یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۱۲ - ۲۱ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۵۷۵۷
فرهنگ و رسانه

رضا عليجانی، مدير خانه مطبوعات خوزستان:

مسوولان و رسانه‌ها از شبكه‌های اجتماعی جا ماندند

رضا عليجاني,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

خوزستان يكي از استان‌هايي است كه در زمان رونق مطبوعات در كشور، رسانه‌هاي محلي حرفه‌اي و موثري داشته است و زماني روزنامه‌هاي محلي اين استان الگوي كار نشريات محلي در ساير استان‌ها بودند. رفته رفته اما نشريات اين استان رونق و اثرگذاري گذشته خودشان را از دست دادند. يكي از نشانه‌هاي كاهش دايره نفوذ و اثرگذاري را شايد بتوان در ايفاي نقش رسانه‌ها در زمان وقوع بحران‌هايي مانند گردوغبار و كمبود آب و... ديد.

 

گسترش شايعات عجيب و غريبي مانند صادرات آب از استان خوزستان به كويت و عراق يكي از مسائلي بود كه به نظر مي‌رسد رسانه‌هاي محلي نتوانستند درباره آن به اندازه كافي اطلاع‌رساني دقيق و روشنگرانه انجام دهند. «رضا عليجاني»، مدير خانه مطبوعات استان خوزستان كه از چهره‌هاي رسانه‌اي اين استان به شمار مي‌رود هر چند قبول دارد كه تيراژ نشريات به‌شدت كاهش يافته اما در عين حال تاكيد مي‌كند هنوز هم رسانه‌هاي حرفه‌اي خوزستان به وظايف شان عمل مي‌كنند.

 

بررسي‌هاي ميداني در هفته گذشته حاكي از اين است كه مردم شهرهايي مانند آبادان، خرمشهر و اهواز در ماجراي بحران كيفيت آب و شايعات پيرامون آن اعتناي چنداني به رسانه‌هاي محلي ندارند و بيشتر تحت تاثير فضاي اطلاع‌رساني غيررسمي هستند. وضعيت مطبوعات محلي در استان خوزستان را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟

در گذشته تيراژ رسانه‌ها در خوزستان خيلي خوب بود اما الان تعداد مخاطبان رسانه‌هاي محلي و سراسري خيلي كم شده‌اند. الان در بهترين حالت مهم‌ترين نشريه‌هاي ما حداكثر ٥ هزار نسخه تيراژ دارند. پايگاه‌هاي خبري البته وضعيت شان خيلي بهتر است. به هر حال خوزستان هم تابعي از كل كشور است. اوضاع رسانه‌هاي مكتوب در كل كشور خوب نيست. چند سال پيش وقتي نشريات سراسري در استان خوزستان توزيع مي‌شدند، فروش بالايي داشتند. الان با وجود اينكه روزنامه‌هاي با كيفيتي هم توليد مي‌شود اما با اقبال كمي روبه‌رو شده‌اند و در مقايسه با گذشته، مردم كمتر روزنامه مي‌خرند. در نتيجه اثرگذاري رسانه‌ها هم كم مي‌شود.

 

رسانه‌هاي خوزستان در موضوع‌هاي مهمي مانند ريزگردها، آب و... فعالند. نشست‌ها و ميزگردهاي تخصصي مي‌گذارند اما واقعيت اين است كه نسخه مكتوب اين نشريات مشتريان زيادي ندارد مگر اينكه نشريات كانال تلگرام و سايت داشته باشند آن وقت اين اثرگذاري افزايش مي‌يابد. از طرف ديگر تعدد نشريات باعث شده درآمدهاي نشريات كم شود. آنها نيروهاي حرفه‌اي شان را تعديل كرده‌اند. وقتي رسانه‌اي با كمبود خبرنگار حرفه‌اي روبه‌رو باشد مسلما كيفيت نشريه هم آسيب مي‌بيند.

 

در استان چند نشريه فعال داريد آيا به طور مشخص در آبادان و خرمشهر هم نشريه‌اي به طور منظم منتشر مي‌شود؟

در حال حاضر در كل استان خوزستان ١٧ روزنامه فعال داريم كه ١٣ روزنامه به طور منظم منتشر مي‌شوند. تعدادي نشريه منطقه‌اي و تعدادي هم نشريه محلي مختص شهرستان‌هاي استان منتشر مي‌شوند. از ٣٠ هفته‌نامه مجوز‌دار حدود هشت نشريه به طور منظم منتشر مي‌شوند كه دو نشريه به لحاظ كيفي و استقبال مخاطبان جايگاه خوبي دارند. يكي دو ماهنامه هم داريم كه وضعيت خوبي دارند. در خرمشهر نشريه خاصي نداريم اما در آبادان يكي، دو هفته‌نامه موفق منتشر مي‌شوند.

 

در رامهرمز يك نشريه موفق داريم. در استان پايگاه‌هاي خبري زيادي فعاليت مي‌كنند كه نزديك به ١٠ پايگاه خبري از دايره مخاطبان قابل‌قبولي برخوردارند. پايگاه‌هاي خبري با وجود تفاوت نگاه سياسي مباحث زيست‌محيطي و شهري را به طور مرتب دنبال مي‌كنند.

 

خب با وجود اين نشريات و پايگاه‌هاي خبري بايد رسانه‌ها بر افكار عمومي اثرگذار باشند آيا به عنوان نمونه در ماجراهاي رخ داده درباره كاهش كيفيت آب خوزستان اين اثرگذاري قابل لمس بود؟ چرا مردم به طور گسترده شايعات را باور كرده بودند؟

شايعات ابتدا در شبكه‌هاي اجتماعي و به صورت هدفمند طرح شدند. نمي‌دانم به نظرم يك سناريو بود كه از بيرون استان طراحي شده بود. اما با توضيحات مسوولان و بازديدهايي كه اتفاق افتاد كم‌كم آن شايعات رنگ باخت. به هر حال در اين اتفاقات فضاي رسانه‌اي و مسوولان از شبكه‌هاي اجتماعي جا ماندند. به نظر من نيروهاي رسانه‌اي ما هم به اندازه كافي آموزش نديده‌اند. روابط عمومي‌هاي سازمان‌ها، خبرنگاران و حتي مسوولان استان نيازمند آموزش تحليل محتوا و توليد محتواي ويژه شبكه‌هاي اجتماعي هستند. خبرنگاران رسانه‌هاي مجازي هم بايد آموزش‌هاي جدي ببينند. اينكه چطور خبرها بايد دروازه باني شوند، چگونه خبرها را صحت‌سنجي كنند و چگونه به دليل سرعت انتشار اخبار از دقت‌شان كم نشود.

 

گفته مي‌شود چون نشريات محلي خوزستان بيش از اندازه از نظر مالي به رپرتاژ آگهي‌هاي سازمان‌هايي مانند شركت نفت، سازمان آب و برق خوزستان و نهادهايي از اين دست وابسته‌اند؛ از كار استاندارد و حرفه‌اي‌شان دور افتاده‌اند، چقدر اين نقد را وارد مي‌دانيد؟

اين طور نيست. اتفاقا نشريات ما عموما رويه انتقادي دارند. الان بيشتر درآمد نشريات از محل آگهي‌هاي دولتي و آگهي‌هاي شهرداري‌ها تامين مي‌شود. خصوصا در شهرستان‌ها اصلا اين گونه نيست. از نظر من در جامعه رسانه‌اي خوزستان نيروهاي خوبي داريم و مي‌توانيم آنها را فعال كنيم اما اكنون اقتصاد ضعيف رسانه‌ها موجب شده نتوانند از اين نيروها استفاده كنند. خبرنگاران از نظر معيشتي و بيمه‌اي مشكلات متعددي دارند در چنين شرايطي نمي‌توانيم انتظارات زيادي داشته باشيم.

 

تصور مي‌كنيد اين تجربه اخير مي‌تواند زمينه‌ساز اين آموزش‌ها باشد؟

ما دنبال آموزش نيروهاي رسانه‌ها هستيم. با مدير خانه مطبوعات كشور و مسوولان موسسه نشرآوران هم جلسه‌اي داشته‌ايم و يكي از پيشنهادهايم اين بود كه براي آموزش رسانه‌هاي مجازي بيشتر كار كنيم. چون اين رسانه‌ها هم مخاطب دارند و هم درآمد دارند اما آمادگي حرفه‌اي لازم براي انتشار اخبار در زمان بروز بحران را ندارند. كار آموزشي و تقويت فضاي حرفه‌اي نيازمند حمايت وزارت ارشاد است. وزارت ارشاد بايد از برنامه‌هاي آموزشي ما حمايت كند تا فضاي حرفه‌اي رسانه در استان تقويت شود.

 

امين شول سيرجاني

 

etemadnewspaper.ir
  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش