دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۵۱ - ۰۳ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۰۳۱۰
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

شوک درمانی در درمان افسردگی تاثیر بسیاری دارد

افسردگی,تاثیر شوک درمانی در درمان افسردگی
محققان دریافتند که شوک درمانی تاثیر چشمگیری  در درمان افسردگی دارد.

محققان دانشگاه کِنه تیکت آمریکا در مطالعه اخیرشان به بررسی مطالعات پیشین انجام شده درمورد دو روش مورد استفاده در درمان افسردگی پرداخته اند و به نتایج جالبی دست یافته اند.

به گزارش ایسنا به نقل از تی ان، محققان آمریکایی در یک مقاله مروری جدید، اثربخشی درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور (ECT) و کتامین را برای تسکین سریع علایم بیماری افسردگی ارزیابی کرده اند. این مطالعه فراتحلیلی که شواهد نسبتا محدودی را در مقایسه این دو رویکرد درمانی به دست آورد، نشان داد که درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور از ترکیب روان گردان غیر معمول عملکرد بهتری دارد. نتایج این مقاله همچنین عوارض جانبی نسبی دو درمان را با یکدگیر مقایسه کرد و نشان داد که اینها نسبتا منحصر به فرد هستند.

بحران افسردگی درمان نشده

در سال ۲۰۲۰، تقریبا ۲۱ میلیون آمریکایی حداقل یک دوره افسردگی شدید را گزارش کردند. این ۲۱ میلیون آمریکایی تقریبا ۸.۴ درصد از جمعیت بزرگسالان آن کشور است. علائم افسردگی از جمله بی تفاوتی ، از دست دادن لذت در فعالیت هایی که قبلا لذت بخش بوده و اغلب دوره های طولانی درد یا خستگی (Fatigue)، معمولاً با ترکیبی از داروهای ضد افسردگی خوراکی مانند مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین با نام مخفف اس اس آرآی ها( SSRIs) در کنار روان درمانی، درمان می شوند.

ولی برای یک سوم بیماران، این رویکردها، که اغلب چندین هفته طول می کشد تا اثرات خود را اعمال کنند، علائم را کاهش نمی دهند. در سایر بیماران، علایم آن قدر شدید است که در موقعیت خطر فوری قرار دارند. در این مرحله، گزینه های ضد افسردگی سریع در نظر گرفته شده و تجویز می شوند.

درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور شامل عبور جریان الکتریکی از مغز است. این عمل باعث واکنش الکتریکی مغز (تشنج) می شود که تحت بی هوشی عمومی رخ می دهد. درمان با ضربهٔ الکتریکی تشنج آور یا درمان با الکتروشوک (ECT) که قبلاً تحت عنوان شوک درمانی شناخته می شد، یک روش درمانی روانپزشکی است که در آن تشنج از طریق الکتریکی در بیماران ایجاد می شود تا بتواند از اختلالات روانپزشکی رهایی یابد.

کتامین یک داروی مُنفَک کننده (dissociative drug) است که به صورت داخل وریدی تجویز می شود. کتامین که مدت ها به عنوان یک ترکیب بی هوشی مورد استفاده قرار می گیرند، بدون برچسب در بسیاری از کلینیک ها در سراسر آمريکا دردسترس هستند. اخیرا ترکیب مانند کتامین به نام اسکتامین (esketamine) توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان افسردگی تائید شده است. اسکتامین بعنوان اسپری بینی تجویز می شود ولی مکانیسم های اثر کتامین و اسکتامین و درمان با ضربه الکتریکی تشنج آو در این امر نامشخص است.

مُنفَک کننده ها (Dissociatives) دسته ای از توهم زاها محسوب می شوند که ادراک و بینایی و شنوایی و سایر حواس فرد را تحریف و تقلیل می کنند و باعث ایجاد حس جدایی از محیط و خود می شوند. این اتفاق با کاهش یا مسدود شدن سیگنال های ارسال شده به خودآگاهی از سمت نورون های حسی بدن می افتد.

محققان در مطالعه جدید ۶ مطالعه بالینی را که در مجموع شامل اطلاعات ۳۴۰ بیمار بود را بررسی کردند. از این شش مطالعه، پنج مطالعه از طرح کارآزمایی بالینی تصادفی با استاندارد طلایی (RCT) بودند. همه مطالعات تفاوت بین کتامین و درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور را مورد بررسی قرار دادند اما محققان نتوانستند هیچ کارآزمایی بالینی را درباره مقایسه اسکتامین و کارآزمایی بالینی تصادفی پیدا کنند، که این امر نشانه ای از محدودیت های موجود در این زمینه نسبتاً جدید است.

علیرغم این محدودیت ها، بررسی های این گروه از محققان، نتایج ثابتی را در میان مطالعات تحلیل شده نشان داد. در حالی که هر دو درمان بطور کلی برای بیماران مفید بودند، هر پنج مطالعه نشان دادند که درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور در تسکین علائم افسردگی از کتامین بهتر عمل می کند.

دکتر "گرگ ری" (Greg Rhee) یکی از نویسندگان مطالعه و اپیدمیولوژیست روانپزشکی در دانشگاه کِنه تیکت گفت: درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور به طور مداوم در کمک به بیماران مبتلا به افسردگی جدی موفق تر از کتامین است. ما هیچ تفاوتی از نظر سن، جنسیت یا موقعیت جغرافیایی پیدا نکردیم. بنابراین، می توان گفت هر کسی که واجد شرایط دریافت درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور باشد، از آن بهره خواهد برد.

این دو رویکرد عوارض جانبی متفاوتی هم دارند و درمان با ضربه الکتریکی تشنج (seizure) آور به احتمال زیاد باعث سردرد، درد عضلانی و از دست دادن حافظه می شود، در حالیکه کتامین بیشتر احتمال دارد علائم منفک کننده، سرگیجه و دوبینی را ایجاد کند.

نویسندگان امیدوارند داده های خود را با نتایج دو مطالعه دیگری که در حال حاضر در حال انجام است تکمیل کنند.

ری ادامه داد: هر مطالعه به طور مستقیم گزارش می دهند که درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور بهتر از کتامین عمل می کند. اما مردم هنوز به درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور بدبین هستند، شاید به دلیل انگ، یا شاید به دلیل تصویرهای منفی از این درمان در فیلم هایی مانند "دیوانه از قفس پرید" (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) و نمایش هایی مانند "چیزهای عجیب" (Stranger Things) باشد. ما باید آگاهی عمومی از درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور را برای افسردگی مقاوم به درمان افزایش دهیم.

یافته های این مطالعه در مجله "JAMA Psychiatry" منتشر شد.

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش