جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۶:۳۹ - ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۴۷۸۷
میراث فرهنگی و صنایع دستی

زخم ادامه دار داربست ها بر نقش جهان

میدان نقش جهان اصفهان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
آفتاب آرام آرام پرمی‌کشد و شب آغاز می‌شود، آخرین شب‌های تابستانی میدان نقش جهان با نورها، صداها و برگزاری مراسم مذهبی در مسجد امام (ره) همراه است؛ مراسم عزاداری که به حرمت امام حسین(ع) در این میدان برگزار می شود باید حافظ حرمت اصیل ترین مسجد با هنر ایرانی اسلامی نیز باشد.

به گزارش ایمنا، در شب‌های خوش آب و هوای آخر تابستان، میدان نقش جهان شلوغ ترین ایام را پشت سر می‌گذارد. با فروکش کردن آفتاب تند شهریور مردم زیادی از جمله مسافران وارد میدان جهانی می‌شوند، اما این میدان در ایام محرم مهمانانی دیگری نیز دارد. مهمانانی از جنس عزاداران حسینی که مانند سال های گذشته در مسجد امام اصفهان مراسم مذهبی خود را برگزار می‌کنند.

با آغاز شب این تنها صداها و نورها نیستند که توجه را جلب می‌کند، بلکه اتفاق عجیب دیگری نیز در میدان رخ می‌دهد. خودروهایی که سال‌ها است با میدان غریبه‌اند و رنگ سنگ فرش های آن را ندیده‌اند ناگهان در میدان ظهور می کنند. برای رسیدن به مسجد نیز باید از میان خودروهای پارک شده دور تا دور میدان عبور کرد، این صحنه باعث تعجب بسیاری از افراد حاضر در میدان شده است.

کمی جلوتر نزدیک مسجد امام وضعیت کمی نابه سامان به نظر می‌رسد، اینجا کنار مسجدی که سال ها درد داربست ها را به جان خریده است، نورهای پرقدرت و پروژکتورهای قوی نگاه را به خود جلب می کند و بلندگوها با صدایی بلند و رسا در مرکزی از آثار تاریخی صدا را انعکاس می دهد.

در ورودی مسجد بسته است و همین مسئله گردشگران را گیج می کند. خیمه بزرگی در میان مسجد برپا است و هرکسی حق ورود به مسجد ثبت جهانی شده را ندارد. حتی در ساعات اولیه روز و عصر نیز باجه بلیت فروشی این محل بسته است.

از دور، داربست های بزرگی که بر بدنه مسجد سنگینی می کند را می توان دید. کمی آن طرف تر نیز بنرها و پارچه های مختلف از دیوارها آویزان شده و با دقت در محل وصل شدن آن‌ها، آسیب به بدنه مسجد قابل مشاهده است. کاشی‌های معرق این مسجد که حاصل تلاش صنعتگران بزرگی بوده در بی امنیتی کامل به سر می‌برند.

برپایی همزمان خیمه و کارگاه مرمتی در کنار داربست‌های گوناگون، صورت زیبا و رنگارنگ مسجد را به حالتی بدقواره و ناهمگون تبدیل کرده که بیشتر از اتفاقات دیگر ذوق دوستداران میراث را کور می‌کند، یکی از گوشواره‌های مسجد تبدیل به انباری از نخاله و زباله شده است. حال کاشی های فیروزه ای مسجد امام اصفهان خوب نیست، امروز نقش داربست‌ها و رفت و آمدهای بی‌شمار بر تن این مسجد مقدس و تاریخی خط انداخته است.

برگزار کنندگان ناگزیر به استفاده از داربست هستند

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در گفت‌وگو با ایمنا در خصوص وضعیت فعلی میدان نقش جهان در این شب ها می‌گوید: مساجد بهره‌برداران مختلفی دارد، ثبت ملی یا جهانی مساجد مانعی برای برگزاری مراسم مذهبی در آن‌ها نیست و این مراسم در قالب‌های مختلفی همچون نماز، دعا، اعتکاف و عزاداری اجرا می‌شود. با این وجود در بحث‌های حفاظتی، ضوابطی برای آثار ثبت شده در فهرست میراث ملی و جهانی وجود دارد که بهره‌برداران موظف به رعایت آن هستند؛ این بهره‌برداری باید به گونه‌ای باشد که کوچکترین آسیبی به بنا تحمیل نشود.

فریدون الهیاری با اشاره به مراسم برگزار شده در مسجد امام اصفهان اظهار می‌کند: مراسم مذهبی سال‌ها است که در مسجد امام برگزار و سال جاری حداقل بیستمین سالی است که مراسمی با چنین ابعادی در مسجد امام برپا می‌شود. در سال‌های گذشته نماز جمعه نیز در این مسجد برگزار می‌شد، ضمن اینکه همچنان برنامه‌های دیگری همچون اعتکاف در مسجد امام(ره) برپا می‌شود.

وی می‌افزاید: کالبد مسجد برای این حجم از مراسم پاسخ‌گو نیست، به همین دلیل برگزار کنندگان ناگزیر هستند که برای برپایی مراسم بلندگوها، داربست‌ها و خیمه‌هایی در مسجد برپا کنند. این اتفاق سال‌ها در برپایی نماز جمعه نیز وجود داشت.

منزل شخصی نیز استهلاک دارد

الهیاری با بیان این نکته که "با برگزاری مراسم‌ مذهبی در اماکن مذهبی مخالف نیستیم چراکه این مراسم بخشی از هویت این اماکن است، اما باید شرایط نیز شناخته و ملاحضاتی صورت پذیرد" تاکید می‌کند: در سال‌های اخیر تلاش بر این بوده تا با هیئت امنا و هیئت مذهبی برگزار کننده مراسم در مسجد امام مکاتباتی صورت گیرد. در این مکاتبات تمام ملاحظات و نقطه نظرات کارشناسان میراث فرهنگی در مواردی چون نصب داربست و... ابلاغ می‌شود و در ادامه نظارت‌های لازم نیز صورت می‌پذیرد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان ادامه می‌دهد: آن چیزی که مشخص است همکاری هیئت امنا این هیئت مذهبی در سال‌های گذشته بوده و ضوابط میراثی را به خوبی رعایت کردند. تا کنون گزارشی مبنی بر ریزش کاشی و یا امثال آن نداشته‌ایم.

وی خاطرنشان می کند: گاه ممکن است کارگر و فردی این ضوابط را رعایت نکرده که تذکرات لازم سریعا به او داده می‌شود. بارگذاری‌های فراتر از کشش و ظرفیت و حتی استفاده ساده از این بناها استهلاک دارد. انسان زمانی که از منزلی شخصی نیز استفاده می‌کند استهلاک خاص خود را دارد، درباره استهلاکاتی که قابل مرمت باشد حساسیتی وجود ندارد؛ اما اگر آسیب‌ها به گونه‌ای باشد که به بنا و هویت تاریخی آن آسیب جدی و غیرقابل جبران بزند، خلاف قانون است.

الهیاری با بیان اینکه "هرچه بارگذاری‌ها روی محل کمتر باشد، استهلاک را کاهش می‌دهد و بهتر است" تصریح می‌کند: این هیئت ها درخواست دارند که در میدان نقش جهان برنامه‌ای داشته باشند. این مسجد نیز مسجدی تاریخی است و با برگزاری مراسم، اگر اخلالی در مجموعه و بنا اشکالی ایجاد نکند مخالف نیستیم. برگزار نشدن مراسم مذهبی در مساجد تاریخی نه شدنی است و نه با هویت تاریخی این محل‌ها هماهنگی دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان درباره ورود خودورها به میدان نقش جهان می‌گوید: کنترل گیت‌های ورودی میدان نقش حهان در اختیار میراث فرهنگی نیست.

حرمت میدان و عزاداری را حفظ کنید

سال ها پیش نقش در نقش گره خورد تا میدانی به وسعت نقش جهان پدید آید؛ این میدان توسط شاهان صفوی که خود از علمداران و عزاداران امام حسین(ع) بودند بنا شد و در آن مهم‌ترین مساجد ایران قرار گرفت. اهمیت این میدان در معماری ایرانی اسلامی بر کسی پوشیده نیست و برای حفظ این میراث مهم باید حساسیت زیادی به خرج داد، حساسیتی که در میان داربست‌ها محو می شود.

میدان نقش جهان اصفهان شاخص‌ترین و شناخته شده ترین اثر تاریخی ایران در بین جهان است، این شاهکار معماری ایرانی اسلامی معرف فرهنگ، هنر و معماری این مرز و بوم است. میدان نقش جهان اصفهان مهم‌ترین عنصر در نشان دادن فرهنگ و هنر ایرانی اسلامی در ایران شیعه یعنی از دوران صفویان به بعد است و با حفظ حرمت آن، حرمت عزاداران و عزاخانه حسینی نیز حفظ می‌شود.

برخورد با میراث جهانی، نباید مانند برخورد ما با خانه‌ای شخصی و مسکونی باشد. متولیان میراث جهانی اجاره نشینانی نیستند که صحبت از استهلاک وارد بر منازل کنند، بلکه حافظان میراث‌ ملموس یک تمدن هستند و رسالتی مهم بر دوش دارند.

  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش