جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۴۹ - ۱۹ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۴۶۶۴
کتاب، شعر و ادب

انتقاد نویسندگان از اعطای نوبل ادبیات به «پیتر هاندکه»

پیتر هاندکه,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
اعطای جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۱۹ به «پیتر هاندکه» نویسنده اتریشی بحث برانگیز شده و انتقاد جمعی از دیگر نویسندگان را نیز برانگیخته است.

به گزارش ایسنا به نقل از گاردین، تصمیم آکادمی سوئد برای اعطای جایزه نویل ادبیات ۲۰۱۹ به «پیتر هاندکه» اتریشی (در کنار اولگا توکارچوک لهستانی به عنوان برنده سال ۲۰۱۸)  با انتقادات فراوانی از آکادمی از دو جهت رو به رو شده است. 

در درجه اول وعده آکادمی سوئد که جایزه نوبل ادبیات دیگر مرد-محور و اروپا-محور نخواهد بود محقق نشده است و هر دو برنده سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ از منطقه اروپا هستند و در ۱۲۰ سال گذشته مهم ترین جایزه ادبی جهان تنها به ۱۵ نویسنده زن تعلق گرفته است. 

از سویی دیگر، پس از حواشی پیرامون رسوایی اخلاقی در آکادمی سوئد که منجر به عدم اعطای این جایزه در سال گذشته شد، این نهاد ادبی رسما اعلام کرده بود رویکردهای خود را مجددا مورد ارزیابی قرار می دهد و منتقدان امیدوارند بودند مهم ترین جایزه ادبی جهان دیگر به چهره هایی اعطاء شود که هم بتوان آثار و هم سیاست های آنها را مورد ستایش قرار داد، اتفاقی که ظاهرا با انتخاب «پیتر هاندکه» به عنوان برنده سال ۲۰۱۹ روی نداده است و بسیاری از این انتخاب آکادمی حیرت زده شدند. 

«هاری کانزرو» نویسنده انگلیسی درباره اعطای نوبل ادبیات ۲۰۱۹ معتقد است که اگر «هاندکه» از رژیم نسل کش «میلوشویچ» حمایت نکرده بود جایزه نوبل را می توانست زودتر از اینها دریافت کند. امروز بیشتر از هر زمان دیگر به روشنفکرانی نیاز داریم که بتوانند از حقوق بشر در مقابل بی تفاوتی ها و بدبینی های رهبران سیاسی ما جانانه دفاع کنند و «هاندکه» چنین فردی نیست. 

«اسلاوی ژیژک» فیلسوف، نظریه پرداز و جامعه شناس اسلوونیایی که همواره از منتقدین سرسخت «هاندکه» بوده است نیز در این باره اظهار کرد: «هاندکه» در سال ۲۰۱۴ خواستار عدم برگزاری و برانداخته شدن جایزه نوبل ادبیات شد و گفت این جایزه موجب تقدیس کاذب ادبیات میشود.

اعتقادی که او داشت امروز به اثبات رسید. کسی که از جنایات جنگی دفاع می کرد حالا نوبل ادبیات دریافت کرده در حالی که کشور ما سوئد کاملا در ترور شخصیت قهرمان زمان یعنی «جولیان آسانژ» مشارکت کرد؛ واکنش ما باید این گونه باشد: نوبل ادبیات را به «هاندکه» ندهید و جایزه صلح نوبل را به «آسانژ» دهید. 

«میها مازینی» رمان نویس و فیلمنامه نویس اسلوونیایی نیز در واکنش به اعطای نوبل ادبیات ۲۰۱۹ عنوان کرد: برخی نویسندگان روح خود را به ایدئولوژی، برخی به نفرت و برخی دیگر به قدرت و پول فروختند اما آنچه بیشتر از همه مرا آزرده می کند ساده لوحی «هاندکه» در مقابل رژیم «میلوشویچ» بود. این یک موضوع شخصی است. هرگز زمستان سردی را فراموش نمیکنم که یوگسلاوی در آستانه فروپاشی بود و هیچ چیز در قفسه فروشگاه موجود نبود. ما یک خانواده جوان بودیم و دختر کوچک من کودک نوپایی بود و هوا به شدت سرد بود. تمام روز را در صف طولانی برای نفت ایستادیم و بعد از ظهر که تقریبا یخ زدن بودیم مقاله «هاندکه» را درباره یوگسلاوی خواندم و حتی در آن زمان در ساده لوحی او فردی خشن و خوشیفته یافتم. 

«جنیفر ایگان» داستان نویس آمریکایی و رئیس سازمان ادبیات و حقوق بشر انجمن قلم آمریکا نیز در بیانیهای اعلام کرد گرچه انجمن قلم به طور کلی اظهار نظری درباره دیگر موسسات نمی کند اما در رابطه با اعلام برنده نوبل ادبیات امسال، استثنا قائل میشود. در این بیانیه آمده است: "از انتخاب نویسنده ای که از صدای عمومی خود در جهت نادیده گرفتن حقایق تاریخی استفاده کرده و از عاملان نسل کشی چون «اسلوبودان میلوشویچ» رئیس جمهور سابق صربستان حمایت کرده، حیرت زده شدیم. ما تصمیم آکادمی سوئد مبنی بر اعطای جایزه نوبل ادبیات و تمجید از نبوغ زبانی فردی که مصرانه  مستندات جنایان جنگی را انکار کرده است را نمی پذیریم. اکنون که ملی گرایی، رهبری استبدادی و اطلاعات نادرست در سراسر جهان رو به افزایش است، جامعه ادبی شایسته چیزی بهتر از این است. ما عمیقا از انتخاب کمیته نوبل  متاسفیم. 

پیش از این و در سال ۲۰۰۸ نیز «جاناتان لیتل» نویسنده آمریکایی-فرانسوی نیز گفته بود گرچه ممکن است «هاندکه» نویسنده فوق العاده ای باشد اما به عنوان یک انسان دشمن من است. «آلن فینکلکروت» فیلسوف و نویسنده فرانسوی نیز «هاندکه» را یک هیولای ایدئولوژیک توصیف کرده و همچنین«سوزان سانتاگ» نویسنده آمریکایی که در جریان جنگ بوسنی چند ماهی را در سارایوو گذرانده است نیز معتقد است اظهار نظرهای «هاندکه» او را برای دوستانش در نیویورک تمام کرده است. 

دکتر «هلن فینچ» استادیار زبان آلمانی در دانشگاه لیدز انگلیس نیز از توانایی فوق العاده «هاندکه» در کاوش تجارب انسانی تمجید کرد اما گفت اعطای نوبل به وی نشان داد که کمیته نوبل ادبیات همچنان شیفته مردان سفید اروپایی با سنت شاعرانه نخبه گراست. 

انتخاب «پیتر هاندکه» به عنوان برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۹ موجب خشنودی برخی نیز شده و رسانه های صربستانی یکپارچه از این تصمیم تمجید کردند و «الکساندر فن در بلن» رئیس جمهور اتریش نیز ضمن تشکر از «هاندکه» او را نویسندهای با صدای منحصر به فرد برشمرد. 

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش