دوشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۲
۱۱:۳۳ - ۲۱ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۵۱۷
میراث فرهنگی و صنایع دستی

«سیتی‌سنترسازی» بلای جان بافت تاریخی تبریز

بافت تاریخی تبریز,سیتی‌سنترسازی بلای جان بافت تاریخی تبریز
 از دوره صفویه به بعد تبریز همواره یکی از شهرهای مهم ایران بوده است و بعدتر استقرار ولیعهدهای قاجاری در این شهر باعث شده بافت تاریخی این شهر اهمیت مضاعفی در تاریخ ایران پیدا کند.

روزنامه جهان صنعت نوشت: محله‌های هشتگانه تبریز با دروازه‌هایشان تا پنجاه سال قبل پابرجا بودند؛ با وجود این، در دهه‌های اخیر مجموعه‌های کم‌نظیری از خانه‌ها، حمام‌های تاریخی، مساجد، دالان‌ها و عمارت‌های تاریخی تبریز قربانی موج تخریب‌ها شدند. باغشمال، شمس‌العماره و عمارت صاحب دیوان در دهه‌های اخیر در تبریز تخریب شده و امکان تماشای شکوه آنها از مردم دریغ شده است.

آنچه در سال‌های اخیر بیش از هر چیز بلای جان بافت تاریخی تبریز شده، اما شکل‌گیری موج «سیتی‌سنترسازی» و «بلندمرتبه‌سازی» است. در واقع بافت تاریخی تبریز که گوشه‌ای از تاریخ این شهر را روایت می‌کند و در صورت استفاده صحیح از آن می‌توان تبریز را تبدیل به پایتخت خانه‌های تاریخی ایران کرده و گردشگران زیادی را جذب کرد، قربانی زیاده‌خواهی‌های فردی شده است.

ساخت‌و‌سازهای بزرگ مقیاس در بافت تاریخی

اگر به ساختار بافت‌های تاریخی دقت کرده باشید متوجه شده‌اید که همه آنها به لحاظ ساختار و ارتفاع بناها دارای اشتراکات و استانداردهای مشخصی هستند. با وجود این، در سال‌های گذشته برخی با هدف درآمدزایی اقدام به بلندمرتبه‌سازی در بافت‌های تاریخی کرده‌اند. نتیجه این رویکرد آسیب به حریم منظر بافت‌های تاریخی و ایجاد شدن جلوه بصری مخدوش بوده که هیچ سنخیتی با گذشته‌های تاریخی شهر ندارد.

محمد مهدی کلانتری- دبیر پویش ملی نجات بافت‌های تاریخی ایران- درخصوص این چالش به «جهان‌صنعت» گفت: یکسری ساخت‌و‌سازهای بسیار بزرگ مقیاسی از گذشته در بافت تاریخی تبریز انجام شده است و این روند همچنان نیز ادامه دارد. اگر به اطراف مسجد تاریخی «کبود» نگاه کنید متوجه می‌شوید که در جوار مسجد «کبود» تبریز از یک جهت خیابان بوده و از سه جهت دیگر سه «سیتی‌سنتر» یا «مال» ساخته شده است و مسیر مسجد کبود در حصار این «مال»ها قرار گرفته است. در واقع می‌توان گفت در این سال‌ها دورتادور مسجد «کبود» را تخریب کرده‌ایم و بافت اصیل آن را از بین برده‌ایم و به جای آن پارکینگ‌های طبقاتی و «سیتی‌سنتر» ساخته‌ایم.

وی افزود: در سال‌های گذشته در جریان این ساخت‌و‌سازها در یک بخش‌هایی (از بافت تاریخی) قبرستانی از «عصر آهن» پیدا شد و صرفا این بخش را که تدفین‌های مربوط به عصر آهن در آن صورت گرفته بود، نگه داشتند و مابقی (بافت این بخش) را تخریب کرده و این تخریب هم ادامه داشت. می‌خواهم بگویم متاسفانه در جای‌جای تبریز یک نوع سیتی‌سنترسازی رواج یافته است.

تخریب بافت تاریخی برای ساخت میدان

«کلانتری» ضمن اشاره به مخاطرات «میدان شهید بهشتی» در بافت تاریخی تبریز گفت: یک میدان عظیمی به نام میدان شهید بهشتی ساخته‌اند که به موجب آن کل بافت(این بخش) را تخریب کرده و یک میدان بسیار عظیم ساخته‌اند و در این میان صرفا نتوانستند یک مسجد را تخریب کنند. این مسجد در وسط میدان باقی مانده است، اما مابقی آثار کاملا با خاک یکسان شده‌اند. جالب آنکه دورتادور این میدان هم دارند برج‌سازی و سیتی‌سنترسازی می‌کنند.

دبیر پویش ملی نجات بافت‌های تاریخی ایران ضمن اشاره به مخالفت‌ها با این سیاست‌های غلط به «جهان‌صنعت» گفت: اعضای شورای فنی میراث فرهنگی تبریز به دلیل همین سیاست‌های غلطی که اجرا می‌شد و نیز به سبب آنکه صدای اعتراض‌شان به جایی نمی‌رسید، جملگی استعفا دادند و وزارت میراث فرهنگی به این موضوع هیچ واکنشی نشان نداده و ابراز ناراحتی نکرده و هیچ مخالفتی هم با استعفای اعضا نکرد.

«کلانتری» ادامه داد: توجه داشته باشید که ۱۶۸ شهر در ایران وجود دارد که محدوده بافت تاریخی آنها در شورای‌عالی، معماری و شهرسازی تصویب شده است و هرگونه توسعه بزرگ مقیاس و ایجاد معبر در محدوده این شهرها ممنوع است و تبریز هم یکی از این شهرهاست. به موجب این مصوبه اگر نهادی بخواهد درخصوص بافت تاریخی شهر تصمیم‌گیری کند، آن نهاد فقط «شورای‌عالی معماری و شهرسازی» است و هیچ نهاد دیگری نمی‌تواند این قانون و مصوبه را نقض کند. در ادامه مصوبه هم آمده که درخصوص این ۱۶۸ شهر باید طرح ویژه بافت تاریخی برای هر یک تعریف شود. از سال ۹۴ این طرح تصویب شده و قرار بر آن بوده که در عرض ۵ سال طرح ویژه این شهرها تهیه شود. درحال حاضر باوجود گذشت ۸ سال فقط ۹ شهر طرح ویژه بافت تاریخی‌شان در دست اقدام است و این یعنی خیلی از شهرها (از جمله تبریز) از این قانون مصوب عقب هستند.

دبیر پویش ملی نجات بافت‌های تاریخی ایران درخصوص شرایط کنونی طرح ویژه بافت تاریخی تبریز گفت: طرح ویژه تبریز دست یک گروهی بود که متاسفانه همان گروه به نوعی در یک سال اخیر کنار گذاشته شده و طرح ویژه نیز بلاتکلیف است.

خطر تخریب بیخ‌گوش خانه کلانتر تبریز

افزون بر چالش‌های بافت تاریخی تبریز، «خانه و باغ کلانتری تبریز» که مربوط به دوره قاجار است در وضعیت نامساعدی قرار دارد. این در حالی است که این اثر تاریخی از ۲۷ مرداد ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۹۷۱۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. خانه و باغ کلانتری متعلق به «ابراهیم‌خان شرف‌الدوله کلانتری» بوده که از نمایندگان تبریز در اولین مجلس شورای ملی در دوره قاجار بوده است.

دبیر پویش ملی نجات بافت‌های تاریخی ایران درخصوص اهمیت این اثر و وضعیت کنونی آن به «جهان‌صنعت» گفت: «خانه کلانتر یکی از خانه‌های تاریخی بسیار ارزشمند تبریز است که ساخت فوق‌العاده‌ای داشته و قدمت آن به عهد قاجار می‌رسد، اما متاسفانه بدون رسیدگی به حال خودش رها شده است.»

وی افزود:«همین وضعیت باعث شده که خانه کلانتر تبدیل به محل رفت و آمد معتادان و افراد بزهکار شود. برای مقابله با این وضعیت و رفع مشکل تعدادی از دوستداران میراث فرهنگی در تبریز کارزاری راه‌اندازی کرده‌اند تا شاید بتوانند فضایی ایجاد کنند که به این خانه تاریخی رسیدگی شود.»

بافت تاریخی تبریز,سیتی‌سنترسازی بلای جان بافت تاریخی تبریز

شایان ذکر است در این کارزار مردمی که خطاب به یعقوب هوشیار- شهردار تبریز- نوشته شده، آمده است: «در پی بلاتکلیفی سال‌های متمادی خانه کلانتر تبریز به همراه محیط پیرامونی آن و با توجه به اهمیت تاریخی و معماری این خانه باارزش، از شما تقاضا داریم با تملک و تبدیل این خانه به یک موزه، مانند موزه اساطیر (افسانه‌ای) آذربایجان، بر بلاتکلیفی این خانه گرانبها پایان داده و آن را بازسازی کنید.»

در نهایت در یک نگاه کلی باید گفت شهر تبریز باوجود بهره‌مندی از بافت تاریخی ارزشمند و آثار و خانه‌های تاریخی متعدد به سبب اولویت نبودن نگاه حفاظت از میراث تاریخی آن با مخاطرات جدی مواجه است.

بلندمرتبه‌سازی و سیتی‌سنترسازی در بافت تاریخی تبریز در این سال‌ها تبدیل به چالشی جدی برای شهر شده است و تک‌بناهای تاریخی شهر نیز نیاز به رسیدگی عاجل دارند.

مطمئنا عمل به مصوبات شورای‌عالی معماری و شهر‌سازی و همکاری و مساعدت شهردار تبریز و وزارت میراث فرهنگی و نیز گوش سپردن به سخنان و مشورت‌های دغدغه‌مندان میراث فرهنگی تبریز می‌تواند ورق را برگردادنده و بافت تاریخی تبریز را نجات دهد.

مسوولان امر باید در نظر داشته باشند که بافت تاریخی تبریز این ظرفیت را دارد که در صورت رسیدگی مناسب، جذب گردشگر از سراسر جهان داشته و آورده مناسبی برای این شهر بااصالت خطه آذربایجان به ارمغان بیاورد.

نادر نینوایی

  • 13
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
مهران احمدی بیوگرافی مهران احمدی؛ بازیگر حرفه سینما تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۹ اسفند ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، کارگردان، مدیر تولید، برنامه ریز

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی بازیگری از دانشگاه هنر و معماری تهران

ادامه
سراج قمری زندگینامه سراج قمری، شاعر هجو گوی سده شش و هفت

شهرت: سراج قمری، قمری آملی

دوران زندگی: سده ششم و هفتم قمری

محل تولد: خوارزم یا گلستان

حرفه: شاعر پارسی گو

آثار: دیوان اشعار سراج قمری

وفات: ۶۲۵ قمری

ادامه
زندگینامه کیان ایرانی زندگینامه دلیر ایرانی؛ کیان و نقش او در قیام مختار

از فعالیت ها و سوابق کیان ایرانی قبل از قیام مختار اطلاعاتی در دسترس نیست البته بعد از اضافه شدن به لشکر مختار از جمله افراد تاثیرگذار و بسیار مهم وقایع قیام شناخته شد. 

در سال ۶۶ قمری مختار با هدف گرفتن انقام از عاملان واقعه کربلا و شکست قاتلان امام حسین در کوفه، کیان ایرانی را به عنوان حرس به عبارتی رئیس نگهبانان خود انتخاب کرد. 

اعتماد و اطمینان مختار به کیان به قدری بود که ریاست انتظامات کوفه و فرماندهی شرطه های کوفه به وی سپرده شد. اموال بسیاری از افراد حین برخورد با جنایتکاران کربلا با فرمان مختار مصادره شد. کیان این موال را بین ایرانیان مسلمانی که عملیات را به عهده داشتند، تقسیم کرد. این موضوع از جمله خدمات بسیار مهمی بود که کیان نسبت به حکومت مختار انجام داد.

کیان ایرانی در جریان دستگیری و هلاکت جنایتکاران کربلا، همچنین اشراف جائن کوفه نقش اصلی را برعهده داشت به طوریکه جنایتکاران اصلی کربلا بعد از شنیدن نام ایشان به وحشت می افتادند. 

ادامه
رسول خطیبی بیوگرافی رسول خطیبی + تصاویر

تاریخ تولد: ۳۱ شهریور ۱۳۵۷

نام مستعار: رسول پاشا

محل تولد: تبریز، ایران

حرفه: فوتبالیست سابق، مربی فوتبال

باشگاه کنونی: سرمربی باشگاه پیکان

آغاز فعالیت: ۱۳۷۱ تاکنون

ادامه
گیتی قاسمی بیوگرافی گیتی قاسمی بازیگر خوش سابقه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۶ آذر ۱۳۵۵

محل تولد: ملایر، همدان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، کارگردان تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی کارگردانی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران

ادامه
امیرحسین صدیق امیرحسین صدیق بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۸ آبان ۱۳۵۱

محل تولد: نیشابور

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

شروع فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم بازیگری از مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما

ادامه
باران خوش اندام باران خوش اندام و ماجرای جدایی تا ازدواج مجدد

نام کنونی: نها خوش اندام

تاریخ تولد: ۳۰ شهریور ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

اصالت: کورد کورمانج خراسان

حرفه: شاعر، نویسنده، تصنیف سرا

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تا کنون

ادامه
ویلهلم رونتگن بیوگرافی ویلهلم رونتگن دانشمند تاثیرگذار صنعت پزشکی

تاریخ تولد: ۲۷ مارس ۱۸۴۵

محل تولد: رمشاید، پادشاهی پروس، کنفدراسیون آلمان

ملیت: آلمانی

حرفه: دانشمند

محل تحصیل: مؤسسه فناوری فدرال زوریخدانشگاه زوریخ

درگذشت: ۱۰ فوریه ۱۹۲۳

ادامه
ساناز سعیدی بیوگرافی ساناز سعیدی بازیگر سینما و تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۲۴ فروردین ۱۳۶۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس معماری 

ادامه

ضرب المثل درباره گل به جملاتی در قالب شعر یا نثر اما قصار و مشهور که حاوی قصه یا پیامی عبرت‌آمیز و دارای نکات آموزنده باشد «مثل» (در عربی) یا «متل» (در فارسی) می‌گویند.

...[ادامه]
ویژه سرپوش