
اقداماتی که پس از ترک انواع مواد مخدر به دلیل لغزش و بازگشت فرد به طول دوران مصرف وجود دارد، از اهمیتی قابل توجه ای برای کادر درمان، فرد و خانواده مصرف کننده وجود دارد. از این رو برای مشخص نمودن اهمیت این موضوع، به بررسی و معرفی اقدامات موردنیاز پس از ترک انواع مواد مخدر خواهیم پرداخت.
چرا اقدامات پس از ترک اعتیاد بسیار مهم است؟
پروسه طولانی ترک اعتیاد همواره طاقت فرسا، هزینه بر و زمان بر خواهد بود که عبور از این مرحله اثرات و فشار های مختلفی را برای فرد و خانواده وی به همراه خواهد داشت. از این رو پس بازگشت به طول دوران مصرف تمامی زحمات کادر پزشکی و فشار های ناشی از طول دوره درمان را برای فرد و خانواده عملا بی ثمر می گذارد و حتی شرایط روانی فرد مصرف کننده بسیار حادتر نسبت به قبل خواهد بود.
بار ها دیده شده است که افرادی که به صورت جدی و مسمم بر تصمیم خود برای ترک اعتیاد بوده اند، پس از گذشت این بازه زمانی مجدد مصرف ماده مخدر را شروع نموده اند، از این رو اهمیت اقدامات پس از ترک برای خانواده و فرد بسیار مهم تلقی می شود و تمامی افراد در ارتباط با فرد معتاد و همچنین کلینیک، باید وظایف و اقدامات خاص خود را به منظور عدم لغزش فرد به درستی انجام دهند.
آیا بازگشت به طول دوران مصرف، پس از ترک وجود دارد؟
بله، طبق بررسی ها و مطالعات انجام شده، نرخ برگشت به اعتیاد در میان بزرگسالان و نوجوانانی که درمان بازپروری آن ها با موفقیت به اتمام رسیده است، بسیار بالاست و نرخ بازگشت آن به ۸۰ درصد می رسد.
از این رو اقدامات لازم به منظور جلوگیری از برگشت به اعتیاد، همچنین استفاده از جدید ترین روش ها برای درمان کمک زیادی به روند درمان می کند.
بیماران بعد از انجام سم زدایی فوق سریع UROD نیز باید برای مدت زمان مشخص شده توسط درمانگران اقدام به مصرف داروی ضد مخدر نالتروکسان کنند که این مدت زمان مصرف به پارامترهای مختلفی همچون نوع مخدر مصرفی و دوز مصرف بستگی دارد که بسته به عوامل گفته شده مدت زمان مصرف می تواند بسیار متغیر باشد. مصرف نالتروکسان باعث پاکسازی گیرنده های مغزی می شود و کمک فراوانی به پروسه سم زدایی می کند و همانند فیزیوتراپی مانع از اتصال مخدرها بر گیرنده های مغز می شود.
مراقبتهای پس از ترک اعتیاد
برنامه ریزی و پیاده سازی اقدامات پس از ترک اعتیاد، بسیار مهم است و باید با بررسی تخصصی و شاخصه های مناسب فرد، انجام شود. این مراقبه ها می تواند تاثیر بسیار مثبت و موثری در جلوگیری از بازگشت فرد به طول دوران مصرف داشته باشد. از این رو این مراقبه ها به شرح زیر است:
♦ درک صحیح شدت عارضه
♦ شناسایی موانع احتمالی که بر سر راه درمان موفقیتآمیز قرار دارد.
♦ زمان و مکان ویزیتها و جلسات پس از درمان بستری
♦ تهیه یک برنامه خود مدیریتی واقعبینانه و پایدار
♦ برنامه محافظتی برای مراقبت از بیماران در صورت مواجهه با محرکها
♦ برنامهریزی برای ملاقاتهای گروهی در صورت عود علائم
که ایجاد یک برنامه ریزی دقیق و صحیح تحت تاثیر عوامل مختلفی از نظر سن، شرایط روانی، جسمی و سایر موارد دیگر است. زمینه ساز موفقیت در اجرای سریع این اقدامات تنها و تنها توسط روانپزشک و روانشناس مجموعه انجام می شود. نکته قابل توجه این است که اقدامات لازم به این منظور در اصل ماجرا یکسان است اما جزئیات متفاوتی در اجرای آن وجود دارد که با بررسی شخص با شخص دیگر متفاوت است.
چه زمانی بهتر است از برنامه های مراقبتی استفاده کنیم؟
برنامه های مراقبتی پس از طول دوران درمان را می توان پس از بهبودی کامل و با شروع برخی از فعالیت های کاری، تحصیلی و سایر موارد دیگر شروع کرد اما توصیه ما این است که به سرعت و پس از اتمام طول درمان، از سر گرفته شود.
انواع برنامههای مراقبتی بعد از ترک اعتیاد
اجرای برنامه های مراقبتی پس از ترک اعتیاد دسته بندی های متنوع ای را پوشش می دهد که متناسب با نیاز هر بیمار از انواع این برنامه ها استفاده می شود. این روش ها عموما برای حفظ ارتباط و جلوگیری از بازگشت به طول دوران مصرف، پیشبینی شده اند. انواع روش های مراقبتی به شرح زیر است:
♦ مشاوره مستمر
غالبا افرادی که به دنبال ترک انواع مواد مخدر و اعتیادآور هستند در مراکز درمانی و کلینیک های تخصصی ترک اعتیاد بستری می شوند و به دور از هیاهو و استرس های زندگی، فعالیت درمانی خود را آغاز می کنند. بیمار تحت کنترل زیر نظر پزشک و پرستار متخصص به صورت شبانه روزی تحت درمان قرار می گیرد و می تواند با تمرکز بهتری بر روی فرایند های ترک و بهبود آن، توجه کند. از این رو متخصصان به بیماران خود توصیه می کنند که در صورت اتمام طول درمان، از مشاوره های مستر و دائمی با روانشناس خود غافل نشوند و جلسات مشاوره ای خود را در قالب جلسات مستمر در کلینیک انجام دهند. در کلینیک طلوعی دوباره زیر نظر روانشناسان متخصص در این زمینه می توانید درمان خود را شروع کنید.
♦ گروه درمانی
گروه درمانی یکی از روش های موثر در درمان اعتیاد و مشکلات ناشی از آن است. مدتی است که متخصصان با گروه درمانی بیمارانی که دچار اعتیاد شده اند، مشکلات روحی و روانی آن ها را به بهترین شکل ممکن درمان می کنند. تشکیل و شرکت در این جلسات به صورت مستمر می تواند نتایج خیره کننده ای را در بر داشته باشد.

♦ رفتار درمانی شناختی (CBT)
از دیگر اقداماتی که باید بعد از ترک انواع مواد مخدر انجام داد، شرکت در جلسات رفتار درمانی شناختی یا CBT است. در این روش با توجه به رفتارهای اعتیادآور، زمینه ساز بروز آن ها به صورت کامل مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد و با شناخت رفتار های ناسالم به منظور جایگزین آن ها با رفتار های سالمتر فرد می تواند تجربه بهتری را کسب کند و از بازگشت به شرایط مصرف با درمان ریشه ای رفتارهای مخرب، در امان باشد.
♦ خانواده درمانی
نقش خانواده در طول دوره درمان و پس از آن بسیار مهم است. متاسفانه خانواده ها با دیدگاه های رایج و نامطلوبی که در جامعه باب است، بیش از هر فرد دیگری شرایط بازگشت به طول دوران مصرف را برای فرد بیمار مهیا می کنند اما با استفاده از روش ها و جلسات خانواده درمانی این موضوع قابل بررسی و درمان است.
خانواده درمانی کمک قابل توجه ای به اختلافات، بهبود روابط و ایجاد عادات رفتاری سالمتر می کند و می تواند شرایط مناسب تری را برای فرد بیمار به همراه داشته باشد.
جمع بندی:
اقداماتی که باید بعد از ترک انواع مواد مخدر انجام داد به منظور عدم بازگشت فرد به طول دوران مصرف، بسیار مهم است و باید تمامی نکات و اقداماتی که در این بخش به معرفی آن پرداختیم مو به مو و با دقت بسیار بالایی انجام شود تا پروسه ترک اعتیاد برای همیشه جایگاه خود را به یک زندگی سالم و ایده آل بدهد.
- 15
- 2