پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۸۰۰۰۵۲

تاریخچه کشتی در ایران و قوانین آن

کشتی,زمان مسابقه کشتی آزاد و فرنگی,کشتی فرنگیمسابقات کشتی می بایست روی تشک کشتی که حداقل ۹ متر قطر دارد برگزار شود
در کشتی دو انسان غیر مسلح با یکدیگر گلاویز شده و برای به زمین زدن یا بی تعادل کردن حریف خویش تلاش می کنند. کشتی یکی از قدیمی ترین و فراگیرترین ورزش های جهان است و احیانا در دوران ماقبل تاریخ با تغییر شکل در جنگ های تن به تن و جایگزین کردن مرگ یا صدمات شدید با یک پیروزی نمادین ایجاد شده است.

ورزش کشتی

کشتی، ورزشی انفرادی است که در رقابت های آن دو ورزش‌کار بر روی تشک مخصوص به مبارزه می پردازند. هر کشتی گیر می کوشد حریف خود را «ضربه فنی» کند یا با کسب امتیاز بیشتر برنده ی مسابقه شود. ضربه ی فنی زمانی اتفاق می افتد که یکی از دو کشتی گیر شانه های حریفش را به تشک بچسباند و در مدتی به اندازه ی شمردن سه شماره وی را در همان حالت نگه دارد.

تاریخچه کشتی در ایران 

در قدیم کشتی گرفتن یا ورزش کشتی در ایران اهمیت فراوانی داشته است و کشتی در زندگی و سنتهای ما ایرانی ها به قدری ریشه دارد که این ورزش محبوب امروزه تبدیل به یک ورزش ملی شده است.

ورزش کشتی و ورزش باستانی در دوران صفویه و زندیه رونق زیادی در کشور ایران داشته است به طوریکه در هر شهر صدها پهلوان و کشتی گیر به نام وجود داشته است. در دوران قاجاریه علاقه به ورزش کشتی چنان زیاد شده بود که در دوران ناصرالدین شاه شخصی به نام صاحب الدوله مأمور توسعه ورزش کشتی شد و در تمام روزهای تعطیل پهلوانان در میادین شهر به کشتی گرفتن مشغول می شدند. مسابقه های ورزش کشتی پهلوانی برای انتخاب کردن پهلوان پایتخت از همین دوران شروع شد و پس از مدتها بطور یک سنت جاری همه ساله درآمد. ابراهیم یزدی معروف به یزدی بزرگ، محمدصادق بلورفروش، پهلوان اکبر خراسانی، سید حسن رزاز، حسین یوزباشی، سید اسماعیل کالسکه ساز از کشتی گیران مشهور آن زمان بوده اند.

از دوران رضا شاه زورخانه با فرهنگ جدید رونق بیشتری گرفت و در کنار زورخانه ها، باشگاه ها و ورزشگاه ها هم ساخته شده اند. از سال ۱۳۱۸ با مطرح شدن مقررات بین المللی ورزش کشتی، تغییر و تحولاتی در روش کشتی گرفتن و شیوه لباس پوشیدن کشتی گیران بوجود آمد.

حمید محمودپور در سال ۱۳۱۷ تعلیم کشتی آزاد و فرنگی با مقررات بین المللی را در ایران آغاز کرد. او نخستین تشک کشتی از جنس اسفنج را در دانشسرای تربیت بدنی واقع در دروازه دولت تهران پهن کرد. در سال ۱۳۱۸ اولین دوره مسابقات کشتی آزاد قهرمانی کشور در ورزشگاه امجدیه تهران برگزار شد. اولین باشگاه کشتی هم باشگاه سلیمان خان در خیابان شاپور سابق بود. اولین تیم کشتی خارجی که وارد ایران شد تیم ترکیه بود که در سال ۱۳۲۶ به ایران آمد.

اولین حضور بین المللی کشتی ایران در المپیک ۱۹۴۸ لندن بود که منصور رئیسی در آن جا به مقام چهارم رسید. نخستین حضور تیم ملی کشتی ایران در قهرمانی کشتی جهان هم با حضور تیم ملی کشتی آزاد در نخستین دورهٔ رقابت های قهرمانی کشتی آزاد جهان در سال ۱۹۵۱ در هلسینکی فنلاند اتفاق افتاد.

تاریخچه کشتی,ورزش کشتی,کشتی گیرورزش کشتی در دوران صفویه و زندیه رونق زیادی در کشور ایران داشته است

انواع سبک ورزش کشتی

سبک های متنوعی از کشتی در کشورهای گوناگون دنیا تمرین می شود. از مهمترین سبک های ملی و محلی کشتی میتوان به انواع کشتی با کمربند شامل گلیما در ایسلند، شوینگن در سوئیس، گوراش در آسیای مرکزی و نیز سومو و جوجیتسو در ژاپن و سامبو در روسیه اشاره کرد. تقریباً تمام کشورهای دنیا دو سبک المپیکی کشتی یعنی کشتی فرنگی و کشتی آزاد را پذیرفته اند، تفاوت این دو در آن است که در کشتی فرنگی، که بیشتر در اروپای قاره ای محبوب است، گرفتن پائین کمر و استفاده از پا ممنوع است ولی در کشتی آزاد، کشتی گیران اجازه همین اعمال را دارند. مسابقات این دو نوع کشتی زیر نظر اتحادیه جهانی کشتی برگزار می شود.
 

- کشتی آزاد

بر مبنای قوانین بین المللی کشتی، هرگونه گرفتن، ضربه زدن و پرتاب کردن آرام رقیب جایز است ولی هر نوع گرفتنی که زندگی یا سلامتی اعضای رقیب را به خطر بیندازد مانند گرفتن گلو ممنوع است. همچنین استفاده از لگد، مشت، کله زدن و گرفتن دوبنده ممنوع است. نقض قانون منجر به گرفتن اخطار به کشتی گیر میشود و سه اخطار کشتی گیر را از ادامه رقابت محروم میکند. در هنگام نقض شدید قوانین، کشتی گیر را می توان بی درنگ از مسابقه اخراج کرد. مسابقات کشتی می بایست روی تشک کشتی که حداقل ۹ متر قطر دارد برگزار شود.

- کشتی فرنگی

کشتی فرنگی یکی از سبک های ورزش کشتی است که در سدهٔ ۱۹ میلادی در فرانسه اختراع گردید و اگرچه نام گِرِکو- رومن "grico- roman" (یونانی- رومی) برای آن منتخب شد، ولی قبل از قرن نوزدهم تمرین نمی شد، چراکه کشتی یونانی ها و رومی های قدیم اغلب به کشتی آزاد شباهت داشت. در کشتی فرنگی استفاده از پا برای به زمین زدن حریف و گرفتن پایین کمر ممنوع است و سایر مقررات آن شبیه کشتی آزاد دیگر سبک المپیکی کشتی است.

وزن کشی

کشتی گیرها یک روز قبل از برگزاری مسابقات و در ساعات بعد از ظهر و عصر در وزن کشی شرکت می کنند. هر کشتی گیر در موقع وزن کشی فقط دو بنده بر تن دارد و تحت هر شرایطی وزن او باید کم تر از وزنی باشد که قرار است در آن شرکت کند ولی چنانچه بعد از پایان وزن کشی به وزن کشتی گیر اضافه شود، از نظر قانونی مانعی برای حضور او در مسابقات وجود ندارد. در گذشته، کشتی گیرها بعد از هر مسابقه کشتی باید در وزن کشی شرکت می کردند. در آن زمان، در ورزش کشتی این امکان بود که دیداری با نتیجه ی مساوی به پایان برسد و در اینصورت، کشتی گیری برنده می شد که وزن کمتری داشت.

بازی کشتی,وزن کشی,کشتیتمام کشورهای دنیا دو سبک المپیکی کشتی یعنی کشتی فرنگی و کشتی آزاد را پذیرفته‌اند

زمان مسابقه کشتی آزاد و فرنگی

بر اساس قوانین بین المللی زمان مسابقه کشتی آزاد و فرنگی برای بزرگسالان امید و جوانان یک زمان ۵ دقیقه ای و برای نوجوانان یک زمان ۴ دقیقه ای تعیین شده است. در صورتیکه دو کشتی گیر در وقت قانونی از نظر امتیاز مساوی شدند فورا کشتی به وقت اضافه ۳ دقیقه ای کشیده خواهد شد و کشتی گیر برنده بر اساس قانون فیلا معلوم می شود.

مصدومیت و ادامه ندادن به بازی کشتی

حاضر نشدن به کشتی و اعمال خلاف مقررات انجام دادن باعث می شود که به برنده ۴ امتیاز و بازنده ۰ امتیاز داده شود. اگر کشتی گیر در مسابقه ۳ اخطاره شود کشتی بلافاصله قطع و در این وضعیت برنده ۴ امتیاز و بازنده ۰ می گیرد.

ورزش کشتی,کشتی ایران,قوانین کشتی آزادبر مبنای قوانین بین المللی کشتی، هرگونه گرفتن، ضربه زدن و پرتاب کردن آرام رقیب جایز است

کشتی بانوان در ایران

کشتی در ابتدا برای مردان جذاب بود ولی در سال های گذشته این رشته ورزشی برای بانوان هم جذاب شد به همین منظور با حکم رسول خادم رئیس فدراسیون کشتی، بدرالملوک کهرنگی بعنوان مسئول امور کشتی با کمربند بانوان کمیته کشتی های سنتی فدراسیون کشتی منصوب شد و فعالیت کشتی بانوان از سال ۱۳۹۳ شروع شد. در سال ۱۳۹۶ کشتی بانوان دچار تحول بزرگی شد و کشتی کلاسیک بانوان شروع به فعالیت کرد و فدراسیون کشتی توانست مجوز لباس کشتی کلاسیک دختران ایرانی را از اتحادیه جهانی کسب کند و برای اولین بار بانوان کشتی گیر بر روی تشک رفتند و با حضور آناواسلینکو ناظر اتحادیه جهانی با یکدیگر کشتی گرفتند.

محدودیت سنی برای ورزش کشتی

ورزش های پربرخورد و تماسی مثل بوکس، کشتی، هاکی و پاورلیفتینگ (وزنه‌برداری قدرتی) بهتر است پس از ۱۵ سالگی شروع شوند ولی بطور کلی میتوان گفت مناسب بودن شدت و نوع ورزش را رضایت مندی کودک و لذت بردن او تعیین می کند. همچنین، ورزش تاثیری بر سن بلوغ ندارد.

گردآوری: بخش ورزش سرپوش

  • 24
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۴
جدیدترین
قدیمی ترین
من یکی از دوستام دانشگاه افسری سپاه است و می گویید کشتی آزاد و کشتی فرنگی یک ورزش بسیار حرفه ایی و سختی هستند و ما در دوره نظامی ورزش کشتی را آموزش می دیدیم.
کشتی آزاد و کشتی فرنگی پرطرفدار ترین،حرفه ایی ترین و سخت ترین ورزشهای رزمی در جهان هستند.
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • پنج شنبه ۶ اردیبهشت
    لیگ برتر روسیه
    اورال - روستوف
    ۱۶:۳۰
  • جام ملت های زیر ۲۳ سال آسیا
    اميد قطر - امید ژاپن
    ۱۷:۳۰
  • جام حذفی ایران
    مس رفسنجان - پیکان
    ۱۷:۴۵
  • اردیویسه هلند
    هیرنفین - آیندهوون
    ۲۰:۱۵
  • سری آ ایتالیا
    اودینزه - آاس رم
    ۲۱:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الریاض - الاهلی عربستان
    ۲۱:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    برایتون - منچسترسیتی
    ۲۲:۳۰
  • اردیویسه هلند
    ایگلز - فاینورد
    ۲۲:۳۰
  • جمعه ۷ اردیبهشت
    بسکتبال حرفه‌ای NBA
    اورلاندو مجیک - کلیولند کاوالیرز
    ۰۲:۳۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    لس آنجلس لیکرز - دنور ناگتس
    ۰۵:۳۰
  • لیگ برتر امارات
    النصر دبی - الاتحاد کلبا
    ۱۷:۳۵
  • جام حذفی ایران
    فجر سپاسی - گل گهرسیرجان
    ۱۸:۰۰
  • جام حذفی ایران
    هوادار - مس سونگون
    ۱۸:۱۵
  • جام حذفی ایران
    آلومینیوم اراک - پرسپولیس
    ۱۸:۱۵
  • جام حذفی ایران
    تراکتور - ذوب آهن
    ۱۸:۳۰
  • جام حذفی ایران
    ملوان - سایپا
    ۱۸:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الهلال - الفتح
    ۱۸:۳۰
  • جام حذفی ایران
    استقلال آبی پوش ملاثانی - سپاهان
    ۱۹:۳۰
  • لیگ برتر امارات
    الامارات - الوحده امارات
    ۲۰:۱۵
  • سوپرلیگ ترکیه
    آدانا دمیراسپور - گالاتاسرای
    ۲۰:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاتحاد - الشباب
    ۲۱:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    رئال سوسیداد - رئال مادرید
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش