
غیاث الدین جمشید کاشانی کیست؟
غیاث الدین جمشید کاشانی در حدود سال ۷۵۸ هجری شمسی در کاشان دیده به جهان گشود. جمشید در و تیر ماه سال ۸۰۸ هجری شمسی در سن ۴۹ سالگی در سمرقند دیده از جهان فروبست. نام کامل او، جمشید بن مسعود بن محمود طبیب کاشانی ملقب به غیاث الدین است. علاقه جمشید کاشانی به ستاره شناسی و ریاضیات بود. به همین دلیل او تحت حمایت الغ بیگ بود. دلیل این حمایت، اشتراک هر دوی آنها در علاقه به ستاره شناسی بود. بر این اساس غیاث الدین جمشید کاشانی موقعیت مطمئن و بالایی در سمرقند داشت. وب سایت دانشگاه کسب و کار یک رسانه تخصصی در حوزه کارآفرینی و استارتاپ است که تمامی موضوعات مرتبط به کارآفرینی را پوشش میدهد.

دستاوردهای غیاث الدین جمشید کاشانی
همانطور که گفتیم غیاث الدین جمشید کاشانی علاقه وافری به ریاضیات و اخترشناسی داشت. به سبب این علاقه و تسلط به دانش ریاضیات غیاث الدین توانست عدد پی را تا شانزده رقم اعشار محاسبه کند. محاسبه جمشید کاشانی به حدی گسترده بود که تا ۱۸۰ سال بعد از او کسی نتوانست عددی به آن اضافه کند. همچنین غیاث الدین کاشانی با یک روش ابتکار موفق شد زاویه یک درجه سینوس را محاسبه کند. او این زاویه را تا هفده درجه اعشار محاسبه نمود. جالب است بدانید امروز عدد محاسبه شده با این زاویه درست برابر با محاسبات جمشید کاشانی است. در زمینه نجوم و ستاره شناسی نیز جمشید کاشانی موفق به ابداع وسیله ای برای محاسبه و اندازه گیری طول ستارگان شد. او این وسیله را طبق المناطق نام نهاد. همچنین کتابی با عنوان نزهه الحدائق در شرح کارکرد و طریقه کار با این وسیله نگاشته است.

مقالات توصیه شده: پیشنهاد میکنم مقالات لقمان حکیم، ارشمیدس، علی انصاری، شیخ بهایی و زکریا رازی را مطالعه کنید.
نوآوری ها و ابداعات غیاث الدین جمشید کاشانی در ریاضیات
غیاث الدین جمشید کاشانی اولین ریاضیدانی بود که از علامت اعشار استفاده کرد. تا قبل از این که جمشید کاشانی از علامت اعشار استفاده کند اعداد غیر صحیح را به صورت یک عدد همراه با یک کسر نمایش میدادند. ابداع دیگر او دسته بندی معادلات درجه اول تا درجه چهارم بود. همچنین او توانست معادله های درجه چهارم و بالاتر را حل کند. همانطور که قبلا هم ذکر کردیم غیاث الدین جمشید کاشانی توانست عدد پی را تا شانزده رقم اعشار محاسبه کند. جمشید کاشانی شرح محاسبه عدد پی را در کتابی به نام محاسبه المحیطیه بیان کرده است. او این عدد را به کمک هشتصد و پنج میلیون ضلعی محاسبه نموده است.
یکی دیگر از مهمترین ابداعات غیاث الدین کاشانی تصحیح چهار عمل اصلی ریاضی به ویژه ضرب و تقسیم بوده است. در واقع او مخترع روش های اصلی کنونی است. پیدا کردن ریشه n ام یک عدد دلخواه نیز یکی از نوآوری های بی نظیر جمشید در ریاضیات بوده است. این ریاضیدان برجسته روش کنونی پیدا کردن جذر را اختراع کرد. او به کمک ساده کردن روش پیدا کردن ریشه n ام موفق به اختراع گرفتن جذر شد. شاید بتوان جالب ترین اختراع او را کامپیوتر گرافیکی دانست که خود او آن را طبق المناطق نام نهاده بود. او در خصوص این اختراع کتابی به رشته تحریر درآورده است. علاوه بر موارد ذکر شده در بالا غیاث الدین جمشید کاشانی در جهت تصحیح زیج ایلخانی، زیج خاقانی را نوشت.
مهمترین آثار ریاضیدان، غیاث الدین کاشانی
مهمترین کتابی که غیاث الدین جمشید کاشانی نوشته است، مفتاح الحساب است. او این کتاب را درباره ریاضیات عملی به رشته تحریر درآورده است. تالیفات و نوشته های غیاث الدین کاشانی را می بایست در دو دسته کلی جای داد. تالیفات او در زمینه اخترشناسی عبارتند از سلم السما یا رساله کمالیه، مختصر در علم هیئت، زیج خاقانی فی التکمیل زیج ایلخانی، رساله شرح الات صدر، نزهه الحدائق و زیج التسهیلات. از جمله نگاشته های او در زمینه ریاضیات نیز می توان به مفتاح الحساب یا رساله طاق وازج، رساله المحیطیه و رساله وتر و جیب اشاره نمود. در وب سایت دانشگاه کسب و کار شما با خدمات چنین دانشمندان بزرگی آشنا خواهید شد.

غیاث الدین جمشید کاشانی و سینما
از زندگی و فعالیت های جمشید کاشانی تاکنون فیلم ها و سریال هایی ساخته و اکران شده است. در سال ۱۳۸۴ فیلم شهر آشوب به کارگردانی یدالله صمدی تهیه شده است. همچنین در سال ۱۳۸۸ نردبام آسمان یا سلم السما به کارگردانی محمد حسین لطیفی بخشی از زندگی این ریاضیدان و منجم برجسته ایرانی را به تصویر کشیده است. اگر به مباحث کارآفرینی و استارتاپی علاقمند هستید می توانید از hbr.org ، Bloomberg.com، businessuni.net و wsj.com استفاده کنید.
- 14
- 4
هلن راد
۱۴۰۲/۴/۲۲ - ۱۱:۲۹
Permalink