
تابستان ۹۹ هم گذشت و پرسپولیس خصوصی نشد. یادتان هست امسال را چطور شروع کردیم؟ با جدیت و هدفگذاری وزارت ورزش برای قطعی کردن خصوصی سازی دو باشگاه بزرگ پایتخت. اتفاقی که مانند سری گذشته نه بر اساس مزایده بلکه با شیوه حضور در فرابورس باید انجام می شد، هر چند همان زمان مشخص شد این مهم باید چه مقدماتی را طی کند و چه کارهایی باید انجام شود.
حسابرسی موارد مالی سالیان گذشته باشگاه، بررسی بدهی مالیاتی باشگاه، شناسایی اموال و دارایی های مختلف باشگاه، برطرف کردن دعاوی، رسمیت یافتن برند و تعیین تکلیف برگزاری مجامع از جمله مسائلی است که باید تکلیفش روشن شود اما در این شش ماه کدام اتفاق یا چند خبر خوشحال کننده و امیدبخش را در جهت نتیجه گرفتن این موارد شنیده اید؟ قرار بود تا آخر شهریور ۹۹ یعنی همین روزهایی که در آن به سر می بریم قسمتی از سهام پرسپولیس و استقلال وارد فرابورس شود اما مطابق انتظار چنین نشد و ماجرا فعلاً حداقل دو ماه به تعویق افتاده است.
حدود یک ماه قبل یعنی درست روز ۳۰ مردادماه وزیر ورزش بعد از جلسه خصوصی سازی که ماه هاست با حضور نمایندگان باشگاه ها، وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت ورزش و بورس برگزار می شود اعلام کرد تضمین می کند که به زودی سهام این دو باشگاه وارد بازار سرمایه شود. ۵ روز بعد از آن و بعد از یک جلسه دیگر وزیر از عوامل درگیر در این مسأله خواسته بود روند قانونی کار را با سرعت پیش ببرند اما همان روز معاون حقوقی وزارتخانه گفته بود سهام دو باشگاه تا دو ماه بعد وارد بورس خواهد شد. آخرین جلسه روز ۲۵ شهریورماه برگزار شد و هیچ خبری از آن بیرون نیامد چرا که چیزی برای ارائه وجود نداشت! دو روز قبل رئیس سازمان خصوصی سازی به این نکته اشاره کرد که وقتی صورت های مالی شرکتی ابهام دارد نمی توانند سهام آن شرکت را به بروس ببرند و متأسفانه صورت های مالی استقلال و پرسپولیس پر از ابهام است. اخبار رسانه ها پر شده از موارد مربوط به شکایت یک طلبکار جدید، یکسری سندهای مالی تازه و بودار، یک موضوع تازه و یک اتفاق تازه که پشت سرش هزار ماجرای دیگر به دنبال دارد. در چنین فضایی که هر روز مثل قارچ طلبکارها از زیر زمین سر بر می آورند باشگاه ها صورت های مالی ای را ثبت کرده اند که خودشان دوست دارند.
برای مثال اگر فردی حقوقی از باشگاه پرسپولیس طلبکار باشد برای اینکه مشخص شود طلب او اصلاً صحت دارد یا نه و طلب دقیقش چقدر بوده باید یک پروسه طولانی را طی کند. اگر همه چیز درست پیش برود سه کارشناس حقوقی بی طرف می نشینند و حساب و کتاب می کنند. بعد مسئله به دادگاه می رود و از دادگاه بدوی تا تجدید نظر و رأی نهایی شاید سه سال زمان ببرد که ثابت شود آن شخص واقعاً طلبکار است یا نه و اگر هست چقدر؟ در این شرایط باشگاه ها خودشان برای روشن کردن صورت های مالی خود قدمی برنمی دارند و دوست ندارند هیچ شخصی بداند که دقیقاً چقدر بدهکارند، پس تا زمانی که این وضعیت روشن نشود گامی برای ورود به بورس یا فرابورس برداشته نخواهد شد. مسئله دوم بحث تغایر اظهارنامه مالیاتی باشگاه ها با حسابرسی های انجام شده توسط سازمان حسابرسی است. موردی که همین حالا در باشگاه استقلال وجود دارد و سد راه بزرگی در راه خصوصی سازی است. این اتفاق در شرایطی رخ می دهد که اگر مشخص شود صورت های مالی با اظهارنامه مغایر باشد تقلب محسوب می شود و باید دنبال متقلب رفت. مقدمات بحث خصوصی سازی دو باشگاه بزرگ و پرطرفدار فوتبال ایران در شرایطی هنوز به سرانجام نرسیده که منتقدان و پیشکسوتان از همان شش ماه قبل اعتقاد داشتند این داستان به جایی نخواهد رسید.
حالا اما یک سؤال جدی تر مطرح شده و اینکه چطور می شود پول فروش سهام باشگاه ها را بگیرید و بریزید داخل خزانه و دوباره به باشگاه ها کمک مالی نکنید اما در انتخاب اعضای هیأت مدیره اش حتی بعد از واگذاری چند بلوک از سهام دو باشگاه اعمال نظر کنید؟ یا سؤال بعدی اینچنین مطرح می شود که در شرایطی که هوادار نگونبخت پرسپولیس که قادر به پرداخت ۵ هزار تومان پول بیشتر برای خرید بلیت ورزشگاه و تماشای بازی تیم محبوبش نیست چطور می تواند سهام بخرد و آیا در این شرایط این سهام تنها به دست عده ای خاص شامل متمولین یا گروه ها و نهادهای سیاسی نخواهد رفت؟ قرار بود واگذاری سهام دو باشگاه ۵ درصد، ۵ درصد فروش برود و این مهم از آخر تابستان استارت بخورد که چنین نشد. فعلاً که ماجرا یکی دو ماهی است عقب افتاده و تا کشف قیمت صورت بگیرد و قرار باشد وارد پروژه واگذاری سهام شوند شاید عمر این دولت هم به پایان برسد و دوباره تا آخرین سال دولت بعدی برای استارت خوردن این مسأله مهم و تعیین کننده منتظر بمانیم! در شرایطی که بحث ورود سهام دو باشگاه به فرابورس با مشکلاتی جدی مواجه است گفته شده واگذاری سند دو باشگاه درفشی فر و شهدای گمنام به باشگاه پرسپولیس قدم بزرگی در جهت حل یکی از الزامات ورود به فرابورس است( شناسایی اموال و دارایی های مختلف باشگاه) اما فردای روزی که سند درفشی فر به نام پرسپولیس خورد معارضش جلوی در ورزشگاه بود و اگر او بتواند حکم بیاورد این سند قابل ابطال است ضمن اینکه حالا که همه طلبکاران می دانند باشگاه پرسپولیس چنین اموالی دارد دنبال حکم توقیف اموال نخواهند رفت و به فکر گرفتن این املاک گرانقیمت می افتند. از جلسه آخر خصوصی سازی خبری بیرون نیامد و محتوای خبر، اسامی اعضای حاضر در جلسه بود و بس چرا که تمام صورت های مالی دو باشگاه اشکال دارد.
حالا این وسط چه اتفاقی افتاد؟ مدیر مالی باشگاه پرسپولیس تغییر کرده و یک پست خارج از گود گرفته؛ مدیریت مالی دانشگاه پرسپولیس! فرامرز دیناورند در حالی از سمتش برکنار شد که حدود دو سه هفته قبل سیبل انتقاد علیرضا بیرانوند در برنامه زنده تلویزیون قرار گرفته بود. بیرانوند در آن برنامه گفت اگر دیناروند در رأس کار باشد باشگاه پرسپولیس با مشکلاتی جدی مواجه خواهد شد چرا که همه بازیکنان تیم با او مشکل دارند. در نگاه اول اینطور به نظر می رسید که معاندت دیناروند با بازیکنان یا به صورت درست تر مو را از ماست بیرون کشیدن مبالغ مربوط به پاداش ها و آپشن ها از سوی او که باعث نگاه خصمانه بازیکنان به او شده بود منجر به برکناری وی از پستش شده اما ابعاد موضوع بزرگتر از این ماجراست. ظاهراً این مدیر مالی زیر بار خواسته های مدیران بالا دستی اش نمی رفته و این تغییر از جاهای بالاتری کلید خورده است! دیناروند در شرایطی از کار برکنار شده که بر اساس اعلام یک منبع موثق سازمان بازرسی و مراجع ذی صلاح کارش را قبول داشتند چرا که برعکس مدیر مالی قبلی باشگاه که سال هایی طولانی در رأس کار بود به بازیکنان باج نمی داد و مو را از ماست بیرون می کشید.
بر اساس اعلام همین منبع متأسفانه باشگاه پرسپولیس برای اینکه صورت های مالی اش را برای ورود به فرابورس به نتیجه برساند دنبال راه های میانبر است و در این راه دیناروند قربانی شده تا همه چیز شسته و رفته تر به نظر برسد! دیناروند در شرایطی برکنار شده که فیش مالیاتی امسال باشگاه ۳۶ میلیون تومان آمده در حالی که همواره ارقامی چندین برابر این بوده و چنین رقم پایینی برای فیش مالیاتی باشگاه پرسپولیس با این حجم از بدهی بی سابقه است هر چند با وجود چنین عملکرد مثبتی، مدیر مالی باشگاه از کار برکنار شده است.

برانکو عجله ندارد، سود پولش را میگیرد
شاگردان یحیی گلمحمدی این روزها در دوحه قطر حضور دارند و تلاش میکنند تا بتوانند نتایج ضعیف ۲ بازی اول لیگ قهرمانان آسیا را جبران کرده و مجوز صعود به مرحله حذفی رقابتها را کسب کنند. سرخها درحالی که با تلاش کادرفنی سعی میکنند تا از حواشی و خبرهایی که در تهران منتشر میشود بیخبر باشند اما تمام این تمهیدات باعث نشده که اخبار نگرانکننده به گوش آنها نرسد و این موضوع به یکی از دلنگرانیهای کادرفنی برای ایجاد تمرکز بین بازیکنان تبدیل شده است.
یکی از مواردی که بهشدت برای پرسپولیسیها مهم است و در اخبار آن را دنبال میکنند، به بحث پرونده برانکو در فیفا ارتباط دارد که بهنظر میآید این پرونده دیگر از حالت عادی خارج شده و برای پرسپولیسیها دردسرهایی را ایجاد خواهد کرد.
هرچند مدیران این باشگاه در روزهای گذشته سعی در عادی جلوه دادن شرایط دارند و در بیانیهشان درخصوص این پرونده هم ادعا کرده بودند که اتفاق نگرانکنندهای قرار نیست رخ دهد، ولی بهنظر نمیرسد که این تمام ابعاد این ماجرا باشد و پرسپولیسیها در آستانه خطری بزرگ قرار دارند.
تقلب قرمزها
پرسپولیسیها در روزهای پایانی مهلت قانونیشان برای پرداخت بدهی برانکو، تلاش زیادی کردند تا این مربی را مجاب کنند تا حدود یک ماه دیگر هم به باشگاه زمان بدهد و حتی برای این کار نمایندهای که ظاهرا یک تاجر ساکن عمان بود را نزد این مربی کروات فرستادند. هرچند برانکو در ابتدا این فرد را که ادعا میکرد نماینده باشگاه پرسپولیس است را برای ملاقات نپذیرفت، اما درنهایت نماینده باشگاه در هنگام صرف ناهار توسط برانکو توانست به دیدار او برود و درخواست باشگاه را برای گرفتن مهلت پرداخت با این مربی در میان بگذارد.
برانکو بعد از اینکه متوجه شد این فرد فرستاده پرسپولیس است به او اعلام کرد که حرف جدیدی درخصوص این پرونده ندارد و تمامی این موارد را به وکیل خود واگذار کرده است و با اعلام این جمله به این جلسه، بدون هیچ نتیجه خاصی پایان داد، اما پرسپولیسیها در نامهای به فیفا اعلام کردند که با این مربی به توافق رسیدهاند و از او برای پرداخت مطالباتش یک ماه زمان گرفتهاند. در این خصوص یک کارشناس حقوقی به «فرهیختگان» گفت: «این مشکل مدیران پرسپولیس است که از قوانین بیخبر هستند و جالب است که معاونت حقوقی باشگاه هم آنها را آگاه نمیکند که وقتی از سوی فردی اقرارنامه به مرجع قضایی ارسال میشود حتما باید امضای فرد اقرارکننده هم در ذیل نامه آمده باشد.»
او ادامه داد: «این حرکت مدیران پرسپولیس حکم تقلب را دارد و میتواند به وجهه تیمها و مدیران ایرانی لطمات جبرانناپذیری در فیفا وارد کند و آنها هم متوجه این موضوع شدهاند که مدیران ما حتی به پیش پا افتادهترین قوانین حاکم بر فوتبال نیز آگاه نیستند.»
۸ روز از نامه برانکو به فیفا گذشت
بعد از اینکه مهلت پرسپولیسیها برای پرداخت پول برانکو به پایان رسید در روز جمعه ۲ هفته گذشته در تاریخ بیستویکم شهریورماه، وکیل برانکو نامهای به فیفا نوشت و آنها را از روند پرونده آگاه کرد. او در این نامه ضمن اشاره به عدمپرداخت مبلغ جدیدی به حساب موکلش، از فیفا خواست که مطابق قانون مراحل بعدی این پرونده را پیگیری کند.
در این چند روز با توجه به صادر نشدن رای جدیدی درخصوص این پرونده از سوی فیفا، بعضی گمانهزنیها از سوی رسانهها آغاز شد و برخیها مدعی شدند که برانکو و وکیلش هنوز نامهای به فیفا ارسال نکردهاند که آنها را از عدمپرداخت پول توسط سرخها مطلع کند و به همین دلیل است که فیفا هنوز جریمه جدیدی برای پرسپولیسیها درنظر نگرفته است.
پیگیری «فرهیختگان» نشان میدهد که این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد و وکیل برانکو در اولین روز بعد از پایان مهلت سرخها نامهنگاریهای لازم را با فیفا انجام داده است و پرسپولیسیها باید بهزودی منتظر جرایم جدیدی از سوی فیفا باشند.
پرسپولیس برف لیگ برتر را میبیند؟!
یکی از مواردی که این روزها مورد بحث قرار میگیرد به بسته شدن پنجرههای نقلوانتقالاتی پرسپولیس توسط فیفا ارتباط دارد. عدهای بر این باورند که باشگاه پرسپولیس به هوادارانش حقیقت را نمیگوید و بسته شدن این پنجرهها قطعی خواهد بود و بعد از پرداخت با بخشش روبهرو نمیشود. این درحالی است که اگر در مهلت بعدی پرسپولیس بتواند با برانکو تسویه کند، پنجرههای نقلوانتقالاتی این باشگاه بار دیگر باز میشود و آنها مشکلی برای خرید و فروش بازیکن ندارند.
اینکه بعد از این مهلت چه جرایمی انتظار سرخها را میکشد موضوعی است که شاید برای هواداران پرسپولیس از اهمیت بالایی برخوردار باشد. در این خصوص شنیده میشود در هر مرتبه فرصتی که از سوی فیفا به پرسپولیس داده میشود یک ماهه است و بعد از این مرحله اگر سرخها نتوانند باز هم با برانکو تسویهحساب کنند، ۶ امتیاز از این تیم کسر میشود و آنها شروع لیگ را با ۶- امتیاز آغاز میکنند.
بعد از این باز هم یک ماه فرصت در اختیار پرسپولیسیها قرار میگیرد و بعد از پایان این مهلت جریمه بعدی حذف از بازیهای لیگ قهرمانان آسیا برای سرخها درنظر گرفته میشود و در مرحله بعد سقوط به لیگ یک جریمه پرسپولیسیها خواهد بود. البته فیفا برای بعد از این هم احکامی را در جیب دارد که منحل کردن تیم بدهکار و طلب کردن بدهی از فدراسیون فوتبال بدترین حالت این پروندههای مالی است. با این اوصاف با توجه به رویهای که مدیران سرخ در پیش گرفتهاند این سوال پیش میآید که آیا پرسپولیسیها برف لیگ برتر را میبینند؟
واکنش برانکو
بعد از اتفاقی که در روزهای گذشته افتاد و مدیران جدید پرسپولیس هم به روال مدیران قبلی اقدامی برای پرداخت پول برانکو انجام ندادند و همچنین ارسال نامههای جعلی به فیفا، سرمربی اسبق سرخها بهشدت از دست مدیران این باشگاه خشمگین شده و عزم خود را برای دنبال کردن این پرونده تا دریافت کامل مطالباتش جزم کرده است.
سرمربی تیمملی عمان در گفتوگو با دوستان خود در ایران اعلام کرده که برای دریافت پول خود از فیفا هیچ عجلهای ندارد و حاضر نیست حتی یک روز برای این مدیران از حق خود کوتاه بیاید. او حتی به این موضوع اشاره کرده که هربار این حکم از سوی پرسپولیسیها به تعویق بیفتد و فیفا حکم جدیدی صادر کند، سود ۵ درصدی به مطالبات او اضافه میشود و این باعث میشود که او درحالی که مدتهاست کار خود را با این باشگاه خاتمه داده است، از مدیران پرسپولیس دستمزد دریافت کند و این بیشتر از اینکه به ضررش باشد، به نفعش است!
این هفته حکم فیفا صادر میشود
با توجه به گذشت حدود ۸ روز از ارسال نامه وکیل برانکو به فیفا، اما هنوز فیفا حکم خود را برای جرایم جدید پرسپولیس صادر نکرده است. در این خصوص شنیده میشود که این اتفاق طبیعی بوده و با توجه به اینکه شنبه و یکشنبه در فیفا روزهای تعطیل بهحساب میآید، صدور این حکم چندان هم با تاخیر روبهرو نشده است و مطابق شنیدهها از نزدیکان برانکو، حکم فیفا در هفته جاری صادر میشود و تاخیر در صدور این حکم اصلا آنها را نگران نکرده است!
- 19
- 3