پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۱۶ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۷۳۱۸
فرهنگ و رسانه

چگونه رسانه‌های سنتی مغلوب واتس‌اپ و تلگرام شدند

اپلیکیشن‌های پیام‌رسان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

 شرایط در عرصه خبررسانی تغییر کرده است و مردم بجز روزنامه و تلویزیون، شبکه‌های اجتماعی از جمله فیس‌بوک و توئیتر را هم به‌عنوان منبع خبری قابل اطمینان پذیرفته‌اند و اخباری که از این طریق دریافت می‌کنند را با اپلیکیشن‌های پیام‌رسان نظیر واتس‌اپ و تلگرام به اشتراک می‌گذارند. این اتفاق در بسیاری از نقاط جهان نظیر هند، چین، برزیل، ونزوئلا و... باعث شده است تعداد مخاطبان خبری در برنامه‌های موبایلی پیام‌رسان از تعداد مخاطبان رسانه‌های سنتی بیشتر شود تا صاحبان رسانه مشکلات جدید را پیش روی خود ببینند.

 

دانشگاه آکسفورد به کمک مؤسسه رویترز بتازگی مطالعه‌ای را با عنوان «تحلیل وضعیت رسانه‌ها و پیام‌رسان‌ها» به انجام رساند و طی آن مشخص شد اگرچه در سال‌های اخیر اخبار جعلی به سمت مخاطبان هجوم آورده‌اند، ولی شبکه‌های جایگزین نظیر واتس‌اپ توانسته‌اند جای خود را بین مردم باز کنند. این ابزارها به مردم امکان می‌دهند در مورد خبر مورد نظر خود در فضای مجازی گفت‌وگو کنند و بدون هرگونه هزینه به‌صورت لحظه به لحظه در جریان همه اتفاقات قرار بگیرند.

 

رسانه‌ای به وسعت اپلیکیشن

بسیاری از صاحبان رسانه به اهمیت اپلیکیشن‌های پیام‌رسان پی برده‌اند و همین مسأله باعث شده است این روزها اکثر روزنامه‌ها و خبرگزاری‌ها یک کانال رسمی در واتس‌اپ و تلگرام داشته باشند. مؤسسه رویترز برای آنکه بتواند عکس‌العمل مردم در مقابل دنیای رسانه را بهتر تحلیل کند، بررسی خود را روی ۷۴ هزار مخاطب رسانه‌ای در ۳۷ کشور مختلف انجام داد و در پایان آن مشخص شد استفاده‌ از ابزارهایی نظیر واتس‌اپ، تلگرام، وی‌چت، وایبر و... در مناطق مختلف جهان نسبت به سال ۲۰۱۶ میلادی رشد ۳۰۰ درصدی را تجربه کرده است و در بسیاری از کشورها تعداد مشترکان ابزارهای پیام‌رسان از تعداد کاربران آنها در پلتفرم‌هایی نظیر توئیتر و اینستاگرام هم بیشتر شده است.

 

در این میان گفته شد برای برخی کشورها نظیر مالزی و ترکیه که سانسورهای دولتی برای انتشار اخبار در آنها مشاهده می‌شود، اپلیکیشن‌های پیام‌رسان با قابلیت رمزگذاری داده‌ها این فضا را فراهم کرده‌اند تا کاربران برای عرضه گسترده اخبار مورد نظر خود احساس امنیت بیشتری داشته باشند.

 

بررسی جدید نشان داد در حالی که ۴۲ درصد مردم در سال ۲۰۱۶ اخبار مورد نظر خود را از فیس‌بوک دریافت می‌کردند، این رقم هم‌اکنون به ۳۶ درصد رسیده است. در مقابل سه سال قبل ۲۸ درصد مردم دنیا اپلیکیشن‌های پیام‌رسان را منبع قابل انتشار اخبار می‌دانستند و هم‌اکنون ۶۳ درصد آنها اپلیکیشن‌های پیام‌رسان را در قالب ابزار کاربردی و مطمئن رسانه‌ای به کار می‌گیرند.

 

«راسموس کلیس نیلسون» مدیر این بررسی توضیح داد رسانه‌های سنتی و بزرگ با یک مسأله جدی به‌ نام «بحران جلب اعتماد طولانی مدت» مواجه شده‌اند و در مقابل ابزارهای پیام‌رسان با وجود انتشار اخبار جعلی کمتر این مشکل را گریبانگیر خود می‌بینند. در کشورهایی که سانسور اطلاعاتی و فیلتر اخبار وجود دارد اعتماد مردم به رسانه‌ها کمتر شده است و در عوض تکیه مردم به دریافت اخبار از طریق اپلیکیشن های پیام‌رسان افزایش یافته است.

 

در بریتانیا که ادعای آزادی بیان دارد شرایط مشابهی پیش می‌رود و بررسی جدید نشان داده است محبوبیت واتس‌اپ در این منطقه با خبرگزاری رسمی آن یعنی بی‌بی‌سی برابری می‌کند و روزنامه گاردین چاپ لندن هم خود را دچار مشکل مشابه می‌بیند.

 

پیام‌رسان‌های جهانی

محبوبیت اپلیکیشن‌های پیام‌رسان بسرعت در حال افزایش است و واتس‌اپ با بیش از یک میلیارد مشترک فعال، پرطرفدارترین ابزار موبایلی در این حوزه محسوب می‌شود و کاربران آن روزانه بیش از ۷۵ میلیارد پیام را به یکدیگر ارسال می‌کنند که نزدیک به نیمی از این پیام‌ها را اخبار تشکیل می‌دهند. براساس آخرین گزارش‌های رسمی همچنین اعلام شد کاربران واتس‌اپ هر ۲۴ ساعت بیش از ۲ میلیارد دقیقه تماس صوتی و تصویری برقرار می‌کنند و نیم میلیارد نفر از کاربران این اپلیکیشن در بخش ویژه آن موسوم به «استاتوس» اخبار و اطلاعات مورد نظر خود را برای ۲۴ ساعت به‌صورت عمومی برای همگان ارائه می‌دهند.

 

تلگرام ابزار محبوب دیگری است که در این زمینه مورد استفاده قرار می‌گیرد و روزانه بیش از ۲۰۰ میلیون کاربر جهانی از آن استفاده می‌کنند. این افراد هر روز حدود ۱۵ میلیارد پیام را بین هم رد و بدل می‌کنند و با این توضیح گفته می‌شود هر کاربر تلگرام به طور میانگین روزی ۱۵۰ پیام می‌فرستد. این ابزار موبایلی که از زمان تولد آن حدود شش سال می‌گذرد فضایی را برای مردم ایجاد کرده است که بیش از ۶۰ درصد پیام‌های رد و بدل شده در آن را اخبار و اطلاعاتی از این دست تشکیل می‌دهند.

 

این اپلیکیشن‌های پیام‌رسان به قدری بین مردم نفوذ کرده‌اند که گفته می‌شود اواخر سال ۲۰۱۸ میلادی «ژایر بولسونارو» به کمک واتس‌اپ توانست بر مسند قدرت بنشیند و به‌عنوان رئیس جمهوری بعدی برزیل معرفی شود. او برای پیروزی در انتخابات میلیون‌ها دلار برای ارسال پیام‌های هدفمند در اپلیکیشن‌ واتس‌اپ هزینه کرد و پیش از برگزاری دور دوم انتخابات موج گسترده‌ای مبنی بر پیروزی بولسونارو در واتس‌اپ منتشر شد و همین اتفاق نتیجه انتخابات را تغییر داد.

 

اوایل سال ۲۰۱۹ میلادی نیز در ونزوئلا شماری از فرماندهان ارتش با رهبری «خوان گوایدو» رئیس مجلس ملی و رهبر مخالفان با انتشار پیام‌هایی در واتس‌اپ فراخوان مردم به خیزش علیه دولت «نیکلاس مادورو» را منتشر کردند و طولی نکشید که مخالفت‌های مردم به کمک همین ابزار پیام‌رسان گسترش یافت تا رئیس جمهوری ونزوئلا خود را در یک بحران کاملاً جدی مشاهده کند.

 

این اتفاقات نشان داد پیام‌رسان‌های موبایلی تا چه اندازه بین مردم محبوب شده‌اند و در برخی مناطق جهان قدرت نفوذ آنها حتی از رسانه‌های قدیمی و سنتی هم بیشتر شده است.

 

میثم لطفی

 

 

iran-newspaper.com
  • 10
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
تلگرام ساعت چت آزاد میشه???
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش