شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۱۰۰۰۹

آشنایی با موزه آذربایجان تبریز و بخش های مختلف آن

موزه آذربایجان تبریز,مجسه های موزه آذربایجان تبریز,عکس موزه آذربایجان تبریزموزه آذربایجان تبریز در سال ۱۳۴۱ مورد بهره برداری قرار گرفته است
یکی از مهم ترین موزه های ایران به نام موزه آذربایجان میباشد که موقعیت اصلی آن در شهر تبریز و در جوار مسجد کبود است. آثار تاریخی دوران قبل از اسلام و دوران اسلامی در این موزه نگهداری میشود و این موزه پس از موزه ملی ایران به عنوان دومین موزه باستان شناسی ایران شناخته می شود.

موزه آذربایجان تبریز

نمایشگاه سکه های تاریخی تبریز در سال های ۱۳۰۶ و ۱۳۰۷ خورشیدی، در کتابخانه تربیت برگزار شده بود. طرح تاسیس موزهٔ آذربایجان در همین سالها در شهر تبریز مطرح گردید. ۲۰۲ عدد اثر تاریخی متعلق به موزه ایران باستان در سال ۱۳۳۶ خورشیدی به منظور نگهداری در کتابخانهٔ ملی این شهر، به تبریز ارسال شد. بعدها در دبیرستان نجات این شهر، آثار و اشیای تاریخی تبریز را نگهداری کردند و به نمایش گذاشته شدند. بنای موزهٔ آذربایجان در اردیبهشت ۱۳۳۷ خورشیدی آغاز شد و این موزه در سال ۱۳۴۱ خورشیدی، رسماً بهره برداری شد.

موزه آذربایجان تبریز,آثار موزه آذربایجان تبریز,عکس موزه آذربایجان تبریزموزه آذربایجان یکی از مهم‌ ترین موزه‌های ایران است

اداره فرهنگ شهر تبریز برای احداث موزه آذربایجان تبریز، قطعه زمینی در ضلع غربی مسجد کبود را برگزید. سپس، ساخت این موزه در سال ۱۳۴۱ خورشیدی، با استفاده از نقشه تنظیمی آندره گدار تکمیل شد. اشیای کشف شده در این موزه در مهرماه همین سال، به نمایش گذاشته شد.

ویژگی های معماری ساختمان موزه آذربایجان تبریز و اشیای آن

زیربنای ساختمان موزه آذربایجان تبریز در ۳ طبقه در حدود ۲۴۰۰ متر مربع می باشد. یک سالن نمایش در هر طبقه از ساختمان مزبور، به ابعاد ۸۰۰ متر مربع وجود دارد. علاوه بر آن ، چندین اتاق اداری و کتاب خانه در این ساختمان می باشد.

معماری موزه آذربایجان,معرفی موزه آذربایجان در شهر تبریز,مجسه های موزه آذربایجان تبریزقدیمی‌ترین آثار طبقه اول موزه آذربایجان مربوط به سده چهارم هجری و شهر نیشابور است

اشیای مربوط به دوره پیش از اسلام و دوران اسلام در موزه آذربایجان تبریز نگهداری میشود. تعداد اشیای عتیقه و هنری این موزه در مجموع، به ۱۲۰۰۰ قطعه میرسد که ۲۳۰۰ قطعه از آن ثبت ملی شده است. بخش محدودی از این آثار به دلیل کمبود فضا، در قسمت های دیگری از ساختمان موزه آذربایجان تبریز نگهداری میشود.

۱. طبقه همکف موزه آذربایجان تبریز:

آثار و اشیای پیش از اسلام و پیش از تاریخ در طبقه هم کف ساختمان موزه آذربایجان تبریز قرار دارد. به دوره ی پیش از اختراع خط و کتابت، دوره پیش از تاریخ می گویند. اشیایی که مربوط به این دوره ها بوده، شامل سفالینه های تپه اسماعیل آباد میباشد که قدمت هفت هزار ساله دارد. همچنین از اشیای مربوط به دوره پیش از تاریخ می توان به، سنگ های معدنی سرپانتین( سنگ صابون) کشف شده از جیرفت، اشاره کرد. تصاویری از گیاهان و حیوانات گوناگون بر روی این سنگ ها حک شده است.

مجسه های موزه آذربایجان تبریز,تصاویر موزه آذربایجان تبریز,موزه آذربایجان در تبریزدر طبقه همکف موزه آذربایجان، آثار و اشیای تاریخی مربوط به دوران پیش از تاریخ گردآوری شده ‌اند

همچنین در رستم آباد گیلان، مجسمه ای با قدمت سه هزار سال به نام الهه زن یافته شده است؛ این مجسمه در دوران ایران باستان، ارزش زن را به تصویر کشیده است. در این موزه به نگهداری ریتون های مربوط به دو تا سه هزار سال پیش می پردازند.علاوه بر آن، ریتون های موجود در این بخش به دوره های هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان برمی گردد. ویترین اجساد مرد و زن مربوط به هزاره اول قبل از میلاد در این طبقه، به معرض نمایش درآمده است. بنابر کاوش های علمی، این اجساد در محوطه مسجد کبود در سال ۱۳۷۸ خورشیدی از بقایای گورستانی ۳ هزار ساله کشف شدند. علت انتقال این اجساد به موزه به خاطر قرارگیری دو جسد در یک گور بود.

نادرترین آثار هنری ایران در انتهای سالن نمایشگاه و روی دیوار ضلع شمالی قرار دارد که به سنگی تحت عنوان ″سنگ بسم الله″، مربوط میشود. این سنگ عظیم، متشکل از ۵ قسمت است که چهار قسمتش به قاب مربوط میشود درحالیکه یک قسمت دیگرش به متن آن مربوط می باشد. یک هنرمند ایرانی به نام محمد علی قوچانی، حجاری سطح این سنگ را انجام داد.

موزه آذربایجان تبریز ساعت بازدید,ویژگی های معماری ساختمان موزه آذربایجان تبریزموزه آذربایجان یکی از بزرگترین موزه های کشور است

۲. طبقه زیرزمین موزه آذربایجان تبریز:

در طبقه زیرزمین موزه آذربایجان از مجسمه هایی نگهداری میشود که بدست احد حسینی ساخته شده است. این مجسمه ها نسبت به سرگذشت و اخلاق انسان در طول سده های گذشته- به خصوص سده بیستم- دید عمیقی دارند. جدیدترین بخش موزه آذربایجان، بخش سنگ نگاره های تاریخی میباشد که در طبقهٔ زیرزمین این موزه به نمایش گذاشته شده است. مجموعه ای از پیکره های انسانی، سنگ های کتیبه دار، سنگ گورها، قوچ های سنگی و مجسمه های سنگی در این بخش به نمایش گذاشته شده اند.

تصاویر موزه آذربایجان تبریز,موزه آذربایجان در تبریز,موزه آذربایجان تبریز ساعت بازدیدساخت موزه آذربایجان تبریز با استفاده از نقشه تنظیمی آندره گدار تکمیل شد

۳. طبقه اول موزه آذربایجان تبریز:

آثار سده ی چهارم هجری از قدیمی ترین آثاریست که در طبقه اول موزه آذربایجان نگهداری میشود و مهم ترین ویژگی های این آثار، استفاده از نقش های اسلیمی، استفاده از خط کوفی و استفاده از لعاب سفید می باشد. از دیگر آثار تاریخی این بخش می توان به قفل رمزی مربوط به سده ششم هجری و ظروف سفالی مربوط به دوره ایلخانان اشاره کرد. قدیمی ترین سکه های ضرب شده در ایران در سالن سکه ها و مهرهای تاریخی ایران نگهداری میشود که مربوط به دوره هخامنشیان تا دوره قاجاریان است.

ساعات بازدید موزه آذربایجان تبریز

عموم افراد می توانند از موزه آذربایجان تبریز از ساعت ۹ صبح تا ۷ عصر بازدید کنند. از ایام تعطیلات این موزه می توان به روزهای تاسوعا و عاشورا، شهادت حضرت علی ( ع)، رحلت پیامبر اکرم ( ص)، شهادت امام صادق ( ع) و رحلت امام خمینی( ره) اشاره کرد.

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 17
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش