جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۱۸ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۲۰۰۷۳۶
میراث فرهنگی و صنایع دستی

جست وجو برای رمزگشایی از نام کاشانک، این آبادی قدیمی شمیران

اینجا کاشانه «انیس‌الدوله» نبود

علیرضا زمانی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
به جز همین چند کوچه و خیابان اطراف میدان کاشانک، امروز دیگر خبری از کوچه‌باغ‌ها و معابر باصفای آن آبادی قدیمی نیست.‌ روزگاری که به جای برج‌ها و آپارتمان‌هایی که امروز خیابان‌ها و معابر محله را تسخیر کرده‌اند، کاشانک پر بود از درختان پرشمار و کوچه‌باغ‌های دلگشا.

به گزارش همشهری آنلاین، در جست وجو برای دلیل نامگذاری کاشانک به روایت‌هایی ضد و نقیض می‌رسیم. اگرچه برخی از اهالی معتقدند نام کاشانک به ماجرای تصمیم ناصرالدین‌شاه برای اعطای زمین‌های این روستا به همسرش، انیس‌الدوله مربوط است. اما برخی نیز با  رد سندیت این ماجرا به روایت‌های دیگری اشاره می‌کنند. درباره علت نامگذاری محله کاشانک با اهالی قدیمی این محله و «علیرضا زمانی» تهران‌شناس گفت وگو کرده ایم.

روایت اهالی از نامگذاری کاشانک

درباره علت نامگذاری برخی آبادی‌ها و روستاهای قدیمی شمیران روایت‌های مختلفی وجود دارد. روایت‌هایی که گاهی سینه به سینه و به صورت شفاهی میان شمیرانی‌ها نقل شده و گاهی نیز در منابع مکتوب به آن اشاره شده است. محله کاشانک امروزی که روزگاری یک آبادی خوش آب و هوا در شرق شمیران بود یکی از همان محله‌هایی است که روایت‌های متفاوتی از علت نامگذاری آن شنیده می‌شود. «امیرمهدی امینیان» یکی از اهالی قدیمی این محله به روایت رایجی که میان اهالی کاشانک برای علت نامگذاری این آبادی قدیمی شمیران وجود دارد می‌پردازد:« شنیده‌ایم از آنجایی که کاشانک آب و هوایی خوش و چشمه‌سارهایی زیبا داشت به پاتوق ناصرالدین‌شاه قاجار تبدیل شده بود. وقتی انیس‌الدوله، همسر ناصرالدین شاه زمین‌های کاشان را از او طلب کرد شاه که گذرش به کاشانک افتاده بود به جای املاک شهر کاشان، زمین‌های کاشانک را به او هدیه داد.» امینیان از روایت دیگری هم که میان اهالی رایج است می‌گوید:« عده‌ای هم می‌گویند چون چشمه‌ها و باغ‌های کاشانک شباهت زیادی به چشمه‌ها و باغ‌های کاشان داشت نام کاشانک به معنای کاشان کوچک برای این آبادی انتخاب شد.»

علیرضا زمانی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

از کاشانک منطقه یک تا کاشانک منطقه ۱۹

زمانی، تهران‌شناس می‌گوید: «برخی معتقدند که وقتی انیس‌الدوله حکومت کاشان را از ناصرالدین‌شاه طلب می‌کند، شاه قاجار به جای حکومت کاشان، زمین‌های کاشانک فعلی را که یک آبادی خوش آب و هوا در شرق شمیران بود به انیس‌الدوله می‌بخشد. این گروه همین ماجرا را علت نامگذاری کاشانک دانسته‌اند. اما در بررسی صحت این روایت باید به باغ‌های کوچک شمیران که برخلاف آبادی‌های قدیمی این منطقه به تدریج به روستا تبدیل شده‌اند اشاره کنیم. به عنوان مثال در شمیران، آبادی‌های آجودانیه، اقدسیه و... در آغاز باغ‌های کوچکی بوده‌اند که مالک شخصی داشته و پس از تبدیل شدن به یک آبادی کوچک به نام مالک زمین‌ها نامگذاری شده‌اند. اما این ماجرا در مورد روستای کاشانک منطقه یک که قدمت زیادی دارد صدق نمی‌کند.» زمانی برای اثبات این مدعا به روستاهای جنوب تهران و آبادی کاشانک در حریم منطقه ۱۹ اشاره می‌کند:« برخلاف بیشتر آبادی‌های قدیمی شمیران، بسیاری از آبادی‌های جنوب در گذشته مالک مشخص داشته و نام‌شان هم از نام مالک گرفته شده است. یکی از این آبادی‌ها روستای کاشانک در محدوده فعلی حریم منطقه ۱۹ است. زمین‌های این روستا و آبادی‌های مشابه آن در بلوک غار ری از املاک خالصه که در اختیار حکومت وقت بود محسوب می‌شد. این املاک در دوره‌ای به افراد حقیقی فروخته و آن آبادی نیز به نام همان مالک شناخته می‌شد.» زمانی ماجرای انیس‌الدوله و نامگذاری  روستای کاشانک را به آبادی کاشانک حریم منطقه ۱۹ مرتبط می‌داند و می‌گوید:«مالک زمین‌های روستای کاشانک در حریم منطقه ۱۹ فعلی، انیس الدوله بود. در واقع روایتی که میان اهالی کاشانک منطقه یک رایج شده است به روستای کاشانک جنوب تهران تعلق دارد. هنوز هم در وقف‌نامه‌های موجود از روستای کاشانک حریم منطقه ۱۹ نام انیس‌الدوله دیده می‌شود. موقوفاتی که عواید آن باید برای روشنایی حرم عتبات عالیات هزینه شود. این درحالی است که در اسناد کاشانک منطقه یک اثری از نام انیس‌الدوله وجود ندارد.»

علیرضا زمانی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

آبادی کاشانه‌های کوچک

با رد ماجرای انیس‌الدوله و زمین‌های کاشانک شمیران، برای جست وجوی دلیل نامگذاری کاشانک باید بررسی‌های دقیق‌تری انجام شود. زمانی می‌گوید:« درباره علت نامگذاری آبادی‌های شمیران روایت‌های مختلفی وجود دارد. گاهی این روایت‌ها شفاهی نقل شده و لازم است درباره سندیت آنها تحقیقات و بررسی‌های بیشتری انجام شود. روایت‌هایی که اگرچه برخی از آنها به حقیقت نزدیک هستند اما برخی دیگر نیاز به بررسی بیشتر دارند. اکنون که روشن شد ماجرای انیس‌الدوله و زمین‌های کاشانک به آبادی کاشانک جنوب تهران تعلق دارد باید برای فهمیدن علت نامگذاری آبادی کاشانک شمیران به دنبال دلایل دیگر باشیم. به عنوان مثال روایت دیگری هست که نام این آبادی قدیمی از واژه‌های کاشانه یا کاشانه کوچک گرفته شده است. البته سندیت این مورد هم مثل وجود هرگونه ارتباط میان روستای کاشانک با شهر کاشان قطعی نیست و نیاز به بررسی دارد.»

  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش