دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۹:۴۰ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۴۷۱۵
کتاب، شعر و ادب

بررسی کتاب «تاريخ مشروطه ايران» از احمد كسروی

کتاب تاريخ مشروطه ايران,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

اين اثر ابتدا در سه جلد در سال‌هاي ۱۳۱۹، ۱۳۲۰ و ۱۳۲۱ منتشر شد. هنوز هم به رغم گذشت نزدیک به ۸۰ سال، محبوب‌ترین و معروف‌ترین اثر درباره تاریخ مشروطه است. اهل کتاب و مطالعه معمولا این کتاب قطور را گوشه‌ای از کتابخانه‌شان دارند و حلقه‌های کتابخوانی درباره تاریخ معاصر ایران، عموما با این کتاب آغاز می‌کنند. اين اثر از دل تاريخ ۱۸ساله آذربايجان زاده شد؛ سال۱۳۱۹ پس از آنكه بخش پنجم تاريخ ۱۸ساله آذربايجان منتشر شد، كسروي بر آن شد كه بخش‌هاي اول و دوم آن كتاب را بسط داده و گشاده‌تر بنويسد. ‌

 

كسروي در مقدمه‌اي كه بر تاريخ مشروطه نگاشته است، هفت انگيزه براي نگارش اين كتاب برشمرده است: «۳۰سال گذشت و يكي از آنان كه در جنبش پا در ميان داشته بود يا خود مي‌توانست آگاهي‌هايي گرد آورد، به نوشتن آن برنخاست و من ديدم داستان‌ها از ميان مي‌رود و در آينده كسي نخواهد توانست آن‌ها را گردآوري كند. يك جنبشي كه در زمان ما رخ داده، اگر ما داستان آن را ننويسيم ديگران چگونه خواهند نوشت؟» كسروي دلايل ديگري براي نگارش تاريخ مشروطه را «توضيح انگيزه ناانجام ماندن مشروطه»، «شناساندن قهرمانان راستين و پيشگيري از واژگونه‌نمايي تاريخ»، «پيشگيري از چسباندن اين جنبش به بيگانگان»، «يادآوري كوشش كساني كه در آينده كنار گذاشته شدند»، «پيشگيري از نوشته شدن تاريخ ميهن به دست بيگانه» و سرانجام «درد فراموشي ايرانيان» اعلام مي‌كند.

 

ايوان استيگل، مترجم انگليسي تاريخ مشروطه، در جایی درباره این کتاب گفته که كتاب كسروي درحالي‌كه گاهي لحن گزنده‌اي دارد، تاريخ انفعال و يأس و تسليم نيست. قهرمانانش از روشنفكران آزادي‌خواه تهران و اصفهان تا مجاهدين از جان گذشته آذربايجان، نمونه‌هاي شايسته براي نسل جوانند و همچنين پنجره‌اي است به دنياي انديشه و تفكرهاي تجددخواهانه ايرانيان كه فرصت نمايان شدن را در اين كتاب پيدا مي‌كنند.كسروي در اين كتاب نشان مي‌دهد كه پايگاه اجتماعي ارتجاع در ايران همان توده‌هاي مردم زحمتكش‌ است.

 

فکر آزادی و مقدمه نهضت مشروطیت ایران؛ فریدون آدمیت

معروف‌ترین کتاب از سلسله پژوهش‌های که فریدون آدمیت تاریخ‌نگار معاصر درباره انقلاب مشروطه نوشته، این کتاب است. اگر چه این کتاب سال‌های متمادی همانند بسیاری دیگر از کتاب‌های آدمیت اجازه چاپ نداشت اما چند سالی است که تجدید چاپ می‌شود. این کتاب نمونه درخشانی است برای مطالعه درباره زمینه‌های انقلاب مشروطه و به‌خصوص پایه‌های نظری و فکری روشنفکران موثر در این انقلاب. اين كتاب سومين اثر مكتوب فريدون آدميت است.

 

آدميت در مقدمه‌اي كه بر چاپ اول اين كتاب نگاشته، مي‌نويسد: «تاريخ نهضت مشروطيت ايران شامل دو مبحث اصلي است؛ يكي تاريخ بيداري افكار و نشر عقايد سياسي و مدني جديد كه در حقيقت مقدمه هوشياري ملي و نهضت آزادي است، ديگر شرح انقلاب مشروطه. مبحث اول يعني تاريخ نشر فكر آزادي در ايران كمتر مورد توجه بوده و مي‌توان گفت تحقيقات منظمي در اين‌باره انتشار نيافته است». به‌عقيده آدميت: «نخستين و درست‌ترين تحقيق منظمي كه در تاريخ مشروطه ايران شده كتاب كسروي است».

 

او در معرفي كتاب خود مي‌گويد: «اين رساله تاريخچه‌اي است در نشر انديشه آزادي و مقدمه جنبش مشروطه‌خواهي در ايران. تمام اساس آن (به استثناي فصل اول) مبتني بر مدارك و اسناد منتشر‌نشده است».به‌زعم آدميت: «بيداري افكار در ايران ثمره آشنايي با دانش و تمدن غربي بود و آشنایي با مدنيت مغرب از نتايج برقراري ارتباط بين ايران و اروپاست». منبع اصلي اطلاعات آدميت در اين كتاب اسناد وزارت خارجه است.

 

تنبيه‌الامه و تنزيه‌المله؛ آیت‌ا... حسین نائینی

صد سال از انتشار این کتاب بسیار مهم می‌گذرد اما مباحث این کتاب در خصوص نسبت اصول مشروطه با فقه، همچنان موضوع روز جامعه ایران است. اين كتاب رساله‌اي سياسي است كه علامه نائيني از علماي تراز اول نجف در دوران انقلاب مشروطه، به‌دنبال به توپ بسته شدن مجلس توسط محمدعلي‌شاه و آغاز استبداد صغير در دفاع از حكومت انتخابي و مخالفت با سلطنت مطلقه و حكومت استبدادي نوشته است.

 

مولف در بيان انگيزه تاليف كتاب، پس از شرحي درباره علل عقب‌ماندگي مسلمانان و پيشرفت «ملل مسيحيه و اروپاييان» و اشاره به بيداري مردم ايران و جانبازي آنان در تحصيل مشروطيت، كساني را كه به نام دين با مشروطيت مخالفت مي‌كردند، «گرگان آدمي‌خوار» خواند كه «براي ابقاي شجره خبيثه ظلم و استبداد ... دستاويزي بهتر از ... دين نيافتند». نائيني دفاع از استبداد را به دستاويز دين «لكه ننگ و عار عظيم» و ظلم «به ساحت مقدسه نبوت ختميه» و سكوت در برابر اين امر را مساعدت و اعانتي در اين ظلم مي‌داند.

 

نائيني در بيان انواع استبداد مي‌نويسد: «استبداد را به سياسي و ديني منقسم و هر دو را مرتبط به هم و حافظ يكديگر و با هم توأم دانسته‌اند و قلع اين شجره خبيثه و تخلص از اين رقيت خسيسه ـ كه وسيله آن فقط به التفات و تنبه ملت منحصر است ـ در قسم اول اسهل و در قسم دوم در غايت صعوبت و بالطبع موجب صعوبت علاج قسم اول هم خواهد بود». با اين ملاحظات، او «در مقام تكليف» اين كتاب را در بيان مخالفت حكومت استبدادي «با ضرورت دين اسلام» نوشته است. وجه تسميه كتاب نيز با توجه به هدف نگارش آن يعني «تنبيه امت به ضروريات شريعت و تنزيه ملت از اين زندقه... و بدعت»، روشن است.

 

كتاب داراي يك مقدمه، پنج فصل و يك موخره است. اين كتاب را علامه نائيني در بغداد به چاپ رساند و نسخه‌اي از آن يك‌سال بعد و به‌دنبال سقوط محمدعلي‌شاه در تهران نيز به چاپ رسيد. با اين حال گفته مي‌شود علامه نائيني مدتي بعد به‌دليل اينكه انتشار اين كتاب را با مقام و موقعيت خود در عرصه مرجعيت در تضاد مي‌ديد دستور به جمع‌آوري آن داد. اين كتاب در سال۱۳۳۴ با توضيحات و اضافات آيت‌ا... طالقاني توسط انتشارات شركت سهامي انتشار چاپ شد و در سال‌هاي بعد از پيروزي انقلاب نيز تجديدچاپ شده است.

 

ازجمله در سال۱۳۸۷ با تصحيح روح‌ا...حسينيان توسط انتشارات مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر شده است. به تازگي داوود فیرحی پژوهشگر برجسته تاریخ معاصر نیز این کتاب را با حاشیه‌نویسی مفصلی بازچاپ کرده است.

 

 

ghanoondaily.ir
  • 17
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش