جمعه ۰۸ اسفند ۱۴۰۴
۱۳:۱۵ - ۰۹ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۲۴۵۸
کتاب، شعر و ادب

مروری بر نوشتار شفیعی کدکنی درباره فریدون توللی، به بهانه سالمرگ این شاعر معاصر

عواقب ستیز با نیما و نیمایی‌ها

فریدون توللی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

دکتر محمدرضا شفیعی‌کدکنی کمی پس از درگذشت فریدون توللی و به نوعی در اعتراض به سکوتی که در مرگ او سایه گسترده بود، به تفصیل مقاله‌ای نوشت و از جایگاه بلند این شاعر و سیاستمدار و آثارش حرف زد. کدکنی مقاله خود را با این نقد محکم و جدی به جریان غالب آن روزگار در حوزه فرهنگ، هنر و ادبیات آغاز می‌کند: «در بی‌اعتباری داوری‌های ما درباره معاصران مان، همین بس که مطبوعات، مرگ چهره توللی را به جرم ناسپاسی‌اش به نیما یوشیج و به خاطر بی‌اعتقادی‌اش نسبت به استمرار تاریخی شعر نو، با چنان توطئه سکوتی پذیرا شدند که گویی فریدون خود از مادر نزاده است.»

 

توللی که سال ۱۲۹۸در شیراز به دنیا آمده بود، بعد از پایان دوره آموزش‌های دبستانی و دبیرستانی در شهر خودش پا به دانشگاه تهران گذاشت و سال ۱۳۲۰ در رشته باستان‌شناسی دانشکده ادبیات این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد.

 

سپس به کار باستان‌شناسی روی آورد و تا مرداد ۱۳۳۲ مدتی هم رئیس اداره باستان‌شناسی استان فارس بود. اما پیش تر، توللی دقیقاً از روزهای پرتنش شهریور ۱۳۲۰ وارد فعالیت‌های سیاسی شده و به نوشتن مقالات سیاسی در نشریات حزب توده و مجموعه سیاسی طنزآمیزی با نام «التفاصیل» پرداخته بود.

 

او بعد از کودتای ۲۸ مرداد از فعالیت‌های سیاسی دست شست و در کتابخانه دانشگاه شیراز مشغول به کار شد.

 

توللی در ادبیات اگر چه به محض و به‌دنبال آشنایی با نیما شعرش را متحول کرد و به یکی از پیشروان شعر نیمایی تبدیل شد و دفترهای شعر «کاروان»، «رها» و «نافه» را منتشر کرد اما کمی بعدتر، از مخالفان شعر نیمایی شد و دوباره شروع کرد به نوشتن قصیده و غزل به سبک قدیم و مجموعه‌ای در همین سبک و سیاق منتشر کرد. اینجا بود که پیروان نیما، یکسره به او تاختند و به قول کدکنی با سانتی‌مانتال خواندن شعر او و در مرگش نیز، با سکوتی خودخواسته به نوعی از او انتقام گرفتند و تنها یکی‌ دو نفر محدود درباره او دست به قلم بردند که یکی از مهم‌ترین‌شان همین مقاله شفیعی‌کدکنی است که در آغاز این یادداشت به آن اشاره شد.

 

کدکنی هم البته در این مقاله با افسوس از گذشته شعری توللی حرف می‌زند و می‌گوید ای کاش او همان شیوه‌ای را که بعد از آشنایی با نیما در نوشتن شعر نیمایی پیش گرفته بود ادامه می‌داد. او می‌نویسد: «توللی پس از انتشار [مجموعه شعر] «نافه»، مجموعه شعری به‌نام «پویه» نشر داد که یکباره مایه حیرت همه دوستداران او شد. مجموعه‌ای از غزل‌هایی توخالی سراسر لفاظی که هر آدم متوسط‌الاستعدادی هفته‌ای یک دیوان از آن‌گونه می‌تواند قالب زند و چاپ کند. در مجموعه‌های پس از نافه، توللی می‌نشست و هر شبی چندین شعر ـ قصیده یا غزل- غالباً «می‌ساخت» یا بهتر بگویم «قالب میزد» مثل خشت.» به هر روی؛ توللی آن‌طور که کدکنی هم به آن در این یادداشت که اندکی بعد از مرگ توللی منتشر شد یکی از چهره‌های شاخص شعر پس از نیما بود که به‌دلیل افتراق و کج‌روی از شعرنیمایی و خسرانی که به خود زد، یکسره مورد عتاب قرار گرفت و هیچ‌گاه نقدی درست و موشکافانه بر جریان شعری او نوشته نشد و انگار قرار بود که او کاملاً به فراموشی سپرده شود.

 

برای آنکه بهتر بتوانیم پایگاه توللی را در عرصه ادبیات آن دوران به‌یاد بیاوریم شاید بد نباشد با چشم‌های شفیعی‌کدکنی همسو شویم و حافظه تاریخی را به نخستین کنگره نویسندگان ایران که به نوعی باید آن را نمایشگاه سراسری خلاقیت عصر دانست ببریم. جایی که نیما، هدایت، عباس فرات و بسیار بزرگان    گردهم آمدند و آخرین نوشته‌های خود را عرضه کردند. در این جمع و شعرهایی که خوانده‌ شد (اگر از نیما یوشیج بگذریم) دیگر نمونه‌های شعر نو که در آنجا عرضه شده در قیاس با کارهای توللی اگر مضحک نباشند بسیار کم ارج و اعتبار هستند و از هیچ کدام آنها امروز نمی‌توان لذت شعری برد ولی قطعه «مریم» که توللی آنجا می‌خواند همچنان لطافت و زیبایی خاص خود را داراست.

 

از همه این‌ ناداوری‌های روزگار اگر بگذریم باید گفت شعر توللی عمدتاً شعری عاشقانه، رمانتیک و احساساتی بود که همین مسأله هم تیغ پیکان را به سمت او تیز می‌کرد. اما او در شعرهایی بسیار موفق، مانند «بلم» با ارائه تصاویر، واژه‌ها و ترکیب‌های فریبنده خوشاهنگ، شاعرانه خود را به‌عنوان شاعری بامهارت و حس به پیشانی شعر دوران خود سنجاق می‌کند و در شعرهای سپیدش نیز آنچنان می‌نویسد که سهمی از خود حداقل در کتاب‌های تاریخ ادبیات معاصر ایران به جای می‌گذارد. او از خود سه فرزند(که نام یکی‌شان نیز از سر عشق به بنیانگذار شعر نو «نیما»ست)به جای گذاشت و سرانجام روز نهم خرداد ۱۳۶۴ پس از سال‌ها درگیری با بیماری قلبی در تهران درگذشت.

 

محسن بوالحسنی

 

 

iran-newspaper.com
  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش