شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۱۰ - ۰۹ آذر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۹۰۴۸۰
میراث فرهنگی و صنایع دستی

ماجرای ریزش تزئینات سقف عمارت «باغ زرشک» اصفهان چه بود؟

عمارت باغ زرشک اصفهان,ماجرای ریزش تزئینات سقف عمارت باغ زرشک اصفهان
در پی انتشار اخباری مبنی بر ریزش تزئینات سقف عمارت باغ زرشک، مدیر عامل سازمان نوسازی و به‌سازی شهرداری اصفهان توضیحاتی در این باره ارائه داد.

به تازگی خبرهایی از ریزش بخش مهمی از تزئینات گچبری و آینه‌کاری سقف عمارت باغ زرشک منتشر شده و مدیر عامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان می‌گوید: حتی اگر این تزئینات تا پایان دوران مقاوم‌سازی هم ریزش پیدا نمی‌کردند ما مجبور بودیم که آن‌ها را جدا کرده و مجدداً اجرا کنیم!

محمدعلی ایزخواستی، در این‌باره به ایسنا توضیح داد: حدود ۳ سال پیش  متوجه یک شکم‌دادگی در نمای داخلی سقف باغ زرشک شدیم و مطالعات را روی سقف انجام دادیم. سازۀ خرپایی که روی پشت‌بام هست به شدت آسیب دیده بود و شاه‌تیرهای آن به مرمت جدی نیاز داشت؛ لذا طراحی مقاوم سازی آن توسط اساتید مقاوم‌سازی سازه‌های سنتی در سازمان نوسازی و بهسازی صورت گرفت و به طرح مقاوم‌سازی سقف رسیدیم.

مدیر عامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان افزود: از حدود ۴ ماه قبل عملیات مقاوم‌سازی سقف را شروع کرده و سازهای چوبی را به وسیله سازه‌های فلزی و بوکسل و پیچ مقاوم کردیم و عملیات مقاوم‌سازی انجام شد. سبک‌سازی سقف قدم بعدی بود که برداشتیم، چون سقف بسیارسنگین شده بود و در حال سبک‌سازی سقف هستیم.

ایزدخواستی با بیان اینکه اتفاقی که افتاده مربوط به ریزش سقف نیست، بلکه تزئینات چسبیده به سقف فروریخته است، گفت: این تزئیناتِ گچبری بر روی یک لایه گچ اجراشده شده و آن لایه گچ روی یک لایه کاهگل قرار دارد و آن لایه کاهگل روی سقف چوبی مستقر شده است. با توجه به شکم‌دادگی که از ۳ سال قبل دیدیم طبیعی بود که چسبندگی بین تزئینات و سقف ازبین رفته باشد و در واقع مهم‌ترین خطر هم در گام اول ریختن تزئینات بود. بعد از اینکه تزئینات بریزد سقف ممکن است ریزش کند.

او اضافه کرد: ما الآن سقف را به پایداری رسانده‌ایم، یعنی در این عملیاتی که در ۴ ماه گذشته صورت گرفته سقف به یک پایداری رسید و خیالمان از سقف راحت شده است؛ اما تزئیناتی که چسبندگی‌شان را از روی لایه سقف از دست داده بودند طبیعی بود که در طول مرمت از بین بروند و ریزش پیدا کنند. من از همان روز اولی که عملیات مرمت را شروع کردیم این انتظار را داشتم، چون این تزئینات از سقف جدا شده و حدود ۵ سانتی‌متر در بخش‌هایی از سقف فاصله گرفته بود که اگر تا پایان دوران مقاوم سازی هم ریزش پیدا نمی‌کردند ما مجبور بودیم که آنها را جدا کرده و مجدداً اجرا کنیم، چون هر لحظه خطر ریزش آنها به دلیل تنش‌های سازه‌ای وجود دارد.

ایزدخواستی بیان کرد: الآن هم در حینِ کاری که همکاران ما روی سقف انجام می‌دادند و به دلیل تنش‌هایی که وارد شده، تزئینات چسبندگی خود را کاملاً از دست داد و قسمتی از تزئینات ریخت. حتی اگر ما تا پایان مرمت ببینیم که قسمت‌های دیگری هم این شکم‌دادگی را دارند باید آن قسمت را از سقف جدا کرده و مجدداً بعد از پایداری از زیر، تزئینات را مجدداً اجرا کنیم.

او با تأکید بر اینکه ریزش تزئینات یک موضوع کاملاً پیش‌بینی شده بود و گریزی هم از آن نبود، ادامه داد: اتفاق هایی که در طول زمان برای سازۀ این بنا افتاده و خم‌شدن شاه‌تیرهای چوبیِ اصلی عامل اصلی ریزش تزئینات بود، چون به آنها تنش وارد شده و چسبندگی خردی با سقف داشتند که آنها را نگه داشته بود و قطعاً باید اصلاح شوند.

مدیر عامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه تزئینات عمارت باغ زرشک مربوط دوره پهلوی نیستند و حدود ۱۰ سال پیش بعد از ریزش، مجدداً اجرا شده بودند، گفت: البته آن زمان مقاوم‌سازی سقف صورت نگرفته بود ولی الآن ما مقاوم‌سازی سقف را هم داشتیم. در نتیجه، ریزش تزئینات یک حادثه نبود و ما انتظار این اتفاق را داشتیم و اگر هم تا روز آخر که مقاوم‌سازی سقف صورت می‌گرفت و این تزئینات ریزش نمی‌کرد باید خودمان این تزئینات را جدا و زیرسازی آن را درست کرده و مجدداً تزئینات را از نو اجرا می‌کردیم.

ایزدخواستی همچنین به آئین‌نامه‌های مرمتی اشاره کرد و گفت: تصویربرداری دقیق از این تزئینات انجام شده و همان‌طور که آئین‌نامه مرمت می‌گوید ما باید در مورد سازۀ اصلی بنا به یک پایداری برسیم یعنی مطمئن باشیم که مثلاً از رطوبت در امان است و مشکل سازه ای و نشست ندارد، بعد از آن تزئینات با موادی مشابه و نعل به نعلِ همان مواد اجرا و نقاشی شده و عین روز اولش می‌شود. کما اینکه وقتی تصاویر عمارت باغ زرشک قبل از ریزش این تزئینات را ببینید، نمی‌توانید تشخیص دهید چقدر از این تزئینات از نو اجرا شده است. این در حالی است که ۱۰ سال پیش نزدیک به نیمی از تزئینات سقف عمارت باغ زرشک ریخت و از نو اجرا شد، ولی واقعاً چشم غیر مسلح و فرد غیر تخصصی نمی‌تواند تشخیص دهد، چون آنقدر خوب و نعل به نعل اجرا می شود که قابل تشخیص نیست.

او درخصوص نوع کاربریِ موزه‌ای و مقدار تحمل سازۀ این عمارت در مقابل حجم بازدید کننده نیز توضیح داد: سازه بنا مقاوم است، اما در برای هر امری که بخواهد مورد بهره‌برداری قرار گیرد باید به اصول حفظ و نگهدرای بنای تاریخی توجه شود؛ مثلا یکی از اصلی‌ترین کارهایی که ما روی سقف این بنا انجام می‌دهیم، اصلاح کل سیستم زهکش است. روزی که عملیات مرمت تمام شد سیستم زهکش هم اصلاح شده است، اما از فردای روز بهره‌برداری، بهره‌بردار باید دقت کند. چرا که این عمارت یک بنای تاریخی و سنتی است که با رطوبت رابطه خوبی ندارد و آسیب‌پذیر است، به همین دلیل به‌طور دائم و منظم باید سقف‌ها کنترل شده و ناودان‌ها بررسی شود.

ایزدخواستی افزود: یکی از مشکلاتی که همیشه در باغ زرشک داشتیم، حضور کبوترها در اطراف بود که باعث می‌شدند ناودان‌های این بنا آسیب ببینید، لذا بعد از بهره‌برداری نیز بنا باید دائم مورد توجه قرار گیرد. اما این بنا به لحاظ سازه‌ای مشکلی ندارد و سازۀ مستحکم و پایداری است، به ویژه اینکه ما الان عملیات خیلی پیچیده‌ای هم در بحث مقاوم‌سازی آن انجام دادیم و ان‌شاءالله هیچ مشکلی برای بنا پیش نمی‌آید، به شرط اینکه در دوره بهره‌برداری دقت کنند و اصول مرمت را رعایت کنند.

  • 18
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش