پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۲۹ - ۰۶ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۱۴۲۷
مشاوره پزشکی

راه‌های مهار عارضه خطرناک « آپنه خواب»

آپنه خواب,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

«آپنه خواب» یکی از مشکلاتی است که باعث می‌شود مبتلایان بدون آنکه خودشان متوجه باشند، در طول خواب چندین بار دچار توقف و ایست تنفسی شوند. گاهی نشانه‌های ابتلا به این بیماری خیلی مشهود نیست اما گاهی هم برخی از عوارض بیماری مانند خروپف آنقدر ناراحت‌کننده است که امکان خواب آرام را از اطرافیان و اعضای خانواده فرد مبتلا می‌گیرد. حقیقت این است که مطالعات ثابت کرده، این عارضه می‌تواند عواقب خطرناکی به‌همراه داشته باشد، از این‌رو نباید از کنار آن به‌راحتی گذشت.

 

دکتر مهدی خواجوی در گفت‌و‌گو با «ایران» به تشریح آپنه خواب پرداخته و می‌گوید: آپنه خواب به معنی ایست تنفسی و قطع شدن تنفس برای چند لحظه در هنگام خواب است. این اختلال مزمن خطرناک باعث می‌شود تنفس فرد مبتلا در طول شب بارها و بارها متوقف شود، در چنین شرایطی او نه تنها به وضعیت خواب عمیق نخواهد رسید و دچار مشکلات ناشی از خواب سبک می‌شود بلکه بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته قرار خواهد گرفت.

 

رئیس انجمن گوش و حلق و بینی ایران در ادامه با اشاره به علل بروز این عارضه می‌افزاید: این عارضه گاهی به‌دلیل اختلال در عملکرد بخشی از مغز که مسئولیت کنترل تنفس را به عهده دارد، پیش می‌آید. در این نوع از آپنه که به آن آپنه مرکزی گفته می‌شود مغز وظایف خود را در کنترل دیافراگم یا عضلات قفسه سینه به‌درستی انجام نمی‌دهد به همین دلیل تنفس فرد برای مدت زمان کوتاهی متوقف می‌شود.

 

وی ادامه می‌دهد: گاهی هم مغز وظیفه خود را به‌درستی انجام می‌دهد اما انسداد در مسیر هوایی و راه تنفسی به قطع شدن تنفس منجر می‌شود که به آن آپنه انسدادی گفته می‌شود. البته در برخی مواقع هم، آپنه انسدادی و مرکزی باهم اتفاق می‌افتد، این مشکل بیشتر در سنین بالا و به‌دنبال برخی بیماری‌ها مانند سکته‌های مغزی دیده می‌شود.

 

به‌گفته این جراح سر و گردن، خوشبختانه اطراف مسیر هوایی بدن انسان در بسیاری از قسمت‌ها با بافت‌های سفت مانند غضروف پوشیده شده است تا امکان انسداد وجود نداشته باشد. اما در برخی قسمت‌ها مانند پشت حلق، کام، زبان کوچک، لوزه‌ها و همچنین دیواره حنجره در حلق تحتانی، نرمی بافت‌ها و افتادن آنها روی هم شرایط انسداد مسیر جریان هوا را فراهم می‌کنند. شاخک‌های بزرگ بینی و پولیپ بینی هم دلیل دیگری برای ایجاد وقفه‌های تنفسی محسوب می‌شود.

 

دکتر خواجوی معتقد است: همه افراد ممکن است دچار آپنه‌های کوتاه شوند اما اگر زمان انسداد طولانی شود و تعداد وقفه‌های تنفسی بیشتر از حد معمول باشد، آپنه بیمار گونه اتفاق افتاده است که می‌تواند عوارض خطرناکی به همراه داشته باشد.

 

وی در خصوص عوارض این بیماری می‌گوید: خواب آلودگی و خستگی در طول روز یکی از عوارض آپنه‌های تنفسی است، زیرا هنگامی که جریان تنفس قطع می‌شود، سطح اکسیژن خون کاهش می‌یابد. در چنین شرایطی بدن سعی می‌کند از خواب عمیق خارج شده به سطح هوشیار بازگردد تا با تنفس عادی کمبود اکسیژن را جبران کند.شخصی که خواب عمیق نداشته باشد در طول روز خسته و خواب آلوده خواهد بود.

 

در برخی مواقع هم در جریان ایست تنفسی، اکسیژن خون به اندازه‌ای کاهش می‌یابد که به اختلال خونرسانی و سکته‌های قلبی و حتی مرگ ناگهانی در خواب منجر می‌شود. نارسایی قلبی، فشار خون بالا، اختلالات خلقی و شخصیتی، افسردگی، شب ادراری در کودکان و عقب افتادن رشد کودکان مشکلات دیگری است که به‌دلیل اختلال در تنفس ایجاد می‌شود.

 

خروپف تنها علائم نیست

دکتر خواجوی در ادامه می‌افزاید: اولین نشانه تنگی راه هوایی، خروپف و تنفس صدادار است، اما خروپف تنها نشانه آپنه نیست. احساس خواب‌آلودگی بیش از حد در طول روز، ناتوانی در تمرکز، سردرد صبحگاهی، خشک شدن دهان و نوسانات خلقی نیز نشانه‌های آپنه خواب محسوب می‌شود.

 

رئیس انجمن گوش و حلق و بینی خاطرنشان می‌کند: درمان این بیماری با تشخیص درست امکان پذیر است. معمولاً شایع‌ترین علت ایجاد آپنه انسدادی در کودکان بزرگی لوزه سوم است که با درمان دارویی یا جراحی لوزه سوم مشکل آپنه نیز رفع می‌شود.

 

 اما آپنه انسدادی در بزرگسالان علل متفاوتی دارد که از میان آنها می‌توان به شلی عضلات کام و حلق اشاره کرد که با افزایش سن ایجاد و بیشتر می‌شود، بنابراین می‌توان گفت با افزایش سن خواه ناخواه همه افراد در معرض این بیماری قرار دارند. البته مردان در سنین میانسالی بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند در حالی که زنان بعد از یائسگی ممکن است آپنه خواب را تجربه کنند. درواقع هورمون‌های زنان از شل شدن عضلات آنها و بروز آپنه پیشگیری می‌کند.

 

چاقی و اضافه وزن، استعمال دخانیات، مصرف برخی داروها و مشروبات الکلی و به طور کلی هر عاملی که به شلی عضلات منجر شود باعث ایجاد آپنه خواب انسدادی خواهد شد.

 

دکتر خواجوی تأکید می‌کند: آپنه خواب یک بیماری جدی است، اما همان طور که اشاره کردم راه‌های درمانی نیز برای آن وجود دارد. تغییر سبک زندگی، کاهش وزن و ترک استعمال دخانیات نخستین گام است. در گام بعدی در مواردی که شدت شل شدن عضلات زیاد نباشد می‌توان با عمل جراحی آنها را سفت کرد. استفاده از وسیله‌ای که مانع افتادن زبان کوچک می‌شود و دستگاهی که هوا را با فشار وارد مجرای هوایی می‌کند راه‌های دیگر درمان این بیماری است.

 

پرستو رفیعی

 

iran-newspaper.com
  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش