چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۴
۱۵:۳۹ - ۲۶ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۲۵۲۱
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

تشخیص سرطان پستان با کمک هوش مصنوعی جدید

سرطان پستان,هوش مصنوعی
پژوهشگران نوعی پلتفرم هوش مصنوعی برای بررسی ضایعات سرطانی بالقوه در اسکن ماموگرافی ایجاد نموده اند تا به این وسیله تشخیص دهند که آیا بیمار نیازی به بافت برداری تهاجمی دارد یا خیر.

به گزارش ایسنا، این الگوریتم برخلاف الگوریتم های پیشین،  قابل تفسیر است یعنی روشی که با آن به نتیجه نهایی رسیده است را به پزشکان نشان می دهد.  

این پلتفرم توسط مهندسان رایانه و رادیولوژیست های دانشگاه دوک( Duke) ساخته شده است.

پژوهشگران هوش مصنوعی را آموزش داده اند تا درست مانند یک رادیولوژیست آموزش دیده محل ضایعات را تعیین و آنها را ارزیابی کند.

این میتواند یک پلتفرم آموزشی کارآمد برای آموزش نحوه تفسیر تصاویر ماموگرافی به دانشجویان باشد. همینطور میتواند به پزشکان مناطق کم جمعیت در سراسر جهان که به صورت منظم اسکن ماموگرافی را بررسی نمی کنند کمک کند تا تصمیمات بهتری در زمینه مراقب های بهداشتی بگیرند.

" جوزف لو"( Joseph Lo)، استاد رادیولوژی در دانشگاه دوک می گوید:در صورتیکه قرار است که رایانه به ما در گرفتن تصمیمات مهم کمک کند، پزشکان باید اطمینان حاصل کنند که هوش مصنوعی طبق موضوعات منطقی به نتیجه نهایی رسیده است.

ما نیازمند الگوریتم هایی هستیم که نه تنها کار می کنند بلکه روند کار را توضیح میدهند و نمونه هایی نشان میدهند که مشخص می کند چگونه به نتیجه نهایی رسیده اند. به این ترتیب چه پزشک با نتیجه موافق باشد چه نباشد، هوش مصنوعی به تصمیم گیری بهتر کمک می کند.

هوش مصنوعی مهندسی که به بررسی تصاویر پزشکی می پردازد صنعت بزرگی است. هزاران الگوریتم مستقل در حال حاضر وجود دارد و سازمان غذا و داروی آمریکا بیش از ۱۰۰ مورد از آنها را برای استفاده بالینی تائید نموده است. با این حال فرقی نمی کند از هوش مصنوعی برای بررسی نتایج MRI، سی تی اسکن یا ماموگرافی استفاده کنید، تعداد کمی از آن ها از مجموعه داده های اعتبارسنجی با بیش از ۱۰۰۰ تصویر استفاده می کنند. این کمبود داده و شکست های قابل توجه چندین مورد اخیر بسیاری از پزشکان را بر آن داشته تا استفاده از هوش مصنوعی در تصمیمات پزشکی پر خطر را زیر سؤال ببرند.

برای مثال در یک مورد، هوش مصنوعی حتی با وجود آن که پژوهشگران آنرا با تصاویر ثبت شده توسط تجهیزات مختلف آموزش دادند، با شکست مواجه شد.

این هوش مصنوعی یاد گرفت که از تفاوت های ظریفی که توسط خود تجهیزات برای تشخیص تصاویر سرطانی معرفی می شود استفاده کند و احتمال سرطانی بودن این ضایعات را در بالاترین حالت بداند به جای آن که منحصرا بر ضایعات قابل توجه تمرکز کند.  

همان طور که انتظار میرود ، این هوش مصنوعی نتوانست با بیمارستان های دیگری که تجهیزات متفاوتی داشتند منطبق شود. ولی از آن جا که هیچ کس نمی دانست الگوریتم ها چه چیزی را مورد بررسی قرار میدهند ، هیچ کس متوجه نشد که این الگوریتم در واقعیت با شکست مواجه خواهد شد.

سرطان پستان,هوش مصنوعی

" آلینا بارنت"( Alina Barnett)، نویسنده ارشد این مقاله می گوید:ایده ما این بود که سیستمی بسازیم که بگوید این بخش خاص از ضایعه بالقوه سرطانی شباهت زیادی به مورد دیگری است که سابقاً دیده ام. در صورتیکه راهی برای درک علت اشتباه کردن سیستم وجود نداشته باشد و بدون وجود جزئیات واضح، پزشکان زمان و امید خود را به سیستم از دست می دهند.

پژوهشگران این هوش مصنوعی جدید را با استفاده از هزار و ۱۳۶ تصویر گرفته شده از ۴۸۴ بیمار در سیستم بهداشت دانشگاه دوک آموزش دادند.

آن ها ابتدا هوش مصنوعی را به نحوی آموزش دادند که ضایعات مشکوک مورد نظر را پیدا کند و تمام بافت های سالم داده های غیر مربوط را نادیده بگیرد. آن ها سپس از چندین رادیولوژیست کمک گرفتند تا به دقت تصاویر را برچسب گذاری کنند تا به هوش مصنوعی آموزش دهند که بر لبه های ضایعات یعنی مکان هایی که تومورهای بالقوه با بافت سالم برخورد می کنند تمرکز کنند و آن ها را با لبه های تصاویری که حاوی غدد سرطانی خوش خیم بودند مقایسه کنند.

خطوط تابشی یا لبه های مبهم که از نظر پزشکی حاشیه های توده ای( mass margins) نامیده میشوند بهترین مشخصه ی تومورهای سرطانی پستان و نخستین موردی هستند که رادیولوژیست ها به آن توجه می کنند زیرا رشد و تکثیر سلول های سرطانی به قدری سریع است که همه ی آنها لبه ایجاد نمی کنند و نمی توان آن ها را به آسانی در ماموگرافی مشاهده کرد.

بارنت می گوید:این روشی منحصربه فرد برای آموزش هوش مصنوعی است. سایر هوش های مصنوعی تلاش نمی کنند که از رادیولوژیست ها تقلید کنند. آن ها روش های خود را استفاده می کنند که اغلب یا مفید نیستند یا در برخی موارد وابسته به فرآیندهای استدلالی معیوب هستند.

پژوهشگران بعد از اتمام آموزش هوش مصنوعی را مورد آزمایش قرار دادند. هرچند که این هوش مصنوعی برتر از رادیولوژیست ها عمل نمی کرد اما عملکرد آن به خوبی مدل های رایانه ای" جعبه سیاه" بود.

جعبه سیاه( Black Box) به ابزار، سامانه یا جسمی گفته می شود که فقط ورودی و خروجی هایش قابل مشاهده است و هیچ گونه اطلاعی از عملکرد و درون آن در اختیار کاربر نیست.  

زمانی که این هوش مصنوعی جدید خطایی مرتکب می شود، افرادی که با آن کار می کنند می توانند تشخیص دهند که عملکرد آن اشتباه است و علت این اشتباه را نیز دریابند.

این تیم در تلاش است تا ویژگی های فیزیکی دیگری به هوش مصنوعی بیافزاید تا آنها را هنگام تصمیم گیری در نظر بگیرد. برای مثال ظاهر ضایعه که دومین موردی است که رادیولوژیست ها می آموزند به آن توجه کنند.

نتایج این مقاله در مجله ی" Nature Machine Intelligence" در روز ۱۵ دسامبر به چاپ رسیده است.

  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش