دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۴۸ - ۲۰ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۵۷۱۶
حقوق و دستمزد

آیا رشد ۵ درصدی حقوق‌ها می‌تواند قدرت خرید مردم را جبران کند؟

حقوق و دستمزد,اخبار کار,خبرهای کار,حقوق و دستمزد
سونامی گرانی درماه‌های اخیر آن چنان سنگین بود که دولت چاره‌ای جز افزایش مجدد حقوق کارکنان را نداشت و این اولین بار است که دریک سال ۲ بار دستور افزایش حقوق کارمندان مطرح می‌شود البته خبر‌ها از احتمال رشد ۵ درصدی حقوق‌ها حکایت دارند که این رقم با تورم بالا و افزایش شدید قیمت کالا‌ها درکشور تطابق ندارد.

به گزارش رویداد۲۴، ابتدای سال ۹۷ طبق روال هرساله حقوق کارمندان ۱۰ درصد اضافه شد، اما آن زمان کسی حتی فکرش را هم نمی‌کرد که بحران‌های اقتصادی مختلف یکی پس از دیگری اینگونه بازار‌های مختلف را دچار آشوب کند. دامنه التهابات اقتصادی اخیر و فساد‌های گسترده مالی مانند همیشه قشر ضعیف را نشانه گرفته و آن‌ها را روز به روز به دامان فقر سوق می‌دهد؛ به طوریکه قیمت بسیاری از کالا‌های ضروری درنتیجه آشفتگی بازار ارز ۳ تا ۴ برابرشده است. دیگر بازار‌ها نظیر مسکن، خودرو، طلا و ارز هم روز به روز گران‌تر می‌شوند تنها حقوق کارمندان و کارگران است که رنگ تغییر به خود نگرفته است.

 

سونامی گرانی درماه‌های اخیر آن چنان سنگین بود که دولت چاره‌ای جز افزایش مجدد حقوق کارکنان را نداشت و این اولین بار است که دریک سال ۲ بار پیشنهاد افزایش حقوق کارمندان مطرح می‌شود البته خبر‌ها از احتمال رشد ۵ درصدی حقوق‌ها حکایت دارند که این رقم با تورم بالا و افزایش شدید قیمت کالا‌ها درکشور تطابق ندارد.

 

دراین میان عده‌ای از کارشناسان معتقدند که حقوق‌ها باید با میزان تورم موجود بالا رود، اما از سوی دیگر دولت به عنوان تامین کننده بودجه افزایش حقوق راهی ندارد جز آنکه از محل درآمد‌های فروش نفت، مالیات وهمچنین واگذاری دارایی‌های مالی به تامین این منابع بپردازد و دراین راه ممکن است با کسری بودجه یا افتادن درخطر نقدینگی ناشی از رشد پایه پولی مواجه شود.

 

محمدباقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه هفته گذشته درپی زمزمه‌های ایجاد شده نسبت به این موضوع از افزایش حقوق کارمندان درقالب یکی از ۵ بسته حمایتی دولت خبرداد. بدین ترتیب احتمال می‌رود افزایش مجدد حقوق کارمندان از مهرماه آغاز شود، اما هنوز نرخ افزایش آن و اینکه این ۵ درصد شامل چه گروه‌هایی می‌شود، هنوز مشخص نیست.

 

آنطور که از شواهد پیداست احتمال می‌رود افزایش مجدد حقوق کارکنان برای برخی از اقشار که درآمد پایین‌تری دارند و یا برای تمامی کارکنان اجرایی شود حتی بحث‌هایی هم وجود دارد که افزایش حقوق برای افراد یارانه‌بگیرممکن است در نظر گرفته شود، اما درنهایت هیچ‌کدام از گزینه‌های محتمل نهایی نشده است.

 

قیمت ارز ۴ برابرشده قیمت کالا‌ها ۳ برابر، اما حقوق مردم ثابت مانده است

محمدقلی یوسفی عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد علامه به رویداد۲۴ گفته است: قیمت ارز در چند ماه اخیر ۴ برابر تغییر کرد؛ این بدان معنی است که قیمت ارز رشد ۴۰۰ درصدی را تجربه کرده است. به تبعیت از گرانی بازار ارز، قیمت کالا و خدمات نیز حداقل رشد ۳ برابری را داشته‌اند بنابراین با این حجم از گرانی افزایش ۵ درصدی حقوق هیچ کمکی به سبد هزینه‌های یک خانواده نخواهد کرد.

 

رشد ۲۵ درصدی حقوق‌ها هم نمی‌تواند قدرت خرید مردم را جبران کند

این اقتصاددان معتقد است حتی رشد ۲۵ درصدی در افزایش حقوق کارمندان هم نمی‌تواند قدرت خرید مردم به ویژه اقشار ضعیف را جبران کند بنابراین لازم است دولت سیاست‌های درستی دنبال کند تا از پیشروی نرخ تورم جلوگیری کند و اقشار حقوق‌بگیر درجامعه که تعداد آن‌ها کم هم نیستند بتوانند از حداقل معاش برخوردار باشند.

 

او در پاسخ به این سوال که چه میزان باید در دستمزد‌ها تغییر ایجاد شود تا قدرت خرید مردم کاهش نیابد، می‌گوید: از آنجایی که میزان میانگین دستمزد‌ها و تغییرات شاخص قیمت به عهده دولت است لذا هیچ نهادی بهتر از خود دولت در تعیین کردن میزان دستمزد نخواهد بود و دولت خود با محاسبه این شاخص‌ها می‌داند که بهترین نرخ برای افزایش حقوق کارمندان به میزانی که قدرت خرید مردم کاهش نیابد چیست.

 

افزایش حقوق کارمندان ربطی به افزایش نقدینگی ندارد

به گفته یوسفی اینکه گفته می‌شود اگر دولت اقدام به افزایش حقوق کارمندان کند به تبع رشد پایه پولی موجب افزایش نقدینگی خواهد شد حرف درستی است، اما از آنجایی که اقتصاد ما دولتی است و پایه پولی کشور به هرشکلی افزایش می‌یابد لذا افزایش حقوق کارمندان تاثیرچندانی در افزایش نقدینگی نخواهد داشت به طوریکه در یک سال گذشته دستمزد‌ها تغییری نداشت، اما نقدینگی تا ۳۰ درصد افزایش یافت. ازسوی دیگر چه تضمینی وجود دارد که اگر دستمزد‌ها هم تغییری نکند، نقدینگی کاهش یابد؟

 

بنابراین دولت باید از دیگرهزینه‌های خود نظیر هزینه‌های فرهنگی، هزینه‌های جاری و دیگرهزینه‌هایی که ربطی به رفاه مردم ندارد بکاهد و با تغییر سبد هزینه‌های دولتی از حیف و میل منابع مولد جلوگیری و آن را به سمت اقشارحقوق بگیر و تولید هدایت کند.

 

درشرایط جنگ نیستیم که کوپنی شدن جواب بدهد 

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد علامه، کوپنی شدن کالا‌ها را درشرایط کنونی نامناسب خواند و گفت: درشرایطی که درجنگ نیستیم کوپنی شدن می‌تواند به ایجاد جو روانی کمک کند و نه تنها به حل مشکل کمکی نخواهد کرد بلکه بحران را تشدید می‌کند و این باور را درمیان مردم جا می‌اندازد که ما با کمبود ارزاق مواجهیم و همین مسئله می‌تواند زمینه‌ساز مشکلات بعدی نظیر رانت و فساد شود لذا به جای آن توصیه می‌شود که درآمد مردم بالا رود تا کسانی که واقعا نیاز دارند یارانه به آن‌ها تعلق گیرد و به جای ارائه کورکورانه ارائه کوپن که هنوز هم مبنا و شیوه توزیع آن مشخص نیست کمک مستقیم به مردم را جایگزین آن کرد.

 

 

  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش