جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۶:۳۱ - ۰۳ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۰۴۱۹
میراث فرهنگی و صنایع دستی

یک مرکز تاریخی دیگر به مزایده گذاشته شد

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,مرکز تاریخی
کمیته امداد امام خمینی با انتشار آگهی عمومی، خانه تاریخی سپهبد امیراحمدی را با رقم عجیب ۲۴ میلیارد تومان به مزایده گذاشت تا یک بنای دیگر به سرنوشت ویران خانه «ملکه توران» دچار شود و پایتخت یکی از آخرین داشته‌های فرهنگی را قربانی نوسازی و مدرن سازی‌ها کند.

 «فرهاد نظری» مدیرکل دفتر ثبت سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در گفت‌و‌گو با روزنامه ایران از پیگیری پرونده ثبت ملی خانه «سپهبد امیر احمدی» برای جلوگیری از تخریب آن توسط کمیته امداد خبر می‌دهد. اما «معمارزاده» کارشناس میراث فرهنگی تهران در گفت‌و‌گو با روزنامه ایران ثبت ملی را شرط لازم و کافی برای نجات بناهای تاریخی نمی‌داند ومی گوید: «پیشتر هم رسانه‌ها خبر از تخریب خانه ملکه توران توسط کمیته امداد دادند، سازمان میراث فرهنگی به صورت اضطراری آن را ثبت کرد اما این ثبت نتوانست جلوی تخریب آن را بگیرد.»

 

خانه تاریخی توران به رغم ارزش‌های معماری و اعتراض‌های بسیار، شبانه توسط کمیته امداد تخریب شد. «فرهاد نظری» در پاسخ به این سؤال که چرا سازمان میراث فرهنگی درباره ثبت ملی خانه سپهبد امیر احمدی تعلل کرده است هم می‌گوید: «سازمان میراث فرهنگی تا دو هفته پیش خبر نداشت چنین خانه‌ای وجود دارد.» نامه نگاری‌ها و جلسات متعدد بین سازمان میراث فرهنگی و کمیته امداد تا به امروز به این سؤال پاسخ نداده است که چند خانه تاریخی در اختیار این کمیته قرار دارد. به گفته نظری، کمیته امـــــــــداد برای ساخت و ساز در یک خانه تاریخی نیاز به صدور مجوز از شهرداری دارد، شهرداری هم قبل از صدور مجوز از میراث فرهنگی استعلام می‌کند تازه در این مرحله است که میراث فرهنگی از وجود خانه‌های تاریخی در اختیار سازمان‌ها، دستگاه‌ها و نهادهای مختلف باخبر می‌شود.

 

کشف جدید از تاریخ تهران

مختصات خانه ۷ هزار متری سپهبد امیر احمدی زمانی به گوش عموم می‌رسد که رسانه‌ها خبر از به مزایده گذاشتن آن می‌دهند. هنوز چند ماه از تخریب شبانه خانه «ملکه توران» نمی‌گذرد که کمیته امداد، خانه جدید را به مزایده می‌گذارد تا دوباره اعتراض افکار عمومی به روند تخریب خانه‌های تاریخی در پایتخت شدت بگیرد.بنا به گفته عبدالله انوار- طهران‌شناس- سردار عظیم یکی از قزاق‌های بنام دوره قاجار و پهلوی بود و املاکی در حوالی میدان حسن آباد داشت که پس از ازدواج سپهبد امیراحمدی با توران (دختر سردار) خانه‌ای را در شمال میدان حسن‌آباد در اختیار دامادش گذاشت و در نهایت سند آن را در سال ۱۳۰۴ به نام سپهبد امیراحمدی کرد. محل اسکان و خانه اصلی سردار عظیم در پایین میدان حسن‌آباد، کوچه حمام شاهزاده قرار داشت.سردار عظیم (پدر زن سپهبد امیر احمدی) بخش اصلی این بنا را در اواخر قاجار بنا کرد. سپهبد امیراحمدی هم بخش‌هایی از عمارت‌های این خانه را در دوران پهلوی اول و دوم احداث کرد. این بنا دارای ۱۱ عمارت تاریخی و با ارزش است که متأسفانه به دلیل کم کاری‌های سازمان میراث فرهنگی کشور، تا کنون در فهرست آثار ارزشمند شهر تهران شناسایی نشده و به ثبت آثار ملی نرسیده است.این خانه هم درست مثل خانه توران بعد از هشدار کمیته مردم‌نهادِ پیگیری حفاظت از خانه‌های تاریخی تهران در صدر اخبار نگران کننده میراث فرهنگی نشست.

 

خانه سپهبد امیراحمدی در خیابان حافظ، نرسیده به میدان حسن آباد، بین خیابان‌های پیام انقلاب و شهید محمدعلی سید صدری قرار دارد.این بنا پس از پیروزی انقلاب اسلامی توسط بنیاد مصادره و سپس بخشی از آن به اداره کمیته امداد امام خمینی (ره) و سایر عمارت‌ها به عنوان محل اسکان کارکنان کمیته امداد داده شد. به مرور زمان این خانه‌ها و اتاق‌ها تخلیه شد. در حال حاضر تنها ساکنین مجموعه یکی از کارکنان و نگهبان این اثر تاریخی است. عمارت‌های قاجاری این بنا متأسفانه رها و در حال تخریب و ویرانی است.سپهبد احمد امیراحمدی، نخستین سپهبد ایران، یکی از مهره‌های اصلی کودتای سوم اسفند، ۸ بار وزیر جنگ، ۲ بار وزیرکشور، ۵ بار فرماندار نظامی تهران، ۲بار فرمانده کل ژاندارمری، سال ها فرمانده لشکرهای لرستان، آذربایجان و … و ۱۶ سال عضو مجلس سنا بود.

 

سپهبد امیر احمدی خانه دیگری هم در شمیران دارد که پس از مرمت در سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ به عنوان باغ موزه هنر ایرانی برای بازدید عموم بازگشایی شده است.معمارزاده می‌گوید: «براساس طرح تفصیلی که به طور واضح تصریح می‌کند بناهای ثبت شده و ارزشمند که اعلام شده یا اعلام خواهد شد، باید این خانه‌ها در اختیار متولی اصلی آن یعنی سازمان میراث فرهنگی قرار بگیرد.»به گفته او تلاش‌های کارشناسان میراث فرهنگی برای بازدید از این خانه تا به امروز جواب نداده و با در بسته کمیته امداد رو به رو شده است. تلاش خبرنگار میراث فرهنگی روزنامه برای تماس با روابط عمومی کمیته امداد هم تا اتمام نگارش این گزارش بی‌نتیجه ماند!

 

 

 

 

  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه

انواع ضرب المثل درباره امانت داری ضرب المثل ها ابزار ارزشمندی برای انتقال مفاهیم مهم اجتماعی و اخلاقی به نسل های بعدی هستند. انواع ضرب المثل درباره امانت داری نیز از این قاعده مستثنی نیستند و طی قرن ها، اهمیت حفظ امانت و درستی در روابط انسانی را به ما گوشزد کرده اند.

...[ادامه]
ویژه سرپوش