پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۹۰۰۱۶

زندگینامه مهرداد دوم پادشاه بزرگ ایران

مهرداد دوم,زندگینامه مهرداد دوم,مهرداد دوم پادشاه ایرانمهرداد دوم
نهمین پادشاه دوران اشکانی؛ مهرداد دوم بود که به دنبال اقتدار و به دست گرفتن امور ایران کشوری توانا ساخت، در نتیجه لقب بزرگ را بعد از فرهاد دوم به وی دادند. بعد از مهرداد دوم مهرداد سوم حکومت را به دست گرفت.

چکیده  ای از زندگینامه مهرداد دوم:

نام کامل: مهرداد دوم، اشک نهم

تاریخ سلطنت: ۹۱ تا ۱۲۴ پیش از میلاد

محل تولد: ایران

پدر: اردوان یکم یا فریاپت

جانشین: گودرز یکم

دین و مذهب: مزدیسنا

مهرداد دوم,زندگینامه مهرداد دوم,مهرداد دوم کیستبیوگرافی مهرداد دوم

زندگینامه مهرداد دوم:

مهرداد دوم یکی از پادشاهان مقتدر ایرانی است که به عنوان اشک نهم شناخته می شود. دوران سلطنت این پادشاه از ۹۱ تا ۱۲۴ پیش از میلاد می باشد. مهرداد دوم توانست لقب بزرگ را از آن خود کند زیرا پادشاه مقتدری بود و همه امور حکومت از جمله امور نظامی، سازماندهی ایران و برقراری نظم بعد از بروز هرج مرج ناشی از مرگ فرهاد دوم را در ایران انجام داد. 

زمانی که مهرداد دوم به حکومت رسید ایران از هرسو هدف تهاجم اقوام مختلف قرار داشت، از طرفی درون کشور هم پر بود از مخالفان داخلی که می خواستند قدرت پادشاه را به دست بیاورند. مهرداد با درایت و دلاوری تمامی نواحی اشغال شده ایران را پس گرفت و مرزهای ایران در شرق تا کوه‌های هیمالیا و در غرب تا میان‌رودان گسترش داد. 

زمانی که مهرداد به پادشاهی رسید ایران و روم همسایه شدند و اشکانیان به قدرتمندترین پادشاهی زمان خود تبدیل شدند. مهرداد به اوضاع داخلی ایران هم سروسامان داد اقتصاد را به شکوفایی رساند، فقر را از بین برد از این جهات دوره حکومت مهرداد دوم یکی از عصرهای زرین و پرشکوه تاریخ ایران محسوب می شود. 

رسیدن به پادشاهی:

بعد از اینکه مهرداد دوم به تخت پادشاهی تکیه زد، در گام اول بابل را که به دست تازیان افتاده بود پس گرفت، بعد از آن به ارمنستان لشکرکشی کرد و در سال ۱۱۳ پیش از میلاد میان رودان را فتح کرد. قبل از اینکه مهرداد بزرگ به پادشاهی برسد؛ حدود سال ۱۳۳ پیش از میلاد سکاها به مرزهای بلخ حمله کرده بودند، مهرداد دوم به آنها هجوم برد و دولت بلخ را نابود کرد، همچنین دولت های کوچک یونانی که تا نزدیک به هندوستان تشکیل شده بودند را از میان برد. 

لشکریان حتی به داخل ایران هم حمله کردند، به طوری که پارت و گرگان لگدکوب اسب های آنها شد، گروهی از آنان به سیستان و باختر رفته و حکومتی سکایی ایجاد کردند، از آن به بعد به این سرزمین زرنگ سکستان (سیستان) گفته می شد، حتی اردوان دوم که پدر مهرداد بود هم در جنگی با این گروه کشته شد. 

مهرداد دوم با نبردی بسیار سنگین برعلیه سکاها چنان آنها را شکست داد که تا مدت ها نتوانستند معترض باشند. این پادشاه پارت و هرات را آزاد کرد و دولت سکایی سیستان به دولت اشکانی وابسته شد. در این نبردها بخش هایی از مرو و فرارود هم تحت مالکیت مهرداد قرار گرفت. 

در نبردی که در شمال انجام شد و امروزه به آن عربستان گفته می شود، چادرنشینان تازی که قصد وارد شدن به قلمرو اشکانی را داشتند با حمله مهرداد از پا درآمدند و تا مرکز عربستان عقب رانده شدند. این نبرد درس بزرگی به مهرداد دوم داد تا متوجه شوند درگیری با امپراطوری بزرگی مانند اشکانی عاقبتی جز مرگ و تباهی به دنبال نخواهد داشت، شکست ناشی از نبرد با اشکانیان به اعراب ضربه ای شدید وارد کرد به طوری که تا سال ها بعد از این موضوع آنها حتی جرئت نزدیک شدن به خاک های ایران را نداشتند. 

مهرداد دوم,زندگینامه مهرداد دوم,سکه های دوران مهرداد دومسکه های دوران مهرداد دوم

سروسامان دادن مهرداد دوم به اوضاع داخلی ایران:

بعد از پیروزی هایی که توصیف آنها ارائه شد، مهرداد بزرگ فرصت پیدا کرد تا امور داخلی کشور را سروسامان دهد. وی اولین فرد از خاندان اشکانی بود که خودش را شاهنشاه خواند و ادعا داشت که خاندان اشکانی از نسل اردشیر دوم هخامنشی است. این کار او اقدامی مفید بود زیرا به این تبار هویت ایرانی بخشید و آنها را ادامه دهنده راه اشکانیان دانست، از طرفی این کار حکومت اشکانیان را در پرتو ارتباط یافتن با هخامنشیان بر حق جلوه داد. 

اقدامات مهرداد دوم:

مهرداد دوم به فرهنگ، آداب و سنن ایرانی بسیار اعتقاد داشت، او با تلاش و خستگی ناپذیری بی بدیل خود فرهنگ ایرانی را از مظاهر فرهنگ یونانی هلندی پاک کرد. مهرداد اقدامات بسیاری در خصوص بازرگانی و بهبود اوضاع اقتصاد ایران انجام داد. در زمانی این پادشاه راه بازرگانی میان ایران و چین که به راه ابریشم معروف است، شکل گرفت. از این بعد بود که کالاهایی میان چین، هند و برخی سرزمین‌های دیگر با ایران مبادله شد و اقتصاد کشورمان بسیار شکوفا شد. 

مهرداد دوم,زندگینامه مهرداد دوم,اقدامات مهرداد دوممنطقه تحت مالکیت مهرداد دوم

حمله مهرداد دوم به سرزمین های غربی:

از آنجایی که سرزمین های غربی ایران و میان رودان بسیار بااهمیت بودند، مهرداد دوم در سال ۹۴ پیش از میلاد به سرزمین های شمالی میان دجله و فرات حمله کرد. بعد از پیروزی هایی که در این منطقه به دست آورد، رود فرات به عنوان مرز غربی ایران تعیین شد، او همچنین در امور ارمنستان که از اهمیت بسیاری برخوردار بودند، دخالت کرد. 

در سال ۹۶ پیش از میلاد در راستای سیاست جهانگشایانه که حکومت جمهوری روم داشت به کرانه غربی رود فرات حمله کرد و مصمم بود تا ایران و هند را به قلمرو ضمیمه خود تبدیل کند، فرمانده قوای روم فردی به نام لوکیوس کورنلیوس سولا بود.

مهرداد به دنبال گرفتاری های بسیاری که در آن زمان برای اشکانیان ایجاد شده بود تصمیم داشت تا اصلا با رومیان وارد جنگ نشوند، به همین دلیل به آنها پیشنهاد صلح داد، اما باید اشاره کرد نماینده حکومت اشکانی به دنبال تحقیری که به سولا کرد، در راه بازگشت به اعدام محکوم شد. 

مرگ مهرداد دوم:

در پایان زندگی این پادشاه قدرتمند، تهاجم هایی در شرق و غرب قلمرو اشکانیان شکل گرفت. شاه ارمنستان که تیگران نام داشت از مرگ مهرداد دوم کمال استفاده را کرد و بخش های شمالی میان رودان تحت تصرف خود درآورد. در همین زمان گودرز که در زمان مهرداد دوم در بابل قیام کرده بود، برای مدتی کوتاه تخت شاهنشاهی را به دست گرفت. اُرُد گودرز را از حکومت انداخت و پس از دوره کوتاهی سیناتروک بر جای او به شاهنشاهی نشست.

مهرداد دوم,زندگینامه مهرداد دوم,مرگ مهرداد دومآثار مهرداد دوم بر روی سنگ ها

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش