جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۲۱:۱۴ - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۱۱۹۲
اقتصاد کلان

انتقاد شدید یک حقوقدان از وزیر کار: یا فقر نمی شناسی یا سال نمی دانی!

وعده‌ی عبدالملکی برای ریشه کن کردن فقر تا پایان ۱۴۰۱ شدنی ست؟/ یک اقتصاددان: فقر با دستور ریشه کن نمی‌شود

حجت الله عبدالملکی,وزیر کار
یک کارشناس مسائل اقتصادی در واکنش به وعده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مبنی بر ریشه‌کن کردن فقر تا پایان سال، عنوان کرد: «فقر، رشد اقتصادی، خارج شدن از رکود و کنترل تورم، هیچوقت از منظر علم اقتصاد دستوری عمل نمی‌کند، چرا که یک شاخصه‌های درون‌زایی هستند که به عوامل متعددی وابسته‌اند.توزیع عادلانه درآمد و ریشه‌کن کردن فقر به آن اصلاحات اقتصادی برمی‌گردد و در کوتاه مدت هم صورت نمی‌گیرد. بنابراین اینکه آقای حجت الله عبدالملکی گفته‌اند تا پایان سال فقر را ریشه‌کن می‌کنند، این بازه زمانی برای فقر یک دوره کوتاه مدت است؛ یعنی اول باید سرمایه‌گذاری شود و این سرمایه‌گذاری دارای بازده باشد.»

روز گذشته حجت‌الله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با توضیح اینکه «قرار است سیستم توزیع یارانه‌ها تغییر کند»، گفت: «می‌توانیم ادعا کنیم که تا آخر امسال، فقر را با تعاریف جهانی به‌طور کامل حذف خواهیم کرد.»

کمیل طیبی، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان در گفتگو با «انتخاب» در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه از زاویه علم اقتصاد چه قدر تحقق این ادعا امکان‌پذیر است، عنوان کرد: «به طور کلی فقر، رشد اقتصادی، خارج شدن از رکود و کنترل تورم، هیچوقت از منظر علم اقتصاد دستوری عمل نمی‌کند، چرا که یک شاخصه‌های درون‌زایی هستند که به عوامل متعددی وابسته‌اند. بدین معنا که اگر در اقتصاد ما سرمایه‌گذاری نشود و به دنبال آن رشد اقتصادی را به همراه نیاورد، فقر هم دستوری ریشه کن نمی‌شود.»

وی با تاکید بر اینکه عوامل زیادی روی فقر اثرگذار است به دلیل اینکه یک مسئله خارج از سیستم نیست که با دو قانون آن را برداشت، گفت: «سال‌ها طول می‌کشد تا اقتصاد یک کشور بهبود پیدا کند، تورم نباشد و قدرت خرید مردم متعادل باشد. اگر تورم بالایی وجود داشته باشد، اختلاف درآمدی شکل می‌گیرد و تجمع ثروت در دست اقلیتی می‌افتد. این مسئله‌ای‌ست که اقتصاد ما دچارش است و هر کارشناس اقتصادی هم این مهم را می‌داند.»

این اقتصاددان افزود: «توزیع عادلانه درآمد و ریشه‌کن کردن فقر به آن اصلاحات اقتصادی برمی‌گردد و در کوتاه مدت هم صورت نمی‌گیرد. بنابراین اینکه آقای عبدالملکی گفته‌اند تا پایان سال فقر را ریشه‌کن می‌کنند، این بازه زمانی برای فقر یک دوره کوتاه مدت است؛ یعنی اول باید سرمایه‌گذاری شود و این سرمایه‌گذاری دارای بازده باشد. همچنین خود متغیر سرمایه‌گذاری یک شاخص بلند مدت است و بازدهیش در آینده مشخص می‌شود. بدین معنا که اگر امروز مثلا بر اساس ساختار مناسب جاده‌سازی کنیم، پنج سال دیگر نتیجه می‌دهد تا کمک کند و سطح ثروت در جامعه را بالا ببرد. همین ثروت هم از کارکرد اقتصاد به دست می‌آید که در جامعه توزیع شود.»

طیبی خاطرنشان کرد: «با این تفاسیر، برای اینکه این ادعا ارزیابی شود، وزیر باید مشخص کند که چه برنامه‌های اقتصادی متناسب با ویژگی‌های علم اقتصاد که شامل رشد اقتصادی مناسب، تقویت بخش خصوصی و میدان دادن به بازار می‌شود، در نظر دارد. اگر چنین برنامه‌هایی وجود داشته باشد، آنوقت می‌توانیم ارزیابی کنیم که آیا در پایان یک سال می‌توان فقر را ریشه‌کن کرد یا خیر. ولی همانطور که اشاره کردم، ریشه‌کن کردن یا کم کردن فقر یک برنامه میان مدت و بلند مدت است و در نظر گرفتن دوره یک ساله، بسیار کوتاه است.»

این اقتصاددان درباره علت مطرح شدن چنین وعده‌هایی از سوی دولت، بیان کرد: «شاید برنامه‌هایی برای این کار دارند که در همین چارچوب است. مثلا برنامه‌هایی برای اشتغال یا تامین مالی واحدهای صنعتی و اقتصادی در نظر گرفته‌اند. اما باید ببینیم چه قدر این برنامه‌ها ضمانت اجرایی و پشتیبانی قانونی دارند. همانطور که پیش‌تر متذکر شدم، چنین ادعایی باید با جزئیات مطرح شود، تا به بحث کارشناسی کشیده و سپس نتیجه‌گیری شود.»

انتقاد شدید یک حقوقدان از وزیر کار: یا فقر نمی شناسی یا سال نمی دانی!

کامبیز نوروزی در کانال تلگرامی خود نوشت: حجت الله عبدالملکی وزیز کار می گوید: "تا آخر امسال فقر را با تعاریف جهانی به طور کامل حذف خواهیم کرد."

پوچی بعضی جمله ها و ادعاها آنقدر آشکار است که فقط به کار خنده های تلخ می آیند و اینکه معلوم شود قرار نیست چیزی و مشکلی حل شود؛ رنجها ادامه دار و دامن گستر خواهند بود.

وقتی از هیچ مقام و مدیری سؤال نمی شود که چه کردی و چه بلا بر سر مردمان آوردی، بعدترش بر مقام و منصبی بالاتر و شیرین تر هم می نشیند، اوضاع می شود همین. برنامه ریزی و قانونگذاری کشور بدل می شود به کتابهای قطور پر از جمله های پوچ و خالی از واقعیت. جمله هایی که نتیجه ای جز فزونی رنج مردم به بار نمی آورند.

اصول حقوقی و اخلاقی مربوط به مسئولیت دولتها در ایران بسیاری از معناهای خود را از دست داده اند.

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۴
جدیدترین
قدیمی ترین
ننگ براین زندگی
جان هرکسی رادوست فقیرزدایی کن نه فقرزدایی امروزگویا به فروشگاها سرنزدی
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش