پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۴۵ - ۲۱ مرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۵۱۵۷۹
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

چاقی و مشکلات کلیوی در بیماران دیابتی چه ارتباطی دارند؟

ارتباط چاقی و مشکلات کلیوی در بیماران دیابتی,مشکلات کیه در بیماران دیابتی
«نفروپاتی دیابتی» یکی از عوارض دیابت است که در افراد مبتلا به دیابت درمان نشده و دارای اضافه وزن و چاقی اتفاق می افتد و سبب مشکلات کلیوی در این بیماران می شود. در یک مطالعه تاثیر این ماده در مشکلات کلیوی بیماران مبتلا به دیابت مورد بررسی قرار گرفت.

دکتر نریمان مرادی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به مقاله ای که اخیراً در مورد این عارضه چاپ شده است، اظهار‌کرد: یکی از پیش زمینه های دیابت، چاقی (Obesity) و افزایش وزن است که با افزایش شاخص توده بدنی یا BMI افراد همراه می شود. این موضوع افراد را به دیابت و عوارض آن مثل نفروپاتی دیابتی حساس تر می کند و در این افراد بافت چربی افزایش پیدا می کند.

او افزود: در گذشته تصور می شد که بافت چربی تنها یک بافت ذخیره ای است و فقط چربی در خود ذخیره می کند و عملکرد دیگری ندارد. ولی اخیراً مطالعات نشان داده که بافت چربی بافتی است که از نظر متابولیکی بسیار فعال است و یک سری فاکتورهای پروتئینی را ترشح می کند. این فاکتورها وارد خون میشوند و میتوانند روی بسياري از ارگان های بدن تأثير بگذارند.

مرادی با بیان اینکه به این فاکتورهای ترشحی بافت چربی،« آدیپوکاین» گفته می شود، گفت: در افرادی که دچار چاقی میشوند میزان آدیپوکاین ها تغییر می کند و افزایش می یابد. این تغییر میزان آدیپوکاین ها می تواند در ابتلای افراد به بیماری های متابولیک مثل دیابت (Diabetes) مؤثر باشد.

محقق مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ضمن تشریح چگونگی انجام این مطالعه، گفت: در این مطالعه سطح خونی یکی از آدیپوکاین هایی که به تازگی شناخته شده و« آسپروسین» نام دارد رابرای اولین بار در بیماران مبتلا به نفروپاتی کلیوی مورد بررسی قرار دادیم. البته این بررسی در مطالعات دیگر بر روی بیماران دیابتی انجام شده بود ولی در بیماران نفروپاتی دیابتی برای اولین بار اندازه گیری شد.

او ادامه داد: هدف ما از اندازه گیری میزان آسپروسین این بود که آیا ممکن است میزان آن بر اثر چاقی افزایش پیدا کرده باشد و اینکه میزان این ادیپوکاین در بیماران مبتلا به نفروپاتی دیابتی با بیماران نرمال تفاوتی دارد یا نه؟

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در خصوص نتایج این مطالعه گفت: بررسی های ما نشان داد که میزان آسپروسین در خون افراد نفروپاتی دیابتی بطور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود.

او افزود: همچنین در این مطالعه ارتباط این آدیپوکاین با فاکتورهای دیگری مانند سطوح چربی های خون و فاکتورهای التهابی نیز مورد بررسی قرار گرفت. مشاهده کردیم که ارتباط مستقیمی بین میزان آسپروسین با سطوح چربی های خون و فاکتورهای التهابی وجود دارد.

مرادی تشریح کرد : با توجه به این که التهاب و متابولیسم لیپیدها در به وجود آمدن عارضه نفروپاتی دیابتی نقش دارد، می توانیم بگوییم یکی از عوارض ایجاد کننده التهاب، افزایش سطح سرمی آدیپوکاین هایی مثل آسپروسین هستند. در نتیجه می توان گفت این ها تشدید کننده نفروپاتی دیابتی هستند و آسپروسین می تواند افراد در ایجاد نفروپاتی دیابتی مستعدتر کند.

ارتباط چاقی و مشکلات کلیوی در بیماران دیابتی,مشکلات کیه در بیماران دیابتی

پژوهشگر مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به افزایش فاکتورهای کلیوی در افراد مبتلا به نفروپاتی دیابتی گفت: در این اشخاص فاکتورهای کلیوی مانند «دفع ادراری آلبومین» نیز افزایش پیدا می کند. در مطالعه ما مشخص شد که این دفع ادراری با سطح سرمی آسپروسین در ارتباط است و میتواند دفع ادراری آلبومین را افزایش داده و باعث آسیب کلیه (Kidney) شود.

او با ارائه پیشنهاداتی در خصوص مطالعات آینده در این زمینه گفت: مطالعات بیشتری باید برای بررسی تاثیر این آدیپوکاین انجام شود. برای مثال باید مطالعات عملکردی برای تأثير آسپروسین به صورت مطالعات سلولی و حیوانی انجام گیرد. همچنین میتوان اثر تیمار آسپروسین روی سلول های کلیوی را مورد بررسی قرار داد. بعلاوه می توان در آینده با انجام مطالعاتی اثر تیمار با این آدیپوکاین را در مدل حیوانی نفروپاتی سنجید.

مرادی افزود: از نتایج این مطالعه میتوان برای یافتن داروهایی برای کاهش آسپروسین بیماران دیابتی استفاده کرد تا از بروز نفروپاتی دیابتی جلوگیری شود.

این مطالعه در مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده و نتایج آن در مجله «Molecular Biology Reports» کشور آمریکا منتشر شده است.

نویسندگان مسوول این مقاله، آقای دکتر نریمان مرادی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان و آقای دکتر جلیل حسینی؛ رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستند.

  • 16
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش