شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۰:۳۷ - ۰۸ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۰۷۷۶
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

کشف مولکولی در مغز که احساسات مثبت یا منفی را به خاطرات مرتبط می‌کند

مولکول در مغز,مثبت یا منفی‌کردن خاطرات با مولکولی در مغز
در مطالعه جدید، پژوهشگران به اهمیت مولکول سیگنال دهی نوروتنسین به نورون های ناحیه قاعده ای جانبی آمیگدال مغز توجه کردند.

پژوهشگران آمریکایی مولکولی را در مغز کشف کرده اند که احساسات مثبت یا منفی را به خاطرات مرتبط می کند.

به گزارش ایرنا از پایگاه خبری سایِنس دِیلی (Science Daily)، پژوهشگران از یک انتقال دهنده عصبی سخن می گویند که کمک می کند احساسات مثبت یا منفی را به یک خاطره اختصاص دهیم.

پژوهشگران موسسه مطالعات زیست شناسی سالک (Salk)، مولکولی را در مغز کشف کرده اند که مسوول ارتباط دادن احساسات خوب یا بد با حافظه است.

کشف آنها که در ۲۰ ژوئیه (۳۰ خرداد) ۲۰۲۲ در مجله نِیچر (Nature) منتشر شد، راه را برای درک بهتر علت این موضوع هموار می کند که بعضی افراد بیشتر احتمال دارد احساسات منفی را در مقایسه با احساسات مثبت حفظ کنند؛ این اتفاق احتمالاً در هنگام اضطراب، بیماری افسردگی یا اختلال اضطراب پس از سانحه (پی تی اِس دی) رخ می دهد.

کِی تای (پروفسور مؤسسه مطالعات زیست شناسی سالک و محقق مؤسسه پزشکی هوارد هیوز) می گوید: «ما اساساً به یک فرایند بیولوژیک بنیادی دست یافته ایم که براساس آن تشخیص می دهیم چگونه می توانیم خوب یا بد بودن چیزی را به خاطر بسپاریم. این چیزی است که هسته اصلی تجربه ما از زندگی را تشکیل می دهد.»

برای اینکه یک انسان یا حیوان یاد بگیرد که در آینده از یک تجربه خاص اجتناب کند یا دوباره به دنبال آن تجربه باشد، مغز باید یک احساس مثبت یا منفی یا ارزش (valence) را با آن محرک مرتبط کند. توانایی مغز در پیوند دادن این احساسات با حافظه، تخصیص ارزش (valence assignment) نامیده می شود.

در سال ۲۰۱۶، تای کشف کرد که هنگامی که موش ها در حال یادگیری هستند گروهی از نورون ها در ناحیه قاعده ای جانبی آمیگدال مغز (BLA)، به تعیین ارزش کمک می کند. هنگامی که حیوانات یاد گرفتند که یک صدا را با طعم شیرین مرتبط کنند، یک مجموعه از نورون های ناحیه قاعده ای جانبی آمیگدال مغز با ارزش مثبت فعال شدند.

در مطالعه جدید، پژوهشگران به اهمیت مولکول سیگنال دهی نوروتنسین به نورون های ناحیه قاعده ای جانبی آمیگدال مغز توجه کردند.

آن ها قبلاً می دانستند که نوروتنسین یک نوروپِپتید است که توسط سلول های مرتبط با پردازش ارزش تولید می شود؛ اما چند انتقال دهنده عصبی دیگر نیز همین طور هستند.

بنابراین، آنها از روش های ویرایش ژن کریسپر (CRISPR، بخشی از دی اِن اِی پیش هسته ای) برای حذف انتخابی ژن نوروتنسین از سلول ها استفاده کردند؛ این نخستین باری بود که از کریسپر برای جداسازی عملکرد انتقال دهنده عصبی خاص استفاده کردند.

بدون سیگنال دهی نوروتنسین در ناحیه قاعده ای جانبی آمیگدال مغز، موش ها دیگر نمی توانستند ارزش مثبت تعیین کنند و یاد نگرفتند که اولین صدا را با یک حرکت مثبت مرتبط کنند. جالب اینجا است که عدم وجود نوروتنسین برای ارزش منفی مانعی ایجاد نکرد. هنگامی که ارزش منفی ایجاد می شد، حیوانات عملکرد بهتری داشتند و ارتباط قوی تری بین صدای دوم و یک محرک منفی برقرار می کردند.

یافته ها نشان می دهد که حالت پیش فرض مغز این است که در اثر ترس دچار خطا شود. نورون های مرتبط با ارزش منفی فعال میشوند تا زمانی که نوروتنسین آزاد شود و نورون های مرتبط با ارزش مثبت را فعال می کنند.

تای می گوید از دیدگاه تکاملی، این امر منطقی است؛ زیرا به افراد کمک می کند از موقعیت های بالقوه خطرناک اجتناب کنند. احتمالاً این حالت در صورت تعامل با افرادی که تمایل دارند بدترین ها را در یک موقعیت پیدا کنند، تشدید می شود.

تای و گروهش با آزمایش های بیشتر نشان دادند که سطوح بالای نوروتنسین باعث ارتقای یادگیری در ازای پاداش و کاهش ارزش منفی می شود و این ایده را بیشتر حمایت می کند که نوروتنسین مسوول ارزش مثبت است.

هائو لی (Hao Li)، یکی از همکاران تای در آزمایشگاه، می گوید:« ما در واقع می توانیم این سوئیچ را برای روشن کردن یادگیری مثبت یا منفی دستکاری کنیم. در نهایت ، ما می خواهیم اهداف درمانی جدیدی را برای این مسیر شناسایی کنیم.»

برای پژوهشگران هنوز این سؤال مطرح است: «آیا میتوان برای درمان اضطراب یا پی تی اِس دی، سطوح نوروتنسین را در مغز افراد تنظیم کرد؟» آنها همچنین در حال برنامه ریزی مطالعات آتی هستند تا بررسی کنند که چه مسیرها و مولکول های مغزی دیگر مسوول آزادسازی نوروتنسین هستند.

  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش