شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۲۹ - ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۲۷۹۷
میراث فرهنگی و صنایع دستی

حکم تخریب منزل قدیمی اولین شهردار فومن صادر شد

خانه همکلاس میرزا کوچک خان زیر تیغ

 اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,تخریب منزل قدیمی

خانه خالی است و متروکه. غبار رویش را گرفته و شیشه‌هایش کمی ترک برداشته، هو هوی باد تنها صدایی است که گوش خانه حالا به آن عادت دارد. هنوز رد پای زندگی، همان پرده‌های حریر سفید چرک مرد پشت پنجره‌های نیمه باز با هر بادی به این سو و آن سوی لمبر می‌خورند. در آهنیش وصله ناجور خانه است، وصله‌ای که انگار صاحبانش بعدها یا شاید همین حوالی به آن زده‌اند. این خانه نظر کمتر عابری را که مسیر هر روزه‌اش این کوچه باشد به خود جلب می‌کند، مگر نظر اهالی قدیمی که سرگذشت این خانه را می‌دانند و زمان برو بیای «خانه میرزا یوسف خان شبان» را به خاطر دارند. حالا اما دست تقدیر مهر تخریب را بر پیشانی این خانه حک کرده است. خانه‌ای که میان بودن و نبودن دست و پنجه نرم می‌کند. 

 

شنیده‌ها می‌گویند که خانه شبان، یکی از خانه‌های اولین شهردار فومن و نایب الحکومه منطقه فومنات آخرین روزهای زندگی‌اش را سپری می‌کند. خانه‌ای که روزگاری محل زندگی و نیز دفتر مراجعات مردمی میرزا یوسف خان شبان، هم دوره‌ای میرزا کوچک‌خان بوده است. 

 

گرچه امروز از سازنده این خانه، سابقه تاریخی و ویژگی‌های معماری آن اطلاعاتی در دست نیست اما یکی از افراد مطلع درباره سال ساخت و قدمت این خانه به «ابتکار» می‌گوید: از سال ساخت آن اطلاعاتی در دست نیست ولی می‌دانیم که حداقل سن این خانه بیش از ۱۰۰ سال است. میرزا یوسف خان که متولد ۱۲۹۰ بوده در دوران نوجوانی‌اش ساکن این خانه شده است و از آن طریق می‌توان حدس زد که این خانه قدمتی نزدیک به بیش از یک قرن دارد. البته قبل از آن هم مالک دیگری داشته است. 

 

او با اشاره به اینکه خانواده شبان تا چند سال پیش در این خانه ساکن بوده‌اند، می‌گوید: حالا اما به این خاطر که ۲ دانگ این خانه به یک پیمانکار بساز و بفروش فروخته شده و قرار دادی با بقیه وارثان بسته شده، مجوز ساخت برای آن صادر شده است و همین روزها است که این خانه تخریب شود. این فرد مطلع از ثبت درخواست برخی از وارثان به سازمان میراث فرهنگی برای جلوگیری از تخریب آن خبر می‌دهد و می‌گوید: حالا ابلاغیه‌ای که سازمان میراث فرهنگی به مالکان داده است تخریب را به تعویق انداخته است. 

 

او درباره علت واگذاری این خانه به پیمانکار می‌گوید: سه برادر مالک این خانه بودند که یکی از آنها فوت می‌کند و یکی دیگر از برادران که پیگیر سهم الارث خود بوده ۲ دانگ خود را به یک پیمانکار می‌فروشد. سایر وارثان نیز به این خاطر که نه توان خرید سهم پیمانکار و نه توان درگیری با او را داشتند ناچار به بستن قرارداد شدند. 

 

اگر شرایط ثبت داشته باشد،...

گرچه ساکنان قدیمی گیلان و ساکنان کوچه شبان که به نام میرزا یوسف خان نام‌گذاری شده این خانه را می‌شناسند اما سازمان میراث فرهنگی می‌گوید که این خانه ویژگی‌های تاریخی برای ثبت را ندارد. با این وجود در تلاش است تا بررسی‌های لازم برای یافتن سابقه تاریخی و معماری این بنا را پیگیری کند. 

 

رضا علیزاده، مدیر کل سازمان میراث فرهنگی استان گیلان درباره پیگیری وضعیت این خانه با اشاره به عدم ثبت آن در فهرست میراث فرهنگی گفت: این خانه نه در فهرست آثار ملی گیلان به ثبت رسیده و نه در بافت تاریخی شهر قرار دارد و نه اینکه مستنداتی که دال بر این باشد که این خانه متعلق به فردی که با سبقه تاریخی باشد وجود ندارد. 

او با اشاره به فرآیند ثبت آثار ملی بیان کرد: ثبت یک بنا در آثار ملی چند مرحله دارد که در درجه اول شامل شناسایی خود بنا، قدمت، ارزش‌گذاری به لحاظ سازه و نوع معماری است. علیزاده جلب رضایت از مالک بنا را بخش مهم‌ فرایند ثبت ملی بنا عنوان کرد و گفت: بعد از جلب رضایت مالک این موضوع به شورای آثار ثبت ملی اعلام و ابلاغ می‌شود تا مراحل ثبت را طی کند. او با بیان اینکه تمام فرآیند ثبت ملی باید در کنار یکدیگر قرار گیرند، گفت: برخی از مالکان به این قاعده‌ها تن نمی‌دهند و تا آخرین لحظه خطر تخریب یا فروش، خانه را تهدید می‌کند برای ثبت شدن آن در فهرست آثار ملی رضایت نمی‌دهند. 

 

مدیرکل میراث فرهنگی استان گیلان با بیان اینکه تا کنون هزار و ۵۰ بنا در گیلان ثبت ملی شده‌اند، گفت: فرآیند ثبت بناهای تاریخی در گیلان ادامه دارد. او ثبت ملی آثار تاریخی را مسئولیت اجتماعی شهروندان دانست و گفت: اگر شهروندان نگران میراث و بناهای تاریخی هستند خود باید به سراغ میراث بیایند و برای ثبت بناهای تاریخی اقدام کنند. علیزاده با بیان اینکه پس از اعلام آمادگی مالک فرآیند حقوقی و قانونی تا ثبت ملی آثار وجود دارد، افزود: سازمان میراث فرهنگی پس از مراجعه مالکان بنا برای ثبت ملی آن و پس از انجام بررسی‌ها خانه واجد ارزش برای ثبت به سازمان ثبت کشور ابلاغ می‌شود. او افزود: تلاش ما بر این است که رفتار تعاملی و مبنی بر تعلق خاطر باشد. مدیر کل میراث فرهنگی استان گیلان در پاسخ به این سوال که سرنوشت خانه شبان چه خواهد بود، گفت: اگر اصالت و ارزش تاریخی آن مشخص شود میراث آن را ثبت خواهد کرد در غیر این صورت سازمان میراث فرهنگی وظیفه‌ای در قبال آن ندارد. بر طبق شرح وظایف سازمان میراث فرهنگی، خانه‌هایی که دارای ارزش و پیشینه تاریخی هستند در فهرست آثار ملی قرار می‌گیرند و سازمان در قبال آن مسئولیت دارد. 

 

شبان در مجلات قدیمی 

جست و جو بالاخره نتیجه داد، شبان در یک مجله قدیمی محلی در گیلان پیدا شد. مجله‌ای به نام گیله‌وار، مجله‌ای به زبان گیلکی و فارسی، منتشر شده در آذر سال ۸۲. در این مجله داستان زندگی میرزا یوسف خام شفتی (شبان) تمام و کمال نوشته شده: او فرزند حاجت بیگ یکی از ملاکین گیلان بود که در سال ۱۲۹۰ هجری قمری در رشت متولد شد. تحصیلات ابتدایی خود را در مدارس قدیمه رشت گذراند و در مدرسه حاج حسن با میرزا کوچک خان هم دوره بود. صرف و نحو، بیان و منطق را در حوزه‌های علمیه رشت گذراند. مردی باهوش و مدبر و معاشرتی و سیاستمدار بود. وی حکومت شفت و فومنات را داشت. خانه‌اش در رشت در محله چهل تن روبه‌روی بیمارستان دکتر فِرِم مامن کسانی بود که دعوای ملکی داشتند. مرکز قشون و اسلحه خانه ولی در شالما شفت بود و نیز خانه‌ای در نصیر محله شفت داشت که اغلب هفته‌ای دور روز را در آنجا می‌گذرانید و به کار مردم می‌پرداخت. خانه ییلاقی زیبایش را در بنگی صفا ماسوله به شهردار ماسوله هدیه کرد. جاده رشت به شفت از راه جیرده و شفت به شالما به همت وی ساخته شد. در آدینه هر هفته نویسندگان و دانشمندان و بزرگان شهر و نیر مهمانانی از تهران در خانه‌اش در رشت جمع می شدند. شبان در ترویج و پرورش ابریشم و صدور آن به خارج دست داشت و از این راه برای مردم گیلان، تهران و کاشان کار و درآمد فراهم می‌کرد. کسانی که از ظلم و ستم اطرافیان به یوسف خان شبان پناه بردند و کسانی که از محبت او بهره‌مند شدند نام فامیل خود را شبان دوست گذاشتند که این اشخاص و فرزندانشان هنوز بدین نام در گیلان و تهران ساکن هستند. 

 

گرچه اطلاعات به جای مانده از شبان نشان می‌دهد که این خانه می‌تواند برای شهروندان فومن ارزشمند باشد اما باید دید که آیا این اطلاعات به جای مانده آن قدر محکم است تا دلیلی برای ثبت ملی و جلوگیری از تخریب خانه شبان باشد؟

 

ebtekarnews.com
  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش