جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۰۸:۱۳ - ۲۵ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۵۹۷۹
کتاب، شعر و ادب

حقوق حيوانات در نوشته‌های صادق هدايت

سگ,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

در زماني كه خرافه، جهل و بي‌سوادي در تاروپود جامعه ايراني تنيده بود، نگاه به ديدگاه و زاويه ديد شخصي كه متفاوت می‌انديشيد، خالي از لطف نيست. چه او در جامعه‌ای به حقوق حيوانات می‌انديشيد كه اكنون پس گذشت يك قرن، هنوز برخي در پذيرش ابتدايي‌ترين حقوق انسان‌ها دچار ترديد و بدبيني‌اند و مفاهيم والاي حقوق بشري را همچون لفظي ركيك و براي خوار‌شماري دیگران به كار می‌برند؛

 

او در زمانه و جامعه‌ای به ذم و منع شكنجه حيوانات می‌انديشيد كه هنوز هم بسيارند كساني كه شكنجه را مدح می کنند و مشروع می‌دانند. صادق هدايت، نويسنده و روشنفكر ايراني كه بيشتر به‌خاطر داستان‌هاي كوتاه و بلندش شهره است، زاويه ديد و نگاه ويژه‌ای به جهان و طبيعت پيرامون خود دارد كه كمتر مورد توجه واقع شده است.

 

در بحبوحه خرافه و بي‌سوادي جامعه كه هنوز قانون برده‌داري در ايران به تصويب نرسيده بود، هدايت جوان در كتابي به نام «انسان و حيوان» (١٣٠٥ ه. ش) كه بيشتر به مقاله می‌ماند، تلاش می‌كند مبناي كلي براي حمايت از حيوانات تمهيد نمايد؛ در بيان هدف خود از نگارش اين كتاب در آخرين سطورش می‌نويسد: «چون اين مختصر گنجايش بيش از اين را نداشت لهذا آن مرام را روشن‌تر بيان كنـيم كـه عبـارت است از حرف زدن براي بی‌زبانان، دفاع از ناتوانان، دادخواهي براي ستمديدگان، احقـاق حـق زيردسـتان و جلوگيري مظالم و قبايحي كه براي مقام انسانيت يك لكه ننگ‌آوري است.

 

بديهي است كه تمام وجدان و شرافت، هر انساني را مجبور می‌كند كه در دادخواهي آنها شركت نموده هرچه زودتر جبران حقوق پايمال شده بنمايد. همان‌طوري كه با شعر فردوسي شروع كرديم بـا ايـن بيت خواجه حافظ عليه‌الرحمه كه جامع تمام فلسفه اخلاق است، خاتمه می‌دهيم: كه در طريقت ما غير از اين گناهي نيست مباش در پي آزار و هرچه خواهي كن.»

 

 او اين تلاش را مختصر می‌يابد و در تكميل آن كتاب «فوايد گياه‌خواري» را به رشته نگارش درمی‌آورد. در اين كتاب‌ها در عباراتي شورانگيز تلاش می‌كند ضمن نكوهش موضع انسان در قبال آزار و کشتار حیوانات، مضرات گوشت‌خواري و فوايد گياه‌خواري را تبيين کند؛ سرآغاز كتاب حديثي منتسب به حضرت علي (ع) است كه می‌فرمايند: «شکم‌های خودتان را مقبره حیوانات نسازید.» در اين كتاب به نظر او صلح و آرامش در جامعه بشري محقق نخواهد شد مگر آن‌که انسان كشتن و خوردن حيوانات را متوقف کند، چنانچه می‌نويسد

 

«شکی نیست که گوشت‌خواری باعث درندگی می‌شود. همه کسانی که آرزومند پیشرفت اخلاقی و بهبودی حالت اسفناک جامعه بوده‌اند، در انتشار این عقیده کوشیده‌اند. اگر دکان عرق‌فروشی، قصابی، ماهیگیری و مرغ‌فروشی را می‌بستند؛ تا اندازه‌ای صلح عمومی و برادری آدمیان صورت خارجی می‌گرفت. برای پیشرفت اخلاقی انسان آرزو بکنیم که خوراک خونین وربیفتد و گیاه‌خواری جانشین آن بشود. اگر برتری حقیقی از قلب می‌آید، هرکسی باید از گوشت‌خواری دست بکشد، که نه دشوار است و نه غیرممکن می‌باشد.

 

بیشتر آنهایی که بهانه می‌آورند، از روی نادانی و خرافات و ترس، این است که مبادا مضحک بشوند. باید گفت که حقیقت هنوز گیاه‌خواری اسباب تمسخر و ریشخند آنهایی است که حقیقت آن را نمی‌دانند؛ ما چه قدر به سادگی نیاکان خودمان خندیدیم؟ روزی می‌آید که آیندگان به خرافات ما خواهند خندید.» ترغيب او به گياه‌خواري بيش از آن‌كه مبتني‌بر يافته‌هاي علمي باشد، بيشتر بر پايه‌هاي اخلاقيات و حس حيوان‌دوستي او استوار است. حس حيوان‌دوستي كه در جاي‌جاي داستان‌هاي وي موج می‌زند. درك انديشه‌هاي او ما را در تفسير كتاب‌هاي ادبي وي همچون رمان سگ ولگرد كه در اصل شرح زندگي سخت و رفتار ظالمانه با يك حيوان است، ياري می‌رساند؛ تفسيرهاي فراواني از اين داستان وجود دارد؛ گروهي آن را نوعي ادبيات اگزيستانسياليستي و گروهي آن را داستان نمادين از زندگي خود صادق هدايت و برخي نيز، آن را حال‌وروز جامعه معاصر ايران قلمداد كرده‌اند.

 

 

اما نگاه به انديشه‌هاي اين متفكر كه به حب حيوانات تمام عمر گياه‌خوار باقي ماند، برداشت ديگري از آثارش را ايجاب می‌کند؛ چنانچه می‌توان در خوانشي ديگر از داستان سگ ولگرد، سوءرفتارهاي جامعه ايراني با حيوانات را به نقد و دغدغه‌هاي او نسبت به حيوانات را به تصوير كشيد. چه او در بسياري از داستان‌هايش اين دغدغه را ابراز می‌دارد، براي نمونه در داستان «محلل» كه انتقادي به اين نهاد حقوقي است، در گفت‌وگوي قهرمانان داستان (شهباز و ميرزا يدالله) كه درحال ناله از وضعيت اقتصادي و معيشتي جامعه است، ميرزا يدالله در چرخشي عجيب كلام خود را دگرگون می‌كند و می‌گويد: «... همین پریروز که عید قربان بود رفتم خانه یکی از اعیان که پیشتر معلم سرخانه بودم. به من گفتند که بروم دعا برای گوسفند بخوانم، قصاب بی‌مروت حیوان زبان بسته را بلند کرد به زمین کوبید.

 

داشت کاردش را تیز می‌کرد، حیوان تقلا کرد، از زیر پایش بلند شد. نمی‌دانم چه روی زمین بود، دیدم چشمش ترکیده ازش خون می‌ریخت. دلم مالش رفت، به بهانه سردرد برگشتم، همه شب هی کله خون‌آلود گوسفند جلو چشمم می‌آمد. آن وقت از دهنم در رفت کفر گفتم، کفر خیال کردم... نه زبانم لال، در خوبی خدا که شکی نیست، اما این جانوران زبان بسته، گناه دارد. خدایا، پروردگارا، تو خودت بهتر می‌دانی، هرچه باشد انسان محل نسیان است.»

 

وحيد قاسمی عهد

 

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش