پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۱:۲۶ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۲۰۱۰۹۳
میراث فرهنگی و صنایع دستی

اصفهک؛ روستایی که جهانی شد

روستای اصفهک,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
این جا اصفهک است، روستایی که به گفته ساکنان آن، مردم به آن جان داده اند. سی وهشت کیلومتری که از طبس دور شوی، به منطقه دیهوک و روستای اصفهک می رسی.

این جا، در ورای این خانه های خراب شده سال های دور همان شهریور پنجاه وهفت همان موقع ها که ٨٠ نفر از اهل ٦٠٠ نفری روستا به زیر خاک رفتند، چند سالی است آتشی افروخته شده؛ آتشی که نور آن به خیلی آ ن سوترها، حتی قاره ای دیگر هم رسیده و گرمای آن دل هر خودی و ناخودی را گرم می کند. این جا اصفهک است، روستایی که به گفته اهالی آن، مردم به آن جان داده اند ... سی وهشت کیلومتری که از طبس دور شوی، به منطقه دیهوک و روستای اصفهک می رسی.

همان جا در پارکینگ عمومی ورودی روستا باید وسیله نقلیه ات را بگذاری و چندین قدمی پیاده به سمت یکی از هفت خانه ای که مرمت شده و اکنون آماده پذیرایی و اقامت میهمانان است، راه بیفتی. مهمان نوازی اصفهکی ها از همان ورودی آغاز می شود. همچنان که در بین خرابه های روستا قدم می زنی، نگاهت به اسمان آبی است و نخل های سبز و کوهستانی که در ورای آنها پیداست.

روستای اصفهک,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

کم کم در کوچه پس کوچه های روستا محو می شوی، جایی که تنها صدای گا م های خودت را می شنوی و شاید پرنده ای یا وزش بادی ... به یکی از آن هفت خانه می رسی ... هرچند همگی نامی دارند یا برگرفته از نام صاحبان شان یا نامی به فراخور سلیقه اهالی، اما مهم نیست مهمان کدام خانه ای .. آن جا مهمان مردم اصفهک هستی؛ مردمی که به گفته« محسن مهدیزاده»- از جوانان بانی و باهمت مرمت روستا، حالا یک تیم هستند.« محسن» و« مهدی» و« مصطفی» و« حسین» ندارند، آن جا همه چیز تقسیم می شود؛ از خدمات و پذیرایی از میهمانان و حفظ و نگهداری و مرمت روستا تا منافعی که از اجرای هر پروژه ای به دست می آید.

برخی از جوانان این روستای خراب شده بعد از زمین لرزه بیست وپنجم شهریور ماه ٥٧ که سالها بعد از زمین لرزه به دنیا آمدند و تنها تصورات آن ها از روستای آبا و اجدادیشان به خاطرات خوش پدر و مادرهایشان یا پدربزرگ و مادربزرگ هایشان می رسد ، از سال ٩٣ به فکر می افتند در روستایشان کاری کنند. پس از مطرح شدن بافت تاریخی آن به عنوان یکی از آثار ملی، از معرفی روستا به رهگذران جاده مجاور روستا در دکه ای ساده آغاز کردند و به سادگی از آنان می خواستند نگاهی به روستایشان بیندازند، بدون این که نگاه منفعت طلبانه مالی داشته باشند و روزی یکی از این اهل سفر گذرنده از آن جاده فرامرز پارسی بود؛ استاد خوش اندیشه مرمت و اهل سفر که هدایتگری شد برای اجرای پروژه ای که هم چنان ادامه دارد و تاکنون به مرمت هفت خانه، یک مدرسه و مسجد، حمام سنتی خزینه دار ، ایجاد یک رصدخانه و یک پژوهشکده معماری منتهی شده است.

از اینجا اصفهک زنده و زنده تر می شود. بسیاری از آن قدیمی تر ها که حتی دل شان نمی خواست قدم در آن بگذارند تا مبادا خاطرات تلخ شان از آن ویرانی عظیم آزارشان دهد و گاهی به این جوانان هم از ناشدنی بودن احیای روستا هشدار می دادند و شاید در دل شان آن را جنون جوانی می دانستند، حالا کم کم همراه می شدند. یکی یکی صاحبان منازل راضی می شدند خانه هایشان را به دست گروه مرمتکار بسپارند و اینچنین شد که نسل جوان روستا گنج های خود را در روی زمین یافتند؛ آنچنان که فرامرز پارسی به آنان توصیه کرده بود. سال ٩٤ دو خانه آماده می شود، خانه هایی که هنوز خشت و گل شان خشک نشده، میزبان اولین گردشگران اصفهک می شوند.

روستای اصفهک,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

این منازل که هرکدام نمایی از معماری زیبای کویری منطقه را می نمایانند، قرار است اقامتگاهی برای آسودن گردشگران باشند در دل منطقه ای که از هر سو با طبیعتی بکر احاطه شده؛ آسمانی آبی و پرستاره، کویری زیبا با درختان و باغ هایی سرسبز در حاشیه آن و کوهستانی در ورای آن که گویی نگهبان منطقه است. اصلاً دودی از قلیان و سیگار (cigarette) در محوطه روستا دیده و هیچ ظرف پلاستیکی استفاده نمی شود. هیچ حیوانی قدم به درون اتاق ها نمی گذارد و هیچ انسانی با کفش در اتاق راه نمی رود. شب ها نور فانوس ها، روشنی بخش  کوچه هاست و سکوت زینت بخش فضا.

حمام سنتی خزینه دار روستا با نگاهی نو پیشنهادی صرفه جویانه در مصرف آب است و طراحی سطل های زباله تفکیک کننده تر و خشک، گامی در جهت حفظ زیست بوم. این جا با دمنوش ها و شربت های محلی پذیرایی می کنند و هر روز از خوراکی محلی رونمایی می شود. در روستا که قدم بزنید با تمام وجود بودن در یک روستا را حس می کنید، با تمام ویژگی هایش، نه اثری از لوله کشی و کنتور گاز هست، نه خنک کننده های آنچنانی ... دیوار ها خشت و گلی اند و جاده های منتهی به منازل سنگ فرش. اسمان آن قدر آبی است که تصویر پرنده نشسته بر لب بام انگار نقاشی است و شب ها دلت می خواهد ساعت ها وقت داشته باشی زل بزنی به آسمان جواهرنشان که مثل آسمان تمام کویر های ایران دلبری می کند، که دل برده است؛ مگر نه این که آن همه گردشگر آلمانی و فرانسوی و لهستانی و اسپانیایی دل داده اش شده اند؛ و هنوز معطرترین سبزی های آن منطقه را دارد که صادر می شود و صنایع دستی که به همت اهالی احیا شده است.

حالا گردشگران روستا شب ها دور آتش جمع می شوند و پخت نان های محلی را نظاره می کنند یا مشاعره می کنند و بازی های محلی مانند« سرشاخ» و« طناب کشی» را تمرین می کنند و روز ها به دیدار از دیدنی های اطراف می روند.

اکنون اصفهک در سالی که به اسم« گردشگری روستایی» نام گرفته بیش از پیش، درخشان در این حوزه حضور دارد و با تجربه هایی که اندوخته یکی از طلایه داران گردشگری در این سال می شود. حالا روایت اصفهک و جوانان باهمتش یکی از ١٤ قصه تأثیرگذار در صنعت گردشگری ایران شده است.

روستای اصفهک,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

حالا اصفهک میرود تا در مهم ترین نمایشگاه گردشگری دنیا –ای تی بی برلین – سر خود را بالا بگیرد و جایزه بهترین پروژه مشارکتی در حوزه گردشگری – To Do Award ٢٠٢٠- را دریافت کند و از آنچه بر آن گذشته است، ارایه دهد.

اکنون روح همدلی صادقانه اصفهکی ها بیشتر جهانی شده است ...

tabnakbato.ir
  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش