دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۰:۱۵ - ۱۷ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۵۰۶۶
کتاب، شعر و ادب

بازچاپ «عالَم ابدی» و «مجمع ديوانگان» عبدالحسين صنعتی‌زاده‌كرمانی

رمان مجمع ديوانگان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
نشر مانياهنر، اخيرا آثاري از عبدالحسين صنعتي‌زاده‌كرماني را بازچاپ كرده است كه «عالَم ابدي» و «مجمع ديوانگان» از جمله اين آثارند. اين دو كتاب با ويرايش مهدي گنجوي و مهرناز منصوري منتشر شده‌اند تا بعد از مدت‌ها رمان‌هايي از صنعتي‌زاده‌كرماني در دسترس باشند.

به گزارش شرق، عبدالحسين صنعتي‌زاده فرزند حاج علي‌اكبر صنعتي، يكي از فعالين مشهور جنبش مشروطیت در كرمان است كه در سال ۱۲۷۴ متولد شد و در ۱۳۵۲ از دنيا رفت. صنعتي‌زاده به اعتبار رمان‌هايي كه نوشته است، يكي از پيشگامان و توسعه‌دهندگان ژانرهاي ادبي در ادبيات معاصر ايران به‌شمار مي‌رود و جزو اولين كساني است كه به نوشتن رمان علمي- تخيلي و رمان آرمان‌- شهري پرداخت.

 

رمان «عالم ابدي» پيش از اين تنها يك‌بار در سال ۱۳۱۷ توسط كتابخانه و چاپخانه مركزي در ۱۲۸ صفحه منتشر شد و بعد از آن ديگر بازچاپ نشده بود. در چاپ اخير اين كتاب در نشر مانياهنر، مبناي ويرايش نسخه‌اي از همان چاپ قديم بوده است. در اين ويرايش، در مواردي كه تغييري در ضبط لغت به وجود آمده، ضبط نسخه مبنا در زيرنويس آورده شده است. ايرادات املايي و حروف‌چيني نيز تصحيح شده‌اند.

 

همچنين متن نسخه مبنا در مواردي فاقد علايم نگارشي بوده كه در اين ويرايش به متن اضافه شده است و جز در مواردي معدود پاراگراف‌بندي نويسنده نيز حفظ شده است. در ابتداي اين رمان مي‌خوانيم: «اتومبيل‌هاي بسيار مجللي كه نمونه آخرين سيستم مدل‌هاي سال هزارونهصدوپنجاه بود هر يك به فاصله كمي از خيابان مدسن داخل كوچه ۸۵ شده و با جلال و كبكبه تمامي به هتل ودورد كه يكي از مهمان‌خانه‌هاي شهر نيويورك بود ورود نموده و در جلو عمارت هتل ايست مي‌نمودند.

 

بيشتر واردين از ميليونرها و معروفين شهر نيويورك بودند كه با صورت‌هاي چين‌خورده و چشمان متورم و هم‌چون كساني كه چندين شب پياپي بيدارخوابي كشيده باشند با سنگيني و وقاري تمام از اتومبيل‌هاي خود پياده شده و متفكرانه به جانب سالن هتل رهسپار مي‌شدند. آخرتر از همه مستر تومسن و بعد از او مستر بورا داخل ودورد هتل شدند. در اين روز به‌واسطه نزول باران مختصري، هوا چنان با طراوت طرب‌انگيز بود كه انسان را مسرور مـي‌سـاخت. درخـتــان كهن‌سال سرو و كاج كه سر به اوج فلك كشيده بودند به زمين و آسمان ناز و عشوه داشتند...».

 

«مجمع ديوانگان» از آثار مشهور صنعتي‌زاده‌كرماني است كه بسياري آن را اولين رمان آرمان‌شهري تاريخ ادبيات فارسي دانسته‌اند. اين رمان اولين‌بار در دو جلد منتشر شد و به‌نوعي ادامه ادبيات مشروطه و محصول مفهوم آينده در جنبش مشروطيت است. مهدي گنجوي در بخشي از مقدمه‌اش درباره اين ويژگي رمان نوشته: «در اين اثر نيروي محركه نقد و تغيير وضع موجود زمان آينده است، به نحوي كه آينده‌شناسي شخصيت‌ها را در زمان حال تصحيح و سالم مي‌كند». جلد اول «مجمع ديوانگان» در فروردين ۱۳۰۳ توسط كتابخانه مظفريه منتشر شد و جلد دوم آن نيز در فروردين ۱۳۰۴ به‌ چاپ رسيد.

 

در ابتداي جلد اول اين رمان مي‌خوانيم: «در يكي از روزهاي اواخر حوت روزنامه‌فروشي گذرش به خيابان دارالمجانين افتاده، فرياد مي‌زد: روزنامه! تقويم سال نو! فرياد روزنامه‌فروش به محوطه دارالمجانين رسيده، ديوانه‌اي را به صرافت خريداري تقويم سال نو انداخت. سپس چند نفر از ديوانگان را با خود همراه و مساعد نموده، نزديك ديوار آمده يكي قلاب زده ديگري به بالاي ديوار رفت. به آرامي روزنامه‌فروش را صدا زد و گفت: يك عدد تقويم سال نو با روزنامه‌هاي امروز به ازاي دو كاسه مس مي‌خرم.

 

روزنامه‌فروش چون اين معامله را مقرون به صرفه بديد روزنامه‌ها و تقويم را به ريسماني كه از بالا به پايين انداخته بودند بسته و برفت و ديوانگان آن (...) در گوشه‌اي پنهان نمودند. اين كار به طريقي انجام گرفت كه بر احدي از مستحفظين آشكار نگشت و چون شب درآمد مستحفظين ديوانگان را به اتاق‌هاي خودشان جاي دادند. روزنامه‌ها و تقويم به دست ديوانه‌اي كه قدي رسا و شانه‌يي گشاده و بازواني قوي داشت و آثار ذكاوت و هوشياري از ناصيه‌اش ظاهر و ميان ديوانگان معروف به پهلوان شده و به واسطه لجاجت و اصراري كه در هر امري داشت بر سايرين مقدم بود افتاد».

 

صنعتي‌زاده از جمله نويسندگاني است كه در زمان حياتش شرق‌شناسان زيادي به آثارش توجه داشتند. مهدي گنجوي در بخشي از مقدمه‌ كتاب «مجمع ديوانگان» آثار صنعتي‌زاده را در سه بخش كاملا مجزا دسته‌بندي كرده است:‌ رمان تاريخي،‌ فانتزي‌نويسي و اتوبيوگرافي. «روزگاري كه گذشت»،‌ اثري از صنعتي‌زاده است كه يك اتوبيوگرافي به سياق اتوبيوگرافي‌هاي عصر مشروطه است.

 

 

  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش