مهمترین عناوین خبری
شنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۴
۱۱:۴۲ - ۰۶ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۱۶۱۲
سایر ورزشها

پل بنكو، قهرمان نامدار شطرنج جهان درگذشت

داستان زندگی مردی كه نبايد اول می شد

پول بنكو,اخبار ورزشی,خبرهای ورزشی,ورزش
پول بنكو، استادبزرگ شطرنج جهان كه به مدت دو دهه جزو برترين بازيكنان جهان به شمار مي‌رفت، كسي كه جاي خودش را در مسابقات قهرماني جهان در سال‌هاي ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۲ به بابي فيشر واگذار كرد تا او بتواند به عنوان قهرماني جهان در تورنمنت بوداپست دست پيدا كند، در سن ۹۱ سالگي درگذشت. مرگ اين شطرنج‌باز توسط دوست صميمي او سوزان پولگار، قهرمان سابق شطرنج زنان به تاييد رسيد.

بنكو در ميان هشت شطرنج‌باز نهايي مسابقات قهرماني جهان در سال‌هاي ۱۹۵۹ تا ۱۹۶۲ قرار گرفت. او به عنوان يكي از مدعيان كسب عنوان قهرماني معرفي شد اما هرگز نتوانست به اين عنوان دست پيدا كند. در سال ۱۹۷۰ بنكو مجوز حضور در تور قهرماني جهان را به دست آورد. او آن موقع ۴۲ سال داشت و بعد از مدت‌ها دوري از سطح اول مسابقات شطرنج توانسته بود به دوران اوج برگردد. اما بنكو تصميم گرفت جاي خودش را به بابي فيشر بدهد كه ۱۵ سال از او جوان‌تر بود.

بنكو در مورد واگذاري شانسش به فيشر در آن دوران گفته بود: «من واقعا هيچ شانسي نداشتم.» در بين بازيكنان غربي آقاي فيشر بيشترين اميد را براي كنار زدن يوريس اسپاسكي از عنوان قهرماني جهان داشت، اما اگر بنكو سهميه‌اش را نمي‌بخشيد شايد فيشر هيچگاه نمي‌توانست قهرمان جهان شود. همان سال از طرف فدراسيون شطرنج ايالات متحده مبلغ ۲ هزار دلار به بنكو پرداخت شد. به اين دليل كه او از رقابت كناره‌گيري كرده بود. اگرچه بنكو گفت اين پول براي كمك به بازيكنان در مسابقات بين قاره‌اي آن سال هزينه خواهد شد. بنكو اعتقاد داشت مسابقات بين قاره‌اي كه جوانان در آن حاضر مي‌شوند اولين قدم در مسير قهرماني جهان است.

چند دهه بعد، بعد از آنكه بابي فيشر از مسابقات قهرماني جهان خارج و دچار مشكلات رواني شد، گفته مي‌شود در آن دوران بابي مثل يك كودك رفتار مي‌كرده، بنكو جزو معدود افرادي بود كه همچنان با وي در تماس ماند. آنها هر دو هفته يك بار با هم حرف مي‌زدند. البته روابط بنكو و بابي فيشر هميشه هم اينقدر خوب نبود. آنها يك بار در سال ۱۹۶۲ براي كسب سهميه مسابقه جهان در كوروسائو با هم مسابقه دادند. برنده اين رقابت حريف ميخائيل بوتوينيك در مسابقه قهرماني جهان مي‌شد.

آن سال فدراسيون شطرنج ايالات متحده آرتور بيسگواير را كه عنوان استادبزرگي شطرنج را يدك مي‌كشيد را براي كمك به اين دو شطرنج‌باز انتخاب كرد. قرار بود بيسگواير به طور مساوي در تجزيه تحليل مواضع حريف آتي اين دو به پل و بابي اطلاعات بدهد. يك شب بنكو دنبال بيسگواير رفت و او را در اتاق فيشر پيدا كرد. بنكو از بيسگواير خواست در مورد مساله‌اي به او كمك كند اما با اعتراض فيشر مواجه شد. فيشر معتقد بود كه بيسگواير فقط براي كمك به او آنجا حضور دارد چرا كه شانس پيروزي بيشتري دارد. در آن لحظه بحث داغ و پرتنشي بين بنكو و فيشر در گرفت و در نهايت اين بيسگواير بود كه قاطعانه گفت: «تمامش كنيد!»

پل چارلز بنكو در ۱۵ جولاي سال ۱۹۲۸ در آميان فرانسه متولد شد. پدر و مادر او كه مجارستاني بودند هنگام تولد پل در تعطيلات به سر مي‌بردند. پدرش در سن ۸ سالگي به پل ياد داد كه چطور شطرنج بازي كند اما پل تا قبل از سن ۱۷ سالگي نتوانست حضور در مسابقات را تجربه كند. به اين دليل كه تمام كشورها درگير جنگ جهاني بودند. در آن دوران پدر و برادر بزرگ‌تر پل به عنوان كارگر به روسيه فرستاده شدند تا به كار اجباري مشغول شوند. مادر پل نيز درست در پايان جنگ جهاني از دنيا رفت.

پيشرفت بنكو به محض اينكه شروع به حضور در مسابقات حرفه‌اي كرد، مشهود بود. او در سال‌هاي اوليه زندگي‌ حرفه‌اي‌اش از شطرنج براي رسيدن به غذا استفاده مي‌كرد؛ غذا به ازاي پيروزي در هر بازي شطرنج! پل هنگامي كه تنها ۲۰ سال سن داشت به عنوان قهرماني مسابقات شطرنج مجارستان رسيد. در سال ۱۹۵۲ بنكو در مرحله اول تور قهرماني شطرنج جهان پذيرفته شد، اما قبل از اينكه به رقابت بپردازد، سعي كرد در يك تورنمنت كه در نزديكي برلين برگزار مي‌شد خودش را به بخش غربي شهر برساند ولي دستگير شد. او بلافاصله به مجارستان بازگردانده و به مدت ۱۶ ماه در روسيه زنداني شد. او پس از مرگ استالين همراه با بسياري از زندانيان سياسي كه از اعدام نجات پيدا كرده بودند، آزاد شد.

بنكو در كتاب خاطراتش در مورد رهايي از زندان و بازگشت به مجارستان نوشت: « وقتي به مجارستان برگشتم بلافاصله متهم به جاسوسي و بازداشت شدم و به مدت سه هفته تحت بازجويي‌هايي با شيوه‌هاي مختلف قرار گرفتم. آنها مدام از «سيا» سازمان اطلاعات و جاسوسي امريكا مي‌پرسيدند. در مجارستان زنداني شده بودم و اجازه خروج نداشتم اما خوشبختانه يك بليت آزادي داشتم: بله، شطرنج! براي خروج تنها هدفم اين بود كه بتوانم جواز حضور در يك مسابقه بين‌المللي (زونال) را كسب كنم براي همين با اينكه شرايط خوبي نداشتم در مسابقات براي كسب نتيجه بهتر بسيار به خودم سخت مي‌گرفتم. اما يك نكته فكاهي و البته دردناك وجود داشت؛ من نبايد اول مي‌شدم چرا كه اگر اول مي‌شدم به يك مسابقه برون مرزي در يك كشور زيرنظر شوروي اعزام مي‌شدم!»

در سال ۱۹۵۷ بنكو در يك تورنمنت كه در ايسلند برگزار مي‌شد حضور يافت. بنكو يك روز يواشكي راهي سفارت امريكا شد و تقاضاي پناهندگي كرد. دولت امريكا نيز به بنكو اجازه مهاجرت و اقامت داد و پس از اين، بنكو سرانجام شهروند امريكا شد. بنكو در طول زندگي حرفه‌اي خود بسياري از بهترين بازيكنان شطرنج جهان از جمله چهار قهرمان جهان را شكست داد؛ بابي فيشر، تيگران پطروسيان، ميخاييل تال و واسيلي اسميسلوف. همچنين بنكو مربي شطرنج بازان بنام زيادي بود از جمله خواهران پولگار. بنكو در امريكا يك ركورد فوق‌العاده از خودش به جا گذاشت. او بين سال‌هاي ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۴ هشت بار قهرمان امريكا شد. اين شطرنج‌باز كه زماني در اوج فقر و تنگدستي و گمنامي زندگي مي‌كرد در سال ۱۹۹۳ به سالن مشاهير فدراسيون شطرنج راه پيدا كرد. بنكو علاوه بر بازي شطرنج تلاش زيادي براي حل مشكلات شطرنج و تئوري‌هاي آن انجام داد.

او استراتژي‌هاي خاصي براي مرحله آخر بازي در شطرنج ابداع كرد كه به نظريه Endgame شناخته مي‌شود. او همچنين چندين دهه ستوني به نام Endgame Lab را براي مجله ماهانه فدراسيون جهاني شطرنج مي‌نوشت. بنكو همچنين در نظريه گشايش نيز دستاوردهايي را به ثبت رساند. اما بنكو مي‌گفت به اين دليل نظريه Endgame را دوست دارم كه آن را خالص‌ترين شكل شطرنج مي‌دانم.

etemadnewspaper.ir
  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • شنبه ۱۴ تیر
    تنیس گرنداسلم ویمبلدون
    یانیک سینر - پدرو مارتینز
    ۱۶:۰۰
  • تنیس گرنداسلم ویمبلدون
    -
    ۱۷:۳۰
  • جام جهانی باشگاه‌ها
    پاری سن ژرمن - بایرن مونیخ
    ۱۹:۳۰
  • جام جهانی باشگاه‌ها
    رئال مادرید - دورتموند
    ۲۳:۳۰
  • یکشنبه ۱۵ تیر
    جام جهانی باشگاه‌ها
    -
    ۱۷:۳۰
  • دوشنبه ۱۶ تیر
    جام طلایی کونکاکاف
    آمریکا - مکزیک
    ۰۲:۳۰
  • سه شنبه ۱۷ تیر
    جام جهانی باشگاه‌ها
    فلومیننزه - چلسی
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش