پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۱۱:۲۳ - ۰۶ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۱۵۱۵
میراث فرهنگی و صنایع دستی

پای بنياد مستضعفان در تخريب ميراث و محيط زيست

عمارت وثوق‌الدوله,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

بر بلندای یک صخره عظیم در نیو مکزیکو، خانه‌هایی قرار دارند که بر اساس گفته بسیاری از باستان شناسان، قدیمی‌ترین سکونتگاه در قاره آمریکا هستند که هنوز هم دارای سکنه‌اند. نام این سکونتگاه، آکوما پوعبلو است که از سال ۱۱۵۰ میلادی توسط مردم آکوما اشغال شده ولی امروزه فقط حدود ۵۰ نفر سکنه دايمی دارند. آکوما پوعبلو در مکزیک، مجموعه‌ای از قدیمی‌ترین خانه‌های دنیا را دارد. خانه‌هایی که به همان شکل قدیمی نگهداری شده‌اند و نه برق دارند، نه آب و نه سیستم دفع فاضلاب. مردم در این روستا به ابتدایی‌ترین شکل ممکن زندگی می‌کنند. همین مساله این منطقه را به یکی از جاذبه‌های گردشگری معروف مکزیک تبدیل کرده است که گردشگران بسیاری را به سمت خود می‌کشاند.

 

در مرکز شهر تهران و در کوچه پس‌کوچه‌های قدیمی این شهرنیز خانه ها وبناهای قدیمی زیادی وجود دارد که خانه وثوق‌الدوله از جمله آن‌هاست. خانه‌ای با قدمتی حدود دو قرن (در سال ۱۲۱۱ ه.ش) که در زمان سلطنت محمدشاه قاجار برای میرزامحمد قوام‌الدوله آشتیانی از صاحب منصبان و رجال آن دوره ساخته شد. این خانه با وجود تمام زیبایی‌های منحصر به فردش، گچ‌بری‌ها و کاشی‌کاری‌هایش، باغ پر درخت و ... تا به حال برای ما سهمی در جذب توریست و گردشگر نداشته و با خبرهای تلخی هم که از آن به گوش می‌رسد، در آینده هم نخواهد داشت.

 

ميراث؛ گرفتار تناقض

بهار سال ۹۵ رييس ایکوموس ایران«شورای بین‌المللی ابنیه و محوطه‌هاي تاريخي»  علام کرد: «درِ خانه «وثوق‌الدوله» همیشه باز بوده و هست». او همچنین در همین گفت‌وگو گفته است: «این خانه تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، بنابراین نباید در آن را به روی مردم بست». این حرف‌ها در حالی است که هفته گذشته تصمیم گرفتم به این خانه تاریخی سری بزنم و از نزدیک وضعیت را گزارش کنم ولی با در بسته مواجه شدم. نکته‌ای که در همان آغاز ماجرا توی ذوق می‌زد، آیفون تصویری روی دیوار کاهگلی این خانه بود. این همان اولین نشانه عدم مراقبت از این خانه دو قرنی برایم به حساب آمد. زنگ ایکوموس را زدم.

 

خانمی آیفون تصویری را جواب داد و وقتی با درخواست بازدیدم از خانه و باغ مواجه شد، با پرخاش گفت: «یعنی چی؟ اینجا اداره‌است! معلومه که در رو باز نمی‌کنم». از او پرسیدم که اداره‌شان چطور سر از این خانه تاریخی درآورده که گفت: «ما اینجا رو اجاره کردیم و الان تحت مالکیت ماست». پرسیدم از که، خانه را از بنیاد مستضعفان اجاره کرديد که جواب داد: نخیر خانم، چه کار به بنیاد مستضعفان دارد؟ ما از میراث اجاره کردیم. گفتم در سایت‌ها نوشته‌اند بازدید برای عموم آزاد است که با جواب کوبنده سرکار خانم مواجه شدم: این‌ها رو یك سری علاف که اینجا می‌چرخند، می‌نویسند. هیچ بازدیدی نداریم و آیفون را گذاشت.

 

این دیالوگ چند دقیقه‌ای من و خانمی که نمی‌دانم در شرکت ایکوموس چه کاره بود، چند نکته را مشخص می‌کند. مجموعه‌ای که توسط میراث ثبت ملی شده، به یک اداره اجاره داده شده است. نكته قابل توجه اينجاست؛ ايكوموس، سازمانی كه برای نگهداری و پاسداری از اماکن میراث فرهنگی در سراسر جهان فعاليت مي‌كند؛ چگونه در پرونده خانه وثوق‌الدوله اين چنين زمينه‌هاي تخريب و نابودي اين ميراث ارزشمند را فراهم كرده است. گويا ايكوموس نيز در ايران كاركرد و تاثير واقعي خود را از دست داده و به‌جاي حفاظت از ميراث به سازماني عليه ميراث تبديل شده است.

 

بنياد تخريب باغ‌ها و ميراث

اما در طرف دیگر ماجراي خانه وثوق‌الدوله، مالك آن قرار دارد. مالكي كه به تخريب آثار تاريخي و باغ‌ها مشهور است. دوباره پاي بنياد مستضعفان در تخريب ميراث و محيط زيست درميان است. سازماني كه به بنياد تخريب آثار تاريخي مانندكاخ مرواريد، باغ سيب، كاخ گچسر، باغ برره، باغ فرشته و ... شناخته می شود. رییس بنیاد در حالی مدعی است که با تانکر این باغ را آبیاری می‌کند و قصد خشک کردن درختان را ندارد که همسایه‌ها و افراد محلی در دوره‌ای از صدای اره برقی که از این باغ به گوش می‌رسید، به ستوه آمده بودند. اما از وضعیت نامساعد باغ و درختان که بگذریم، خود عمارت وثوق‌الدوله در شرایط بسیار بدی قرار دارد. یکی از همسایه‌های عمارت، به ما اجازه داد تا از پشت بام خانه‌شان نگاهی به عمارت بیندازیم. هر چند که چیز زیادی مشخص نبود اما آنچه را باید می‌فهمیدیم ، فهمیدیم.

 

سایه شوم تخريب در خانه «شهرزاد»

باورنکردنی بود که این عمارت همان لوکیشن زیبا و دلچسب سریال شهرزاد، یعنی خانه بزرگ آقاست. حوض آبی کثیف و لجن گرفته، چهارچوب‌های چوبی پنجره‌ها شکسته و انگار که از در و دیوار عمارت غم ببارد. انگار که آخرین تصویرهای زیبا از این عمارت با سریال «شهرزاد» تمام شده باشد و حالا این خانه به حال خود رهاست تا از بین برود.

 

خانه قوام الدوله آشتیانی در ابتدا مساحتی حدود ۱۲هزار متر مربع داشت که بعدها به دلیل تعریض کوچه، قسمت اعظمی از خانه از بین رفت. در مجاورت این خانه حمام قوام الدوله نیز قرار داشته که در گذشته یکی از درهای خانه به سمت حمام باز می‌شده اما در طول زمان این حمام به تاریخ پیوست و دیگر اثری از آن باقی نمانده است. همچنین فضای سبز و پارک فعلی موجود در کوچه محمدوزیر، در آن ایام پارکینگ کالسکه در کنار خانه محسوب می‌شده است.

 

عمارت قوام‌الدوله، توسط گروه دکور سریال «شهرزاد»، از سال ۹۴ تا ۹۷ تبدیل به عمارت پر ماجرا و پرجنب و چوش دیوان‌سالارها شد. خانه‌ای كه مثل زندگی واقعی‌اش شاهد تاریخ این شهر بود. شاهدی که رو به نابودی است و شواهد نشان می‌دهد تلاشی برای زنده نگه داشتنش نمی‌شود. سوال اصلی اینجاست که چرا اجازه بازدید از این عمارت و باغ داده نمی‌شود؟اگر زیرساخت‌های خانه مناسب رفت و آمد زیاد نیست، چرا خانه‌ای که ثبت ملی شده را آماده بازديد نمی‌کنند؟وقتی هم که به دنبال جواب این‌ها برویم، درست مثل باغ برره! به رد پای سازمان بنیاد مستضعفان می‌رسیم.

 

اما آنچه خانه قوام‌الدوله را برای بیننده خاص و جذاب می‌کند، نظم و تقارن موجود در خانه است که پوشیده شده از آجر و چوب است. همچنین هنگام مشاهده بنا، دو بادگیر قرینه در بالای بام خانه نیز وجود دارند که از عناصر زیبای این سرای باقدمت هستند. بیشتر خانه‌های دوران قاجار مانند سرای وثوق الدوله شامل اندرونی و بیرونی بودند که دورتادور حیاط بیرونی آن اتاق‌هایی وجود داشت که در حال حاضر در این عمارت اثری از آن‌ها باقی نمانده است. تزیینات قسمت اندرونی این خانه از شاهکارهای معماری سنتی و اصیل ایرانی است که توسط هنرمندی به نام لطفعلی شیرازی در سال ۱۲۱۱ ه.ش انجام شده است؛ البته نقاشی های به کار برده شده در اندرونی ابتدا برگرفته از هنر ایرانی بوده که با بازسازی های مجدد، تزیینات و نقاشی به اشکال فرنگی درآمده‌اند.

 

پس از این بازدید نیمه کاره و خوردن ما به در بسته عمارت قوام‌الدوله، به نظر می‌رسد با تلاش‌های مسئولان بنیاد مستضعفان و پشتکار میراث فرهنگی، به زودی عمارت‌ها و باغ‌‌های تاریخی تهران، این شهر پر حادثه را فقط بتوانیم از طریق لوکیشن سریال‌ها و فیلم‌ها به یاد آوریم و دیگر از خودشان چیزی باقی نماند.

 

درهاي بسته عمارت وثوق‌الدوله

وضعيت نابسامان اين عمارت تاريخي به‌جايي رسيد كه مديران شهري نسبت به اين وضعيت اعتراض كرده‌اند. محمد سالاري رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران نسبت به خشک شدن ۷۶۹ اصله درخت در باغ وثوق الدوله که در تملک بنیاد مستضعفان است، اعتراض کرد.

 

محمد سالاری در جریان بازدید از باغ وثوق الدوله گفت: باغ وثوق الدوله یکی از باغات قدیمی شهر تهران و دارای ۲۳ هزار متر مربع مساحت است و این باغ در خیابان نبرد واقع در منطقه ۱۴ شهرداری تهران قرار گرفته و به موجب بررسی های انجام شده، این باغ در گذشته ۱۲۲۲ اصله درخت داشته که ۷۶۹ اصله از این درختان خشک یا به کنده تبدیل شده و تنها ۴۵۳ اصله از این درختان باقی مانده است. به همين دليل من به عنوان رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران اعتراض شدید خود در این‌باره نسبت به بنیاد مستضعفان اعلام می کنم.

 

او با اشاره به اینکه این باغ ارزشمند در مالکیت بنیاد مستضعفان قرار دارد، ادامه داد: بنیاد مستضعفان بايد تمام ظرفیت خود را براي حفاظت و نگهداری از باغاتی که در تملک دارد به کار گیرد اما متاسفانه امروز ما شاهد از بین رفتن این باغ بسیار ارزشمند هستیم.این عضو شورای شهر تهران افزود: این باغات در گذشته متعلق به اشخاص حقیقی و حقوقی دیگری بوده و بنیاد مستضعفان در یک فرآیند و سازوکاری آن ها را به تملک خود درآورده و فلسفه وجودی این بنیاد هم بر اساس تدابیر حاکمیت این است که تمام ظرفیت های مادی و معنوی آن در اختیار مردم و نظام قرار بگیرد اما اکنون كه بايد این باغات را به منظور استفاده شهروندان در اختیار شهر قرار بدهد ، جای سوال است که چرا بنیاد مستضعفان این باغ ارزشمند را باوجود پیگیری‌های زیاد شهرداری تهران و شهرداری منطقه ۱۴ در اختیار شهر قرار نمی‌دهد تا به عنوان پارک عمومی توسط شهروندان مورد بهره برداری قرار بگیرد.

 

او با اشاره به بنای ارزشمند تاریخی که در محدوده مرکزی این باغ قرار دارد، بیان کرد: این بنا که توسط میراث فرهنگی ثبت شده «خانه وثوق‌الدوله» نام دارد که چنانچه این عرصه و مجموعه باغ در اختیار شهروندان قرار بگیرد، به‌شدت مورد استقبال مردم شهر تهران قرار گرفته و می توان از این خانه هم به عنوان یک خانه تاریخی و بنای ارزشمند ثبت شده حفاظت کرد و هم بهره برداری متناسب با یک فضای توریستی ، تفریحی و تفرجگاهی از آن صورت گیرد و من این موضوع را پیگیری خواهم کرد.

 

سالاری ادامه داد: متاسفانه در حالی این باغ درحال از بین رفتن است و بنیاد آن را در اختیار شهروندان قرار نمی دهد که مقام معظم رهبری بارها و بارها بر ضرورت حفاظت و صیانت از درختان وباغات و فضاهای ارزشمند شهرها تاکید کرده و در یک تصمیم تاریخی و بی سابقه در سال های اخیر، فرمان حکومتی ایجاد مجموعه پارک عمومی یاس فاطمی در منطقه شمال شرق تهران را که در دهه های گذشته در اختیار نهادهای نظامی و امنیتی بود صادر کردند تا این فضا در اختیار شهر و شهروندان قرار گیرد.

 

رییس کمیسیون شهرسازی ومعماری شورای شهر تهران افزود: انتظار از آقای سعیدی کیا، ریاست بنیاد مستضعفان این است؛ ‌ به‌جای اینکه درِ این باغ را ببندند و حتی اجازه ورود شهرداری برای آبیاری را به سختی بدهند، در یک تصمیم درست و مبتنی بر فرمایشات مقام معظم رهبری، مجموعه این باغ را که دارای درختان ارزشمندی بوده و هنوز هم است در اختیار شهروندان قرار دهند.

 

 

ghanoondaily.ir
  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
به نظر میرسه نگارنده مقاله به دلیل شباهت نام دو خانه از هر دو ملک در مقاله نام برده.یک ملک که لوکیشن شهرزاد بوده در تملک بنیاد مستضعفان است و ملک دیگر که در محدوده بازار قرار داشته و در تملک میراث فرهنگی است و محل فعلی ایکوموس ایران.
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش