شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۸۰۰۳۰

بیوگرافی صادق آملی لاریجانی سیاستمدار مطرح جمهوری اسلامی

صادق آملی لاریجانیصادق آملی لاریجانی
صادق آملی لاریجانی، رئیس فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده مجلس خبرگان رهبری، یکی از چهره‌های سیاسی سرشناس و تأثیرگذار جمهوری اسلامی است. در ادامه این مقاله از سرپوش به بیوگرافی صادق آملی لاریجانی می پردازیم.

چکیده بیوگرافی صادق آملی لاریجانی

نام کامل: صادق اردشیر لاریجانی

تاریخ تولد: ۲۱ اسفند ۱۳۳۹

محل تولد: نجف، عراق

حرفه: رئیس تشخیص مصحلت نظام، نماینده مجلس خبرگان رهبری

تحصیلات: حوزوی با درجه آیت الله 

محل تحصیل: حوزه علمیه قم

حزب سیاسی: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم

سخنرانی صادق آملی لاریجانیسیاستمدار ایرانی صادق آملی لاریجانی

بیوگرافی صادق آملی لاریجانی

صادق اردشیر لاریجانی معروف به صادق آملی لاریجانی در ۲۱ اسفند ۱۳۳۹ در نجف عراق به دنیا آمد. پدرش حاج میرزا هاشم آملی از جمله شاگردان مهم سید ابوالحسن اصفهانی،‌ ضیاء الدین عراقی و میرزای نائینی بود همچنین از جمله فقیهان و مراجع نجف اشرف و قم محسوب می شد. مادر آملی لاریجانی، دختر حاج سید محسن اشرفی از جمله بزرگان بهشهر بود که درواقع رئیس و مرجع محسوب می شد و از شاگردان مرحوم آخوند خراسانی بود. 

آملی لاریجانی بعد از یک و سال خرده ای همراه با خانواده اش از نجف به قم آمدند تا پدرش تدریس در حوزه را آغاز کند. 

تحصیلات اولیه صادق آملی لاریجانی

صادق آملی لاریجانی از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۶، مراحل مختلف دبستان و دبیرستان را به پایان رساند و تمایل زیادی به تحصیل داشت. او در دوران نوجوانی تنها به مدرسه کفایت نکرد و کتب متعدد دانشگاهی را نیز در رشته ریاضی مطالعه می کرد. 

زمانی که به انتهای دوران دبیرستان رسید، بورس تحصیلی یکی از دانشگاه های معتبر غربی را دریافت کرد اما با آماده شدن برای سفر با تغییر عقیده ای که داشت تصمیم گرفت تا به دنبال معارف و علوم اسلامی برود، درنتیجه تحقیقات خود را در فقه آغاز کرد.  

فعالیت صادق آملی لاریجانی در قوه قضائیهصادق آملی لاریجانی در قوه قضاییه

ورود صادق آملی لاریجانی به حوزه

آملی لاریجانی درس های دوره مقدماتی را با اساتیدی مانند صلواتی و  سید کاظم حائری غالبا به صورت خصوصی پشت سر گذاشت، همچنین مسائل مربوط به اصول و فقه را پیش پدر خود میرزا هاشم آملی و پدرهمسرش حاج شیخ حسین وحیدی خراسانی گذراند. فلسفه اسلامی همراه با جوادی آملی و حسن زاده آملی طی کرد. 

آملی لاریجانی بعد از تدریس سطح از سال ۱۳۶۸، حوزه خارج از اصول و فقه را دنبال کرد و از سال ۱۳۷۱ نیز با فوت پدرش، مدیریت مدرسه علمیه ولی عصر که به دستور هاشم آملی ساخته شد بود را برعهده گرفت. بعد از مدتی به عنوان هیئت مدیره دانشگاه قم انتخاب شد و اکنون نیز در دانشگاه تربیت مدرس قم دانشجویان سطح کارشناسی، ارشد و دکترا به تدریس کلام جدید، فلسفه تطبیقی مشغول است. 

فعالیت‌های دانشگاهی صادق آملی لاریجانی

صادق آملی لاریجانی علاوه بر فعالیت های علمی خود در حوزه، دانشگاه را نیز مدنظر گرفته بود. از جمله فعالیت های ایشان در دانشگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد: 

- عضویت در هیئت امنا

- عضویت در هیئت علمی دانشگاه قم

- عضورت در هیئت امنای دانشگاه امام صادق

- عضورت در هیئت علمی و هیئت امنای دانشنامه جهان اسلام

- ریاست هیئت امنای مرکز تحقیقات رایانه ای علوم اسلامی

از جمله دیگر فعالیت های علمی صادق آملی لاریجانی می توان به عضویت در هیئت تحریریه برخی از فصلنامه‌های علمی کشور همچون فصلنامه پژوهش های کلامی و فلسفی و فصلنامه علمی و پژوهشی حکومت اسلامی اشاره کرد. او دارای امتیاز و مدیر مسئول فصلنامه پژوهش اصولی نیز می باشد. 

لاریجانی در دانشگاه قم و دانشگاه علوم اسلامی رضوی در زمینه فقه،‌ کلام جدید و فلسفه(فلسفه تطبیقی، فلسفه اخلاق و فلسفه غرب) به تدریس و پژوهش مشغول بوده است. لاریجانی به زبان انگلیسی تسلط دارد و کتبی نیز از انگلیسی به فارسی ترجمه کرده است.

صادق آملی لاریجانی در کنار علی خامنه ایصادق آملی لاریجانی در کنار رهبر جمهوری اسلامی

فعالیت های سیاسی صادق آملی لاریجانی

ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام

در تاریخ یکشنبه ۹ دی ۱۳۹۷، به فرمان سیدعلی خامنه ای، صادق آملی لاریجانی به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو فقهای شورای نگهبان انتخاب شد. در این زمان محمود هاشمی شاهرودی فوت کرده بود. 

مجلس خبرگان

صادق آملی لاریجانی در سال ۱۳۷۷ به عنوان نماینده دوره سوم مجلس خبرگان از استان مازندران به این مجلس راه پیدا کرد. او در سال ۱۳۸۰ با فرمان رهبر جهوری اسلامی به عنوان عضو فقهای شورای نگهبان نیز انتخاب شد. 

ریاست قوه قضاییه

در تاریخ شنبه ۲۴ مرداد ۱۳۸۸ به فرمان سیدعلی خامنه ای، پس از آیت الله هاشمی شاهرودی به عنوان رئیس قوه قضاییه انتخاب و سپس در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۹۷ با ابراهیم رئیسی جایگزین شد. 

پرونده طبری و موضع صادق آملی لاریجانی

اکبر طبری یکی از سیاستمداران ایرانی بود که سال ها در سمت هایی مانند معاون امور اجرایی و مدیرکل امور مالی  قوه قضائیه فعالیت داشت. ایشان یک هفته پیش از ریاست ابراهیم رئیسی از سمت خود کنار گذاشته شد. در ۲۳ تیر ۱۳۹۷ حکم بازداشت طبری اعلام شد و پرونده ایشان با اتهاماتی نظیر «ارتشاء»، «پولشویی»، «جعل اسناد» و «اعمال نفوذ در پرونده‌های قضایی» به جریان افتاد. بعد از صدور حکم کیفر خواست، در ۱۸ خرداد ۱۳۹۹، اولین جلسه دادگاه این سیاستمدار برگزار شد. 

آملی لاریجانی رئیس سابق قوه قضاییه در نامه ای درباره طبری اینگونه می گوید: 

«اولاً شخصی که دستگیر شده رئیس دفتر اینجانب نبوده، رئیس دفتر بنده، آقای خلفی بود که در سلامت نفس و تقوا و فضل، در میان خاص و عام در قوه قضاییه مشهور بوده و هست. آن آقا که اشاره کرده‌اید مسئول یکی از ده ها زیرمجموعه حوزه ریاست، به عنوان معاونت اجرایی حوزه ریاست بود. وی در واقع یکی از معاونت‌های آقای خلفی بود و نه رئیس دفتر بنده. ثانیاً اینجانب هیچگاه اعتراض نکرده‌ام که چرا گرفته اید، دستگاه قضایی خود باید بگوید.»

صادق آملی لاریجانی در کنار حسن روحانیصادق آملی لاریجانی در کنار حسن روحانی

تحریم از سوی اتحادیه اروپا

در تاریخ ۴ فروردین ۱۳۹۱ با تصمیم اتحادیه اروپا، ۱۷ مقام ایرانی که یکی از آنها صادق آملی لاریجانی بود از ورود به کشورهای عضو اتحادیه منع کرد، همچنین دارایی های این مقامات نیز در اروپا توقیف شدند.  

ماجرای اتهام‌ به صادق آملی لاریجانی

صادق آملی لاریجانی؛ رئیس سابق قوه قضاییه در ۴ آذر ۱۳۹۵ برای داشتن ۶۳ حساب شخصی بانکی و هزار میلیارد تومان پول به عنوان سود وثیقه و خسارات پرداختی به قوه قصائیه متهم شد. سود بانکی این مبلغ حدود ۲۰ میلیارد تومان ماهانه بوده است. نماینده شهر تهران در ۴ آذر ۱۳۹۵ در صحن علنی مجلس تذکری در این مورد داد و درخواست شفاف سازی درباره این حساب ها را ارائه کرد. 

خبر با تکذیب از سمت صادق لاریجانی و وزیر اقتصاد دولت یازدهم؛ علی طبیب زاده مواجه شد. صادق لاریجانی در این باره توضیح داد: «این مسئله مربوط به سال ۷۴ یعنی ۲۱ سال قبل است و در زمان رؤسای قوه سابق و اسبق با اجازه رهبری اموال مربوط به قوه قضاییه، به حسابی به نام قوه قضاییه واریز می‌شود و اینکه می‌گویند حساب شخصی است ۹۹٫۵ درصد هم نه بلکه ۱۰۰ درصد کذب است.»

ابوالفضل ابوترابی نماینده سابق مجلس نیز در این باره عنوان می کند: «برخی حساب‌های بانکی در قوه قضائیه که بنابر مصالحی به نام رئیس قوه است. بانک‌ها نمی‌توانستند به حساب‌هایی که به نام قوه قضائیه است سود بدهند لذا پیشنهاد شد حساب‌ها به نام اشخاص حقیقی افتتاح گردد تا این مشکل نیز بر طرف شود؛ لذا از همان زمان این حساب‌ها به نام اشخاص حقیقی است تا اینکه از زمان محمود هاشمی شاهرودی تصمیم بر آن شد که حساب‌ها به نام رئیس قوه شود.»

صادق آملی لاریجانی و علی لاریجانیصادق آملی لاریجانی در کنار علی لاریجانی

تألیفات صادق آملی لاریجانی

صادق لاریجانی از سال ۱۳۶۲ کتاب‌های بسیاری تألیف، تصحیح یا ترجمه کرده که برخی از آن‌ها عبارتند از:

- فلسفه اخلاق در قرن حاضر

- انسان از آغاز تا انجام، ترجمه رساله علامه طباطبایی

- تصحیح کتاب سرمایه ایمان به نویسندگی ملاعبدالرزاق لاهیجی

- معرفت دینی؛ نقد نظریه قبض و بسط تئوریک شریعت عبدالکریم سروش

- قبض و بسط در قبض و بسطی دیگر

- واجب مشروط ـ فقهی، سیاسی

- فلسفه تحلیلی، دلالت و ضرورت

- آموزگار جاوید؛ یادنامه میرزا هاشم آملی

- مکتوباتی در حسن و قبح عقلی و قاعده ملازمه

- دین و اخلاق ترجمه شده آملی لاریجانی

- فلسفه تحلیلی، تئوری‌های معناداری

- فلسفه تحلیلی، فعل گفتاری

- زبان دین

- براهین اثبات واجب، برهان وجودی

- قلمرو دین

- مبانی کلامی ـ فلسفی حکومت دینی

- فلسفه اخلاق

- مجموعه مقالات (در سه جلد)

- فلسفه علم اصول (علم اصول و نظریه اعتبار)

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 14
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش