دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴
۱۷:۰۰ - ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۲۶۶۴
میراث فرهنگی و صنایع دستی

«برج طغرل»؛ برج طغرل مهم‌ترین برج سلجوقی کج شد/ عکس

برج طغرل,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
طبق جدید ترین عکس های منتشر شده از برج طغرل ، مهم ترین برج سلجوقی کج شده است. معاون میراث فرهنگی تهران می گوید، در صورتیکه تغییرات این اثر تاریخی تائید شود، عملیاتی ضروری روی ‏آن انجام خواهد شد.

« برج هزار ساله ری، گویی که دردی بر شانه اش سنگینی کند، کج شده است. برج طغرل (Tughrul Tower)    ، ‏بازمانده زمان سلجوقیان که روزگاری دور از حمله مغول ها در امان ماند، در چند سال پیش بارها حریمش ‏شکسته یا تهدید شد. یک بار با مجتمع فرهنگی در نزدیکی اش، یک بار با کارگاه مترو و انفجار و حفاری و بار ‏دیگر با نشست زمین در دشت جنوبی تهران. این دفعه هم عکس های تازه ای که بدست « شهروند» رسیده، این ‏بنای آجری را کج نشان می دهد، گویی که خمیده شده و فرونشسته است. مسئولان میراث فرهنگی می گویند ‏به زودی کارشناسان را راهی این برج خواهند کرد و در صورت اطمینان از مخاطره، عملیات ضروری شان شروع ‏خواهد شد.‏

احمد ابوحمزه، ری شناسی است که از ٢٥ سال پیش روی برج طغرل (در شرق آرامگاه ابن بابویه شهر ری) مطالعه نموده و فعلا در حال نوشتن ‏کتابی در مورد این بناست. او در مورد احتمالات مختلفی که می تواند استواری برج را تحت تأثیر قرار دهد و آنرا ‏مثل عکسی که تازه منتشر شده، کج کند، می گوید:« از هر طرف فشارهایی به برج وارد می شود. یکی از این ‏عوامل متروی در حال ساخت، حفاری های پیرامون آن و انفجارها بیخ گوش برج طغرل است و دیگری ساخت و‏ساز فرهنگسرای رازی در کنار برج. از سوی دیگر خالی شدن آب های زیرزمینی این منطقه هم میتواند ‏نشست زمین را به دنبال داشته باشد.»

به گفته او در ١٠٠ متری و ٢٠٠ متری برج در بعضی نقاط، ‏گودال هایی ایجاد شده و خاک نشست کرده است.« این نشست ها و تهی شدن منابع آب زیرزمینی به این ‏برج ضربه می زند.» ‏

تهدید برج هزار ساله ری با ساخت وساز مترو در حالیست که یک سال پیش چشمه علی( چشمه سورن) ری ‏هم به علت حفاری های مترو از جوش وخروش افتاد. با اینکه چند هفته پیش خبر آمد که آب به چشمه ‏بازگشته ولی هنوز جوشش آن شبیه قبل نیست. ابوحمزه که دکترای تاریخ دارد، می گوید اجباری است ‏میراث فرهنگی این موضوع را پیگیری کند تا آب مثل قبل در چشمه علی به جریان بیفتد.

به گفته وی ‏حفاری های مترو به برج فشار می آورد و تهدیدش می کند و اگر این برج فروبریزد« مانند این است که ماهیت ‏این سرزمین فروبریزد؛ تمام پیشینه و تاریخ و فرهنگ آن.»

این ری شناس در طول سال های گذشته، نظرهای ‏متفاوتی درباره برج طغرل داده است. اولین بار او بود که در رابطه کاربری این برج بعنوان ساعت آفتابی ‏صحبت کرد. با شعف از برج طغرل (Tughrul Tower)    می گوید؛ از ٢٤ پرک( ضلع) آن، از ضلع ششم آن که رو به قبله است، از ‏این که ٢٠ مترونیم از زمین ارتفاع دارد و هفت متر در درون زمین.« پس از گنبد قابوس، که بزرگترین گنبد ‏آجری دنیاست، برج طغرل در پله بعدی است؛ چه از نظر قدمت و چه از لحاظ آجری بودن و چه ارتفاع.» ‏او می گوید میراث فرهنگی امکانات اندازه گیری و بررسی وضعیت برج طغرل را در اختیار دارد و این کاری ‏است که چند وقت یک بار انجام می دهد:« آن ها می توانند زوایا را اندازه گیری کنند و بطور تخصصی ببینند ‏که آیا در حال کج شدن است یا نه. میتوانند اندازه گیری های قبل را قیاس کنند و به نتیجه برسند و اگر ‏حتی به میزان یک سانت تغییری در برج به وجود آمده، بفهمند و به همگی اطلاع بدهند.» ‏

کارشناسان را به برج می فرستیم

مرتضی ادیب زاده، معاون میراث فرهنگی استان تهران، می گوید این پیشامد تازه ای نیست:« دو سال پیش هم ‏موضوع معوج شدن برج طغرل مطرح شده بود. آن هنگام بررسی فنی نشان داد که چنین چیزی اتفاق نیفتاده ‏است.» و اکنون هم که تصویر های جدید، برج را کج نشان می دهد، می شود درستی ماجرا را سنجید. وی به ‏‏« شهروند» خبر می دهد:« حالا که مجدداً این موضوع مطرح شده، بار دیگر وضع برج را بررسی خواهیم ‏کرد.» ‏

به گفته ادیب زاده با وجود پروژه های گوناگون اطراف برج، کارشناسان بطور مستمر به این اثر سرکشی ‏می کنند.« روز چهارشنبه کارشناسان ما در کنار بازدید روتین، بررسی هم از برج طغرل خواهند داشت و ‏اگر این موضوع تائید شود، عملیاتی ضروری روی آن انجام خواهیم داد.»

معاون میراث فرهنگی استان تهران ‏درباره پروژه های اطراف برج هم می گوید:« اکنون در نزدیکی برج حفاری مترو در دست انجام ‏نیست. زمانی قرار بود ایستگاهی در نزدیکی آن باشد که مخالفت کردیم و در جلسات مختلفی که با شهرداری ‏ومسئولان مترو داشتیم، ایستگاه جابجا شد و رفت به طرف محله غیوری، یعنی ٥٠٠ متر جابه جا شد. آن ‏زمان مقدار لرزش هایی که امکان داشت به برج آسیب بزند، محاسبه شد و در پایان تصمیم بر این شد که ‏ایستگاه جا به جا شود. ولی همچنین در مقاربت برج یک حفاری برای جاگذاری مخازن در مجتمع تجاری ‏فرهنگی انجام می شد که ٦٠متر با برج طغرل فاصله داشت ولی اجازه ندادیم ماشین آلات سنگین کار کنند.» ‏

از نظر این مسئول میراثی، از بین عواملی که امکان دارد در وضع برج تأثیرگذار باشد، مسئله رطوبت ‏خاک یکی از مهم ترین آنهاست:« کارشناسان فنی باید بیایند و روی هیدرولوژی آنجا کار کنند، رطوبت خاک ‏را بسنجند تا اگر در نقطه ای از خاک نشتی آب یا سفره زیرزمینی قرار دارد ، چاره ای بیندیشیم. در صورت لزوم ‏متخصصان این مطالعات را روی خاک برج انجام خواهند داد و ميزان مقاومت پایه برج را کنترل خواهند ‏کرد. ولی تمام این کارها زمان بر و هزینه بر است.»

این طور که ادیب زاده می گوید، اگر طبق داده های مستند و ‏اعداد منتج از یک مطالعه مهندسی دقیق مشخص شود که تغییراتی در برج ایجاد و دچار خطر شده است، قطعاً ‏در اولویت فعالیت های اداره میراث قرار خواهد گرفت.« برج طغرل ، شاخص ترین اثر در محدوده ری است، ‏مطمئن باشید که وضع آنرا بررسی خواهیم کرد.»

‏معاون میراث فرهنگی همچنین در مورد نشست دشت تهران و ارتباط آن با وضع برج طغرل هم توضیح ‏می دهد:« همان مطالعه هیدرولوژیکی که زمانی برای احداث مترو انجام دادیم، باید بار دیگر دراطراف برج ‏طغرل انجام بگیرد و خاک شناسی شود. به دلیل آن که می دانیم نشست زمین در دشت جنوبی تهران، با آهنگ ‏سریع تری نسبت به نقاط دیگر درحال وقوع است و قطعاً روی بناها هم اثر مخرب خود را خواهد گذاشت. باید ‏اطمینان حاصل شود که خطری برج طغرل را تهدید نمی کند و کارشناسان این مسئله را بررسی خواهند کرد ‏و اگر احتیاج شد از متخصصان دیگری هم در دستگاه های دیگر هستند، استفاده خواهیم کرد.» ‏

برج طغرل که در دی ١٣١٠ در لیست آثار ملی به ثبت رسیده، از نگاه جمعی از متخصصان محل دفن ‏طغرل اول و سوم و از نظر گروهی دیگر محل دفن بزرگان و اندیشمندان است. اکنون با وجود تصاویر جدید و ‏مشاهده ساکنان ری، باید منتظر نتیجه بررسی کارشناسان بود.»

shahrvand-newspaper.ir
  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش