز قلم روز قلم یکی از مهم‌ترین جشن‌های ایران باستان میباشد

گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش

  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
عین القضات همدانی زندگینامه عین القضات همدانی عارف و شاعر قرن ششم هجری

تاریخ تولد: سال ۴۹۲ هجری قمری

محل تولد: همدان، ایران

حرفه: حکیم، نویسنده، شاعر، مفسر قرآن، محدث و فقیه

مدت عمر: ۳۳ سال

درگذشت: در ششم جمادی‌الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری

ادامه
اسماعیل محرابی بیوگرافی اسماعیل محرابی؛ بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۵ فروردین ۱۳۲۳

محل تولد: تنکابن، مازندران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: ۱۳۴۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس تئاتر

ادامه
ویژه سرپوش