یکشنبه ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۵۳ - ۰۴ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۰۲۰۲
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

«موش‌های حفار برهنه»؛ کلید سلامتی انسان در دوران پیری هستند

موش‌های حفار برهنه,افزایش طول عمر با ژن موش‌های حفار برهنه
ژن موش حفار برهنه باعث افزایش طول عمر می‌شود.

شواهد نشان می دهد که یکی از عجیب ترین موجودات جهان کلید سلامتی در دوران پیری را در دست دارد.

به گزارش ایسنا به نقل از نیو اطلس، وزن موش های حفار برهنه حدود ۳۰ گرم است، زندگی خود را در زیر زمین در جنوب صحرای آفریقا می گذرانند و اصلا قیافه بامزه ای ندارند، ولی زیست شناسی باورنکردنی و مقاومی در برابر پیری در زیر پوست چروکیده خود دارند.

موش حفار برهنه با نام علمی Heterocephalus glaber نام یک گونه از تیره موش های آفریقایی است. این جونده در شرق آفریقا زندگی می کند. موش صحرایی برهنه در سال ۱۸۴۲ میلادی توسط ادوارد روپل توصیف علمی شد. موش های برهنه در معابر طولانی که در زیر زمین حفر می کنند در گروه هایی که حداکثر به عدد ۱۰۰ می رسد ، زندگی می کنند.

این جوندگان تقریباً خز ندارند، به جز کمی مو روی پا، موهای نرم و تعدادی مو که در اطراف بدنشان پخش شده است. وزن آن نیز معمولاً بین۳۰ تا ۴۰ گرم، یعنی تقریباً به اندازه موش معمولی است. این جونده دندان های بزرگی دارد که از آنها برای حفاری معابر طولانی در زیر زمین استفاده می کند.

معروف است که موش های برهنه در گروه‌های اجتماعی پیچیده ای زندگی می کنند. موش های برهنه حشرات را شکار می کنند و می خورند. محل زندگی این جوندگان، بیابان های شرق آفریقا، عمدتاً در سومالی، اتیوپی و مناطقی از کنیا در زیر زمین است.

اما در حالی که موش معمولی نهایتاً چهار سال عمر می کند، موش برهنه می تواند تا سی سال زندگی کند. سوخت و ساز این جونده برای زندگی در محیط کم اکسیژن در زیر زمین سازگار شده است. این جونده فاقد گیرنده های حسِ درد در پوست خود است و هیچ دردی را در پوست خود احساس نمی کند.

یکی دیگر از ویژگی های نادر این جانور، عدم ابتلا به سرطان است. به همین دلیل، مورد توجه پژوهشگرانی است که از مواد ژنتیکی این جانور نقشه برداری کرده اند تا در مورد عمر طولانی و مقاوت در مقابل سرطان مطالعه کنند.

دانشمندان دانشگاه روچستر مدتی است که موش حفار برهنه را زیر نظر دارند و قبلاً شناسایی کرده بودند که چگونه مکانیسم های پیری سلولی منحصر به فرد آنها پایه و اساس طول عمر (Longevity) طولانی آن ها را تا ۴۱ سال تشکیل می دهد و طی آن حتی موش های ماده نیز بارور باقی می مانند و مقاومت در برابر بیماری های مرتبط با افزایش سن از خود نشان می دهند.

پژوهشگران با تکیه بر این دانش، موش ها را اصلاح ژنتیکی کردند تا نسخه موش حفار برهنه ژن «هیالورونان سنتاز ۲» را تولید کنند که پروتئینی تولید می کند که اسید هیالورونیک با وزن مولکولی بالا (HMW- HA) تولید می کند. در حالی که همه پستانداران «هیالورونان سنتاز ۲» دارند، نسخه موش حفار برهنه پیشرفت کرده است و بیان ژن قوی تری را به همراه دارد.

این اصلاح و پیشرفت، مستقیماً به بهبود سلامت کلی موش های برهنه پیر و افزایش تقریبی و متوسط ۴.۴ درصدی طول عمر آن ها منجر شده است.

ورا گوربونوا، پروفسور زیست شناسی و پزشکی در دانشگاه روچستر می گوید:مطالعه ما اثبات این اصل را ارائه می دهد که مکانیسم های منحصر به فرد طول عمر که در گونه های پستانداران با عمر طولانی تکامل یافته است، میتواند برای بهبود طول عمر پستانداران دیگر مصادره شود.

در حالی که این بهبود، به ویژه در حیواناتی که طول عمر آنها کمتر از ۱۸ ماه است، امکان دارد زیاد به نظر نرسد، اما ناچیز هم نیست. به عنوان مثال همین میزان افزایش برای یک انسان موجب افزایش عمر یک فرد ۸۰ ساله به ۸۳.۵ سال می شود.

اما این فقط اعداد روی کاغذ نیستند. موش های معمولی که نسخه ژن «هیالورونان سنتاز ۲» متعلق به موش های حفار برهنه به آنها تزریق شد، محافظت بهتری در برابر سرطان (cancer) از خود نشان دادند، التهاب کمتری در قسمت های مختلف بدنشان داشتند و روده بسیار سالم تری داشتند.

موش های حفار برهنه حدود ۱۰ برابر بیشتر از انسان ها HMW- HA دارند. جالب توجه است که هنگامی که این ترکیب از بدن آنها خارج شد، سلول های آنها بیشتر احتمال داشت که تومورهای سرطانی تشکیل دهند.

در حالی که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، دانشمندان بر این باورند که مزایای آن از تنظیم مستقیم سیستم ایمنی توسط HMW- HA ناشی می شود.

گوربونوا می گوید:از کشف HMW- HA در موش حفار برهنه تا نشان دادن اینکه HMW- HA سلامت موش ها را بهبود می بخشد، ۱۰ سال طول کشید. هدف بعدی ما انتقال این مزیت به انسان است.

آندری سلوانوف، استاد زیست شناسی در دانشگاه روچستر نیز گفت:ما امیدواریم که یافته های ما اولین و نه آخرین نمونه را ارائه کند که چگونه سازگاری های طول عمر از یک گونه با عمر طولانی میتواند برای طول عمر و سلامت انسان موثر واقع شود.

این پژوهش در مجله Nature منتشر شده است.

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش