چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲
۰۳:۰۳ - ۲۶ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۴۶۱۷
میراث فرهنگی و صنایع دستی

طاق کسری را نجات دهیم

طاق کسری,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
طاق کسری یا ایوان مدائن، شگفتی معماری ایران باستان و از برجسته ترین بناهای باقی مانده از دوران ساسانی که امروزه در کشور عراق واقع است، در معرض نابودی قرار دارد و تاکنون اقدام مناسبی برای نجات آن صورت نگرفته است.

به گزارش ایرنا، «طاق کسری» که به آن «ایوان خسرو» یا «ایوان مدائن» نیز می گویند، نگینی در میان بناهای تاریخی ایران باستان است که امروزه به دلیل تغییر مرزهای جغرافیایی ایران در کشور عراق واقع است.

این بنا که تاسیس آن را به سده های سوم و ششم میلادی نسبت می دهند، بر اساس روایت های متفاوت، در زمان «شاپور یکم» یا «خسرو یکم» (انوشیروان ساسانی) ساخته شده و در ساخت آن معماری اشکانی، یونانی، رومی و سوریه ای به چشم می ‌خورد. بخش هایی از گچبری ها و کاشی کاری های بی نظیر باقی مانده از طاق کسری هم اکنون در موزه های «پرگامون» آلمان، «متروپلیتن» نیویورک و «موزه ملی» ایران نگهداری می شود و حیرت بازدید کنندگان را بر می انگیزد. 

طاق کسری در سده هفتم میلادی و در زمان حمله اعراب به ایران، تصرف شد و اشیای گرانقیمت و نفیس آن مانند فرش ها و پرده های زربافت این کاخ که برای نمایش عظمت پادشاهی ایران به دیگر دولت ها گردآوری شده بود، تکه تکه و توسط سربازان عرب به غنیمت گرفته شد. بر اساس برخی روایت های تاریخی هنگامی ‌که طاق کسری به تصرف اعراب در آمد، تاج معروف خسروان ایرانی یا «تاج کیانی» که در سروده های شاهنامه فردوسی از آن یاد شده، همچنین کمربند و درفش کاویانی به دست اعراب افتاد و نابود شد. پس از آن از طاق کسری برای مدتی به عنوان مسجد استفاده شد و رفته رفته این بنای عظیم رو به تخریب و نابودی گذاشت.

« ابن خردادبه » جغرافی ‌دان قرن نهم میلادی، طاق کسری را زیباترین بنا که با آجر و گچ ساخته شده نامیده ‌است. 

ایوان مدائن در ادبیات فارسی نیز دستمایه اشعار بیشماری بوده است. «خاقانی شروانی»، «خیام نیشابوری»، «انوری» و «فردوسی» در اشعار خود توجه بسیاری به این بنای باشکوه داشته اند و از آن توصیف و تمجید بسیار کرده اند. 

در دوران های جدیدتر اما، برخی رخدادهای طبیعی به تخریب بیشتر طاق کسری منجر شد. سیل ویرانگری که در سال ۱۸۸۸ میلادی در عراق آمد این بنا را به شدت تخریب کرد؛ به گونه ای که یک سوم طاق کسری بر اثر سیل نابود شد و پیکرش زخم های عمیقی بر داشت.

این بنا پس از ۱۶۰۰ سال و با وجود همه بی مهری ها و ناملایمت های تاریخ ،همچنان بخش عظیمی از آن چون کوهی سترگ ایستاده است؛ بنایی که اگرچه پیکری زخمی دارد و باقی مانده آن نیز رو به نابودی گذاشته، اما زیبایی و عظمتش همیشه مورد توجه و حیرت شاعران، مورخان و جهانگردان بوده ‌است. 

حالا اما، طاق کسری پس از جان به در بردن از ناملایمات تاریخی ۱۶ قرن گذشته، نفسش به شماره افتاده و انگار کسی هم دلش برای این بنای شگفت انگیز نمی تپد. تاجاییکه این بنا هنوز جزو میراث فرهنگی در سازمان «یونسکو» به ثبت نرسیده و دولت عراق حتی در یونسکو پرونده ای برای این اقدام نگشوده است. این در حالی است که مسوولان ایرانی گاه از رایزنی ها با دولت عراق برای ثبت طاق کسری در یونسکو سخن می گویند و گاه حرف هایی از لزوم مرمت این طاق با همکاری عراقی ها می زنند اما هیچ یک از این وعده و وعیدها تاکنون در عمل به اجرا در نیامده است. 

تنها کاری که دولت عراق در سال های اخیر برای طاق کسری انجام داده، مرمت ناشیانه این بنا توسط هیاتی از جمهوری چک بوده که باعث تخریب بیشتر آن شده است. این مرمت که با آجر و سیمان صورت گرفته و سنگینی طاق بنا را به دنبال داشته، در روزهای پایانی سال ۹۷ موجب ریزش بخشی از ایوان مدائن شده است.

به دنبال این اتفاق برخی مقام های عراقی همچون «کاظم الشمری» نماینده ائتلاف ملی عراق، از مقامات ارشد این کشور خواستند، هرچه سریع‌ تر فکری به حال نجات این اثر باستانی کنند.

این در حالی است که نزدیک به یک ماه پیش از ریزش طاق کسری، «عبدالامیر الحمدانی» وزیر فرهنگ و گردشگری عراق، در سفر به ایران در دیدار کوتاهی که با «علی اصغر مونسان» معاون رییس‌ جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع ‌دستی و گردشگری داشت، علاوه بر مطرح کردن پیشنهادهایی برای توسعه همکاری‌ های دو کشور در بخش گردشگری و میراث فرهنگی، نگهداری آثار باستانی را مهمترین چالش این کشور دانسته و از ایران درخواست کرده بود تا «در این زمینه با توجه به مفاد آخرین تفاهم نامه دو کشور به عراق کمک کند.» همچنین تاکید کرده بود: «طاق کسری (ایوان مدائن) از جمله آثار باستانی عراق است که به خاطر اقدامات مرمتی گذشته و از طرفی کهنسالی به نگهداری و ترمیم نیاز دارد.»

ایران اما به نظر می رسد هنوز فوریتی برای حفاظت از طاق کسری احساس نمی کند تا بخش کوچکی از کمک های عمرانی و بازسازی خود به کشور عراق را به طاق کسری اختصاص دهد.

طاق کسری در دهه های اخیر همواره دستخوش سیاست های قومیت زده نادرست دولت های حاکم در عراق به ویژه دولت صدام بوده و از آنجا که نشان از عظمت تاریخ و تمدن ایران باستان دارد در طول زمان مورد کم توجهی برخی دولت های عراقی واقع شده است.

حالا اما به نظر می رسد زمان آن فرارسیده تا مسوولان و متولیان ایرانی با همکاری دولت عراق راهی را برای نجات طاق کسری از نابودی کامل در پیش گیرند و همت مضاعف خود را به حفظ این گنجینه تاریخی و ارزشمند ایرانیان بگمارند.

  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
چرا هنگام تصرف غارت کردن؟مگه مسلمان نبودن اعراب اون موقه؟
مشاهده کامنت های بیشتر
رسول خطیبی رسول خطیبی سرمربی تیم پیکان

تاریخ تولد: ۳۱ شهریور ۱۳۵۷

نام مستعار: رسول پاشا

محل تولد: تبریز، ایران

حرفه: فوتبالیست سابق، مربی فوتبال

باشگاه کنونی: سرمربی باشگاه پیکان

آغاز فعالیت: ۱۳۷۱ تاکنون

ادامه
امیرحسین صدیق امیرحسین صدیق بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۸ آبان ۱۳۵۱

محل تولد: نیشابور

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

شروع فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم بازیگری از مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما

ادامه
باران خوش اندام باران خوش اندام و ماجرای جدایی تا ازدواج مجدد

نام کنونی: نها خوش اندام

تاریخ تولد: ۳۰ شهریور ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

اصالت: کورد کورمانج خراسان

حرفه: شاعر، نویسنده، تصنیف سرا

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تا کنون

ادامه
ساناز سعیدی بیوگرافی ساناز سعیدی بازیگر سینما و تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۲۴ فروردین ۱۳۶۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس معماری 

ادامه
جی پی مورگان بیوگرافی جی پی مورگان: مردی که بانکداری را متحول کرد

تاریخ تولد: ۱۷ آوریل ۱۸۳۷

محل تولد: هارتفورد، کنتیکت

ملیت: آمریکایی

حرفه: بانکدار و سرمایه گذار

محل تحصیل: دانشگاه گوتینگن

درگذشت: ۳۱ مارس ۱۹۱۳

ادامه
علی شریفی زارچی بیوگرافی علی شریفی زارچی استادیار اخراج شده شریف

تاریخ تولد: دهه ۶۰ شمسی

محل تولد: تهران

حرفه: استادیار اخراج شده از دانشگاه صنعتی شریف، رئیس کمیته علمی المپیاد جهانی کامپیوتر

تحصیلات: دانش‌آموخته کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف و دکتری بیوانفورماتیک از دانشگاه تهران، دانش آموخته دوره‌های پژوهشی و پسادکتری در ماکس پلانک آلمان و دانشگاه دولتی آمریکا

افتخارات: دریافت مدال طلای المپیاد جهانی کامپیوتر در سال ۲۰۰۰، انتخاب به عنوان رئیس کمیته علمی المپیاد جهانی کامپیوتر انتخاب

ادامه
عمران خان بیوگرافی عمران خان نخست وزیر سابق پاکستان

تاریخ تولد: ۵ اکتبر ۱۹۵۲

محل تولد: لاهور، پاکستان

ملیت: پاکستانی

حرفه: نخست وزیر سابق پاکستان

شروع فعالیت: ۲۵ آوریل ۱۹۹۶

حزب سیاسی: تحریک انصاف پاکستان

ادامه
ژوائو فلیکس ژائو فلیکس سوپراستار نوظهرو فوتبال

تاریخ تولد: ۱۰ نوامبر ۱۹۹۹

محل تولد: ویزئو، پرتغال

حرفه: فوتبالیست

پست: مهاجم / هافبک هجومی / وینگر

باشگاه کنونی: الهلال عربستان

شماره پیراهن: ۱۴ 

ادامه
رضا شکاری رضا شکاری بازیکن با استعداد فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۰ خرداد ۱۳۷۷

محل تولد: محله خاک سفید، تهرانپارس

اصالت: سراب، آذربایجان شرقی، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: باشگاه فوبتال سپاهان

ادامه

ضرب المثل درباره گل به جملاتی در قالب شعر یا نثر اما قصار و مشهور که حاوی قصه یا پیامی عبرت‌آمیز و دارای نکات آموزنده باشد «مثل» (در عربی) یا «متل» (در فارسی) می‌گویند.

...[ادامه]
ویژه سرپوش