
به گزارش مهر، علیرضا موحدی، با بیان این که توده های گردنی ممکن است با تیروئید، غدد بزاقی، حنجره، کیست های گردنی و یا توده مادرزادی نمایان شود که کم کم بزرگ میشوند ، توضیح داد:ممکن است این توده ها مربوط به عناصر اساسی گردن مثل کف دهان، زبان و یا حلق باشد که تظاهرات آن با توده گردنی مشخص شود.
وی با بیان این که شایع ترین علل مراجعه بیماران به پزشک میتواند ظهور یک توده در گردن باشد، ذکر کرد:بصورت کلی بروز توده های و تومورها سرو گردن در دوجنس زن و مرد به یک اندازه ایجاد می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با توضیح این که ایجاد توده های سرو گردن معمولا ناشی از اختلال رشد سلولهاست، متذکر شد :معمولاً زمانیکه سلول ها از رشد طبیعی خود خارج میشوند و وارد فاز رشد غیر رشد غیر طبیعی میشوند این توده ها ظاهر می شوند.
به گفته این متخصص گوش و حلق و بینی، عوامل محیطی، استفاده از برخی داروها، رژیم های غذایی نادرست، استعمال سیگار، مواد مخدر ، الکل و عوامل متعدد ژنتیکی و محیطی در ابتلا به این بیماری نقش دارند.
این جراح سرو گردن، مهم ترین عامل در درمان توده های سرو گردن را تشخیص زودهنگام این تومورها دانست و با اشاره به این که توده هایی که مدت طولانی در گردن ایجاد شده اند احتیاج به بررسی دقیق دارد، گفت:درصورتی که بیماری با توده ای در ناحیه گردن که دو هفته از ایجاد آن گشته ولی هنوز بهبودی حاصل نشده مراجعه کند باید این توده مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
وی افزود :زخم ناحیه گردن، گرفتگی صدا و بینی( بدون علت و بیش از دو تا سه هفته)، اختلال در بلع، کاهش اشتها و به دنبال ایجاد گرفتگی یا توده در گردن از جمله علایم و نشانه هایی است که میتواند بیمار را راهنمایی کند که سریعا به پزشک مراجعه کند.
موحدی با بیان اینکه ابتلا به توده های گردنی مقطع زمانی و سن خاصی را در برنمی گیرد، تأکید کرد:به هر میزانی که گسترش تومور در بدن بیشتر باشد، اقدامات درمانی برای کنترل آن بیشتر و پیچیده تر خواهد بود.
این متخصص گوش و حلق و بینی انواع روشهای درمانی متداول تومورها را شرح داد و ذکر کرد:بعضی تومورها خوش خیم هستند، حتی میتوان این تومورها را از گردن خارج نکرد چراکه وجود این تومورها در بدن مشکلی ایجاد نمی کند و گاهی با روش های درمانی ساده برطرف می شوند ولی نکته اینجاست که باید برای اغلب تومورهای سر و گردن روش های جراحی اتخاذ شود تا به سرعت از بدن خارج شوند.
وی گفت:بطور کلی درمان هر توموری بسته به نوع، سن بیمار، ميزان گسترش و پیشرفت درمان متفاوت دارد. به عنوان مثال بعضی از تومورها با اقدامات رادیوتراپی و کیموتراپی برطرف میشوند و بعضی ديگر نیاز به جراحی همراه با اقدامات رادیوتراپی دارند.
موحدی در مورد روش های نوین درمان تومورهای سر وگردن در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توضیح داد:در همه اقدامات درمانی نوین که برای جراحی سر و گردن اختلال های کیموتراپی (chemotherapy) یا رادیوتراپی انجام می شود از جدید ترین متدها استفاده می شود و منعی دردانشگاه برای اجرای این متدها وجود ندارد.
وی با بیان این که غالبا متخصصان گوش و حلق و بینی برای درمان تومورهای سروگردن اقدام به اعمال جراحی سرو گردن می کنند، درباره مراکزی که در دانشگاه این عمل های جراحی را انجام میدهند ، خاطرنشان کرد:در مرکزهای طالقانی و لقمان در حوزه سر و گردن فعالیت های بسیار زیادی انجام می شود.
موحدی ادامه داد:همچنين در بیمارستان مسیح دانشوری نیز بصورت اختصاصی در حوزه گردن فعالیت هایی انجام می شود و آماربسیاری مطلوب و مناسبی در این مراکز وجود دارد.
وی در مورد درمان تومورهای سر و گردن اعلام کرد :اغلب تومورهای گردن قابل معالجه هستند یعنی با رادیوتراپی یا کیموتراپی می توان تومورها را درمان کرد و درصد بسیار اندکی از تومورها هستند که در هیچ جای دنیا نمی توان کاری برای آن ها انجام داد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان این که بسياري از تومورها با اقدامات درمانی متناسب با نوع تومور است قابل درمان اند، یادآور شد :اغلب بیماران مبتلا به این تومورها طول عمر طبیعی و خوبی خواهند داشت و در صد بسیار کمی از این تومورها وجود دارد که قابل معالجه نیستند که برای این دسته از تومورها نیز میتوان کارهایی برای افزایش طول عمر بیماران انجام داد.
وی اضافه کرد:برای درمان اکثر تومورها میتوان درمان موثری انجام داد تا طول عمر نسبی بیمار مناسب بماند، مگر این که تومور خیلی مهاجم باشد.
موحدی در مورد علایم توده های ناحیه سر و گردن توضیح داد:علایمی که در این ناحیه بیش از دو هفته طول بکشد، مانند گرفتگی صدا، اختلال در بلع غذا، وجود زخم در گردن، وجود توده ای سفت و بی حرکت در گردن که چسبیده و یا برجستگي ایجاد کرده است از جمله علایمی اند که در صورت مشاهده باید جدی گرفته شوند و فرد به پزشک مراجعه کند.
وی در آخر تعریق زیاد، کاهش وزن (Weight Loss) غیر عادی بدون گرفتن رژیم غذایی، سر دردهای بدون دلیل، گرفتگی بینی، خونریزی های غیرطبیعی گلو، خونریزی غیر طبیعی بینی و تب را از ديگر علایمی بیان کرد که فرد در صورت مشاهده باید به پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند.
- 17
- 6