جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۴:۲۳ - ۱۱ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۲۵۱۸
میراث فرهنگی و صنایع دستی

فارس پایتخت ۴۰۰ ساله ساسانی/ در یونسکو ثبت می‌شود

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,محور ساسانی فارس
پرونده ثبت جهانی محور ساسانی فارس با سند۱۰۰۰ صفحه ای به یونسکو رفت.

به گزارش خبر جنوب، کمتر از یک ماه به حضور ارزیابان سازمان میراث جهانی یونسکو برای بازدید محور ساسانی فارس باقی نمانده و چنانچه زیر ساخت های لازم در این محوطه ها آماده شود و نظر ارزیابان یونسکو نسبت به فعالیت های انجام شده و تکمیل پرونده مثبت باشد این نوید را می توان داد که سال دیگر در چنین روزهایی جشن ثبت جهانی محور ساسانی فارس را خواهیم گرفت هرچند که ایران در رقابتی تنگاتنگ با دهها پرونده ثبت میراث جهانی در اجلاسیه جهانی سال آینده با دردست داشتن پرونده محور ساسانی به رقابت با دیگر کشورها خواهد رفت.

 

در حال حاضر حدود ۲۰ اثر تاریخی از ایران در فهرست میراث جهانی قرار گرفته است و رقابت بین استان ها در سازمان مرکزی برای قرار گرفتن در فهرست میراث جهانی کمتر از رقابت های بین المللی نیست اما ثبت میراث جهانی شرایطی دارد که در هر استان امکانات لازم برای آن باید فراهم شود. از سه سال پیش که تمرکز برای ارائه مستندات این پرونده و مطالعات در مرکز تهیه پرونده های ثبت میراث جهانی به صورت فشرده آغاز شد نزدیک به هزار صفحه سند برای ارائه به یونسکو آماده شد تا اینکه در آذر ماه ۱۳۹۵ این پرونده به یونسکو ارسال شد. کارشناسان یونسکو کار خود را آغاز کرده اند اما به موازات بررسی و ارزیابی پرونده در محوطه های تاریخی استان فارس به ویژه اماکن و محوطه های بیشاپور، قلعه دختر، کاخ اردشیر و شهر گور فیروزآباد و کاخ ساسانی سروستان در ارتباط با آماده کردن محوطه های باستانی لازم است امکانات میدانی لازم فراهم شود.

 

دکتر علیرضا عسکری استاد دانشگاه و مشاور پرونده جهاني محور ساسانی فارس در این رابطه به خبرنگار ما گفت:موضوع تمهید و تجهیز امکانات برای ثبت جهانی محوطه های باستانی مطرح فراتر از ساز و کار اداره کل میراث فرهنگی استان فارس است و در واقع بسیج و همکاری تمام ادارات استانی واقع در محدوده اجراي پروژه ثبت جهانی در سه دشت کازرون، فیروزآباد و سروستان را می طلبد.

 

وی افزود: توسعه پایدار منابع میراث تاریخی دشت های کازرون، فیروزآباد و سروستان، توسعه منابع مالی و اشتغال برای حضور گسترده گردشگران، ایجاد امنیت و صلح پایدار در محدوده عرصه و حریم آثار این مناطق، ورود به سیستم گردشگری بین المللی ، ایجاد برندهای سرمایه گذاری در حوزه بین الملل گردشگری از مهم ترین ویژگی های چشم انداز نوین ثبت جهانی محور ساسانی فارس به شمار می رود .

 

عسکری همچنین گفت : ایجاد ردیف های مالی دائمی در سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان میراث فرهنگی برای میراث تاریخی این دشت ها،ایجاد ظرفیت علمی بین المللی در توسعه تمام زیر ساخت های گردشگری، حفاظت و مرمت آثار تاریخی و باستان شناسی و همچنین ایجاد اعتبار و ارزش معنوی برای میراث جهانی کازرون، فیروزآباد و سروستان در حافظه تاریخی جهان و معرفی تمدن ایران ساسانی به جهان و تایید فارس به عنوان خاستگاه این تمدن با اتکاء به میراث باستان شناسی آثار ساسانی کازرون، فیروزآباد و سروستان از دیگر مزیت های ثبت جهانی این محور است.

 

فارس خاستگاه تمدن ساسانی

این استاد دانشگاه با بیان اینکه فارس در دوره ساسانی خاستگاه تمدن بوده است، گفت: طبق مطالعات باستان شناسی جایگاه فارس در مقام پایتخت حکومت ۴۰۰ساله ساسانیان روشن است.مشاور محور ساسانی فارس در ادامه افزود: ساسانیان ، بهترین عمارت ها را در این دوره تاریخی خود ساختند به طوری که مهمترین شهرهای ایرانی در این دوره بنا شد و امروزه بیشترین آثار ثبت شده در فهرست میراث ملّی به این دوره تعلق دارد. به گفته عسکری از میان تمام مناطق کشور، منطقه فارس بیشترین حجم آثار باستانی دوره ساسانی را در خود جای داده و به حداقل ترین تخمین می توان گفت بیش از سه هزار اثر دوره ساسانی در استان فارس وجود دارد.

 

وی با اشاره به اینکه بنیان معماری دوره اسلامی ریشه در دوره ساسانی دارد، افزود: نخستین گنبد جهان در فیروزآباد ساخته شد. این باستان شناس ادامه داد: شاخص ترین آثار باستانی حکومت ساسانی شامل شهرهای مهمی نظیر بیشاپور، فیروزآباد، سروستان و داراب و وجود ۳۰ نقش برجسته و همچنین مهمترین محورهای ارتباطی امروز منطقه فارس، در دوره ساسانی شکل گرفته است.

 

به گفته عسکری وجود شهر بیشاپور در فاصله کمتر از ۶۰ کیلومتر در شمال غربی فیروز آباد، شهر ساسانی سروستان در شمال شرقی آن، شهر دارابگرد و فسا در شرق این محور و فراشبند و میمند در مسیر فیروز آباد به سروستان، همه این شهرها از جمله شهرهایی هستند که در یک طرح جامع در دوره ساسانی طراحی و بنا شدند. امروز هم همین طرح جامع ساسانیان به عنوان دانش بشری در بافت و اقلیم ویژه هر کدام از این دشتها به عنوان میراث جهانی قابل ارائه به میراث تمدنی جهان است.

 

عسکری در ادامه افزود: محدوده مرکزی فارس، محور ساسانی است و در این منطقه نه تنها ده ها شهر دوره ساسانی وجود دارد بلکه باید طرح جامع محور ساسانی این حوزه در چارچوب پلان مدیریتی ارزش های میراث جهانی سه دشت کازرون، فیروزآباد و سروستان در تمام برنامههای آمایش منطقه فارس سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در تمام برنامه ریزیهای استانی و ملی لحاظ شوند.

 

وی با بیان اینکه منطقه فیروز آباد، فراشبند، بیشاپور، کازرون، سروستان و داراب در کمربند مرکزی استان فارس، جایگاه ویژه تاریخی دارند، افزود: بی تردید ثبت این آثار در فهرست میراث جهانی در سال ۱۳۹۷ فارس را متحول خواهد کرد.

 

بنابراین گزارش تیرماه سال آینده در اجلاسیه جهانی یونسکو محور باستان شناسی سه دشت مهم استان فارس یعنی کازرون، فیروزآباد و سروستان (محور ساسانی فارس ) به ثبت جهانی خواهد رسید.

 

 

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش