مجموعه داستان «یاس امینالدوله» به قلم سمیه کاظمی حسنوند توسط نشر ورا منتشر شده است.بیشتر داستانهای این مجموعه به بیان معضلات اجتماعی پرداخته و آنها را از این منظر مورد بررسی قرار داده است. محور بیشتر این داستانها شامل مسائلی مانند تنهایی، جهل، زنانگیهای معمول در لایههای پایین اجتماع، خرافهپرستی، فقر، ارتکاب جرایم، دسیسهچینیهای خرد و کلان و... است. در این میان، تنهایی انسان معاصر که با وجود زندگی شهری گریبانگیر افراد است، در بیشتر داستانها خودنمایی میکند و از درونمایههای اصلی این مجموعه داستان محسوب میشود.
آدمهایی که از شدت تنهایی به مصاحبت و مجالست با حیواناتی چون لاک پشت، چلچله، سگ و.. روی آوردهاند و زنانی که دائم در ترسِ تنها ماندن و از دست دادن زندگی میکنند و برای مقابله با این هراس به هر عملی دست میزنند، بخش عمدهای از این قصهها را به خود اختصاص دادهاند. مکان وقوع داستانها بیشتر در مناطق شهری و گاهی نیز روستایی است که فضاسازیهای داستانی را نیز تحت تأثیر قرار داده است. سنجد و تاتوره؛ من جاناتان مرغ دریایی نیستم؛ قند عسل؛ چلچلهای با بالهای ابریشمی؛ گل و مرغ؛ ماه مشتعل، یاس امینالدوله، کت قرمز، گالری خیابان جردن و شاندیز داستانهای این مجموعه به شمار میروند که در فضایی فراواقعگرایی یا سوررئال نوشته شدهاند.
زندگی خانم کاتیوشا ب. و همکاران تمام فلزیاش
کتاب «زندگی خانم کاتیوشا ب. و همکاران تمام فلزیاش» رمانی است که در بیست و شش فصل توسط لیلا پاپلی یزدی نوشته شده و انتشارات روزنه آن را منتشر کرده است. موضوع این رمان دختری نه چندان زیبا و نیمه فلزی به اسم کاتیوشا ب است که ترکیبی از انسان و اسلحه کاتیوشا هفتاد و دو لانچری است. کاتیوشا که کارمند اداره موشهای کور است، یک روز صبح پاکتی حاوی حکم انتقالش به ادارهای دیگر را دریافت میکند و یک ماه فرصت دارد تا به کارهایش رسیدگی کند. داستان با فضایی معمایی و پرکشش شروع میشود و خواننده به مرور با شخصیت کاتیوشا آشنایی بیشتری پیدا میکند.
زندگی کاتیوشا شبیه سایر شهروندان درجه یک شهر اسلحههاست. جز اینکه او در ذهنش رازی پنهان، مخوف و از منظر اسلحهها مستحق مرگ دارد. راز او خواندن کتاب در شهری است که کتابخانهاش جز۱۰۰ کتاب تأییدشده، کتاب دیگری ندارد. کاتیوشا از طریق مطالعه و تأمل، بتدریج دوستانی مییابد که دور از شهر خاکستری پر از خشونت، در دنیایی رنگین و پویا، زیر زمین و اعماق رودخانه زندگی میکنند. رابطه با همین افراد زندگی خانم کاتیوشا ب. را به دو بخش تقسیم میکند. روزها با همکاران تمام فلزی و شبها با دوستان غیرفلزی که موجوداتی فرهیخته و دارای احساسات هستند و به امکان تغییر باور دارند.
تامارا
داستان بلند «تامارا» نوشته فاطمه کریمی توسط انتشارات معین راهی بازار نشر شده است. در این داستان، راوی که زنی بهنام اِلی است ماجراهای زندگی خود را برای خواننده روایت میکند. اِلی با اینکه از همسر خود جدا شده، اما به همراه او پسرش بدون اطلاع دیگران از این جدایی در یک خانه زندگی میکند. این پنهانکاری باعث بروز دردسرهایی برای راوی میشود که حوادث این داستان را رقم میزند. «تامارا» نیز زنی از اهالی قفقاز است که سالها پیش همسر پدر اِلی بوده و همان زمان در حال بارداری به اجبار پدرش از ایران به روسیه فرار کرده است. زنان و مردان قصه «تامارا» حکایتهای عاشقانهای را به همراه دارند و به همین دلیل خواندن این کتاب ۱۳۲ صفحهای برای مخاطبان علاقهمند به داستانهای رمانتیک ایرانی پیشنهاد مناسبی به نظر میرسد. فاطمه کریمی پیش از این رمان «در سکوت یک زن» را نوشته که سال ۸۵ توسط همین ناشر منتشر شده است.
کارآگاه دهکده
مجموعه داستان «کارآگاه دهکده» نوشته ویلیام فاکنر توسط احمد اخوت ترجمه شده و نشر افق آن را منتشر کرده است. این کتاب شامل شش داستان از ویلیام فاکنر در ژانر کارآگاهی است که در مجموعه میراث فاکنر منتشر شده است. «جنگل بزرگ»، «گنج نامه» و «اسبها و آدمها» سه کتاب قبلی از همین مجموعهاند که پیش از این با ترجمه اخوت منتشر شده بود. داستانهای کتاب «کارآگاه دهکده» در عین حال که هر یک به تنهایی هویت مستقلی دارند، اما به هم پیوسته هم هستند و قابلیت تبدیل شدن به یک رمان را دارند. پنج داستان این کتاب از مجموعه «ترفند شوالیه» فاکنر انتخاب شده که محتوای آنها نیز یک رمان را تشکیل میدهد اما به یکدیگر وابسته نیستند. مترجم به جای داستان «ترفند شوالیه» داستان «مو» را ترجمه کرده و آن را در کتاب «کارآگاه دهکده» قرار داده است.
شخصیت اصلی داستانها وکیل و کارآگاهی بهنام گاوین استیونز است که نویسنده او را بر اساس زندگی و شخصیت دوست صمیمیاش فیل استون خلق کرده و این شخص در زندگی فاکنر بسیار اثرگذار بوده است. دود؛ تارک دنیا؛ دستی روی آبها؛ فردا و شب غلط بنماید سایر داستانهای این کتاب است. همچنین در آستانه کتاب؛ فیل استون فاکنر و آثاری که گاوین استیونز در آنها حضور دارد و سالشمار زندگی گاوین استیونز بخشهای دیگر این کتاب است.
دو پلّه گودتر
مجموعه داستان «دو پلّه گودتر» نوشته مهیار رشیدیان توسط انتشارات نیلوفر منتشر شده است. این کتاب شامل چهارده داستان است که فقر، اعتیاد، عاشقانههای کهنِ تلخ و دردناک مضمون اغلب آنها را تشکیل داده است. اغلب داستانها در فضای محلات و خانههای قدیمی روایت شده و نویسنده از واژگان و عباراتی چون امامزاده، سقاخانه، قلعه، نقوش اسلیمی، کوبه در و عباراتی از این قبیل برای فضاسازی جهان داستانهای خود استفاده کرده است. همچنین گم شدن و گم کردن، سرباز و افسر و سرهنگ، بساط تریاککشی، سوگواری، خاکسپاری، فضای گورستان، پختن حلوا، خراشیدن سر و صورت توسط زنان و صحنههایی از این دست، در داستانهای این مجموعه مکرر دیده میشود.
پای گلدستههای زیدبن علی؛ دو پلّه گودتر؛ کاشی رنگ باخته ۶۵؛ معصومه؛ تصنیف خاک؛ قفس؛ انشای سایهها؛ ۲۲۲ – الف – ۲۲۲؛ منظره؛ دارا نقاش ساختمان؛ پردهها؛ باد لباسها را میبرد؛ حاج لطفالله، دبلنا و مشق فرشتهها عناوین داستانهای این مجموعه هستند. رشیدیان که نویسندهای اهل خرمآباد و دانش آموخته ادبیات نمایشی است و نمود این رشته تحصیلی در داستانهایش کاملاً مشهود است، پیش از این داستان بلند «آقارضا وصلهکار» را در کارنامه ادبی خود داشته است. او برخی از داستانهای این مجموعه را به سیدفرید قاسمی، احمد محمود، هوشنگ گلشیری و کنیز وی منیرو روانیپور تقدیم کرده است.
آیناز محمدی
- 11
- 5