سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۷:۵۷ - ۳۱ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۷۷۲۱
میراث فرهنگی و صنایع دستی

کشف گورخمره‌ های تازه در بروجرد

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,تپه چغا

چهارشنبه هفته گذشته و در جریان خاکبرداری شهرداری بروجرود در بخش جنوبی تپه گردشگری «چغا»ی این شهر، تعدادی سفال قدیمی و چند تکه استخوان سر از خاک بیرون آوردند تا کار خاکبرداری متوقف و گمانه زنی درباره دوره تاریخی این آثار و همچنین احتمال باستانی‌بودن این تپه شروع شود.

 

براساس گفته‌های رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بروجرود به «شهروند»، از امروز حفاری‌ دقیق و کارشناسی در این منطقه آغاز می‌شود و کار به صورت علمی دنبال خواهد شود؛ هرچند گمانه‌زنی‌های اولیه دوره تاریخی این آثار را مربوط به اشکانیان مي‌دانند.

 

«فرهاد داودوندی» شهروند-خبرنگاری ساکن در بروجرود است که از ساعات اولیه برخورد بیل مکانیکی با این خمره‌ها، موضوع را دنبال و تلاش کرده با پیگیری‌های خود، توجه مسئولان و رسانه‌ها را به این منطقه جلب کند.او در توضیح به «شهروند» می‌گوید: «سه روز پیش موقع خاکبرداری برای کار شهرداری بیل مکانیکی به یک خمره برخورد می‌کند و خمره از بین می‌رود.

 

عملیات شهرداری و کار پیمانکاری متوقف می‌شود؛ چون متوجه شدند که کشف مهمی است. کارشناسان میراث فرهنگی در صحبت‌های اولیه خود از دوره اشکانیان سخن می‌گویند اما کاوش اولیه هنوز آغاز نشده است.»

 

تپه تفریحی چغا بخشی از شهر بروجرد است که به د‌لیل موقعیت خاص خود و داشتن نمای ٣٦٠درجه، در سال‌های گذشته به یکی از مهمترین مناطق تفریحی و گردشگردی این شهر تبدیل شده است. تاکنون سخنی از باستانی‌بودن این تپه مطرح نشده بود اما روز چهارشنبه و هنگام احداث جاده‌ای برای عابران‌ پیاده در پایه این تپه، بیل مکانیکی تکه‌هایی از یک خمره را آشکار می‌کند که با توجه به عبور رودخانه‌ای در این منطقه توجه‌ها نسبت به منطقه بیشتر شد.

 

داودوندی درباره شرایط کنونی این تپه هم می‌گوید: «فعلا خمره و اسکلت پیدا شده‌ الان هم یک‌سری از استخوان‌ها دیده می‌شود. خود مردم و میراث فرهنگی در حال رسیدگی هستند. از دیشب هم نیروی انتظامی گشت گذاشته است.

 

علاوه ‌بر این، این منطقه محل پررفت‌وآمدی است و بعید است که کسی بخواهد وارد شود چون خاک نرمی دارد و اگر کسی بخواهد وارد شود قطعا با ریزش خاک روبه‌رو خواهد شد. روز پنجشنبه هم یک‌سری از شهروندان آنجا رفتند و کاغذ‌نوشته‌ای در دست داشتند مبنی براینکه این منطقه حفظ شود. مسئولان شهری هم مرتب از منطقه بازدید می‌کنند.»

 

«حجت‌الله یارمحمدی» رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بروجرد هم با تأکید بر توجه جدی کارشناسان این اداره به چنین سرنخ‌هایی از لزوم پیگیری و بررسی موضوع به صورت کارشناسی و علمی سخن می‌گوید. او در گفت‌و‌گو با «شهروند» توضیح می‌دهد: «روز پنجشنبه یک خبر مردمی به ما واصل شد که تعدادی سفال در مسیر جاده گلدشت پیدا شده و لازم است که کارشناسان میراث وارد شوند. ظاهرا خمره‌ای بود که یا بر اثر دستگاه حفاری یا این‌که از قبل، خرد شده بود.»

 

یارمحمدی درباره گمانه‌زنی‌های کارشناسان میراث فرهنگی این شهر درباره خمره و اسکلت‌های کشف‌شده هم می‌گوید: «در بدو کار نظر کارشناسان ما این بوده که از گور‌خمره‌های عهد اشکانی باشد؛ هم در زمان مادها و هم در دوره‌های مختلف  دیگری این نحوه تدفین وجود داشته و تاکنون در زاگرس میانی و نقاط  دیگری از کشور کشف شده است. برای این‌که سفال‌های خرد‌شده مورد بررسی قرار گیرد به اداره میراث وارد شدند ولی فعلا ادله‌ای مبنی بر این‌که این محدود باستانی و تاریخی باشد، وجود ندارد.

 

برای روشن‌شدن این موضوع که این منطقه قبرستان است یا این‌که استثنائا موردی وجود داشته، بررسی‌های دقیق و حفاری از امروز انجام می‌شود.» رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بروجرود معتقد است که اگر آثار دیگری موجود باشد حداکثر در عمق یک تا یک و نیم‌متری است؛ چون این قطعات در برش ۶۰-۷۰ سانتی‌متری کشف شده است.

 

یارمحمدی نحوه انتشار این خبر در برخی رسانه‌های محلی و خبرگزاری‌ها را هم چندان درست نمی‌داند: «موجی در بین بعضی از افراد ایجاد شده که جنبه علمی کار را از ما گرفته است. کما این‌که در بروجرد محوطه‌های باستانی زیادی وجود دارد که محافظت می‌شود. کار برای ما کاملا کار جدی است ولی باید شرایط جهت آرامش و کار علمی فراهم شود.

 

در مرحله اول باید ما آرامش خود و مردم را حفظ کنیم و کار دقیق و علمی انجام دهیم. از بدو پیدایش این سفال‌ها، از طریق یگان حفاظت میراث فرهنگی و همچنین نیروی انتظامی گشت‌زنی‌های مداوم انجام می‌گیرد.»

 

کارشناسان باستان‌شناسی پیش از این سابقه سکونت در بروجرد را نزدیک به ٩‌هزار‌ سال تخمین زده‌اند و گمانه‌زنی‌های اولیه درباره چنین اشیايی، قدمت حدود ٢٥٠٠ساله است هر چند که برای اظهارنظر دقیق در این‌باره باید تا انتشار نتایج حفاری کارشناسان میراث فرهنگی منتظر ماند.

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش