شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۵۹ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۵۳۸۷
کتاب، شعر و ادب

به مناسبت درگذشتش

نگاهی به زندگی بزرگ علوی، «آقا بزرگِ» ادبیات ایران

بزرگ علوی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

«سید مجتبی آقا بزرگ علوی» مردی با موهای موج‌دار و جوگندمی را اهالی سرزمین داستان با نام «بزرگ علوی» می‌شناسند. روزنامه‌نگار و نویسنده‌ای که آثارش هم در حد و اندازه نامش، بزرگ بود و بر ادبیات معاصر ایران اثر گذاشت. نویسنده‌ای که به دوستش «صادق هدایت» شبیه نبود و بر خلاف متن‌های سراسر ناامیدانه و منفعلانه هدایت، آثارش رنگی از مبارزه و زندگی و امید داشت. درباره او که در بهمن ۱۲۸۲ در تهران متولد شد و در بهمن ۱۳۷۵ در برلین از دنیا رفت، می‌توان بسیار نوشت؛ اما حقیقت این است که  او بخش زیادی از خودش را در آثارش بازآفرینی کرده و برای شناختن بزرگ علوی بیش از هر کاری باید آثارش را خواند؛ چرا که او بر خلاف بسیاری از نویسندگان هم‌دوره‌ای‌اش به جای تقلید و کپی‌کاری، خودش را نوشته است.

زندگی و زمانه آقا بزرگ

جوانیِ بزرگ، با یک واقعه تراژیک همزمان شده بود؛ پدرش بعد از یک ورشکستگی تجاری خودکشی کرد. بزرگ که در آلمان روان شناسی و علوم تربیتی خوانده بود، به ایران بازگشت و در دوره‌ای کار حرفه‌ای نویسندگی را آغاز کرد که اغلب نویسندگان و روشنفکران گرایش های سوسیالیستی داشتند. شاید بتوان به طور کلّی زندگی او  را به چند دوره مهم تقسیم کرد: اوّل، تحصیل در آلمان قبل از جنگ جهانی اوّل و آشنایی با نویسندگانی  همچون: «هاینریش  هاینه»،  «هرمان هسه»، «فئودور داستایوفسکی»،  «ماکسیم گورکی»، «برتولت برشت»، «آنتوان چخوف»، و... . دوّم ، آمدن به ایران، آشنایی با «صادق هدایت»، گرایش شدید به ایرانی‌گری، آشنایی با «دکتر تقی ارانی» و  چهارسال زندانی شدن. سوّم، آزادی از زندان، مشارکت در تشکیل حزب توده ایران، سردبیری مجله پیام نو،  همکاری با مجلات سخن،  مردم و... نگارش و نشر داستان‌های رئالیستی، شرکت در فعالیت‌های اجتماعی  و فرهنگی. او در سال‌های روزنامه‌نگاری‌اش با عنوان مستعار «فریدون ناخدا» مقاله و داستان می‌نوشت و چهارّم، کودتای  ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ خورشیدی،  اقامت طولانی در اروپا،  بازگشت موقت به ایران،  عزیمت مجدد به اروپا و وفات در برلین آلمان.

«چشم هایش»، حضور زنان در ادبیات

بزرگ علوی را بیش از هر چیز با رمان «چشم هایش» می‌شناسند. یک عاشقانه ناآرام در یک بستر تاریخی ناآرام. شاید بتوان عنوان عاشقانه سیاسی را به این ماجرای سراسر رمانتیک داد. در حقیقت بزرگ علوی بیش از هر کاری زمانه خودش را توصیف می‌کند و داستان‌هایش را در دل همین زمانه می‌پروراند به همین دلیل بزرگ علوی را پیرو سبک واقع‌گرایی اجتماعی می‌دانند. کسی که در داستان‌هایش بنا دارد درباره مسائل و آسیب‌های اجتماعی آن سخن بگوید. «جمال میرصادقی» اعتقاد دارد، رمان چشم هایش مسیر ادبیات داستانی ایران را عوض کرده است. این کتاب از معدود آثار فارسی است که در مرکز آن، یک زن با تمام عواطف و ارتعاشات روانی و ذهنی قرار گرفته است.

«گیله مرد»، تصویر جامعه ایران

در کتاب ادبیات فارسی سال دوم دبیرستان، داستانی بود به نام «گیله مرد». داستانی سراسر درد و وحشت و اندوه و البته مبارزه و پایداری. گیله مرد در حقیقت از نخستین داستان‌های ایرانی بود با سبکی تازه که در آن پویایی و حرکت به جای توصیف و ایستایی قرار گرفته بود. شاید اغراق نباشد که این داستان پرکشش و پر افسوس را یکی از موفق‌ترین نمونه‌های داستان‌های کوتاه فارسی بدانیم که از ویژگی‌های فنی و غنی نیرومندی برخوردار است؛ داستانی دولایه، هم واقع‌گرا و هم نمادین. صرف انتخاب درون‌مایه عصیان‌کردن علیه ظلم، نمایشگر اعتراض و خشم نویسنده علیه ناروایی‌های اجتماعی نیز هست.

«ورق‌پاره‌های زندان»، خلق ادبیات پایداری

سبک بزرگ علوی برای ادبیات فارسی سبک تازه و بدیعی بود.  برخی از داستان های او به‌صورت معماگونه آغاز و سپس آن واقعه تشریح و بازسازی می‌شود. اما نقطه تمایز او در داستان‌نویسی، خلق یک گونه داستان به نام «ادبیات زندان» یا «ادبیات پایداری» است. او در دو کتاب «پنجاه و سه نفر» و «ورق پاره‌های زندان» به روایتگری واقع‌بینانه از فضای زندان و داستان‌های هم‌بندان خود پرداخته است.  او در دیباچه‌ کتابش نوشته: «عنوانِ ورق‌پاره‌های زندان اسم بی‌مسمایی برای این یادداشت‌هایی که اغلب آن‌ها، در زندان تهیه شده، نیست. در واقع اغلب آن ها روی ورق پاره، روی کاغذ قند، کاغذ سیگار اشنو یا پاکت‌هایی که در آن برای ما میوه و شیرینی می‌آوردند، نوشته شده‌است؛ و این کار بدون مخاطره نبوده‌است. در زندان اگر مداد و پاره کاغذی مأمورین زندان در دست ما می‌دیدند، جنایت بزرگی به‌شمار می‌رفت.»

سرانجام آقا بزرگ ادبیات

بزرگ علوی سال‌های بسیاری از عمرش را در آلمان زندگی کرد و استادیار دانشگاه هومبولت بود.  درباره‌اش می‌گفتند ممکن نیست سراغش بروید و دست رد به سینه‌تان بزند، برای شاگردانش و دوستداران ادبیات و اهالی فرهنگ همیشه وقت داشت. علوی در مدت حضورش در دانشگاه، فعالیت‌های ادبی فراوانی انجام داد که نمونه‌اش تدوین لغت‌نامه فارسی- آلمانی و ده‌ها ترجمه از زبان آلمانی به فارسی بود. «احمد محمود»، «نسیم خاکسار» و «علی اشرف درویشیان» را از تاثیرپذیرفتگان آثار او می‌دانند.

الهام یوسفی

khorasannews.com
  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش