شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۲:۵۱ - ۲۹ فروردین ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۱۰۵۰۳۱
میراث فرهنگی و صنایع دستی

واکنش رسمی سازمان میراث فرهنگی به پاسخ بنیاد مستضعفان؛

«میراث فرهنگی تنها متولی میراث فرهنگی کشور است»

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,سازمان میراث فرهنگی
«آنچه مسلم است سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به‌نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران تنها متولی قانونی حفاظت و صیانت از میراث‌فرهنگی کشور است که در وظیفه‌اش حفظ و نگه‌داری، معرفی و بهره‌برداری فرهنگی و موزه‎ای از این مجموعه‎ها گنجانده شده است.»

به گزارش ایسنا، یک هفته پس از انتشار خبرها درباره‌ی تلاش‌های بنیاد مستضعفان برای گرفتن حق مالکیت دو مجموعه‌ی فرهنگی تاریخی نیاوران و سعدآباد و واکنش‌های اولیه‌ی بنیاد مستضعفان نسبت به این قضیه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در بیانیه‌ای با امضای مدیرکل روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، موضع خود را نسبت به این قضیه اعلام کرد.

 

در این بیانیه که با عنوان «بیانیه سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در پاسخ به بنیاد مستضعفان» نوشته شده، آمده است؛ «کاخ‌های نیاوران و سعدآباد که به‌جامانده از دوره قاجار و پهلوی است، متعلق به وزارت دربار بوده و هزینه ساخت و ایجاد باغ و ساختمان‌های آن از منابع ملّی پرداخت شده است. این اموال به‌هیچ‌وجه متعلق به خاندان پهلوی نبوده و ازاین‌رو، به دولت جمهوری اسلامی ایران به‌نمایندگی سازمان تخصصی متولی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تعلق دارد.

 

در ۱۳ اسفند ۱۳۵۷ زمانی که حضرت امام خمینی قدس سرّه الشریف، در فرمانی اختیار اموال منقول و غیرمنقول خاندان پهلوی را به شورای انقلاب واگذار کردند، شورای انقلاب نیز بلافاصله به‌موجب لایحه قانونی در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۵۹ کاخ‌‎های سعدآباد و نیاوران را برای ایجاد موزه به وزارت فرهنگ سابق واگذار کرد؛ چراکه سند این املاک به‌نام وزارت دربار سابق، اداره بیوتات سلطنتی صادر شده بود و از آن تاریخ نیز این کاخ‌ها در اختیار وزارت فرهنگ وقت بوده است و بعد از آن هم این سازمان به‌عنوان جانشین قانونی آن وزارتخانه اقدام کرده است.

 

پیش از این نیز بنیاد مستضعفان در جلسات مشترک در این خصوص توجیه و مجاب شده است، اما علی‌رغم همه توافقات، اقدام به طرح دعوی در محاکم کرده است.

 

هرچند این سازمان کلیه اقدامات حقوقی لازم را برای حل موضوع و حفظ این ابنیه تاریخی ارزشمند که در فهرست آثار ملّی ایران نیز به‌ثبت رسیده، انجام داده است، که پیش‎بینی می‎شود به‌زودی منتج به نتایجی شود که متضمن منافع ملّی کشور در حوزه فرهنگی باشد.

 

آنچه مسلم است سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به‌نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران تنها متولی قانونی حفاظت و صیانت از میراث‌فرهنگی کشور است که در وظیفه‌اش حفظ و نگه‌داری، معرفی و بهره‌برداری فرهنگی و موزه‎ای از این مجموعه‎ها گنجانده شده است.

 

این دو مجموعه تاریخی فرهنگی در پهنه‌ی سبز شهر تهران، که تنفّس‌گاه شهری نیز محسوب می‌شود، بخشی جدایی‌ناپذیر از هویت دوران معاصر معماری و شهری تهران است و سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری وظیفه خود می‎داند که از منظر حقوقی و قانونی تمام تلاش خود را برای حفاظت و صیانت از آن به‌کار گیرد.»

 

به گزارش ایسنا، با انتشار نخستین مطالب در این زمینه، نخست محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی نسبت به این قضیه با تاکید بر این‌که «مالکیت سازمان میراث ‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر کاخ‌موزه‌های سعدآباد و نیاوران قانونی است»، اظهار کرده بود: «کاخ‌موزه‌های سعدآباد و نیاوران در دوران پهلوی به وزارت دربار تعلق داشته و با هزینه بیت‌المال احداث شده است، بنابراین جزو اموال خاندان پهلوی به‌حساب نمی‌آید و جزو بیت‌المال است و به استناد فرمان حضرت امام خمینی (ره) مورخ ۱۳ اسفند ماه ۵۷، مالکیت این دو کاخ بر عهده دولت است.

 

پس از این انتشار صحبت‌های طالبیان، بار دیگر بنیاد مستضعفان در واکنش به این قضیه اطلاعیه‌ای را منتشر و  به نقل از غفور پاکنهاد - معاونت امور حقوقی، توسعه مدیریت و منابع – اعلام کرد: «موضوع مالکیت کاخ‌های نیاوران و سعدآباد در قوه قضاییه (هیات رسیدگی به پرونده‌های موضوع اصل ۴۹ قانون اساسی) مطرح رسیدگی است و بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی کماکان خود را موظف به اجرای احکام قطعی محاکم قضایی می‌داند.»

 

با انتشار این بیانیه از سوی بنیاد مستضعفان، بیش از ۴۲۰ نفر از فعالان معماری و شهرسازی در بیانیه‌ای رسمی که اشخاصی چون سیدمحمد بهشتی، محمدحسن طالبیان و ایرج کلانتری آن را تائید کرده‌اند، اعتقاد خود را این طور بیان کردند؛ « این پرسش وجود دارد که بنیاد مستضعفان چه مزیتی بر سازمان میراث فرهنگی در مالکیت و بهره‌برداری از این دو کاخ‌موزه دارد؟ آیا برنامه‌هایی برای تبدیل کاربری یا استفاده‌های تجاری وجود دارد؟

 

ما معتقدیم،‌ حتی اگر سند این دو محوطه از ازل به نام بنیاد مستضعفان می‌بود، منطقا، باید آن‌ها را به سازمان میراث فرهنگی کشور هبه می‌کرد تا خود را از عقوبت عدم نگهداریِ شایسته از میراث مهم کشور برهاند.»

 

 

 

 

 

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش