پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۰۸:۵۱ - ۱۰ دي ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۱۰۰۰۵۵۸
کتاب، شعر و ادب

نگاهی به بازار کتاب در آمریکا و ایران در دوران حکمفرمایی کرونا

بازار کتاب در آمریکا و ایران در دوران کرونا, کتابخوانی

ادامه دار شدن زمان شیوع کرونا (corona) در کشور ایران کار را برای بسیاری از فعالان حوزه فرهنگ و هنر مشکل نموده است. در این بین، بنظر میرسد اوضاع واحوال حوزه کتاب اصلاً به سامان نیست. ولی یک سؤال؟ چه طور امکان دارد آمار مطالعه یا دست کم خرید کتاب در کشوری همچون آمریکا در ایام قرنطینه خانگی مردم، روزبه روز بیشتر و بیشتر شود، ولی در مقابل در ایران، حداقل بررسی نظرات و نگاه های کتاب فروشان تهران و به خصوص شهرستان ها حکایت از تضعیف شدید و روزافزون نهاد نحیف کتاب خوانی داشته باشد؟ ناشران کتاب مانند بسیاری از مردم، از به پایان رسیدن سال ۲۰۲۰ خوشحال هستند، ولی این سال کرونایی برای بسیاری از آنها خبرهای خوبی را به دنبال داشت که علاوه بر خوشایند بودن ، غافلگیرکننده هم بودند:سال جاری کسب وکار مرتبط با کتاب خوب بود.

در گزارش نیویورک تایمز، آمده است:در روزهایی که مردم به ناچار در خانه هایشان مانده اند و از حضور در مراکزی همچون سینماها و سالن های کنسرت محروم شده اند، استقبال از کتاب و کتابخوانی بیشتر شده است. طبق آمار منتشرشده از سوی « ان پی دی بوک اسکن»( وب سایت ارائه دهنده آمار فروش کتاب های چاپی و دیجیتالی در ایالات متحده ) فروش کتاب های چاپی در سال جاری در مقایسه با همین بازه زمانی در سال پیش ، نزدیک به هشت درصد بیشتر شده است. همچنین ، کتاب های الکترونیکی و صوتی که پیش تر  سهم کمتری از صنعت نشر را به خود اختصاص می دادند، هم با افزایش فروش روبه رو شده اند. نکته جالب در این میان آن است که وضعیت آمار فروش کتاب در ایران و آمریکا در شروع اعمال محدودیت های رفت و آمد مثل هم بود و صنعت نشر در این بازه زمانی در هر دو کشور با افت فروش و ضرر مالی قابل توجهی روبرو شد، ولی مسیر برای ناشران و کتاب فروشان آمریکایی تغییر کرد، درحالی که وضع برای فعالان در حوزه کتاب در ایران همانطور ناامیدکننده باقی ماند. اکنون مدیران انتشارات در آمریکا معتقد هستند تقاضا برای خرید کتاب از ماه ژوئن روند افزایشی بخود گرفته است.

بر اساس آنچه از طرف انجمن ناشران آمریکا منتشر شده، سال جاری سود حاصل از فروش کتاب های صوتی در مقایسه با سال ۲۰۱۹ با ۱۷درصد افزایش مواجه شده و آمار فروش کتاب های الکترونیکی که در طول این چند سال همیشه روند نزولی داشت، سال جاری ۱۶درصد رشد را تجربه کرده است.

کتاب های ضدنژادپرستی و سیاسی در صدر آمار فروش در آمریکا

در طول سالی که سپری شد اقبال به همه کتاب های منتشرشده در صنعت نشر ایالات متحده آمریکا شبیه به هم نبوده و به عنوان مثال در دورانی که تظاهرات« جان سیاه پوستان مهم است» شروع شد و پس از قتل« جورج فلوید» در پایان ماه« می» استقبال از کتاب هایی با موضوعات نژاد و ضدنژادپرستی روزبه روز بیشتر و بیشتر شد. در آن بازه زمانی ، کتاب فروشی ها برای تأمین موجودی کافی از کتاب هایی نظیر« چطور یک ضدنژادپرست باشیم» نوشته« ایبرام اکس کندی» و« پس تو می خواهی درباره نژاد صحبت کنی» اثر« ایجئوما اولو» مشکل پیدا کرده بودند. کتاب های سیاسی هم یکی دیگر از آثاری بودند که سال جاری با استقبال خوبی از سوی مخاطبان روبه رو شدند؛ به ویژه آن هایی که به دونالد ترامپ مربوط بودند؛ انتشارات« سایمون و شوستر» که امسال برخی از مهم ترین کتاب های افشاگرانه درباره ترامپ ازجمله« بسیار زیاد و همیشه ناکافی» نوشته« ماری ترامپ» را به چاپ رسانده، فروش خوبی داشت. از زمان انتشار« سرزمین موعود» کتاب خاطرات« باراک اوباما» رئیس جمهور سابق ایالات متحده در ماه گذشته، تاکنون در آمریکای شمالی بیش از ۳/۳ میلیون نسخه از این کتاب به فروش رسیده است. این کتاب حتی در کشورهایی همچون آلمان، فرانسه، برزیل و سوئد هم توانسته نام خودش را بعنوان یک اثر پرفروش ثبت کند.

کتاب فروشی های مستقل آمریکایی هم به سودآوری رسیدند

همان طور که در ابتدای این نوشته هم آمد، بعضی از کتاب فروشی های مستقل در شروع سالی که گذشت، گزارش داده بودند آمار فروش کتاب هایشان تا ۴۰درصد کاهش پیدا کرده اما حالا اوضاع برای آن ها هم تغییر کرده و به گفته مدیر انجمن ناشران آمریکایی آمار فروش کتاب در کتاب فروشی های مستقل در چند هفته گذشته امیدوارکننده بوده است.

حالا شاید با مروری روی اوضاع احوال کتاب فروشی ها در ایران بتوانیم مقایسه ای بین این گروه فعال در صنعت نشر در ایران و همتایانشان در آمریکا داشته باشیم. ایبنا گفت وگوی مفصلی با تعدادی از کتاب فروشی های تبریزی درباره شرایط این روزهایشان انجام داده است.

خسارت سنگین کتاب فروشی ها در ایام کرونا

محمد زارع، مدیر انتشارات و کتاب فروشی شایسته درباره تعطیلی فعالیت کتاب فروشی های تبریز به مدت ۱۴روز در ایام محدودیت های اخیر خاطرنشان کرد:نمی دانم اسم این اتفاق را بدبیاری بگذارم یا نه! از یک سو اسفندماه سال گذشته به خاطر شرایط کرونایی دانشگاه ها بسته شد و صنف کتاب فروشان فرصت فروش کتاب های دانشگاهی در ترم زمستانی را از دست دادند، و از سوی دیگر تعطیلی های دوهفته ای اصناف با زمان طلایی فروش کتاب های دانشگاهی در ترم پاییز مصادف شد و درنتیجه کتاب فروشی های تبریز متحمل خسارت سنگینی شدند. او ادامه داد:من در این مدت تلاش کردم تا از طریق اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و استانداری، شرایطی را مهیا کنیم تا کتاب فروشی ها به مدت دو هفته تعطیل نشوند، بلکه در حالت محدود به فعالیت خود ادامه دهند، اما پیگیری ها به جایی نرسید.

مدیر کتاب فروشی شایسته به از دست رفتن بازار فروش در دو هفته تعطیلی بعنوان بزرگ ترین مشکل کتاب فروشی ها یاد کرد و توضیح داد:این تعطیلی ها ضربه بزرگی به کتاب فروشی های تبریز زد؛ چراکه بسیاری از مردم که نمی توانستند منتظر بازگشایی کتاب فروشی ها شوند، کتاب های درخواستی خود را از سایت های بزرگ به صورت آنلاین خریدند. البته این ایراد به کتاب فروشی های شهرستانی وارد است که تابه حال نتوانسته اند خودشان را در فضای مجازی بشناسانند.

شاید آخرین نسل از کتاب فروش ها باشیم

مدیر کتاب فروشی ارک در تبریز هم با اشاره به رکود چندساله در بازار کتاب، توضیح داد:کتاب فروشی های تبریز درآمد چندانی ندارند و تعطیلی دوهفته ای اخیر هم رسماً صنف ما را فلج کرد؛ مخصوصاً کتاب فروشی هایی که کتاب های درسی نمی فروشند؛ آنها بیش از همه آسیب دیدند. وضعیت، بد بود؛ با این تعطیلی ها بدتر هم شد. گرانی ها و کاهش قدرت خرید مردم از یک سو و کاهش رغبت به خرید کتاب از سوی دیگر، شرایط فعالیت را برای ما سخت تر کرده است. حقیقت این است که حال کتاب فروشان تبریزی اصلاً خوب نیست و متأسفانه شرایط روزبه روز بدتر می شود. او این را هم خاطرنشان کرد که شاید ما آخرین نسل از کتاب فروشان تبریز باشیم چراکه درآمد این صنف سال به سال کمتر می شود و در مقابل هزینه ها افزایش می یابد.

زارع با انتقاد از عملکرد اتحادیه کتاب فروشان تبریز افزود :اتحادیه تاکنون هیچ اقدامی برای حمایت از کتاب فروشان انجام نداده است. تنها تماس ما با اتحادیه هنگام دریافت حق عضویت است، ظاهراً کسی کتاب فروشان را جدی نمی گیرد. این در حالیست که اتحادیه ناشران پس از شیوع کرونا (corona) بارها از اعضای خود حمایت کرده است.

ببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا؟

در آخر می شود دریافت مهم ترین تفاوت میان کشوری همچون ایران و آمریکا در شیوه ساماندهی و پیشبرد امور در عرصه خریدوفروش است. سال های سال است که در آمریکا فروش اینترنتی نه فقط از سوی فروشگاه های بزرگ این عرصه بلکه از طرف حتی فروشندگان جزء به شیوه ای متداول بدل شده و همانطور که در بالا آمد، بسیاری از کتاب فروشی های مستقل و کوچک بعد از رکود بازار فیزیکی کتاب دست به فروش اینترنتی محصولاتشان زدند درحالی که در کشوری همچون ما هنوز شیوه اتصال به مراکز بزرگ فروش از سوی فروشندگان جزء جا نیفتاده و البته مردم هم آشنایی چندانی با خرید اینترنتی از مراکز و مغازه های کوچک ندارند.

hamdelidaily.ir
  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
بیژن بنفشه خواه بیوگرافی بیژن بنفشه خواه بازیگر خوش سابقه سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱ فروردین ۱۳۵۲

محل تولد: دروازه شمیران، تهران، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۳

تحصیلات: فارغ‌التحصیل رشته نمایش از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد

ادامه
دنی آلوز بیوگرافی دنی آلوز؛ مدافعی با چهره منفی

تاریخ تولد: ۶ مه ۱۹۸۳

محل تولد: ژوازیرو، باهیا، برزیل

حرفه: فوتبالیست

پست: دفاع راست

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش