شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۳۲ - ۲۴ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۵۶۰۴
میراث فرهنگی و صنایع دستی

کافه‌ای که جریان ساز شد

کافه نادری,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
کافه نادری از نخستین نماد‌های مدرنیته به سبک رضا خانی بود که در سال ۱۳۰۶ هجری شمسی به همت «خاچیک مادیکیانس» در شرق پل حافظ واقع در خیابان نادری (جمهوری فعلی) فعالیت خود را آغاز کرد و در مدت کوتاهی به پاتوق شخصیت‌های تأثیرگذار جامعه روشنفکری و اهالی فرهنگ و هنر بدل شد.

به گزارش ایران، که خاطرات آنها امروز نیز فضای کافه را تحت‌الشعاع قرار داده و در ملقمه کافی شاپ‌های مدرن و رستوران‌های نو ظهور به یک جاذبه فرهنگی ارزشمند در قلب پایتخت تبدیل شده است.

 

تصور کنید در دورانی که رضا خان به بهانه مدرنیته استبدادی خویش و به تبعیت از فرنگ، تمامی آثار عصر قجر را یکی پس از دیگری به ورطه نابودی می‌کشاند و از دل ویرانه‌های آن، خیابان‌هایی به سبک اروپایی می‌ساخت و فروشگاه‌ها، هتل‌ها و کافه رستوران‌های جدید، بنا می‌کرد، مهاجری ارمنی میهمانخانه‌ای دایر کرد که زیر طبقات آن در باریک، مشتریان را به کافه‌ای دنج و پر رمز و راز هدایت می‌کرد.

 

کافه‌ای که مشتمل بود بر رستوران و تریایی با طاقی بلند که به حیاطی پر دار و درخت اشراف داشت و به محلی برای گپ‌های روشنفکری و گفت‌و‌گو درباره مسائل جاری کشور بدل شده بود. اما سال‌های دهه بیست و اوایل دهه سی، با موج اول و دوم فارغ‌ التحصیلان تازه از فرنگ برگشته مصادف شد که برای مباحثات خود پناهگاهی امن‌تر از کافه نادری نیافته بودند و از میان دود سیگار و عطر قهوه‌های فرانسه و ترک معرکه‌ای که گارسون‌های کارکشته ارمنی برایشان آماده می‌کردند، اندیشه‌های خود را انتقال می‌دادند و به گفت‌و‌گو می‌پرداختند.

 

البته از این واقعیت نیز نمی‌توان براحتی گذشت که استیک‌های خوش طعمی که در ظرف‌های آهنی مخصوص به همراه سس بشامل و قارچ و سیب زمینی و هویج سرو می‌شد، شنیتسل‌های گوشت و مرغ، شاتو بریان و زرشک پلو و مرغ‌های لذیذش در تبدیل شدن این کافه رستوران به یک پاتوق همیشگی بی‌تأثیر نبود.

 

برای اهالی فرهنگ و هنر خاصه هنرمندان حوزه شعر و ادبیات داستانی نیز، کافه نادری از کارکردی بیش از یک کافه برخوردار بود. خاصه از سال‌های ابتدایی دهه سی که با کودتای ۲۸ مرداد همراه شد و متعاقب آن جو خفقانی بر جامعه سایه افکنده بود و گردهمایی و بحث بر سر مسائل سیاسی، اجتماعی و حتی فرهنگی با محدودیت‌های شدیدی مواجه می‌شد، همین فضا کافی بود تا کافه نادری به میعادگاه اهالی فرهنگ وهنر تبدیل شود.

 

از «نیمایوشیج»گرفته تا ادیبان و شعرایی مانند: «صادق هدایت»، «احمد شاملو»، «فروغ فرخزاد»، «فریدون مشیری»، «جلال آل احمد» و...در این فضا و روی همین صندلی‌های چوبی لهستانی و پشت همین میز‌ها می‌نشستند و در لابه لای همهمه سایر مشتریان و صدای قاشق و چنگال‌ها فکر می‌کردند و حتی در خلق برخی از آثارشان از لوکیشن همین کافه وام گرفتند و تحت تأثیر این فضا آثارشان را قلمی کردند.

 

اما کافه نادری که این روز‌ها ۹۰ سال از تأسیس آن می‌گذرد، علاوه بر خاطرات دراماتیکی که برای مشتریان خود خلق کرده، در سال ۱۳۸۶ با یک تراژدی همراه شد، رسانه‌ها با تیتر‌های تأثیرگذاری مانند: «تلخی قهوه در کام کافه نادری» از تعطیلی یکی از خاطره انگیز‌ترین کافه رستوران‌های پایتخت خبر دادند.

 

اتفاق به قدری تلخ بود که از فردای آن روز، بسیاری از اصحاب فرهنگی کشور از تعطیلی کافه نادری گلایه کردند و خواستار بازگشایی مجدد آن شدند. در اصل کافه نادری علاوه بر اینکه به بخش انکار‌ناپذیری از تاریخ تهران مبدل شده است، آمیزشی ناگسستنی با هویت فرهنگی ایران دارد، تا جایی که نام «کافه نادری»را می‌توان در قطعات موسیقایینیز شنید.

 

امروز نیز، با گذشت سال‌ها، هنوز کافه نادری در همان فضای قدیمی، با همان چراغ دان‌های دیواری که در گذشته با یک زنجیر کوتاه، روشن و خاموش می‌شد، با همان صندلی‌های لهستانی که پایه بعضی از آنها به مرور زمان کمی خوردگی پیدا کرده است و کاغذ دیواری‌های قدیمی که با عکس برخی از شخصیت‌های فرهنگی برجسته که جوانی شان را در این مکان می‌گذراندند، مزین شده و قهوه‌هایی که عطرشان مشام را پر می‌کند و مشتری را به زمان بی‌زمانی می‌برد، به دنیایی که صدای چرخ‌های درشکه در خیابان هنوز جای خود را به زوزه اتومبیل‌ها نداده بود و مرغ عشق‌ها روی شاخه درختان حیاط کافه در قفس غبار و دوده و آلودگی گرفتار نیامده بودند.

 

از جذابیت‌های دیگر کافه نادری در این روز‌ها، می‌توان به حضور گارسون‌های قدیمی و سن و سال‌داری اشاره کرد که سابقه فعالیت بعضی از آنها در این مکان به بیش از پنجاه سال می‌رسد و هر کدام شان مملو از خاطرات تلخ و شیرینی هستند که می‌تواند برای هر شنونده‌ای جالب باشد، ضمن اینکه تمامی ظروفی که برای صرف غذا یا نوشیدنی در کافه نادری به‌ کار گرفته می‌شود، همان ظروفی است که با آن‌ها، از مشتریان کافه در سال‌های اولیه تأسیس آن پذیرایی می‌شده است.

 

در طول تاریخ، برخی از اماکن بواسطه حضور پررنگ شان در زندگی مردم، کارکردی فرا ساختاری پیدا می‌کنند، به این معنا که عملاً به بخشی از خاطرات یک نسل، یک شهر و حتی یک سرزمین تبدیل می‌شوند. در چنین شرایطی نمی‌توان آنها را نادیده گرفت و فارغ از اینکه مالکیت خصوصی یا عمومی دارند، باید در حفظ و حراست از آنها نهایت توجه را مبذول داشت تا به هویت فرهنگی یک جامعه لطمه‌ای وارد نشود. کافه نادری نیز از چنین کارکرد فرا ساختاری برخوردار است و حفظ آن عملاً حفظ یک مکان فرهنگی و با نگاهی عمیق‌تر حفظ یک جاذبه توریستی و گردشگری است که می‌تواند رابطه نسل امروز را با تاریخ معاصرشان حفظ کند.

 

 

 

 

 

  • 15
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش