ضرب المثل«سالی که نکوست از بهارش پیداست» راکه آخرین مصراع یک رباعی از دیوان اشعار شیخ بهایی است ، اغلب شنیدهایم و آن را مصداق خوشی و ناخوشی آن سال دانستهایم. فارغ از صحت این ضرب المثل دو هفته اول بهار امسال اتفاقاتی در دنیای ادبیات و هنر افتاد که نباید از چشم دوستدارانش پنهان بماند.سال ۱۳۹۸ از همان نخستین روزها با رویدادها و اتفاقات زیادی در زمینه ادب و هنر ایرانی همراه شد. موسیقی، هنرهای تجسمی و ادبیات از جمله بخشهایی هستند که سال جدید را با خبرهای خوش و حاشیههای فراوان شروع کردند. در ادامه مهمترین این رویدادها و حواشی را مرور میکنیم.
دیدار وزیر با استاد ادب

در ششمین روز فروردین ماه، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به دیدار استاد ممتاز زبان و ادبیات فارسی، محمدرضا شفیعی کدکنی رفت. در این دیدار که نخستین دیدار نوروزی وزیر ارشاد بود، تعدادی از مدیران این وزارتخانه عباس صالحی را همراهی کردند. تذکرة الاولیای عطار با تصحیح و توضیحات محمدرضا شفیعی کدکنی، تازهترین اثر این پژوهشگر است که در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در دسترس علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
تمجید کاپولا از شاهنامه «فردوسی»

حمید رحمانیان، گرافیست و فیلمساز ایرانی در سال ۹۶ کتاب صوتی شاهنامه را به زبان انگلیسی منتشر کرد. جالب این که فرانسیس فورد کاپولا، کارگردان «پدرخوانده» مقدمهای برای این کتاب آماده کرده و در بخشی از سخنانش چنین گفته است: «شاهنامه چند سال پیش به دست من رسید که آن را با سرعت و با اشتیاق خواندم». ویدئوی این گفتار، نوروز امسال در شبکههای اجتماعی بازنشر شد و استقبال مخاطبان را در پی داشت.
شاعران کلاسیک در تلویزیون

حضور شاعران بزرگ فارسی در ویژه برنامه تحویل سال شبکه ۴ اتفاق عجیبی بود که انتقادهای زیادی را به دنبال داشت. در این برنامه سه نفر با شمایل فردوسی، سعدی و حافظ به عنوان مهمانان ویژه معرفی شدند؛ ایدهای که در اجرا خوب از آب در نیامد. مدرس در واکنش به انتقادها گفت: «کسانی که به این بخش از برنامه انتقاد میکنند، آن بخشها را ندیدهاند و به تکههایی از آن اتکا کردهاند».مدرس در ادامه افزوده بود:«ایده بسیار خوب و هوشمندانهای هم بود که با توجه به فرصت اندک آمادهسازی، خوب هم اجرا شد. فضای انتقادی که ایجاد شده، به سبب این است که بینندگان عزیز، مشغول دیدن سلبریتیهای مختلف در شبکههای دیگر بوده و آیتمهای ما را به تمامی ندیدهاند و صبح بیدار شده ، فضای مجازی را به عادت هرروز بالا و پایین کردهاند و بدون این که بدانند چه شده و برنامه چه بوده، شروع به اظهار نظر و انتقاد کردهاند.»
استقبال از «عبور از خود»

تازهترین اثر محمود دولتآبادی، نویسنده معاصر در آخرین ماه سال ۹۷ از سوی نشر چشمه منتشر شد. کتاب «عبور از خود، از سرگذشت» از محبوبترین کتابها در نخستین روزهای سال جدید بود که به چاپ دوم رسید. این کتاب شامل چند نقد و نوشته از این نویسنده است که بعد از ۱۰ سال منتشر شده است. «نسلنگری در ادبیات»، «گفتانوشت»، «مردی شبیه خود» و «روایت زندان» از جمله بخشهای این کتاب است.
اثر گران ایرانی در کریستیز

در بیست و پنجمین دوره حراج کریستیز که با عنوان «هنر مدرن و معاصر خاورمیانه» در هفته اول فروردین در دبی برگزار شد، یک هنرمند ایرانی به نام «حسین زندهرودی» توانست رتبه سوم گرانترین اثر این حراج را از آن خود کند. در این دوره که هنرمندان تجسمی از لبنان، عراق، سوریه، امارات، عمان و... هم حضور داشتند، یکی از سه اثر حسین زندهرودی با رقم ۲۱۲ هزار و ۵۰۰ دلار فروش رفت.
الهه آرانیان
- 13
- 6