شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۳۱ - ۱۹ آذر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۹۱۱۲۰
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

آخرین غذای این دایناسور بعد از ۷۵ میلیون سال در درون فسیلش پیدا شد!

فسیل تیرانازوروس ,فسیل دایناسورهای کوچک
محتویات معده یک تیرانازوروس جوان نشان داد ۷۵ میلیون سال پیش، این حیوان در آخرین وعدۀ غذایی‌اش از یک گونۀ کوچک پرنده‌مانند تغذیه کرده است.

به گزارش فرادید، این تیرانوسوروس نوجوان برای شام چه خورده است؟ هر چه که می‌خواسته! به نظر می‌رسد تیرانوسورهای جوان برخلاف اقوام بزرگ‌شان در بالای زنجیره غذایی، مجبور بودند به طعمه‌هایی تکیه کنند که برای اندام کوچک و فرزشان مناسب‌تر باشد. 

گاهی‌اوقات این غذا به معنای گستره متنوعی از دایناسورهای کوچک پرنده‌مانندی بود که ظاهراً آنقدر زیاد بودند که شکارچیان جوان، پاهای گوشتی عقب آن‌ها را انتخاب کرده و می‌بلعیدند و بقیه را برای لاشخورها می‌گذاشتند.

دانشمندان چگونه از موارد موجود در رژیم غذایی ۷۵ میلیون‌ساله آنها باخبر شدند؟ نخستین فسیل باورنکردنی در سازند پارک دایناسور در آلبرتای کانادا کشف شد: یک اسکلت جوان گورگوساروس (گونه‌ای از تیرانوسوروس) که خوشبختانه دو وعده غذایی آخرش هنوز در حفره معده‌اش حفظ شده است. هر وعده شامل یک جفت پای عقبی بوده که به دایناسورهای کوچک پرنده‌مانند تعلق داشته است. دارلا زلنیتسکی، دیرین‌شناس دانشگاه کَلگِری و از نویسندگان این مطالعه، می‌گوید: «تیرانوسوروس نوجوان پاهای طعمه را پاره کرده و آن‌ها را به طور کامل بلعیده، از شواهد اینطور به نظر می‌رسد.»

فسیل تیرانازوروس ,فسیل دایناسورهای کوچک

قسمتی که با مربع قرمز نشان داده شده حاوی فسیل استخوان‌های جانوری است که آخرین وعدۀ غذایی تیرانوسوروس بوده است

هر جفت پا، سطوح مختلفی از هضم را در سطوح استخوانی نشان می‌دهد، به این معنا که آن‌ها در طول دو وعده غذایی مختلف به فاصله چند ساعت یا چند روز خورده شدند. 

این یافته‌ی منحصربه‌فرد، شواهد محکمی دال بر یک فرضیه طولانی ارائه می‌کند: تیرانوسورها در جریان رشد، برای شکار و خوردن انواع مختلف طعمه در مراحل مختلف زندگی خود سازگار شدند. تیرانوسورهای جوان و چابک می‌توانستند حیواناتی کوچکتر را تعقیب کنند و بکشند و با آن‌ها شکمشان را سیر کنند اما وقتی بالغ و بزرگ می‌شدند، طعمه‌های  بزرگ را از میان علفخواران بزرگ کرتاسه پسین مانند دایناسورهای منقاراردکی و دایناسورهای شاخدار را شکار می‌کردند. زلنیتسکی می‌گوید: «این نخستین مدرکی است که نشان می‌دهد تیرانوسورها رژیم غذایی‌شان را همزمان با رشد فیزیکی از نوجوانی به بزرگسالانی به شدت تغییر داده‌اند.»

تیرانوسورهای جوان‌تر، لاغرتر و چابک‌تر بودند و جمجمه‌های باریک و دندان‌های تیغه‌مانندی داشتند که برای قاپیدن، تکه‌تکه کردن و بلعیدن طعمه‌های کوچک‌تر مناسب بود. از سوی دیگر، جمجمه‌های عریض و دندان‌های بزرگ در بزرگسالی، برای خرد کردن طعمه‌های بزرگ‌تر و گاز گرفتن استخوان مناسب‌تر بودند.

سوس می‌افزاید کروکودیل‌های فعلی و اژدهای کومودو در طول فرایند رشدشان، تغییرات غذایی مشابهی را تجربه می‌کنند. 

گورگوساروس لیبراتوس نوجوان فسیل‌شده، ۵ تا ۷ سال سن داشته، قد آن تقریباً تا کمر انسان بوده، حدود ۱۳ فوت طول داشته و وزن احتمالی آن ۷۴۰ پوند بوده، اما حتی با این وزن، کمتر از ۱۵ درصد اندازه بستگان بالغ خود بوده و راه زیادی تا رشد کردن در پیش داشته است.

فسیل تیرانازوروس ,فسیل دایناسورهای کوچک

جمجمه گورگوساروس

دو سیتیپس جوان، کوچک و پرنده‌مانندی که او خورده، احتمالاً ۲۰ یا ۲۶ پوند وزن داشتند، تقریباً به اندازه بوقلمون‌های وحشی نر. اما فرانسوا تِرین، از نویسندگان این مقاله از موزه سلطنتی تایرل آلبرتا، خاطرنشان می‌کند که آن‌ها بیشتر شبیه شترمرغ استرالیایی یا کاسوری و یکی از سریع‌ترین دوندگان اکوسیستم بودند، مانند تیرانوسورهای نوجوان.

سال ۲۰۰۹، دارن تانکه، تکنسین موزه سلطنتی تایرل، این فسیل دیدنی را در بَدلَندز پارک استانی دایناسورها پیدا کرد. اسکلت‌های فسیل‌شده‌ی تیرانوسورهای جوان بسیار نادرتر از اسکلت‌های بستگان کامل آن‌هاست. دایناسورهای بزرگ‌تر با جمجمه‌ها و استخوان‌های قوی در قیاس با بچه‌های شکننده، از فرآیند فسیل‌سازی در منطقه جان سالم به در بردند. 

اما حین آماده‌سازی فسیل، تانکه به استخوان‌های انگشت کوچک که نزدیک پای حیوان نبود اشاره کرد. او می‌گوید: «استخوان‌ها آنقدر کوچک بودند که بعید بود به این تیرانوسور تعلق داشته باشند و از داخل قفسه‌سینه از درون حیوان بیرون می‌آمدند.» بنابراین گروه تحقیق به آهستگی فسیل را بررسی کرد تا بفهمد پشت قفسه سینه چه چیزی وجود دارد. 

به گفته یکی از محققان: «واقعاً هیجان‌انگیز بود، چون این نخستین بار بود که محتویات معده یک تیرانوزور پیدا شده است. شگفت‌انگیز است که اینجا ما چهار پا داریم که کامل‌ترین اسکلت سیتیپس کشف‌شده را نشان می‌دهند و دلیل سالم ماندن آن، بلعیده شدن توسط تیرانوسور است و معده در واقع از استخوان‌های طعمه محافظت کرده است.» 

  • 10
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش