شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۲۶ - ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۴۴۴۲
فرهنگ و رسانه

ویروس کرونا؛ چرا دو خبرنگار در ووهان ناپدید شده‌اند؟

ویروس کرونا,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه
 فنگ مدعی است که همان شب پلیس به خانه‌اش ریخته بود و از او درباره فیلم‌هایش بازجویی کرده بود. او را بازداشت می‌کنند و نهایتا بعد از هشدار رها می‌کنند. اما روز ۹ فوریه ویدیویی ۱۳ ثانیه‌ای از خود منتشر کرد که در آن می‌گفت: 'مردم قیام کنید - قدرت دولت را به مردم بازگردانید.' بعد از آن دیگر هیچ صدایی از او شنیده نشده است.

این دو، شهروند-خبرنگاری هستند که هدفشان انتقال "حقایق" اتفاقاتی بود که در ووهان جریان دارد، یعنی مرکز اصلی شیوع ویروس کرونا در چین. آن‌ها از داخل شهری که ارتباطش به خاطر قرنطینه با بقیه کشور قطع شده است گزارش‌های جالبی می‌فرستادند و عکس و ویدیو در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کردند.

اما حالا انگار آب شده‌اند و در زمین فرو رفته‌اند.

فنگ بین و چن کیوشی مصمم بودند که از مرکز استان هوبی گزارش تهیه کنند و همه دانسته‌های خود درباره بحران موجود در ووهان را با بقیه دنیا به اشتراک بگذارند.

ویدیو‌هایی که منتشر کرده بودند هزاران بار دیده شده بود. اما مدتی است که چیز جدیدی در کانال‌هایشان منتشر نشده است و کسانی که کارهایشان را دنبال می‌کردند از سرنوشتشان احساس نگرانی می‌کنند.

فنگ بین کیست؟

فنگ بین تاجری اهل ووهان است که تصمیم گرفته بود به منظور "گزارش وضعیت واقعی" و با وعده "تلاش حداکثری" گزارش‌های تصویری تهیه کند.

ویروس کرونا,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه فنگ بین خواهان "بازگشت قدرت دولت به مردم" شده بود

او اولین ویدیوی خود را روز ۲۵ ژانویه در یوتیوب منتشر کرد که در چین فیلتر است و تنها با استفاده از وی‌پی‌ان می‌توان به آن دسترسی داشت.

نخستین ویدیو‌های او که هنگام رانندگی در اطراف شهر گرفته شده بودند و وضعیت در نقاط مختلف را نشان می‌دادند، کمی بیش از هزار بازدیدکننده داشتند.

سپس روز اول فوریه فیلمی گرفت که توجه مردم را به خود جلب کرد. این ویدیو که تا به امروز دویست هزار بار دیده شده است ظاهرا هشت جسد را نشان می‌دهد که در مینی‌بوسی بیرون یکی از بیمارستان‌های ووهان روی هم تلنبار شده‌اند.

فنگ مدعی است که همان شب پلیس به خانه‌اش ریخته بود و از او درباره فیلم‌هایش بازجویی کرده بود. او را بازداشت می‌کنند و نهایتا بعد از هشدار رها می‌کنند.

اما روز ۹ فوریه ویدیویی ۱۳ ثانیه‌ای از خود منتشر کرد که در آن می‌گفت: "مردم قیام کنید - قدرت دولت را به مردم بازگردانید."

بعد از آن دیگر هیچ صدایی از او شنیده نشده است.

ویروس کرونا,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه حساب‌های کاربری چن کیوشی در شبکه‌های اجتماعی چینی پاک شده است

چن کیوشی کیست؟

آقای چن وکیل حقوق بشری است که به تهیه گزارش‌های تصویری روی آورده بود و به همین خاطر نسبتا بین فعالان شناخته شده بود. معروفیت او به خاطر گزارش‌هایی بود که از اعتراضات هنگ کنگ در ماه اوت گذشته تهیه کرده بود.

او بعدا مدعی شد که آن گزارش‌ها باعث شده بود که بعد از بازگشت به چین مورد اذیت مقامات قرار بگیرد و نهایتا صدایش خاموش شود. تمامی حساب‌های کاربری او در شبکه‌های اجتماعی چینی که بنا بر گزارش‌ها بیش از هفتصد هزار عضو داشتند بسته شدند.

اما صدایش را نتوانستند برای همیشه ساکت کنند.

او در ماه اکتبر حساب کاربری جدیدی در یوتیوب درست کرد که حالا حدود چهارصد هزار عضو دارد. تعداد پیروانش در توییتر هم بیش از دویست و شصت هزار نفر است.

او در اواخر ژانویه تصمیم گرفت که به ووهان سفر کند و از وضعیت رو به وخامت آنجا گزارش بفرستد.

او در نخستین ویدیوی خود در یوتیوب گفت که "من از دوربین برای مستندسازی حقایق در جریان استفاده خواهم کرد. من قول می‌دهم که واقعیت را پنهان نکنم. "

او به بیمارستان‌های مختلف ووهان سر زد، وضعیت را بررسی کرد و با بیماران به گفتگو نشست.

چن می‌دانست که این کارش خطرناک است. او در اوایل ماه فوریه به جان سادورث، خبرنگار بی‌بی‌سی، گفت که نمی‌داند تا چه وقت می‌تواند به کارش ادامه دهد.

به گفته او "سانسور سختی حاکم است و حساب‌های کاربری مردم را در صورت انتشار محتوای ساخت من می‌بندند. "

سپس در روز ۷ فوریه ویدیویی در توییترش منتشر شد که مادرش در آن اعلام می‌کرد که یک روز می‌شود که خبری از او نیست. حساب توییتری او در دست یکی از دوستانش است.

بعدا دوستش شو شیائودنگ در ویدیوی دیگری در یوتیوب مدعی شد که او را به زور قرنطینه کرده‌اند.

مقامات چه می‌گویند؟

با وجود افزایش مرگ و میر، حال خیلی از بیماران نیز دارد بهبود پیدا می‌کند

مقامات چینی در این زمینه سکوت اختیار کرده‌اند. هیچ اطلاعیه‌ای درباره محل این دو فرد به شکل رسمی منتشر نشده است و مشخص نیست که اگر قرنطینه شده باشند چه زمانی اجازه خروج پیدا خواهند کرد.

پاتریک پون، پژوهشگر سازمان عفو بین‌الملل، می‌گوید هنوز معلوم نیست که این دو نفر "توسط پلیس بازداشت شده‌اند یا در قرنطینه اجباری به سر می‌برند. "

به عقیده او "حداقل" انتظاری که از مقامات می‌رود این است که با اعضای خانواده آن‌ها تماس گرفته شود.

آقای پون به بی‌بی‌سی گفت: "مقامات چینی باید خانواده‌ها را در جریان بگذارند و به این دونفر اجازه دهند که با وکلای معتمدشان تماس بگیرند. اگر چنین نشود، می‌توان حدس زد که خطر شکنجه یا بدرفتاری دیگری آن‌ها را تهدید می‌کند. "

ویروس کرونا,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

به چه دلیل ناپدید شده‌اند؟

پکن ید طولایی در سرکوب فعالانی دارد که صدایشان را بلند می‌کنند. از طرف دیگر دوست دارد نشان دهد که دارد بر این بیماری غلبه می‌کند؛ لذا عجیب نیست که به گفته یکی از پژوهشگران دیدبان حقوق بشر دولت چین در حال حاضر "به همان اندازه برای ساکت کردن انتقادات تلاش می‌کند که برای متوقف کردن شیوع ویروس. "

دکتر لی ونلیانگ که در اواخر ماه دسامبر نسبت به این ویروس هشدار داده بود در ادامه برای خودداری از پخش "نظرات غلط" تحت فشار قرار گرفت. او نهایتا به این ویروس مبتلا شد و جانش را از دست داد.

مرگ او موجی بی‌سابقه از خشم را به همراه داشت و به قیامی اینترنتی منجر شد. مقامات چینی که انتظار چنین واکنشی را نداشتند، سعی کردند هرگونه نظر انتقادی درباره مرگ دکتر لی را سانسور کنند.

یاچیو وانگ، پژوهشگر دیدبان حقوق بشر، به بی‌بی‌سی گفت که "مقامات چینی سابقه زیادی در آزار و بازداشت شهروندانی دارند که در مواقع بحرانی حقایق را برملا می‌کنند یا دست به انتقاد از دولت می‌زنند - مثل زمان شیوع بیماری سارس در سال ۲۰۰۳، زلزله ونچوان در سال ۲۰۰۸، تصادف قطار ونژو در سال ۲۰۱۱ و انفجار شیمیایی تیانجین در سال ۲۰۱۵. "

او با این حال می‌گوید که چین باید از "این تجربیات درس بگیرد و بفهمد که آزادی اطلاعات، شفافیت و احترام به حقوق بشر نه تنها مانع شکست دادن این ویروس نمی‌شود، بلکه آن را تسهیل نیز می‌کند. ماقامات چینی با ناپدید کردن این دو نفر به خودشان لطمه می‌زنند. "

در وبسایت خبری چینی ویبو، تنها چند نظر وجود دارد که از این دو نفر نام می‌برند و به نظر می‌رسد که آن‌ها هم به زودی توسط سانسورچی‌های حواس‌جمع چینی پاک خواهند شد.

به گفته یکی از این نظر‌ها "تاریخ را بازنویسی می‌کنند. یواش یواش جوری می‌شود که انگار اصلا کسی به نام چن کیوشی وجود نداشته است. "

fararu.com
  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش